Koufront beëindigt tijdelijk Südstau, oosten weerbegunstigd
Tussen een Atlantische hoogtetrog die vanaf vanaf noord Scandinavie tot over het Iberische Schiereiland verloopt en hogedruk boven het oost Europese continent hebben werd ook gisteren zeer zachte en van origine subtropische lucht tot ver naar het noorden (noordwest Rusland) getransporteerd.Door de drukverschillen tussen de zuid en noordkant van de Alpen die tot 8 a 10 hPa opliepen hadden de noordelijk Alpen te maken met de Südföhn. De van origine toch al warme lucht vanuit de westelijke Middellandse Zee werd door de adiabatische processen (daling, compressie) nog eens extra opgewarmd en afgedroogd. De middagtemperaturen stegen hier tot 20 a 25 graden. Strakblauw was het veelal niet door van het zuiden en zuidwesten overtrekkende hogere wolken(velden).
De westelijke Alpen en de centrale zuidelijke Alpen hadden net als eergisteren te maken met de vochtigere luchtmassa’s die vooral tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam stuwden. Uit de bewolking viel hier neerslag, deels ook aanhoudend en intensief. Inner alpin en langs de Alpenhoofdkam was het meest föhnig opgeklaard afgewisseld met wat gespetter in het strijdtoneel van de Südstau versus Südföhn. Algemeen werd het hier een stuk minder warm dan in de noordelijke föhngebieden.
Voorlopig zijn we nog niet af van deze tweedeling tussen zuid en noord als ook tussen west en oost. Samenhangend met de hoogtetrog krijgen de westelijke Alpen vandaag te maken met het nog wat richting het oosten oprukkende (kou)front.
Het koufront gaat vandaag maandag van west naar oost een einde maken aan de Südstau en Südföhn en daarmee kan de neerslag tot over de westelijke noordelijke Alpen gaan uitbreiden. Het kan dan ook hier aanhoudend en deels ook intensief gaan regenen met als zwaarteputn tussen de zuidelijke Walliser Alpen, Simplon, Gotthard tot over de Surselva (Graubünden). Met een vorstgrens tussen de 3100 en 3500 meter valt er enkel in de allerhoogste delen sneeuw (sneeuwvalgrens algemeen boven de 3000 meter)
De oostelijke Alpen, met uitzondering van de het westen (Vorarlberg, Tirol ), blijven buiten schot van het slechtere weer. Na lokale ochtendmist en Hochnebel zal overdag de zon met ondersteuning van de föhn (noordkant) het kwik tot a 26 graden doen stijgen. Algemeen wat minder zacht naar het westen en zuiden toe.
Dinsdag gaat een tussenhoog dan ook in het westen en zuiden voor een weersverbetering zorgen. Laatste neerslag valt nog in het zuiden voordat het ook daar droog en zonnig gaat worden. Elders is er dinsdag en dan met name in de ochtend ook kans op restbewolking en mist of Hochnebel, bovengrens meest tot 1000 a 1200 meter reikend. Het wordt opnieuw zeer zacht
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Het betere weer in het westen en speciaal in het zuiden zal echter van korte duur zijn. Woensdag zien we vanuit de hoogtetrog een apart hoogtelaag richting de westelijke Middellandse Zee afsnoeren.
De drukverschillen tussen de zuid en noordkant gaan dan opnieuw toenemen en daarmee ook de Südstau en Südföhn. Vooral in de westelijke (Franse en Italiaanse) Alpen gaar er dan opnieuw weer aanhoudend en intensief neerslag vallen, de noordkant mag zich dan gaan opmaken voor zomerse toestanden waarbij het kwik met de föhn tot 24 a 26 graden kan oplopen. Ook in de bergen is het voor de tijd van het jaar ongekend zacht met een nulgradengrens tot boven de 3500 meter. Sneeuw valt er dus nu ook enkel in de hogere Alpen.
Opgemerkt dient nog te worden dat de positie en koers van het hoogtelaag nog enigzins onzeker is. Zo berekent bijvoorbeeld het GFS het systeem vanmorgen wat westelijker (boven het Iberische Schiereiland) waardoor het met de Südstau en Föhn mogelijk gaat meevallen. Ook de Zwitserse Alpen zullen met dit scenario de nieuwe regendans dan grotendeels ontspringen. Zacht tot zeer zacht is en blijft het hoe dan ook overal en daar zal ook de rest van oktober niet veel meer aan gaan veranderen.
Met de start van november lijken we dan geleidelijk te evolueren naar minder zacht en toenemend onbestendig herfstweer. Van winterweer zal echter ook dan nog geen sprake zijn! Alhoewel, het ECMWF opteert steeds ook weer veel koudere oplossingen en ook vanmorgen zien we bij dit model interessante “winterse” ontwikkelingen.
Tot zover vanuit de een bewolkt Termen in Oberwallis alwaar het met de neerslag nauwelijks wat voorstelde tot dusver. (Föhn). Fijne dag, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer. Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
ALPENWEERMAN KALENDER 2020
De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER