Het winter discussietopic 2019-2020!
Het is weer tijd voor een van de leukste seizoenen van het jaar: de winter! Wat deze winter gaat brengen de komende 3 maanden is nog een groot raadsel maar we zijn wel in stijl begonnen met op uitgebreide schaal lichte vorst en het midden en oosten ook (aanvriezende) mist. In het zuidoosten van België valt er ook wat (natte) sneeuw.
De minimumtemperatuur van afgelopen nacht. Het koudste KNMI weerstation was Twente met -4,1'C. Bron afbeelding: Weerplaza
Ook komende nacht koelt het landinwaarts weer af naar temperaturen onder het vriespunt en met name in het zuidoosten ontstaat er mist. In het westen en noorden blijft het enkele graden boven nul en vanuit zee trekken enkele buitjes binnen. Deze buitjes kunnen in het zuidoosten voor gladheid zorgen door bevriezing van natte weggedeelten.
@BuienRadarNL @MeteoGroupWeer @WNLVandaag @OmroepWNL @rtvoost @Weerplaza @WilliamHuizinga @nicolienkroon @mrmiddendorp @weermanreinier @MarcdeJongRTL @marjondehond @whoebert @marcopverhoef 01-12 December begint koud met dichte mist in Zenderen pic.twitter.com/Iis2y0xhfu
— Nicky Wagenvoort (@NickyWagenvoort) December 1, 2019
Maar echt winterweer zit voorlopig nog niet in de weerkaarten. De komende dagen hebben we te maken met een mix van zon en wolkenvelden met soms nachtvorst. In het weekend wordt het weer wisselvalliger met toenemende neerslagkansen, meer wind en temperaturen die weer richting de 10'C gaan. Ook op de langere termijn zit er zowel bij GFS als EC nog geen winterweer in de kaarten.
De EC en GFS pluimen voor de komende dagen zijn niet bepaald winters te noemen. Bron afbeelding: Weerplaza/KNMI
Kortom niet echt een droomstart voor de winterliefhebber maar gelukkig is de winter nog maar net begonnen!
Nog enkele interessante topics voor de komende winter:
- Ardennen sneeuwtopic 2019-2020: Om alle sneeuwkansen te bespreken in de meest sneeuwrijke regio van de Benelux
- Het klets- en waarneemtopic Winter 2019-2020: Hier ben je welkom om te kletsen over alles omtrent de winter en doorgeven hoe het weer is op jouw locatie. Natuurlijk kan je ook een eigen kletstopic aanmaken in de Koek en Zopie kletscorner. Klagen is hier ook toegestaan, maar hou het netjes.
| Gewijzigd: 1 december 2019, 12:30 uur, door Lako
De meteorologische winter is pas net van start gegaan en weermodel GFS laat leuke kaarten zien voor de storm-liefhebbers, zelfs op bijna kort termijn!
Aankomende vrijdagmiddag - aan de gehele kust zware windstoten
Aankomende vrijdagmiddag zal het onstuimig worden. Inmiddels is deze dag zo dichtbij dat dit vast staat.
Helaas zal waarschijnlijk niet een uur lang een gemiddelde windsnelheid van meer dan 75 km/u worden gemeten op minstens één van de KNMI-weerstations (de storm-criteria). Wel is het waarschijnlijk oppassen voor zware windstoten aan de kust. In het binnenland zullen er geen of nauwelijks zware windstoten voor gaan komen. Hieronder staat de windverwachting van het matige-termijn model Arpege.
Aankomende zondagavond - bijna heel de Benelux zware windstoten (de eerste officiele storm?)
Kijken we naar aankomende zondagavond in het weermodel GFS, dan zien we dat hij nét niet of nét wel een officiële storm laat zien, met zware windstoten tot diep in het binnenland.
In de nacht naar maandag - een officiele storm!
In de nacht naar maandag laat GFS duidelijk een officiële storm zien in het Waddengebied. Daarbij worden er zelfs enkele zeer zware windstoten berekend (windstoten van meer dan 100 km/u)! Ook iets verder het binnenland in staat er een erg onstuimige wind. In heel het noordelijke deel van Nederland worden er zware windstoten verwacht. Het is dezelfde depressie als die van een dag eerder.
Dinsdagavond, in de nacht naar woensdag en woensdagochtend - zeer zware windstoten Wadden (weer een officiele storm?)
Slechts 2 dagen later wordt er opnieuw onstuimigheid verwacht. De windsnelheden die GFS dinsdagavond, in de nacht naar woensdag en woensdagochtend berekend, zijn bijna precies gelijk met die van aankomende zondagavond. Ook op deze dag zien we dat hij nét niet of nét wel een officiële storm laat zien. De maximale windstoten die worden berekend zijn echter iéts heviger, weer boven de 100 km/u bij de Wadden!
Woensdagavond en in de nacht naar donderdag - langs de gehele kust en in noord Nederland zware windstoten
Geen officiële storm, maar wel weer opnieuw zware windstoten langs de gehele kust en in de noordelijke provincies van Nederland.
De pluim
Als we naar de pluim kijken, dan zien we dat de komende dagen onstuimig zullen verlopen. Hoe onstuimig is nog de vraag, vooral volgende week is er veel mogelijk. Één of meerdere officiële stormen behoren tot de opties.
Bronnen:
- https://www.wxcharts.com (afbeeldingen Arpege- en GFS-kaarten)
- https://www.knmi.nl (de pluim)
| Gewijzigd: 5 december 2019, 09:46 uur, door Tieske
De windverwachting voor de komende dagen is niet veel duidelijker dan 3 dagen geleden, toen ik jullie vooral geïnformeerd heb over wat het weermodel GFS liet zien qua wind. Nogsteeds zit er een grote spreiding in.
Doordat ik de windpluimen die ik in mijn post heb gezet nog op mijn laptop heb staan, kan ik een vergelijking voor jullie maken.
De eerste piek (morgen/maandag)
- Recente windstoten-pluim: 74 km/u in de nacht naar maandag/maandagochtend
- Windstoten-pluim 3 dagen geleden: 62 km/u morgenmiddag
De tweede piek (dinsdag/woensdag/donderdag)
- Recente windstoten-pluim: 70 km/u dinsdagavond en in de nacht naar woensdag
- Windstoten-pluim 3 dagen geleden: 57 km/u woensdagochtend tot en met donderdagmiddag
De conclusie is dus dat de verwachting van de zwaarste windstoten is toegenomen, maar vooral in het volgende weekend en in het begin van de week daarna zijn de windstoten toegenomen. De windstoten-pluim van 3 dagen geleden liet in die periode windstoten tot maar 42 km/u zien gemiddeld, terwijl dat nu al 74 km/u is!
Hieronder staan 2 afbeeldingen, waarvan de bovenste afbeelding de actuele windstoten-pluim is en die daaronder de windstoten-pluim van 3 dagen geleden:
Afbeelding 1: de actuele windstoten-pluim.
Abeelding 2: de windstoten-pluim van 3 dgen geleden.
Edit 14:50 uur:
Ook de windrichting-pluim zit continu in de stormhoek (tussen zuid en noordwest):
Afbeelding 3: de actuele windrichting-pluim.
Bronnen:
- KNMI
| Gewijzigd: 7 december 2019, 16:02 uur, door Tieske
Hier kaartje van de max windstoten tm de nacht naar zondag. Kust t/m 110/120, binnenland 90 haalbaar.
Maandag staat er ook een flink laag in wat overtrekt met ook de nodige buien. Echt op en top herfst komende dagen
| Gewijzigd: 7 december 2019, 20:02 uur, door weertje
Vanavond stevige buien
Bron afbeelding: OnweerOnline
Na de regen van vannacht en vanochtend was het vanmiddag op veel plaatsen vrij aardig weer met een mix van zon, wolkenvelden en een enkele bui. Wel stond er in de kustgebieden vrij veel wind met een 6-7 bft en windstoten tot 70 km/h. Dit drogere weer is overigens maar van korte duur want in de namiddag en vanavond trekken er vanuit het westen opnieuw stevige buien over met kans op onweer, hagel en windstoten (tot 100 km/h in de kustgebieden en tot 75 km/h landinwaarts). Voor deze buien heeft het KNMI code geel uitgegeven. Vannacht blijft het een komen en gaan van buien op veel plaatsen in de Benelux al neemt de wind wel af.
Behoorlijk wat buien staan er op de planning voor vanavond en vannacht. Bron afbeelding: WXcharts.eu
Code geel voor zware windstoten van het KNMI. Bron afbeelding: KNMI
Morgenochtend beginnen we ook met veel buien maar in de loop van de dag neemt de buiigheid langzaam af vanuit het noordwesten. Helemaal droog wordt het overigens niet. Voor de rest neemt in middag de wind weer toe naar een 4-6 bft landinwaarts en een 6-8 bft in de kustgebieden. In de kustgebieden is er dan ook kans op windstoten tot 85 km/h. Deze stevige noordwestelijke wind zorgt ervoor dat het zeewater behoorlijk opgestuwd gaat worden in de kustgebieden.
Morgenmiddag staat er een stevige noordwester wind. Bron afbeelding: Weerplaza.nl
Ook de rest van de week blijft het wisselvallig met veel regen en wind. Voor de rest ligt de temperatuur rond de 8'C en ook de kans nachtvorsten is zowat 0%. Van winterweer is dus voorlopig nog geen sprake.
Er valt weer komende week weer genoeg regen. Bron afbeelding: WXcharts.eu | Gewijzigd: 8 december 2019, 15:46 uur, door Lako
Winteroffensief nog niet op de kaarten
Nu de sint de Benelux weer heeft verlaten en de kerst langzaam dichterbij kruipt begint het toch een beetje te kriebelen, waar blijft de eerste sneeuw?
Westcirculatie beheerst weerbeeld
Waar het lang voorspeld was dat de NAO-index positief zou worden (krachtige westenwinden), maar negatief bleef, is nu de NAO-index eindelijk positief geworden. De timing is voor winterliefhebbers niet ideaal, want dit is juist de tijd dat we liever geen westenwinden willen hebben. Ze brengen namelijk weinig vorst.
Het scheelt wel dat het geen zuid- of zuidwestenwinden zijn, want die brengen zeer zacht weer (10-15°C), nu is het normaal tot zacht (6 - 11°C).
We zien in de westcirculatie gelukkig geen constante westenwind, maar er zit enige variatie in windsterkte, fronten, en windrichting. Al met al is het redelijk afwisselend. Bij gebrekt aan winterweer, kan ik hier persoonlijk best mee leven.
Afwisselend wind uit het noordwesten. In dit geval brengt dit ons koude bovenluchten met soms buien met onweer en daarbij windstoten. Het is echter van korte duur. Met een streepjes-lijn is de rug van hogedruk voor dinsdag, dat wordt een rustige dag. Daarna zien we de wind naar het zuidwesten draaien en weer wat zachtere lucht brengen (8°C).
Vanaf Canada komt lagedruk de oceaan op, wat de westcirculatie aanjaagt (zie onderstaande afbeelding).
Even later zien we diepe depressies op de oceaan, een lagedrukgebied bij Ierland gaat zich sterk uitdiepen. Dit zien we de laatste runs telkens terug op de kaarten. Hiermee is er een kans op storm voor de Benelux. Hier praten we hieronder over verder.
Weinig winterweer, wel dynamisch en stormachtig
Zoals Tieske eerder ook al schreef, zijn er meerdere kansen op storm. De meest interessante dag is momenteel aanstaande donderdag en vrijdag. Hier trekt een diepe depressie over de Benelux. Het brengt drukverschillen over heel West-Europa dus er is van Spanje tot Groot-Brittannië kans op stormachtige winden. De kans dat dit lagedrukgebied ook daadwerkelijk ontstaat is momenteel nog vrij klein, omdat het nog op 5 dagen zit (aan de andere kant zijn de overeenkomsten tussen EC en GFS bemoedigend). Er is ook een kleine kans op natte sneeuw in het noorden omdat er op hoogte een portie koude lucht meekomt. (Op 5,5 km kan de temperatuur dalen tot -30°C, op 2 meter hoogte is het 4 tot 8°C).
In de huidige EC zitten we net aan de noordzijde van het windveld.
In de meest recente GFS trekt het laag iets noordelijk en zien we windstoten van 100 km/u.
Meerdere stormkansen
Ik heb nu de kans van donderdag-vrijdag er even uitgepikt, maar het kan ook op maandagmiddag en dinsdagavond flink waaien.
Het stoplicht
Ik werkte er al even naartoe, dus het zal geen verrassing zijn dat het stoplicht voorlopig nog op rood blijft:
Termijn: tot 10 dagen vanaf plaatsing
Groen = Het is Winter binnen de gestelde termijn
Groen/oranje = Winter staat in de steigers met kans van slagen binnen gestelde termijn
Oranje= "Het kan vriezen het kan dooien" Bij een voorgaande winterperiode lijkt deze op zijn einde te zijn, OF bij een voorgaande "warme" periode is er kans op winters-weer.
Oranje/rood = Winterperiode lijkt op zijn einde te zijn met heel kleine kans op verderzetting, OF er is geen winter, maar er is een kleine kans dat er iets van winterweer in de steigers wordt gezet.
Rood = Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn
Definitie winterweer:
De volgende weers-omstandigheden kunnen binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig:(stralings)
- vorst
- hagel
- Sneeuw (nat en droog)
- IJzel
- IJsregen
Definitie winter:
Dezelfde weersomstandigheden als bij winterweer alleen hierbij is sprake van (bijna) elke nacht vorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode.
Waarom gebruik van het stoplicht?
We gebruiken dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden.
Vandaag trok de kern van een lagedrukgebiedje, met daarbij een hevig windveld, over de Benelux.
Pas heel laat (gisteren) kon het lagedrukgebiedje in de kaarten worden gezien en ook werd pas heel laat (vanmiddag) duidelijk wat de precieze koers ervan ging worden. Het was daardoor voor sommige weerliefhebbers in het aandachtsgebied de vraag of ze te maken kregen met het hevige windveld.
Het KNMI waarschuwde pas vandaag vroeg in de ochtend voor zware windstoten in Zeeland, tot wel 100 km/u.
De weerdienst gaf zelfs nóg later een code geel voor Zuid-Holland en Noord-Brabant af. In heel Zuid-Holland en het westen van Noord-Brabant werd er gewaarschuwd voor zware windstoten tot rond de 90 km/u. De waarschuwingen gingen allemaal om 13:00 uur in.
Hieronder staat een afbeelding van het lagedrukgebiedje van boven gezien, voordat de kern aan land kwam:
Het depressietje trok uiteindelijk zuidelijker dan de verwachting van het KNMI. Inplaats van dat het westen van Noord-Brabant te maken kreeg met het heftige windveld, kreeg het grotendeels te maken met 'het oog' van de storm. Hierin is de wind erg rustig. Dit kun je duidelijk zien aan de windsnelheden en -stoten die het KNMI-weerstation in Gilze-Rijen vanmiddag rond 14:00 uur heeft gemeten. Tussen 14:00 uur en 14:10 uur heeft hij namelijk een gemiddelde windsnelheid van 7,2 km/u (2 beaufort) en een maximale windstoot van maar 11 km/u (ook 2 beaufort) gemeten.
Het KNMI-weerstation in Woensdrecht had in die tijd echter een gemiddelde windsnelheid van 39,6 km/u en een maximale windstoot van wel 67 km/u gemeten! Dit was voor het station ook de op één na hoogst gemeten windstoot van de dag.
Zeer kort voor een weer-gebeurtenis kan het dus nog onduidelijk zijn waar het precies gaat gebeuren!
Toen het depressietje verder trok, was de rust in West-Brabant voorbij. Een veelal bewolkt weerbeeld (blauwe lucht was er zelfs te zien!) met nauwelijks wind maakte plaats voor regen en flinke windstoten. Deze windstoten kwamen echter niet boven de 75 km/u (code-geel criteria) uit. Het KNMI-weerstation in Gilze-Rijen had een maximale windstoot van maar 61 km/u gemeten.
Vooral in Zeeland en in het noorden van West-Vlaanderen ging het vanmiddag goed tekeer. Op veel plekken in dit gebied werd er tijdelijk een stormachtige wind (8 beaufort) met windstoten van meer dan 90 km/u gemeten. Niet ver van de kust vandaan werd er zelfs een storm wind (9 beaufort) met windstoten van meer dan 100 km/u gemeten.
Hieronder staan 2 afbeeldingen waarin de maximale gemeten windsnelheden en -stoten van de KNMI-weerstations te zien zijn:
In België was de zwaarste gemeten windstoot van alle KMI-weerstations 104 km/u, bij een stormachtige wind (8 beaufort), in Zeebrugge.
Bronnen:
- NASA
- Weerplaza
| Gewijzigd: 10 december 2019, 07:30 uur, door Tieske
Linksbovenin:
| Gewijzigd: 10 december 2019, 13:48 uur, door Tieske
Linksbovenin:
Hartelijk dank Tieske, dit was op mijn telefoon niet te zien maar op PC wel gelukkig
Hierbij de sneeuwkaartjes van EC
''Priegelsneeuw'' op komst?
Priegelsneeuw, (van priegelwerk) leek mij wel een mooie uitdrukking voor de komende sneeuwkansjes van de nacht van DO-VR en VR-ZA. Het zal heel nauw komen of we midden in de nacht regen, natte sneeuw of tijdelijk droge sneeuwval zien. De nadruk van het kansje ligt voorlopig nog op het oosten en noordoosten. We hebben het in deze bespreking van ook vooral over deze regio's!Het is wel een erg leuke onderbreking van het zachte weertype (al was die met afwisselend buien, zon en storm al niet heel saai, of best interessant).
We volgen dezelfde reis als de reis van de sneeuwvlokken naar beneden.
Het begin: koude lucht op 5 km hoogte
De vlokken beginnen hun reis op grofweg 5 kilometer hoogte. Op die hoogte koelt het de komende dagen af van -18°C naar -28°C ten tijde van onze kleine sneeuwkans. Het is vooral dankzij deze kou op hoogte dat er neerslagafkoeling plaats kan vinden (de neerslagafkoeling brengt de sneeuwvalgrens gedurende een neerslaggebied omlaag, aan de grond kan het dan van 5°C afkoelen naar 2°C).
We zien een bel koude lucht net ten zuiden van de kern, de kern van het laag is net wat warmer (-26°C).
De sneeuwvalgrens
Dankzij deze neerslagafkoeling gaat de sneeuwvalgrens dalen van zo'n 700 meter naar 0 tot 350 meter om 04:00. Na de passage van het front, stijgt de sneeuwvalgrens naar ongeveer 1000 meter, dus eerst wat regen, dan (natte) sneeuw en vervolgens weer even regen is zeer waarschijnlijk.
Een dalende sneeuwvalgrens in het oosten en noordoosten.
Aan de grond: natte sneeuw?
Aan de grond gaat het priegelwerk worden, zal de temperatuur net laag genoeg zijn voor natte sneeuw of even droge sneeuw? Of blijft de temperatuur net te hoog en valt er enkel regen?
Kort is er een sneeuwkans, GFS, EC, ICON en ARPEGE liggen daarin wel mooi op één lijn.
In het meest positieve scenario zou er in het oosten en noordoosten ongeveer 1-2 cm sneeuw kunnen vallen. In het minst positieve scenario blijft het bij regen.
Tijdens de sneeuwkans neemt de windkracht kort af, na de sneeuwkans komt de westenwind er weer bij en begint de smelt in een rap tempo. Wil je iets van mogelijke sneeuw meekrijgen moet je geluk hebben en vroeg uit de veren.
Ook vrijdag op zaterdag zou er een kleine kans kunnen komen op winterse neerslag (natte sneeuw/kort droge sneeuw).
Voor de definitieve details is het wachten op korte termijn-modellen, op een termijn van 2-3 dagen kan er nog vrij veel gebeuren met deze fragiele kans. Belangrijke details zijn: preciese koers en intensiteit neerslag.
Stormachtige wind in het weekend?
Naast een sneeuwkansje is er voor de kust juist kans op storm of krachtige windstoten. Hieronder enkele weerkaarten met toelichting:
Donderdagavond: Aan de voorzijde van het lagedrukgebied die ons de kleine sneeuwkans brengt, neemt de wind donderdag al flink toe. Aan de kust zijn windstoten van 80 km/u mogelijk (zwaarste windstoten op zee door aflandige wind).
Nacht vrijdag - Zaterdag & zaterdag overdag: Na het lagedrukgebied van vrijdagnacht, is er de nacht daarna ook een venijnig lagedrukgebied mogelijk. Deze heeft de meeste potentie op storm, het windveld trekt van zuid naar noord, dus het windveld zal zich waarschijnlijk uitbreiden van de Belgische kust naar de Wadden. Windstoten kunnen flink uithalen, EC is het meest voorzichtig met 100 km/u, ICON is zoals gewoonlijk (te) enthousiast met 140 km/u windstoten.
Zondag en maandag: Het wordt voorlopig nog niet rustig aan de kust, ook zondag en maandag staan windstoten tot 100 km/u op de kaarten. Gezien de termijn ga ik hier niet verder op in.
Tot zover mijn bericht, plaats gerust ook weerkaarten en berichtjes in dit topic over de komende weersituaties!
Lagedrukgebieden trekken over of vlak langs de Benelux, ze brengen occlusiefronten (of ''occluderende warmtefronten'', die bezig zijn om van een warmtefront een occlusiefront te vormen).
Neerslaggebied komende nacht; natte sneeuw?
Vannacht trekt er een lagedrukgebied met occlusiefronten over de Benelux. Aan de noordzijde van de eerste occlusie vindt koude-advectie plaats. Koude advectie wil zeggen dat de wind relatief koude lucht verplaatst naar een bepaald gebied (koude-advectie = aanvoer van koudere lucht).
In de laatste runs van Harmonie en WRF is de afkoeling vlak voor het neerslaggebied (kou-advectie) en tijdens de neerslag (neerslagafkoeling) wat afgenomen. Gevolg daarvan is dat het signaal voor natte sneeuw beperkt is tot Groningen ongeveer tussen 06:00 en 08:00. Daar kan het nog afkoelen tot 1 tot 3°C.
Arome laat gedurende de nacht een groter gebied met natte sneeuw overtrekken bij temperaturen van 2 tot 4°C. Arome staat daarin wel vrij alleen.
Het scenario van Harmonie lijkt me waarschijnlijker gezien Harmonie run op run hetzelfde beeld laat zien.
Guidance KNMI
Tussen lagedrukgebieden boven het noorden van de Atlantische Oceaan en het Azorenhoog staat er de komende 48 uur een krachtige westelijke stroming. Later vanavond en in de nacht naar vrijdag trekt (mogelijk) scherpe trog met daarin een occlusie noordoostwaarts over ons land. Daar vooruit ligt nog een warmtefront, dat alleen vanaf 900 hPa en in lichte neerslag te herkennen is. Voor de occlusie uit wordt met een zuidoostelijke stroming nog droge en vrij koude lucht aangevoerd, vooral in het noordoosten. Achter de occlusie bevindt zich vochtige en zachtere lucht (Td 4-5°C) en ontwikkelt zich een secundair laag dat vrijdagochtend over de zuidoostelijke helft van het land oostwaarts trekt. Daaraan zit eveneens een frontale golf gekoppeld, die ook weer lijkt te gaan occluderen. De occlusie draait om het laagje heen en verlaat aan het einde van vrijdagmiddag het oosten. Zuid van het laagje staat een stevige westelijke stroming. Noord ervan is de stroming zwak oostelijk.
Aandachtspunten zijn: (1) de neerslagsoort in de nacht naar vrijdag en (2) de koers/vorm van de scherpe trog.
1: Sneeuwfractie is in de laatste runs afgenomen en in de NESO-uitvoer is er alleen in het noordoosten nog kans op natte sneeuw. Accumulatie wordt niet verwacht. EC-EPS kans op natte sneeuw zijn kleiner dan 20%.
2: In de Hirlam en EC-uitvoer is de trog een stuk scherper dan in de Harmonie-uitvoer. In EC06 is er 50-60% kans op zware windstoten > 90 km/uur net buitengaats of zelfs boven de Wadden, de kans op >100 km/uur bedraagt 30-40%, buitengaats.
Bij de occlusie zijn de neerslagintensiteiten hoger en neemt in het noordoosten vooral in de nacht naar vrijdag de kans op natte sneeuw toe. E.e.a. hangt natuurlijk sterk af van de prefrontale afkoeling (deels door advectie) van de onderste niveaus en de neerslagintensiteit. Accumulatie (sneeuwdek) verwachten we niet.
Het signaal voor natte sneeuw in Harmonie. Het signaal van Arome laat ik niet zien, maar dit signaal is veel uitgebreider, maar onwaarschijnlijker).
Mogelijke stormkansen komend weekend
In de tussentijd tussen de vorige berichten zijn de kansen op storm helaas niet gegroeid, zoals het er nu uitziet kunnen we ons opmaken voor een onstuimig weekend, maar de kans op echte storm (9 Beaufort) isbeperkt.
Zaterdag: harde wind & buien en zon
Nadat er in de nacht een groot neerslaggebied overtrekt, klaart het overdag weer op. De overdag steekt er wel een krachtige westenwind op. Met zo'n krachtige wind zal het wel fris aanvoelen, maar het weerbeeld is wisselvallig met buien en soms wat zon. Windstoten in het binnenland halen 65 tot 80 km/u. Aan de kust is dit 85 tot 100 km/u.
Zondagnacht: sterk windveld over de Wadden
Zondag trekt er een actief lagedrukgebied over de Noordzee (met aan de noordzijde helaas sneeuw, buiten bereik van de Benelux). De Wadden en de Hollandse kust zouden nog net in het windveld kunnen komen, hierbij zijn dan windstoten tot 110 km/u mogelijk. In het binnenland valt het wel mee met 6 Bft. Zondag hebben we nog de grootste kans op storm (op de Wadden dan).
Stormkracht is nog net mogelijk op de Wadden.
Flinke windstoten net aan de kust. In het binnenland is het een stuk rustiger.
Conclusie
Al met al krijgen we met regelmaat een lagedrukgebied over ons heen de komende dagen, opvallend is dat dit telkens 's nachts en in de vroege ochtend gebeurt, dus voor onze weerbeleving zal het enigszins meevallen met de hoeveelheid regen (behalve als je er vroeg op uit moet of nog laat uit het café komt ).
's middags zijn het vooral de wind en soms talrijke buien, mocht je geluk hebben zie je vooral de zon tussen de buien door. Mocht je juist naar buiten moeten als er net een bui overkomt, zal het weekend juist nat aanvoelen. | Gewijzigd: 12 december 2019, 14:18 uur, door Thijs.
Extreem zachte decemberdagen & verre lichtpuntjes
We staan aan de vooravond van een portie zeer zachte lucht. Morgen wordt het 11°C in het noordwesten tot 15°C in Zuid-Limburg. Daarmee komen we weer zeer dichtbij warmterecords, een 2de plaats zal op grote schaal wel veroverd worden, maar een nieuw dagrecord zal lastig worden. In 2015 werd het record namelijk zeer scherp gezet op 15 tot bijna 17°C (oef wat hebben we die maand toch als winterliefhebbers geleden ).
Vannacht trekt lichte neerslag van het warmtefront over de Benelux, morgen zitten we dan in de warme sector, naar nét iets ten westen trekt een lagedrukgebied met regenzone langs. Gedurende de dag veroveren opklaringen het oosten van de Benelux, met een zuidenwind voelt het dan haast aan als lente.
Bij de Alpen zien we de warmste bovenluchten met 15°C op 1,4 km hoogte. Dit komt door het föhneffect, Weerplaza voorspelt voor de Noordalpen lokaal zelfs tot 20°C, alhoewel ik de modellen eigenlijk maar tot 17°C daar zie komen.
In de avond kunnen in het oosten nog pittige buien ontstaan, mogelijk met een klapje onweer erbij.
Guidance KNMI:
Modelvergelijking:
Voor het koufront uit ontwikkelt er dinsdagavond in de diverse Harmonieversies een intensief neerslaggebied. De verticale opbouw is daar vanaf circa 1 km onstabiel en het lijkt erop dat de ligging van de rechteringang van de jet en het inkomen van het koufront het benodigde zetje geeft. De neerslagintensiteit is vrij hoog, 5-10 mm/u, en er worden ook ontladingen berekend. Dit laatste is niet uit te sluiten, met toppen die tot FL300 kunnen gaan. Zware windstoten worden niet verwacht vanwege het feit dat de eventuele buien vanaf hoogte ontstaan.
Neerslag:
Op nadering van het warmtefront af en toe regen/motregen. Bij het koufront perioden met regen. Dinsdagavond in het zuidoosten kans op enkele elevated buien, mogelijk met onweer. MUCAPE is laag, schering tussen 1 en 6 km is 25-30 knopen. Multicel.
Treksnelheid ligt hoog, dus totale neerslagsom blijft onder de 10 mm.
De dagen die volgen
Vervolgens wordt het weer wat kouder met heel misschien woensdag ergens vorst aan de grond. Die dag zijn er wederom wat opklaringen mogelijk, wat een vrij aardig weerbeeld met soms wat zon en relatief hoge temperaturen geeft woensdag en donderdag.
Donderdag draait de wind ook weer naar het zuiden en wordt opnieuw zeer zachte lucht naar het noorden gestuurd.
In de Benelux is het slechts 6 tot 10°C boven normaal, in het oosten is het nog wat extremer met lokaal 18°C tot in Roemenië (16°C boven normaal). Ook de dagen daarna is Europa 4 tot 11°C boven normaal. In het uiterste westen is er soms nog wat koelere lucht uit het westen.
De ochtendpluim laat de temperatuur variëren van zacht tot zeer zacht, richting het einde van december neemt de spreiding wat toe en neemt de kans op normale temperaturen toe (ook een kleine kans op wat koudere lucht). Gezien de termijn is dit nog zeer onzeker.
Lichtpuntje op zeer lange termijn
Zowel GFS als ECMWF laat een rug van hogedruk ontstaan na kerst, echter komt hij tot dusver in de meeste runs ongunstig te liggen voor winterweer. In de meeste runs krijgen we hogedruk van Italië tot Scandinavië, waar aan de westzijde een zuidstroming op gang komt.
Met de stippellijn is de bouw van een rug van hogedruk aangegeven. De huidige EC run laat hierdoor juist zachte lucht over de Benelux uitstromen. De westcirculatie neemt in kracht af na kerst.
Er is een groep leden van GFS en EC die na de kerst enkel de hogedruk boven Scandinavië goed uit de verf laten komen, het zuidelijke deel van de rug verdwijnt daar vrij snel. Dit zou de weg vrij kunnen maken voor een ooststroming met koudere lucht richting Europa. In het ensemble is dit groepje goed te zien.
Op de onzekere termijn zijn een 6-tal leden voor winterse temperaturen. In EC gaan ook enkele leden hierin mee.
Het is een mager lichtpuntje, maar je moet wat met deze vooruitzichten. In ieder geval is de warme lucht de komende dagen ook bijzonder!
Tweedeling: frisse of zachte laatste dagen 2019?
Nu 2019 bijna ten einde is en de 'opstartmaand' van de winter alweer bijna achter ons ligt, resten ons nog feestdagen als kerstmis en oud & nieuw. Tussen kerst en oud & nieuw zien we nog wel een tweedeling in de modellen. Tot voor kort waren zowel de ensembles van GFS en EC gespleten over de koers van een laag en daarmee frisse dagen met wat vorst of zachte dagen.
Het laag en hogedruk-impulsen
Een groot deel in de onzekerheid ligt in het feit dat het lagedrukgebied nog moet ontstaan, en wel morgen bij de Azoren. Daarna trekt het richting Ierland. Een deel van de leden van de ensembles laat het laag opgaan in het 'moederlaag' dat ontstaat op de oceaan. Een ander deel laat het laag over de Benelux trekken en vervolgens richting Zuidoost-Europa. Tussen deze koersen zien we ook een verschil in temperatuur van 26 tot 31 december.
De oper van GFS, GFS behoort tot de frisse berekeningen.
De oper van EC, EC behoort momenteel tot de zachte berekeningen
Uiteindelijk ontstaat een groot hoog boven Europa. Het vormt uiteindelijk geen blokkade maar zou wel voor kalme en zachte óf frisse dagen zorgen.
Dit heeft alles van doen met de hoeveelheid stroming die er in de lucht is en of er een zuidcomponent in de wind zit.
De frisse berekeningen
Hier zien we een zwakke wind uit het zuidoosten, we zitten onder een hogedrukgebied dus er vormt zich inversie. Het kan mistig of bewolkt worden, alhoewel de lucht eerst nog droog is (lage dauwpunten), zon is ook mogelijk (er zit simpelweg een grote onzekerheid of er nu net wel of net niet bewolking onstaat). De temperatuur schommelt rond het vriespunt, 's nachts lichte vorst, overdag fris met 2 tot 4 graden.
De zachte berekeningen
We zien ook zachtere berekeningen die het hoog een stukje zuidoostelijker berekenen waardoor we een zuid tot zuidwestenwind hebben met ook regelmatig bewolking. Er wordt zachte lucht vanuit het Middellandse-Zee-gebied aangevoerd.
Het vervolg: wegtrekkend hoog
Zoals ik al zei vormt het hoog geen langdurige blokkade en is het in feite een hoog dat afzakt richting het zuid(oost)en. Op de afbeeldingen stond al een sterke zuidwestelijke stroming van de Britse Eilanden naar Scandinavië, deze komt met het wegtrekken van het hoog bij de Benelux.
Het afvlakken en wegtrekken van het hoog staat in vrijwel alle berekeningen en als gevolg komt de zachte lucht bij oud & nieuw en de eerste dagen van 2020 eigenlijk overal terug.
De pluim
Op de pluim zien we ook mooi deze tweedeling:
Onder zien we de trend t.o.v. 3 dagen terug, rood is een opwarmende trend van het gemiddelde, blauw is een afkoelende. Het gemiddelde is bij deze tweedeling wel minder bruikbaar (het is wellicht eerder het ene of het andere uiterste).
We zien ook heel uidelijk een tweedeling in het dauwpunt, droge continentale lucht (laag dauwpunt) in de frisse situatie of vochtigere lucht uit het zuiden (hoog dauwpunt).
In GFS gaat in de huidige runs de meerderheid voor het frisse scenario.
| Gewijzigd: 24 december 2019, 12:54 uur, door Thijs.