Gehele week in teken van hogedruk, in de bergen morgen markante opwarming
Vooral in de westelijke Alpen was gisteren de invloed van hoog Sarena al goed merkbaar. Het was er droog en de de zon kreeg hier al veel speelruimte en deels was het gewoon volop een zonnige dag. In de bergen boven de vers gevallen sneeuw was het genieten op de al geopende en meest nog rustige maagdelijke pistes.Verse sneeuw, zon en winter opening Alpe d`Huez
Elders was het zo’n typische overgangsdag met nog veel (rest)vocht in de lucht en vooral langs de oostelijke Alpennoordkant nog wat neerslag en in de bergen sneeuw. De hoogste temperaturen werden aan de westelijke (Zwisterse) zuidkant gehaald hier steeg het kwik ondersteund door de Nordföhn naar een graad of 14. In de oostelijke Alpen kwam het kwik nergens hoger uit dan 6 graden.
Strenge (stralings)vorst
Afgelopen nacht nam de invloed van hoog Sarena dat vanaf de Britse Eilanden onderweg is naar oost Europa verder toe. Vandaag zien we het met zwaartepunt boven Duitsland liggen. Met de hoogte-as ten noorden van de Alpen wordt met een (noord) oostelijke stroming drogere lucht aangevoerd welke door de dalende luchbewegingen (subsidentie) binnen het hoog van bovenaf nog verder wordt afgedroogd.
Onder een heldere hemel en met weinig stroming kon het boven de sneeuw in de wat hoger gelegen dalen weer sterk gaan afkoelen en daalde het kwik tot -15 a -18 graden.
Nog kouder werd het in het Zwitserse Glattalp (kanton Schwyz, 1858 meter) alwaar het kwik tot -21.2 graden daalde! Minder koud werd het in de deels nog bewolkte oostelijke Alpen(noordkant) waar nog wat meer bewolking de sterke uitstraling tegenging.
Opwarming
Vandaag gaat het onder invloed van hoog Sarena dat langzaam verder naar het oosten doorschuift ook in de oostelijke Alpen van west naar oost verder opknappen en krijgt ook hier de zon steeds mer speelruimte.
Laatste neerslag valt nog in de Stau van de oostelijke Alpen hoofdkam, sneeuwvalgrens 200 tot 400 meter. De middagtemperaturen stijgen met volop zon tot een graad of 4, onder de Hochnebel en of mist is een stuk kouder met temperaturen rond het vriespunt. Op 2000 meter varieert het kwik tussen -2 graden in de westelijke en -10 graden in de oostelijke Alpen.
Morgen vinden we het hoog terug boven oost Europa en krijgt de stroming van west naar oost een meer zuidoostelijke component en wordt er geleidelijk zachtere lucht aangevoerd. Vooral in de bergen gaan, ondersteund door een warme hoogterug, de temperaturen dan verder in de lift.
Op 1500 meter hoogte stijgt het kwik dan aan de centrale Alpennoordkant van – 6 graden vandaag naar + 6 graden morgenmiddag en avond. Ook de vorstgrens gaat rapide omhoog en stijgt morgen in de loop van de dag naar 3200 meter. In het oosten algemeen eerst nog lager.
Voor de sneeuw in de bergen zal deze thermische opvlieging weinig gevolgen hebben. Immers, het zijn niet zozeer de luchttemperaturen die die invloed op het sneeuwdek hebben maar veel meer de dauwpunt temperaturen.
Deze zijn sterk negatief ( -15 tot -28 graden) en de komende dagen gaan ook deze weliswaar wat omhoog maar in de bergen blijven deze (sterk) negatief met waardes de eerst dagen tussen de -15 en – 5 graden. Zeer droge lucht dus en van smelten van het sneeuwdek in de bergen zal dan ook geen of nauwelijks sprake zijn.
In de tweede helft van de week gaan de temperaturen in de bergen geleidelijk weer wat dalen. Dit heeft te maken met het verder doortrekken van de warme hoogterug en met de invloed van een volgend Atlantisch hoog. Met de hoogte-as die dan langzaam tot over de Alpen doorschuift wordt met een meer westelijke stroming vooral op hoogte dan weer wat minder zachte lucht aangevoerd. Deze lucht wordt geleidelijker wel weer wat vochtiger wat vervolgens ook de stijgende dauwpunten in de bergen verklaard. Ook nu blijven deze echter in het negatieve bereik.
Afkoeling en nieuwe sneeuw
Interessant met meer dynamiek wordt het echter pas met de start van de nieuwe week wanneer een Atlantische depressie aansluiting gaat zoeken met een ander laag boven Scandinavie. Tevens zien we de straalstroom dan weer verder naar het zuiden afzakken en de stroming wat meer een noordwest component krijgen waarbij maritiem polaire luchtmassa’s weer tot over de Alpen kunnen gaan uitstromen.
Ook in het verdere verloop zal de polaire jet zich over of ten zuiden van de Alpen ophouden. Daarbij wordt dan weer wat zachter en dan weer koudere lucht aangevoerd en gaat het vooral voor de lagere delen spannend worden wat de sneeuwvalgrens precies gaat doen. De bergen mogen zich vanaf zondag periodiek op verse sneeuw gaan verheugen waarbij het sneeuwdek ook aan de Alpennoordkant verder zal kunnen aangroeien.
In aanloop naar de feestdagen en de start van het wintersportseizoen dus mooie vooruitzichten. Opgemerkt dient nog wel te worden dat er ook scenario’s worden berekend met een meer westelijke Atlantische hoogtetrog en dus meer zuid component. Hieronder nog de GFS ensembles voor de noordelijke en westelijke Alpen
Hoe dat uiteindelijke allemaal zal gaan uitpakken gaan we natuurlijk de komende dagen weer netjes proberen in kaart te brengen! Nu eerst maar even genieten van de zon in de bergen en de milde condities. Fijne dag en ciao vanuit een onbewolkt en koud Termen in Oberwallis
Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar
https://www.avalanches.org/
Lees ook de winterverwachting!
Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten!Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.