Onbestendig en zacht herfstweer, in de loop van de volgende week nieuwe hogedruk
Met een zuidwestelijke hoogtestroming en de aanvoer van subtropische luchtmassa s en ondersteund door de zon en een aantrekkende Südföhn steeg het kwik in de Alpen gisteren lokaal weer tot zomerse hoogtes. Het warmst werd het in Zwitserland (Wallis) alwaar het kwik in Saxon tot 27.4 graden steeg. Oostenrijk moest het doen met slechts 25.4 graden gemeten in het weerstation van St Sebastan (Steiermark). Ook in de bergen was het voor de tijd van het jaar uitzonderlijk warm met een vorstgrens die gisteren tussen de 3700 en 3800 meter lag.Hieronder nog een mooie impressie van de Föhn en de Goldener Oktober gisteren in de Oberwallisser Alpen (Rosswald) en de Simplon. Foto’s en video Francien Bakker
Mooi is op de bovenstaande video te zien hoe de wolken bij het dalen aan de lijzijde van de bergen oplossen door zogenaamde adiabatische processen (subsidentie/ compressie). Per 100 meter dalen warmt de lucht met circa 1 graad op
Hogerop in de bergen sneeuw en ijs en geleidelijk steeds meer winterse trekjes. De winterfans zullen echter ook de komende dagen nog geduld moeten hebben want de sneeuw valt er enkel boven de 2000 a 2400 meter. Foto’s Jungfrau regio Berner Alpen Via Twitter Christian R @ritschie_ch·
De föhn kondigt zoals zo vaak een weersverslechtering aan en die gaat er dan ook komen. Vandaag hebben de westelijk Alpen te maken met invloed van een koufront welke langzaam van west naar oost over de Alpen trekt. De bewolking overheerst en vanmiddag valt er van west naar oost neerslag. In de zuidelijke Zwitserse Alpen (Tessin, Oberwallis) valt er al vanaf de ochtend aanhoudend neerslag welke zich in de loop van de dag verder zal versterken.
De frontale bewolking heeft inmiddels ook de Vorarlberg bereikt. Ten oosten daarvan is het vanmorgen eerst nog zonnig en föhnig. De oostelijke Alpen regionen houden het het grootste deel van de dag nog droog en föhnig en ten westen van de Steiermark persisteert ook vandaag het warme föhnweer en de zon.
De band met frontale neerslag trekt vanmiddag en in de avond over Zwitserland naar het oosten vannacht en in de loop van de nacht morgenochtend is ook het westen Oostenrijk aan de beurt. Morgen woensdag trekt het front verder naar het oosten maar gaat ook de fut en de neerslag er geleidelijk steeds verder uit. Het uiterste oosten houdt het waarschijnlijk ook dan droog. Inmiddels is het in de westelijke Alpen dan al weer droog en opgeklaard.
Met het koufront wordt ook minder zachte lucht aangevoerd en de sneeuwvalgrens daalt vandaag in de westelijke Alpen van 2800 nar 2400 meter aan de zuidkant en 2400 naar 1800 meter in het westen en noorden.
Tot morgenavond gaat er hier neerslag van betekenis vallen in met name de Stau van de centrale zuidelijke Alpenhoofkam met als zwaartepunt het Tessin. Hier kan 100 tot 155 mm neerslag gaan vallen. Elders is het met 40 tot 10 mm meest wel gedaan, de laagste waardes gelden voor de noordkant waar de föhn de neerslag nog enige tijd zal frustreren. Sneeuw valt er inde relatief zachte luchtmassa’s enkel in het hooggebergte, hier kan tot morgenavond boven de 2200 a 2500 meter 30 tot 50 cm vallen, hogerop bij gunstige Stau ook nog meer! De vorstgrens vandaag in het westen tot 3000 a 2500 meter.
Donderdag trekt aan de voorzijde van een Atlantische depressie trekt de zuidwestelijke hoogtestroming geleidelijk weer verder aan en het wordt ook weer föhnig De aangevoerde lucht is vrij droog en warm en de temperaturen gaan in alle hoogtes weer omhoog. De maxima stijgen met de zon weer naar 20 tot 23 graden en de vorstgrens weer tot 3100 meter. Op 2000 meter wordt het een graad of 8. In de middag en avond volgt in de westelijke Alpen weer bewolking en neerslag.
Onbestendige zachte Südwestlage
De depressie trekt tot en met begin volgende week via de Britse Eilanden en Noordzee langzaam opvullend naar Scandinavie. Gedurende deze gehele periode verblijven houden we een zachte zuidwestelijke hoogtestroming waarmee storingen steeds weer voor neerslag zullen gaan zorgen. Omdat we ook aan de warme zijde van de hoogtetrog en de polaire jet verblijven handhaven de temperaturen zich op een voor de tijd van het jaar hoog niveau. Kortom onbestendig en zacht herfstweer.
Vanaf dinsdag -woensdag snoert een hoogtelaag vanuit de hoogtetrog naar de centrale Middellandse Zee af en kan het Atlantische hoog zijn vleugels over west Europa en de Alpen uitslaan. De temperaturen gaan ondanks de zon dan ietwat omlaag maar van enige koud, laat staan winterweer zal ook dan geen sprake zijn. Vooral de nachten zullen dan kouder gaan worden en natuurlijk nemen met de hogedruk ook de Hochnebel kansen dan weer sterk toe.
Hoe zich alles in detail zal gaan ontwikkelen en of zich dan tegen het einde van de maand de winter meldt in de Alpen met misschien wel sneeuw tot down under gaan we de komende dagen vervolgen. Vanuit een regenachtig Rosswald een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
ALPENWEERMAN KALENDER 2020
De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER