Tropische storm op de Middellandse Zee?
Diverse berekeningen laten boven de Middellandse Zee, ten noorden van Egypte, een venijnig lagedrukgebied ontstaan dat veel weg heeft van een tropische storm. Met name voor Noord-Egypte en Israel is er kans op veel wind en veel regen.
Tropische storm nabij Egypte?Boven het uiterste oosten van de Middellandse Zee, grofweg tussen Cyprus en Egypte in, ontstaat de komende dagen een lagedrukgebied. De meeste lagedrukgebieden die boven de Middellandse Zee ontstaan, hebben dezelfde eigenschappen als de lagedrukgebieden in onze omgeving. In sommige gevallen, wanneer de omstandigheden optimaal zijn, kan een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee tropische eigenschappen krijgen en sterk lijken op de grotere en sterkere broers en zussen in de tropische wateren.
Ook deze keer lijken de omstandigheden voor een lagedrukgebied met tropische eigenschappen vrijwel optimaal. Het zeewater in de oostelijke Middellandse Zee is momenteel 27 graden. Hierdoor is er meer dan voldoende brandstof voor het laten ontstaan van flink wat zware buien, helemaal omdat er de komende dagen een subtiele storing aanwezig is in die omgeving. De buien zorgen voor het ontstaan van een lagedrukgebied, dat op haar beurt weer de buienvorming bevordert. Rondom het lagedrukgebied waait het vervolgens harder en harder en bij windkracht 8 is er dan sprake van een tropische storm.
Kans op noodweer voor Egypte en Israël
De verwachting is dat het lagedrukgebied zich vormt tussen Cyprus en Egypte in. In de komende dagen trekt dit lagedrukgebied naar het zuiden en beweegt vervolgens mogelijk net langs de Egyptische kust richting het zuiden van Israël. Met name in de kustgebieden valt plaatselijk veel regen tot misschien wel meer dan 200 millimeter aan toe.
Ook kan het een korte tijd flink waaien. Er zijn berekeningen die het bijna tot orkaankracht laten komen boven zee en tot storm of zware storm in de kustgebieden van Egypte en later ook Israël. Daarbij kunnen dan windstoten voorkomen van ruim boven 100 km/uur. Of het ook daadwerkelijk tot dit soort windsnelheden komt, is nog even de vraag.
Nu al flinke buien in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Bron afbeelding: Weerplaza
Medicane
Wanneer lagedrukgebieden boven de Middellandse Zee de kenmerken hebben van een tropische storm én windsnelheden halen van tenminste 64 km/uur (stormachtig), dan wordt er ook regelmatig gesproken over een 'medicane'. Het woord medicane stamt af van de Engelstalige woorden 'Mediterranean' en 'Hurricane', ofwel een 'orkaan' boven de Middellandse Zee. Bij windsnelheden onder 64 km/uur is er sprake van een 'subtropische storm'.
Medicanes zijn niet zeldzaam. Zeker in de laatste jaren hebben we al enkele exemplaren kunnen zien, voor het laatst eind september vorig jaar toen vooral Griekenland met noodweer te maken kreeg. Sinds het bijhouden van medicanes en subtropische stormen boven de Middellandse Zee vanaf eind jaren veertig zijn er ruim 100 waargenomen. Slechts 7 daarvan hebben daadwerkelijk orkaankracht gehaald, dus windsnelheden van 12 Bft of nóg hoger.
Medicane-achtige storm voor de kust van Griekenland in september vorig jaar. Bron afbeelding: NASA
Bron artikel: Weerplaza.nl