Vooral noorden en oosten last van storingsinvloed
Een koufront trok in de nacht van west naar oost over de Alpen en leverde vooral veel wind op. Nier verwonderlijk ook met de jetstream die tot over de oostelijke Alpen uitzakte. Hier werden dan ook de hoogste windsnelheden gehaald. Overdag droogde een inschuiven tussen hoog de atmosfeer snel weer af en met de aanvoer van zeer zachte lucht uit het zuidwesten en ondersteund door de zon en de Nordföhn steeg het kwik gisteren lokaal tot zomerse 25 a 28 graden.Overigens hebben we er in Zwitserland weer een nieuw weerstation bij. Eergisteren heb ik deze geplaatst bij ons Chalet hier op Rosswald(1800 meter) in Oberwallis. Dit weerstation is vooral ook van belang voor de waarnemingen (temperatuur, dauwpunt) in combinatie met de sneeuwhoogtemetingen.
Ook vandaag dinsdag kunnen we in het overgrote deel van de Alpen onder invloed van zwakke hogedruk nogmaals genieten van mooi zonnig en vooral ook weer zacht herfstweer.
In de zuidelijke oostelijke Alpen als ook in het noordwesten zit nog wat lagere bewolking of Hochnebel maar deze zal snel het veld ruimen voor de zon. De middagtemperaturen stijgen naar 23 tot 27 graden en in de bergen pendelt de vorstgrens rond de 3700 meter. De zuidwestelijke stroming neemt geleidelijk weer wat in kracht met in de Alpen föhn tendens.
In de middag en avond neemt vanuit het westen en noordwesten de bewolking weer toe gevolgd door neerslag (buien) waarbij ook kans is op onweer. In de bergen bergen begint de vorstgrens weer een dalende trend in te zetten naar circa 3100 meter in de avond en nacht. De bewolking en neerslag hebben te maken met een actiever koufront dat morgen in de loop van de middag en avond van het noordwesten uit met neerslag en veel wind over de Alpen zal trekken. De meeste neerslag zal voor het front in de nog aanwezige zachtere lucht vallen, sneeuwen doet het dan enkel in het hooggebergte vanaf 2100 a 2400 meter.
Tot woensdagavond zijn grotere neerslaghoeveelheden te verwachten met zwaartepunt de centrale Alpen en de Alpenzuidkant. Hier kan zo’n 30 tot 80 mm aan neerslag gaan vallen en lokaal ook nog meer.
Met het koufront en een naar noordwest draaiende stroming volgt in de loop van middag en avond gevoelig koudere polaire lucht en daalt de vorstgrens naar 2000 meter en kan het tot 1700 a 1500 meter sneeuwen. De meeste neerslag is echter dan alweer voorbij en -of zal door stijgende luchtdruk achter het front onderdrukt gaan worden. Tevens komt aan de zuidkant een krachtige Nordföhn tot ontwikkeling drukgradiënt oplopend tot 12 hPA rond het middaguur)
Ook de donderdag gaat nog koud van start met in de ochtend in de Stau van de centrale en oostelijke noordelijke Alpen nog wat neerslag of een (sneeuw)bui. In de nog koude lucht kan het dan even vlokken tot 1400 a 1100 meter. Overdag volgt net als al elders onder invloed van een inschuiven tussenhoog drogere lucht en krijgt de zon weer veel ruimte. Met de aanvoer van weer zachtere luchtmassa’s vanuit het westen tot zuidwesten kan het kik weer aan een stijgende trend beginnen. In het zuiden zijn zelfs 20 tot 22 graden haalbaar (noorden wind / föhn)
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Ook vrijdag overweegt de hogedruk en de temperaturen liggen alweer een graad of 5 tot 8 hoger dan nog op de woensdag. Met een mix van zon en wolken(velden) stijgt het kwik overal naar 15 tot 19 graden. De noordkant van de Alpen en met name de oostelijke Alpen krijgen in afgezwakte vorm te maken met wat storinginvloed en vooral naar het noordoosten toe kan een bui vallen.
In het weekend onder invloed van hogedruk weinig verandering. Zondag en maandag gaat een volgende koufront samenhangend met een hoogtetrog die over Duitsland naar het oosten trekt weer voor (buiige) neerslag zorgen en gaat ook het kwik weer wat omlaag. Vooral in de oostelijke Alpen kan er dan neerslag van betekenis gaan vallen waarbij het tot 1800 meter kan sneeuwen.Zondag volgt aan de voorzijde van een markante Atlantische depressie die ten zuiden van IJsland richting Scandinavie trekt weer veel zachtere lucht. Donderdag krijgen we vervolgens te maken met de hoogtetrog en koufront en kon het wel eens behoorlijk gaan afkoelen met uiteindelijk sneeuw tot 1500 a 1000 meter. Deze ontwikkelingen zoals het GFS (hoofdrun) dit vanmorgen berekend zijn echter nog zeer onzeker en ook andere veel minder koude oplossingen behoren dan tot de mogelijkheden (EC)
Koud of warm, regen of sneeuw, we gaan het de komende dagen allemaal weer proberen in kaart te brengen. Blijf volgen vertel het verder en dan graag weer tot een volgende keer. Vanauit een onbewolkt Rosswald in Oberwallis een heel fijne dag gewenst en Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
ALPENWEERMAN KALENDER 2020
De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER