Thermische rollercoaster en onbestendigheid troef
Een koufront is dinsdagavond en in de nacht op woensdag over de Alpen getrokken. Vooral tijdens de passage van het front hadden we te maken met een harde tot stormachtige wind met lokaal ook onweer. De meeste neerslag viel in vloeibare vorm, in het hooggebergte als sneeuw en daar werd het met name in de hogere delen weer wat winters.Overdag volgde een hoogtetrog met vooral op wat grotere hoogte koude lucht. Dit zorgde er voor dat de atmosfeer toenemend onstabiel van opbouw werd en er met een naar noordwest gedraaide hoogtestroming aan de noordkant neerslag (buien) ontstonden. In de Stau van de Alpenhoofdkam viel er ook aanhoudend neerslag.
Tegelijkertijd kreeg de centrale Alpenzuidkant en deels ook de inner-alpine regionen te maken met een krachtige Nordföhn (wind). Hier was het meest droog en föhnig opgeklaard en ook de temperaturen lagen er een stuk hoger dan aan de noordkant.
In de avond en nacht als ook vanmorgen bevinden de noordelijke Alpen zich in de meest koude lucht en kan het tot een hoogte van 1200 a 1000 meter sneeuwen.
Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 0 en – 4 graden en de vorstgrens ligt rond de 1500 meter. Nog een stuk kouder is het hogerop met vanmorgen tussen de 3000 en 3500 meter temperaturen van -11 tot -14 graden!
Tussenhoog
Onder invloed van een inschuivend tussenhoog luisterend naar de naam – Käthe – komt er van west naar oost geleidelijk weer een einde aan de koude noordwestelijke hoogtestroming en krijgen we weer te maken met drogere en zachtere condities. Het langst onbestendig en onrustig (wind) blijft het naar het oosten toe.
In de (aan)loop naar de vrijdag en vrijdag overdag krijgen we te maken met de restanten van ex-hurricane Lorenzo. In de nacht van donderdag op vrijdag zien we het systeem aangekomen boven Ierland een koers via midden en zuidoost Engeland richting de Benelux en noord Duitsland afbuigen.
Na een koude nacht (stralingsvorst) krijgen vrijdag overdag speciaal de noordelijke Alpen te maken met de invloed van het voormalige tropische weersysteem. Uit de steeds dikker wordende bewolking gaat er neerslag vallen, boven de 1800 a 2200 meter in vaste vorm. De inner-alpine regionen houden het waarschijnlijk tot de avond droog voordat ook hier wat neerslag kan gaan vallen. De Alpenzuidkant houdt het meest droog.
Tijdelijke weersverbetering weekend
In de loop van de zaterdagmiddag profiteren we tijdelijk van een wat rustigere en drogere fase voordat in de loop van de zondag een volgend laag op bijna gelijke koers naar het oosten trekt. Daarmee gaan we op herhaling en opnieuw gaat er met zwaartepunt Alpennoordkant weer neerslag vallen en boven de 2200 meter sneeuw.
Zondagnacht en ochtend stroomt in de noordoostelijke Alpen tijdelijk koudere lucht binnen en kan het tot 1400 a 1100 meter sneeuwen. Het zuiden en de inner-alpine regionen houden het meest droog. Bij dit alles houden we een stevig doorstaande westelijke wind die in de bergen tot stormkracht kan pieken.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Maandag gaat het weerbeeld in de westelijke Alpen geleidelijk weer verbeteren. Van west naar oost gaat het steeds breder opklaren en ook de temperaturen gaan weer in de lift. De oostelijke Alpen en speciaal de noordkant hebben maandagochtend nog te maken met onbestendig en vrij koud herfstweer voordat het van het westen uit ook daar gaat opknappen.
De weersverbetering die begin volgende week gaat inzetten hebben we te danken aan een inschuivend hoog welke tot het midden van de week met zijn centrum tot de Balkan doorschuift. Vooral de dinsdag belooft een heel fraaie dag te gaan worden.
Vanaf woensdag komen we dan weer onder invloed van Atlantische depressies en hun storingen. Hoe het één en ander verder zal gaan verlopen is nog uiterst onzeker. Pakken we de GFS ensembles erbij dan zien we voor wat betreft de temperaturen een bandbreedte van 15 graden tussen de diverse ensemble leden (tussen 0 en 15 graden op 850 hPa / 1500 meter hoogte). De meeste leden opteren daarbij naar een aanhouden van het onbestendige weerbeeld.
De komende dagen dan meer daarover. Tot zover voor dit moment vanuit een half bewolkt en nog fris Termen in Oberwallis en graag weer tot een volgende keer. Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
ALPENWEERMAN KALENDER 2020
De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER