Weer extremen Alpen spitzen zich toe
Onder invloed van een koufront en in samenspel met een laag boven de Tyrreense Zee begon het gisteren in de loop van de dag vooral in de centrale Alpen als ook westelijke oostelijke Alpen weer te regenen en boven de 1000 a 1500 meter te sneeuwen. Elders bleef het meest droog en overheerste de bewolking en in de westelijke en zuidwestelijke Alpen scheen ook de zon.Het front met neerslag trekt vandaag langzaam verder naar het oosten en met het instromen van koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens tot 800 a 500 meter en bij intensieve neerslag tot 400 a 300 meter en moet er tot in de lagere delen en dalen rekening worden gehouden met winterse toestanden.
Minder koude lucht en hogere sneeuwvalgrens treffen we aan in de zuidoostelijke en oostelijke regionen (1800 -2100 meter) De temperaturen variëren vandaag al naar gelang neerslag en zon tussen de 0 en 10 graden en op 2000 meter tussen -6 en plus 2 graden in het zuidoosten.
De ontwikkelingen voor woensdag en ook donderdag zijn nog enigszins onzeker en variëren per model. Het meest waarschijnlijke scenario is dat het zwaartepunt van de neerslag en sneeuwval zich geleidelijk naar het oosten verplaatst en de Alpen in de loop van de woensdag middag of avond zal verlaten. Een van het westen uit inschuivend tussenhoog gaat dan net als al in de westelijke Alpen voor drogere condities zorgen en ook de zon zal zich weer laten zien.
Het Franse Arpege model met zijn wat betere resolutie laat de neerslag echter aanhouden en zelfs op de woensdag en donderdag weer retrograd worden. Mocht dit model gelijk gaan krijgen dan valt er ook woensdag en deels nog op de donderdag in de oostelijke Alpen aanhoudend neerslag / sneeuw. Omdat er van het zuidoosten uit wat zachtere lucht binnenstroomt gaat de sneeuwval naar het oosten toe wel weer wat omhoog.
Vanaf donderdag / vrijdag krijgt de west Europese hoogtetrog dan een volgende koude injectie. Een koudeput zakt dan via de Britse Eilanden naar Frankrijk af. De meridionaal verlopende polaire jet verloopt via het westen van Portugal tot over de Marokko en Algerije en buigt dan weer naar het noorden toe af met focus op de zuidelijke Alpen.
Daarmee wordt zeer vochtige lucht tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam op transport gezet welke “als een spons” wordt uitgeknepen. Richting het weekend verloopt de koers ietwat oostelijker en krijgen ook de oostelijke Alpen ermee te maken. Dit vertaalt zich in ...............................
Lees het volledige bericht op de site van Alpenweerman - HIER -