Ik denk dat het klaar is met de winter, misschien in april nog wat vorst en dat was het dan.
tot die tijd ander weer nieuws.
Ik denk dat het klaar is met de winter, misschien in april nog wat vorst en dat was het dan.
Die kans is klein, aangezien we nog heel januari, februari en begin maart hebben.
Aankomende zaterdag zijn al zelfs de eerste hellmannen mogelijk! Helaas is dit wel een kleine kans.
Edit zaterdag 28-12-2019, 12:55 uur:
Het is spannend of de Bilt vandaag zijn eerste hellmannen krijgt.
We gaan het zien!
| Gewijzigd: 28 december 2019, 12:56 uur, door Tieske
Fris scenario trekt aan langste eind bij tweedeling
Vorig bericht schreef ik nog over de tweedeling in zowel GFS als EC, de koude leden bij GFS en EC worden de komende dagen werkelijkheid. De pluim is dan ook flink afgekoeld, we komen veel minder vaak in een zuidweststroming, in plaats daarvan is er weinig stroming en hebben we juist stralingskou en inversie. Zeker in december, waar de nachten lang en de dagen kort zijn, is stralingskou veel voorkomend.
Pluim afgekoeld
De pluim toont ons een koud weekend, met overdag een temperatuur tussen de 1°C in het oosten en 5°C in West-Vlaanderen. Regionaal is er een kleine kans op enkele tienden Hellmanngetallen. Dan volgt een korte onderbreking waarin het ene hogedrukgebied wegtrekt en het volgende op 1 januari zijn plaats weer inneemt. Tussen die twee hogedrukgebieden in is er even een zachte stroming waarin het 4 tot 8°C. Daarna zou de stralingskou in de eerste dagen van 2020 weer terug kunnen komen.
Blauw staat voor: gemiddelde lager ten opzichte van pluim 24 december, rood staat voor een hoger gemiddelde.
Zoals te zien is, is het gemiddelde eigenlijk iedere dag gedaald t.o.v. de pluim vóórdat de modellen de knoop doorhakten tussen een zacht of een koud scenario.
Daarbij is het voorlopig droog.
Oud & Nieuw onder vleugels van hogedruk
Zowel GFS als EC laten een jaarwisseling zien met weinig wind en inversie. De roetdampen van vuurwerk blijven dus laag bij de grond hangen en de kans op vuurwerkmist is zeker aanwezig.
Een zeer zwakke wind in GFS met de kern van hogedruk net ten westen van ons.
In EC ligt de kern net ten zuidoosten van ons, EC berekend zelfs al wat mist (terwijl EC de condensatiekernen die mistvorming extra versterken nog niet eens kan meenemen in de berekeningen!)
Vuurwerkmist: sterk afhankelijk van wind
Laten we hopen dat de windsterkte nog wat toeneemt. Het is nog op de middellange termijn, dus het zou zeker kunnen dat de wind de komende dagen in de verwachtingen nog wat toeneemt. Voorlopig ziet het er echter gewoon haast windstil uit. Wanneer er wat meer wind is, vermengen de roetdampen zich met de hogere luchtlagen en neemt de concentratie en daarmee de kans op mist af.
Fijne jaarwisseling alvast!
Mijn reactie van 2 dagen geleden was het volgende:
Die kans is klein, aangezien we nog heel januari, februari en begin maart hebben.
Aankomende zaterdag zijn al zelfs de eerste hellmannen mogelijk! Helaas is dit wel een kleine kans.
Edit zaterdag 28-12-2019, 12:55 uur:
Het is spannend of de Bilt vandaag zijn eerste hellmannen krijgt.
We gaan het zien!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
En ja hoor...
De gemiddelde temperatuur van vandaag wordt waarschijnlijk -0,1 of -0,2 graden in de Bilt en daarmee is/zijn het/de eerste officiële helmanngetal(len) van deze winter binnen!
Actueel is het nog nét boven het vriespunt in de Bilt, maar de temperatuur zakt er langzaam richting de -0,5 aan het einde van de avond.
De actuele temperaturen:
De actuele gemiddelde temperaturen:
| Gewijzigd: 28 december 2019, 22:36 uur, door Tieske
Enorme verschillen in temperatuur op hoogte
Wanneer we op de Skew-T diagram kijken (een weergave van o.a. vocht en temperatuur met hoogte), zien we een zéér dunne laag koude lucht aan de grond, en daarboven een laag zachte en zeer droge lucht. De afgelopen dagen was deze laag koude lucht flinderdun, en op momenten slechts 150 meter dik. Hierdoor was het op de heuvels van de Ardennen en bijvoorbeeld vlakbij de Vaalserberg (230 m) de nacht van 28 op 29 december 0 tot 2°C, terwijl het in Beek bij Maastricht (100 m) gewoon bijna -3°C werd. De heuvel bij de Vaalserberg stak dus boven de inversie uit en had daardoor een temperatuur tot 5°C hoger.
Wanneer we het nog wat hogerop zoeken, op 1 km hoogte, kan het zelfs tot 15°C worden!
Deze lagen worden van elkaar gescheiden door een groot verschil in temperatuur én een groot verschil in vochtigheid.
Gisteren bevonden wij ons in een flinderdunne koude laag boven een extreem zachte luchtlaag. De groene lijn staat voor het dauwpunt, de rode voor de temperatuur. In de grondlaag is het dauwpunt bijna gelijk aan de temperatuur (en inderdaad de luchtvochtigheid was met 70 tot 100% hoog). In de luchtlaag daarboven ligt het dauwpunt soms beneden de -25°C, terwijl de temperatuur met 5 tot 15°C hoog is. Dit grote verschil zien we terug in de lage luchtvochtigheid (0 tot 30%).
Om te laten zien dat de dikte van de grondlaag flink kan verschillen, over een paar dagen is de laag wat dikker. Zolang de temperatuur hogerop in de atmosfeer wat hoger is, blijft de inversie wel in stand.
Wanneer de lucht op 2 meter (circa 1000 hPa) gescheiden is van de lucht op bijvoorbeeld 1500 meter (850 hPa), heeft het weinig zin om die kaarten te gebruiken om iets over het weer op 2 meter te zeggen. Hieronder een kaart met een gearceerd gebied met inversie, ondanks de zeer hoge temperaturen op het 850 hPa drukvlak (1,5 km), is het aan de grond gewoon fris. (Voorbeeldje, in Portugal heeft het wat gevroren met op 850 hPa een temperatuur van 15°C).
Maar in andere situaties heeft de 850 hPa kaart wel een grote invloed op het weer aan de grond. Bijvoorbeeld in Scandinavië, waar door buien, fronten en een krachtige wind veel uitwisseling van temperatuur plaatsvindt. Hierdoor komt de zachte lucht van 1,5 km alsnog naar de 2 meter.
In de Balkan heeft de temperatuur van 850 hPa ook een grote invloed, hier is de temperatuur op 1,5 km hoogte juist kouder dan aan de grond, hierdoor is de lucht instabiel van opbouw en vindt er volop uitwisseling plaats (in de vorm van polaire buien bijvoorbeeld).
Jaarwisseling
Momenteel staat er een zuidwestenwind en die voert zachte lucht aan, mengt de koude grondlaag met de laag erboven en in Zuid-Limburg heeft men vermoedelijk ook nog een Ardennenföhntje. Hierdoor loopt de temperatuur vandaag wél op van 6 tot 10°C in Zuid-Limburg.
Met de jaarwisseling valt de wind weer weg en is de grondlaag weer losgekoppeld van de lagen daarboven. Hierdoor koelt de grondlaag (door lange nachten) af en kan de jaarwisseling goed mistig zijn. Mist is altijd een onzeker en lastig proces, waar duikt het op, waar niet? Dat is afhankelijk van lokale factoren als wind, ruwheid van het oppervlak (bos of polder), en bodemvochtigheid en eventueel wateroppervlak. Modellen hebben van oudsher dus al last met het voorspellen van mist. Veel mistverwachtingen van modellen zijn nog experimenteel. Modellen nemen daarnaast geen piekuitstoot zoals vuurwerkdamp mee in berekeningen.
Er zijn wel veel signalen voor mist en daar moeten dan nog de uitstoot van vuurwerk bijkomen, die de mistvorming verder stimuleerd.
Ook is de drukverdeling nog niet ideaal geschetst, de hogedruk zou natuurlijk wat meer boven Scandinavie moeten zitten om de Russische beer te voeden. Nu zie je juist dat er warme lucht met een omweg richting het continent getransporteerd wordt.
Het is natuurlijk nog een week voor het zover is. De 2-deling zien we ook een klein beetje terug in de pluimen, dus wie weet...... ik ga het nauwlettend in de gaten houden in ieder geval. Mochten de drukgebieden zich net iets anders gaan positioneren, dan zou het ineens goed kunnen vallen. Hoop doet leven.
Fijne jaarwisseling!!
| Gewijzigd: 31 december 2019, 11:46 uur, door DieuGi
Tussen de leden van GFS en EC zit een aardig verschil. Bij GFS hebben we frisse dagen en 's nachts nachtvorst, bij EC zouden we gewoon tussen de 5 en 8°C houden in de eerste week van 2020.
Zowel GFS als EC houden hardnekking vast aan de verschillende scenario's: westenwinden (EC), inversiekou (GFS)
allereerst de beste wensen voor iedereen en een goed weer jaar gewenst voor ieder voor zich in te vullen.
hopende eerst nog op wat winter voordat we het voorjaar induiken,
zie het eerst nog niet in de kaarten maar later in januari misschien,
gisteren erge dichte mist gehad , einde van de straat niet te zien !!!!
gr aan allen
Ik heb even in het rood de 'oude' voorspelde positie van de drukgebieden weergegeven en in het zwart de 'nieuwe' voorspelling. Je ziet dat beide drukgebieden (helaas) naar het oosten verschoven zijn, waardoor we wederom in een warme zuidwest-stroming terecht gaan komen.
Waren de drukgebieden ongeveer over een zelfde afstand naar het westen verschoven, hadden we wel een dik winterplaatje gehad.
Helaas voorlopig, maar het kan dus ook zomaar een keer de andere kant op vallen. Daarom is het ook zo leuk om het weer te volgen!
Zodra ik weer een winterkansje ruik laat ik het weten...........