Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

19 Dec 2024 23:13:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Leon, FL.

19 Dec 2024 02:23:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colquitt, GA; Mitchell, GA; Worth, GA.

19 Dec 2024 00:16:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Schley, GA; Sumter, GA.

18 Dec 2024 23:49:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Newberry, SC; Saluda, SC.

18 Dec 2024 23:12:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chattahoochee, GA; Marion, GA; Stewart, GA; Webster, GA.

18 Dec 2024 22:18:10
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
9 oktober 2019, 15:09 uur | Bericht #492079

Grootste poolexpeditie ooit bereikt pakijs van Noordpool.

Zeshonderd klimaatwetenschappers en andere bemanningsleden uit negentien verschillende landen hebben zich vrijwillig laten vastvriezen in het ijs van de Noordpool. Ze onderzoeken een minder bekende kant van het gebied: de periode waarin het permanent nacht is en het zee-ijs niet smelt, maar juist herstelt.

Sinds de tijd van beroemde ontdekkingsreizigers als Roald Amundsen zijn poolexpedities meestal geen groot nieuws meer. Er gaan tegenwoordig zelfs cruiseschepen vol toeristen naar de polen. Maar die gaan wel in de zomer.

Ook het wetenschappelijk onderzoek wordt doorgaans in de zomermaanden verricht. En dat is om logische redenen. Zo is het in de zomer op de polen vanzelfsprekend minder koud en is er daarom ook minder zee-ijs, waardoor de gebieden per schip beter te bereiken zijn. Maar misschien nog het belangrijkst: er is daglicht. Binnen de poolcirkels gaat de zon in de zomermaanden nooit onder, terwijl het in de winter juist permanent donker is: de poolnacht.

Dat maakt reizen een stuk lastiger, net als het verrichten van onderzoek op en onder het ijs. Daarom heeft de poolwinter juist nog relatief veel geheimen.

Groot netwerk van meetstations

De wetenschappers bevinden zich aan boord van de Polarstern, een van de grootste en meest geavanceerde poolonderzoeksschepen ter wereld van het Duitse Alfred Wegener Instituut, een centrum voor poolonderzoek.

Het is de bedoeling van de onderzoekers om met het schip vast te vriezen in het Noordpoolijs en een jaar lang mee te drijven, terwijl de ijsschotsen zich langzaam over de Noordelijke IJszee verplaatsen – waarbij het ijs eerst dikker wordt en met de komst van de zomerzon weer langzaam begint de smelten.

In de tussentijd willen de wetenschappers zoveel mogelijk experimenten en metingen uitvoeren, die alle verschillende takken van klimaatwetenschap verder moeten helpen. De naam van de missie is dan ook het Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate(MOSAiC).

De boot dient als centraal kamp. Daaromheen wordt een kilometers groot netwerk van meetstations gebouwd, inclusief een start- en landingsbaan voor vliegtuigen, op het ijs. Met ijsbrekers en Russische vliegtuigen worden de onderzoekers in de komende maanden bevoorraad. Alles bij elkaar is het de grootste wetenschappelijke poolexpeditie ooit, waar tien jaar voorbereiding aan vooraf is gegaan.

 Polarstern op 20 september vertrokken

De Polarstern is op 20 september vertrokken uit de Noorse havenstad Tromsø. Afgelopen vrijdag werd de eerste dikkere plaat pakijs bereikt, dat dient als startpunt voor de missie. Sindsdien ligt het schip vast en zal het in de komende maanden volgens verwachting met het ijs mee langzaam in de richting van Noord-Groenland drijven. Met helikopters wordt nu gezocht naar geschikte ijsplaten om onderzoekstenten op te bouwen.

De MOSAiC-onderzoeksmissie wordt vanuit Nederland gesteund door de universiteiten van Groningen en Wageningen en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zijn er al onderzoeksresultaten te melden? Daarover houden we je op de hoogte in vervolgberichten. Tot die tijd kun je op de speciale website dagelijkse updates ( https://follow.mosaic-expedition.org/  )van de onderzoekers volgen.
Bron: nu.nl 
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 680 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 680, lezen 3 mensen het topic "Fototopic onweer 26 augustus 2011".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden