In Südstau 200 tot 400 mm neerslag verwacht!!
Zwakke storingen (koufront, warmtefront) beïnvloeden gisteren vooral de westelijke en noordwestelijke Alpen. Uit de bewolking viel lokaal neerslag en de zon had hier weinig tot niets te betekenen.Hoe verder naar het oosten hoe minder storingsinvloed. Hier bleef het droog en zonnig en enkel overtrekkende (hogere) wolkenvelden verraden de storingsinvloed. Koud was het niet met middagtemperaturen die zich meest tussen de 15 en 20 graden ophielden.
Südwestlage
In vergelijking met de ontwikkelingen zoals we die de voorgaande dagen al bespraken, ziek ook weerbericht 17 oktober, heeft zich aan aan het stromingspatroon den weersituatie grosso modo niet veel veranderd.
By the way - de Alpenweerman winterprognose 2019 - 2020 al gelezen -
Zie https://www.alpenweerman.nl/winterverwachting-2019-2020-eindelijk-weer-een-strenge-winter/Kijken we naar de weerkaarten dan zien we een hoogtetrog via de Britse Eilanden tot over de Golf van Biskaje en het westen van Portugal liggen en een (hoogtel)aag – Thilo – welke vanaf de Britse Eilanden is doorgeschoven naar de Noordzee.
Terwijl het hoogtelaag verder opvullend nog wat naar het noordoosten doorschuift snoert zich in het weekend (zondag) een ander deel richting de Golf van Biskaje af. een koufront zal maandag de westelijke Alpen bereiken en daar stagneren.
Aanhoudende Südweststau, noorden föhn
Dit heeft tot gevolg dat we tot begin volgende week met met een zogenaamde Südwest tot Südlage te maken krijgen. De Alpennnoordkant krijgt dan te doen met de Südföhn, de westelijke zuidkant met een Südswest tot Südstau stroming.
De aandacht voor de komende dagen vraagt de Südstau en speciaal de enorme neerslaghoeveelheden die worden berekend. Ofschoon de modellen de laatste dagen nog wat problemen hebben met het juist inschatten van deze situatie lijkt het toch wel vrij zeker dat er lokaal (regionaal) extreme neerslaghoeveelheden gaan vallen. Zwaartepunt van de neerslag ligt langs de centrale (Zwitserse) Alpenzuidkant.
Zo worden er voor de komende 72 uur in het westen van de Sopraceneri/ Tessin (Maggiatal, Verzascatal en delen van Locarnese) tussen de 200 en 300 mm aan neerslag verwacht en mogelijk ook nog veel meer! Echter ook de zuidelijke Walliser Alpen en het Simplongebied als ook de westelijke Jura zullen de regendans niet ontspringen.
Noodweer potentiaal
Dit soort extreme neerslaghoeveelheden zullen geheid voor overlast gaan zorgen en er moet rekening worden gehouden met kleinschalige overstromingen, hoogwater, als ook modderstromen of modderlawine’s.
Zeer hoge sneeuwvalgrens
Dit risico’s zal nog bevorderd worden door de hoge sneeuwvalgrens die vanaf 2300 meter geleidelijk naar 2700 tot 2900 meter zal stijgen. Dat betekent dat het leeuwendeel van de neerslag in vloeibare vorm de bergen zal afstromen. Maandag geleidelijk weer wat dalende sneeuwvalgrens (2400 meter)
Soortgelijke constellaties (voorzijde hoogtetrog slepend front, Südstau) doen me denken aan de periode van 14 tot 17 oktober 2000 toen er eveneens drie dagen lang extreem veel neerslag in de Südstau van de Alpen viel met catastrofale gevolgen in delen van het Oberwallis (Gondo ramp). Ook komen herinneringen naar boven van de Unwetterkatastrophe van 24 september 1993 toen de gehele oude binnenstad van Brig door water en modder (puin) stromen werd verwoest en grote delen van het Oberwallis werden overstroomd. Laten we hopen dat het dit keer niet zo erg komt, hoe dan ook wel een situatie om de komende dagen goed in het oog te houden. We houden de vinger aan de pols!
Ten slotte nog even verder kijkend. Het lijkt erop dat vanaf dinsdag / woensdag er een einde komt aan de Südwest tot Südstau stroming en dus ook een einde aan de stuwingsneerslag en ook de föhn aan de noordkant.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Hogedruk, aanhoudend zeer zacht
Boven midden we west Europa gaat zich vanaf dan een brug van hogedruk vormen, lagedruk vinden we dan ver naar het noorden en het zuiden met daar het meest actieve en onbestendige weer. De Alpen mogen zich dan gaan opmaken voor rustiger, droger en vooral in de bergen zonnig herfstweer. In de dalen en lagere delen toenemende mist en Hochnebel kansen.
Tot zover voor dit moment vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis en eerste druppels die vallen! Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
ALPENWEERMAN KALENDER 2020
De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER
| Gewijzigd: 19 oktober 2019, 09:56 uur, door Alpenweerman