Gaat het dan echt gebeuren? Probeer zelf kaartjes te zoeken maar zie hele grote verschillen..
Edit W. in t Erland: Link aanklikbaar gemaakt | Gewijzigd: 25 februari 2020, 17:51 uur, door Thijs.
Gaat het dan echt gebeuren? Probeer zelf kaartjes te zoeken maar zie hele grote verschillen..
De titel zou moeten zijn: Winter gaat eindelijk beginnen.
Vannacht kans op natte sneeuw, lokaal tijdelijk sneeuwdek
Op de valreep krijgen we dan toch nog kans op winterweer, 4 dagen voordat het winterseizoen officieel (!) ten einde komt. Voor serieuze vorst is de kans nog steeds vrijwel afwezig, maar de kans op sneeuw is aanwezig vannacht en donderdag. Tot dusver ligt de nadruk Midden- en Zuid-Nederland en Vlaanderen.
Neerslagsgebied ontwikkeld zich
Momenteel zien we op de radarbeelden vanuit het westen de eerste tekenen van een diepe trog. Deze diepe trog gaat zich dankzij de koude bovenluchten (-37°C op 5,2 km) ontwikkelen. De ontwikkelingen vertonen kenmerken van een CAD (Cold Air Development).
Depressievorming in koude lucht (CAD)
Soms vormt zich een laagje door Cold Air Advection (CAD), dit gebeurt dan bij relatief koude bovenluchten. Omdat relatief koude lucht zwaarder is dan warme lucht zakt het omlaag aan de achterzijde van de kommavorm. Dit tekort wordt aangevuld met opnieuw erg koude lucht uit dezelfde luchtlaag, waardoor het effect zichzelf versterkt. Daar waar lucht daalt, moet er ook lucht stijgen, aan de voorzijde van de kommavorm stijgt de lucht en ontstaan de zwaarste buien. Dit zet een circulatie op gang waardoor uiteindelijk een lagedrukgebied ontstaat. (Het tegenovergestelde is ook mogelijk, dit heet dan Warm Air Development).
Op satellietbeelden zien we bij een CAD vaak een kommavormig buiencomplex dat uitgroeit tot lagedrukgebied. Deze vorm ontstaat doordat aan de linkerzijde (de staart) op ruim 5 kilometer vaak de hoogste windsnelheden voorkomen. CAD's kunnen uitgroeien tot kleine venijnige stormen, maar vaak blijft het bij een groep buien met mogelijk hagel en onweer.
Van de Onweer-Online Encyclopedie, de encyclopedie is verder uitgebreidt, neem ook een kijkje!
De buienstoring trekken over de zuidelijke helft, dus in het noorden blijft het rustiger (toch ook hier enkele buien mogelijk). Alle modellen laten de buien vanaf de late avond tot morgenochtend overtrekken, die onzekerheid is vrij klein.
Vanaf Engeland komt momenteel de neerslagzone het zuidwesten van de Benelux binnen.
Wat de modellen ook laten zien, is dat de sneeuwvalgrens erg laag is, maar net niet laag genoeg voor het hele laagland. De sneeuwvalgrens is in te schatten op 200 – 400 meter, natte sneeuw ongeveer 60 meter lager nog mogelijk.
Gelukkig is er nog zoiets als neerslagafkoeling. Wanneer de neerslag voldoende intensief is, kan er nog extra afkoeling komen, daarmee daalt de sneeuwvalgrens naar grofweg 40 – 100 meter (en natte sneeuw dus grofweg 0 – 40 meter).
Momenteel liggen temperaturen rond de 5°C, bij langdurige neerslag kan de temperatuur dalen naar 1 à 3°C. Omdat we dit in Engeland momenteel al zien, is dit een realistisch beeld.
Dit betekent dus dat wanneer neerslag intensief is, óf voor langere tijd op dezelfde plaats valt, er een reële kans op natte sneeuw is. Dit zou op grotere schaal in Zuid-Nederland en Vlaanderen natte sneeuw kunnen geven, zeker landinwaarts, waar de temperatuur aan de grond ook nog iets lager is. De meeste neerslag valt in het zuiden (5 tot 20 mm). In de hogere delen van de Benelux zou ook tijdens het buiengebied sneeuw kunnen vallen (tijdelijk mogelijk 0 tot 3 cm). Denk bij hogere delen aan (Vlaamse) Ardennen, Zuid-Limburg, Rijk van Nijmegen, Veluwe en Utrechtse Heuvelrug.
Harmonie voor morgenochtend, ik verwacht ten zuidwesten van de rode stippelijn midden in de nacht wel enige natte sneeuw (alhoewel de meesten dan slapen, op enkele carnavalvierders na misschien). Het gebied ligt morgenochtend nog boven het oosten en zuidoosten, dus hier ook morgenochtend nog kans op winterse neerslag.
Alles tezamen hebben Brabant, Limburg (BE+NL) en de Twente-Achterhoek de beste papieren op natte sneeuw (en op hoogte mogelijk een tijdelijk sneeuwdek morgenochtend).
Klein ander aandachtspunt zijn de mogelijke windstoten vannacht aan de Zeeuws-Vlaamse kust, tot 90 km/u. (Ach, zijn we aan gewend geraakt.) Morgen aan de Hollandse kust en de Wadden mogelijk nog maximaal 80 km/u windstoten.
Momenteel zijn er al meldingen van sneeuwval in de Ardennen:
Morgen overdagBeeld vanuit #Francorchamps. #sneeuw #snow #neige
— Ward Bruggeman ⚡️ (@MeteoWard) February 25, 2020
© Cédric Schoonbroodt (via InfoMeteo) pic.twitter.com/iA6JQXAfkz
Morgen stijgt de temperatuur overdag naar 5 à 6°C, onder het ‘’genot’’ van polaire buien: opklaringen met buien, mogelijk met korrelhagel of een vlokje natte sneeuw. In zware buien kan het kwik namelijk nog zakken naar 2 à 3°C. Een eventueel sneeuwdekje is overdag snel weggesmolten.
| Gewijzigd: 25 februari 2020, 21:55 uur, door Thijs.Vanaf vanavond tot de nacht naar donderdag bevinden de buien zich in een regime met CAPE-waardes van 200-400, overdag en boven zee 400-700 J/kg CAPE en ca. 15-20 kn effectieve schering. Convectiemodus dus multicell. (Guidance)
Potentiële nieuwe sneeuwkans opgepikt door modellen
Er verschijnt donderdag nu ook een lagedrukgebied op de weerkaarten. Dit lagedrukgebied ligt gunstig t.o.v. de straalstroom, die dan als een pomp werkt, zoals beschreven in dit bericht - 492710. De koers is zuidelijk, dus dit laag gaat donderdag 'duiken' (ook als één van de eerste laagjes deze winter, de rest ging allemaal ten noorden langs).
Afhankelijk van de koers vallen verschillende regio's in de prijzen. Het is te warm voor 100% sneeuw, er is moeite nodig om de temperatuur te laten zakken van Regen naar (natte) sneeuw. Die moeite vindt plaats in de vorm van neerslagafkoeling (alweer) op intensieve neerslag. De meest intensieve neerslag trekt ergens in een van strook west naar oost over de Benelux. Waar, dat is nog (erg) onzeker. De meeste runs hebben die strook bijna altijd wel ergens over de Benelux liggen. Maar in de ene run valt Noord-Brabant in de prijzen, de andere run valt Vlaanderen in de prijzen. De meest actieve neerslag bevindt zich telkens ten noorden van de lagedrukkern.
EC heeft momenteel het zwaartepunt boven Brabant.
Hirlam had het zwaartepunt juist boven Vlaanderen.
Guidance
Op de frontale neerslag van de langstrekkende storing stratiforme neerslag. Hoever deze noordwaarts reikt is nog onzeker, afhankelijk van de koers van het laag. Dan kan er ook enige tijd natte sneeuw vallen, afhankelijk van de intensiteit.
Ten zuiden van het laag bevindt zich warme lucht, waarin de temperatuur op kan lopen naar 8 - 11°C. In het scenario dat het laag de meest noordelijke route kiest, valt Midden-Nederland in de prijzen, maar zien we in België juist dus zeer zachte lucht.
Op 1,5 km zien we duidelijk een warme kern en warme lucht ten zuiden van het laag.
Conclusie
Over de precieze regio die natte of droge sneeuw ziet dwarrelen is nog onzekerheid. Sowieso zullen slechts enkelen van de volgende regio's (Vlaanderen, Zuid- Midden of Noord-Nederland) de sneeuw zien. Voor sneeuw in het hele land is het simpelweg te warm in de verwachtingen. Het wordt dus kielekiele, één enkele graad maakt een groot verschil. De sneeuwkans voor jouw woonplaats blijft voorlopig dus klein, tenzij je in de buurt van de Belgisch-Nederlandse grens woont, hier is de kans tot dusver het grootste. Sneeuwhoogtes in de modellen variëren van 0 tot circa 8 cm. | Gewijzigd: 25 februari 2020, 22:39 uur, door Thijs.