Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
5 december 2019, 10:36 uur | Bericht #492398
Algemeen; hogedruk bepaalt nog tot in het weekend het weerbeeld in de Alpen. Terwijl in de hoogte zeer droge en zachte lucht het weerbeeld bepaalt kan zich in de lagere delen en dalen regionaal vochtige en koudere lucht vastzetten. In de loop van het weekend neemt vanuit het westen de storingsinvloed weer toe en evolueren we naar onbestendig en vooral in de bergen koeler Westwindwetter met weer verse sneeuw.

Langzaam afnemende hogedruk invloed

Hoog – Sarena – is geheel volgens de verwachting verder naar Oost Europa getrokken en vandaag vinden we het met zijn zwaartepunt boven de Zwarte Zee terug. Tegelijkertijd vormt het via west Europa nog een brug met het Azorenhoog en zowel vanuit het westen als vanuit het zuidoosten wordt er in de hoogte zeer zachte lucht aangevoerd.

Noordelijke zonale hoogtestroming
De polaire jetstream en de Atlantische depressie “trein” met in hun bagage  koelere luchtmassa’s worden daarbij vooralsnog gedwongen een zeer noordelijke koers te volgen.
 
De polaire jet en depressie trein vinden we deze dagen ver in het noorden terug- Boven het continent is het de hogedruk die de komende dagen nog het weerbeeld zal bepalen


Vooral op wat grotere hoogte zeer zacht
Met het verplaatsen van hoog Sarena  naar de Balkan nam de oostelijke stroming steeds verder in kracht af. Door de westelijke component en een zwakker föhn nam daarmee ook de subsidentie inversie steeds verder af of werd zelfs geheel opgeruimd. Het uitwisselen van de luchtmassa’s op hoogte en in de dalen was ook heel mooi te vervolgen via de waarnemingen van de diverse weerstations. Dinsdag avond meldde de Pilatus (Luzern, 2100 meter) 8 graden in de plus, tegelijkertijd meldde St Moritz  (Graubünden) nog  -18 graden.
Grote verschillen in temperatuur en hoogte door inversie 04-12 rond middernacht. De Pilatus meldde 7 graden in de plus, St Moritz 300 meter lager gelegen -18°C. Bron Kachelmannwetter.com


Gisterochtend registreerden de meeste weerstations nog lichte tot matige vorst en in de hogere dalen strenge vorst. Met de toename van de wind en ondersteund door de föhn kreeg de koude plaklaag het echter steeds moeilijker. Zo steeg bijvoorbeeld hier in Termen op 1020 meter hoogte het kwik van -3 graden in de vroege ochtend naar 13+ graden in de middag.
 
In Oberwallis Ried-Brig (foto) en Termen steeg het kwik naar 13 graden, op datzelfde moment vroor het iets verder op in het Rhonedal (Obergoms) nog gewoon 8 graden


Daarmee registreerde het Alpenweerman / Meteo-Centrale weerstation in Termen (1020m) gistermiddag de hoogste temperaturen in het gehele Alpengebied. Dat de lucht tevens zeer droog was konden we mooi aan het dauwpunt aflezen dat rond de -6 graden lag.
 
Het Alpenweerman en MC weerstation in Termen voerde gisteren de hitlijst aan vwb de maximum temperaturen.


Ook elders in de Zwitserse Alpen werden de weerstations gisteren goed door elkaar gehusseld voor wat betreft de temperaturen.

Vandaag donderdag en ook morgen vrijdag zien we dit proces zich verder voltrekken waarbij in de hogere bergen de temperaturen geleidelijk weer een dalende trend volgen. De inversie in de dalen en het laagland krijgt het daarbij steeds moeilijker en op veel plaatsen zal deze door de toenemende westelijke wind worden opgeruimd.
 
Radarbeeld 09h15


Daar waar dit (nog) niet lukt blijft het kwik een stuk achter en is het met temperaturen van rond of net iets boven het vriespunt en de rijp een beetje winters. Boven de inversie en in de bergen is het ondanks de wat dalende trend van de temperaturen nog steeds (zeer) zacht.
 
Hochnebelmeer boven het Rheintal gezien vanaf de Hoher Kasten


Op het 850 hPa vlak beweegt het kwik zich vandaag aan de noordkant rond een graad of 8 en de vorstgrens tussen de 3200 en 3000 meter. De zon schijnt volop en in de droge lucht kunnen we genieten van fenomenale vergezichten en prima sneeuwcondities in de hogere bergen en op de pistes.
 
Lötschental Oberwallis. Foto Diny Weemen
Veel sneeuw in en Kaiserwetter gisteren ook in Visperterminen (Gibidum) Oberwallis
Winterwonderland ook in het “Kleinwalsertal – Mittelberg. Foto Twitter @hansterbraak
Videospeler
 
00:00
 
00:53
Perfecte wintersport condities gisteren in Ischgl-Samnaun

Toenemende storingsinvloed, afkoeling
In het weekend zien we de hogedruk boven het Europese continent verder verzwakken en kan de frontale zone zich weer naar het zuiden toe uitbreiden. Zaterdag en zondag gaan vooral de noordelijke Alpen dit al merken. Het is echter nog steeds vrij zacht en op zondag stroomt er pre-frontaal nogmaals een portie wat zachtere lucht binnen en krijgt de noordkant te maken met een krachtige Südföhn fase.
 
GFS 500 hpA Zondag is de frontale zone met jetstream tot over het noorden van de Benelux en Duitsland doorgeschoven


Er zal dan ook meer bewolking zijn en lokaal kan al een spat en boven de 1200 a 1700 meter  een vlok sneeuw gaan vallen. De meeste kans op de zon maken de inner-alpine regionen en de Alpenzuidkant als ook de noordelijke föhnregionen.

Maandag zwenkt de frontale (hoogtetrog) tot over de Alpen uit en gaat er op uitgebreidere schaal neerslag vallen. Met een opkomend koufront en daarachter het instromen van koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens  naar 1200 tot 600 meter.
GFS 500 hPa voor maandagochtend, de jet is dan inmiddels tot over de Alpen doorgeschoven en daarmee ook de koudere vochtige Atlantische lucht


Dinsdag overdag verblijven we nog meest in de wat koudere luchtmassa’s en valt er wat regen en boven de 800 a 1200 meter sneeuw. In de loop van de dinsdagavond en in de nacht op woensdag krijgen we in het voorveld van een volgende depressie die net ten zuiden van IJsland de noordelijke Noordzee optrekt en vervolgens naar zuid Scandinavie te maken met een warmtefront en diens neerslag. De meeste neerslag valt dan waarschijnlijk in de noordwestelijke Alpen waarbij de sneeuwvalgrens snel stijgt naar 1200 tot 1600 meter. Meer naar het oosten en zuiden blijft het waarschijnlijk droog.
 
ECMWF T850 hPa voor woensdag. Warme lucht (warmtefront / sector) nadert dan alweer de westelijke Alpen


In de loop van de donderdag is het dan weer de beurt aan het navolgende koufront en de koudere lucht. In de loop van de vrijdag volgt dan alweer een volgende warmtefront behorend bij een volgende depressie. Of via de achterdeur van deze depressie de koudere lucht wat verder kan doorstoten en we wat dieper in de maritiem polaire luchtmassa’s komen te liggen is nog onduidelijk

Als het aan het ECMWF model ligt dan zou dit moeten lukken, het GFS laat vanmorgen en ook gisteren al de westelijke hoogtestroming (zonaal) wat noordelijker liggen en is daarmee ook een stuk zachter.
 
ECMWF voor zondag 00h00 met de koudere lucht waarbij de -5 graden T850 isotherm komt weer tot over de Alpen verloopt


Positieve NAO-AO / Anti winterse setting
Het scenario met een sterk zonaal karakter met lagedruk boven de noordelijke Atlantische Oceaan en hogedruk boven de Azoren lijkt meer en meer door te gaan zetten. We zien dit ook terug in de zogenaamde NAO en AO prognoses die sterk positief zijn.
 
Positieve NAO


Ook vanuit de hogere atmosfeer behoeven we de komende tijd geen steun te verwachten. De stratosferische polar-vortex lijkt het ook steeds meer naar zijn zin te krijgen en op volle toeren te gaan draaien. Een beeld wat ook weer geheel past bij deze ontwikkelingen (NAO-AO)
 
Sterk toenemende zonale wind in de hogere stratosfeer. Voor een negatieve NAO en AO zien we deze juist liever richting negatieve waardes gaan


Mocht dit inderdaad zo gaan evolueren (en ik acht de kans daarop groot) dan kunnen we de komende tijd winterweer in west Europa wel schudden. Daarvoor in de plaats krijgen we te maken met onbestendig Westwindwetter met veel wind en periodiek neerslag. Een beeld wat ook weer goed aansluit met de langere termijn verwachting die zoals we al eerder lieten zien uitgaan van vrij zacht winterweer.  Kijk ook maar eens naar de 46 daagse prognose van het ECMWF hieronder gevisualiseerd door Jörg Kachelmann via Twitter!
 
 
Die neue 46-Tages-Vorhersage sieht weiterhin keine Temperaturdramen in die eine oder andere Richtung - meist durchschnittliche Temperaturen, häufig leicht drüber.
 
Ingesloten video
 
 
 
 

Voor winterweer met vorst en sneeuw tot in de dalen dus geen goede ontwikkelingen. Voor de Alpen sneeuw technisch echter prima. De storingen zullen steeds weer neerslag gaan produceren met vooral hogerop in de West en Nordweststau gebieden veel Neuschnee. De lagere delen en dalen zullen het tijdens de warmere fases echter ook met regen en dooi moeten doen.

Tot zover vanmorgen vanuit de weerkamer in Termen. Buiten is het 2.8 graden en onbewolkt. Fijne dag, blijf volgen en als je nog een heel mooie Alpen of Benelux kalender zoekt met schitterende ingezonden weerfoto’s en voorzien van weer weetjes en datjes bestel die dan gauw via de website! Ciao



Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

https://www.avalanches.org/

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.899 topics, welke bij elkaar 448.564 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 161 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 161, lezen 4 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2014-2015 Deel 1".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden