Komeet uit ander planetenstelsel gespot in ons zonnestelsel
Nederlandse en Poolse astronomen hebben een komeet in ons zonnestelsel gespot, die afkomstig is uit een ander planetenstelsel. De wetenschappers beschrijven de komeet, die 2I/Borisov genaamd, in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Astronomy.De komeet werd op 30 augustus 2019 ontdekt door de Oekraïense amateur astronoom Gennadiy Borisov, naar wie het interstellaire object ook vernoemd is. Het object kreeg de naam C/2019 Q4 en in eerste instantie dacht men dat het om een planetoïde ging. Nu blijkt het om een komeet te gaan en is het object omgedoopt tot 2I/Borisov.
De Nederlandse en Poolse astronomen observeerden de komeet op 10 september met de Gemini North Telescoop in Hawaii, evenals de William Herschel Telescoop in Spanje. Met de laatstgenoemde telescoop konden ze het object op 13 september nog een keer zien. Op 12 oktober maakte de ruimtetelescoop Hubble de tot nu toe scherpste foto van Borisov.
Na de verschillende observaties konden de wetenschappers de baan van het object berekenen en ontdekten ze dat Borisov niet om de zon draait, maar slechts een doorreis maakt door ons zonnestelsel. Ook concludeerden de astronomen dat de kern van de komeet een doorsnede heeft van ongeveer een kilometer en dat de Borisov een rodige gloed heeft.
Het object komt het dichtste bij de zon op 7 december, wanneer het twee keer zo ver bij het centrum van ons planetenstelsel vandaan is als de Aarde. Halverwege 2020 verlaat Borisov ons zonnestelsel weer.
Borisov is tweede geobserveerde object uit ander planetenstelsel
De komeet is niet het eerste object in ons zonnestelsel dat afkomstig is uit een ander planetenstelsel. In 2017 ontdekten astronomen al het sigaarvormige rotsblok 'Oumuamua, die ons zonnestelsel was binnengekomen van buitenaf. De naam 'Oumuamua is Hawaiiaans voor 'verkenner'. Waar astronomen nog ruim de tijd hebben om 2I/Borisov te analyseren, was 'Oumuamua alweer weg na een paar weken tijd. Theorieën ontstonden dat 'Oumuamua een ruimteschip was van buitenaardse wezens, maar een onderzoek gepubliceerd in Nature Astronomy in Juli ontkrachtte dit.
Wat opvallend is, is dat vergeleken met de sigaarvormige 'verkenner' de Borisov eigenlijk een vrij 'normaal' object is. Waar 'Oumuamua bijvoorbeeld een ongebruikelijke vorm heeft, vertoont 2I/Borisov geen ongebruikelijkheden vergeleken met de kometen die we in ons zonnestelsel zien. Na de vondst van 'Oumuamua wetenschappers twijfelden aan hun kennis over interstellaire objecten en wetenschappers dachten dat Borisov dan misschien ook wel opmerkelijke eigenschappen zou hebben, wat niet zo blijkt te zijn.
Bron: NU.nl
Happy #Saturday!
— BBC Sky at Night Magazine (@skyatnightmag) October 19, 2019
Here's a Hubble Space Telescope image of Comet 2I/Borisov captured on 12 October 2019, about 420 million km from Earth.
The comet is thought to have arrived from another planetary system elsewhere in our Galaxy.
Credit: NASA, ESA, D. Jewitt (UCLA) pic.twitter.com/t4k7148fPq