Hurricane Lorenzo onderweg naar de Azoren
Bron afbeelding: NOAA
Hurricane Lorenzo is op dit moment een hurricane van de vierde categorie met windsnelheden rond de 230 km/uur. De storm bevindt zich nu boven het midden van de Atlantische Oceaan. De orkaan trekt de komende dagen eerst in noordwestelijke en later in noordoostelijke richting. De orkaan gaat mogelijk komende woensdag de Azoren beïnvloeden al is de storm dan ondertussen wel afgezwakt.
Bron afbeelding: NHC | Gewijzigd: 27 september 2019, 12:35 uur, door Lako
Wat gaat hurricane Lorenzo doen?
Hurricane Lorenzo boven de Atlantische Oceaan vanochtend. Bron afbeelding: NOAA
Het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan is in volle gang, variërend van een aantal tropische stormen tot de verwoestende orkaan Dorian op de Bahama’s. Ook nu is er een tweetal stormen actief, namelijk tropische storm Karen en orkaan Lorenzo. Beiden liggen ze boven open water en vormen ze vooralsnog geen gevaar, maar Lorenzo lijkt op de langere termijn wel af te buigen naar het noordoosten en dus richting Europa. Wat de restanten van de orkaan dan nog bij ons gaan doen, is lastig te zeggen. De verschillende weermodellen hebben over het algemeen moeite met dit soort grote weersystemen, dat wordt nu, ruim een week van te voren, alweer duidelijk.
Volgens de huidige verwachting van het Amerikaanse National Hurricane Center blijft tropische storm Karen de komende dagen een beetje in hetzelfde gebied rondtollen en blijft iets ten zuiden van Bermuda. Tegelijkertijd neemt ze in kracht af en gaat over in een reguliere depressie.
Lorenzo
Orkaan Lorenzo is een ander verhaal. Enkele dagen geleden ontstond ruim voor de Afrikaanse westkust de toen nog tropische depressie ‘thirteen’. Amper 12 uur later nam het geheel flink in kracht toe en was tropische storm Lorenzo geboren. Nog een dag later intensiveerde de storm en werd het een orkaan. Het kenmerkende oog werd goed zichtbaar en binnen nog eens 6 uur nam de gemiddelde windsnelheid met 55 kilometer per uur toe, waarmee Lorenzo uitgroeide tot een orkaan in de vierde categorie, met gemiddelde windsnelheden van 230 kilometer per uur. Ter vergelijking, een categorie 5 orkaan is de zwaarste die we kennen.
Koers verandert
De orkaan blijft voorlopig boven open zeewater, maar verandert in de loop van volgende week wel van koers. Momenteel trekt Lorenzo met een snelheid van ongeveer 2,5 km/uur noordwestwaarts, maar in de nacht van zaterdag op zondag buigt hij naar verwachting af richting het noordoosten. In het weekend kan Lorenzo nog wat krachtiger worden, maar na het weekend komt hij boven iets minder warm zeewater en zwakt hij af. Alsnog is het dan een orkaan in de tweede categorie.
Bron afbeelding: NOAA/NHC
Azoren
In de loop van dinsdag arriveert Lorenzo nabij de Azoren en het lijkt erop dat hij daar nog als orkaan overheen zal trekken. Vooral de westelijk en centraal gelegen eilanden van de Portugese archipel maken zich op voor de orkaan. Het zal niet de eerste keer zijn dat er een orkaan of tropische storm over de eilandengroep raast of schampt. Orkaan Gordon trok in 2012 over de meest oostelijke eilanden, met toen nog gemiddelde windsnelheden rond 130 kilometer per uur en erg veel regen. In 2016 trok in januari orkaan Alex rakelings langs de eilanden. Na een warme decembermaand in 2015 was het zeewater toen nog warmer dan normaal en kon het zo laat nog tot een orkaan komen. Nog recenter, in 2017 trok orkaan Ophelia net ten zuiden van de Azoren langs, met ook toen alsnog veel wind en flinke neerslagsommen in korte tijd.
Grote weersystemen
Wat Lorenzo daarna gaat doen is nog niet geheel duidelijk. Uit ervaring blijkt dat de verschillende weermodellen moeilijk kunnen omgaan met dit soort grote weersystemen. Die zijn hier simpelweg niet voor geoptimaliseerd. Doordat het systeem boven kouder zeewater terecht komt, verliest het de meeste tropische kenmerken, maar niet allemaal, en daar kunnen de weermodellen niet zo goed mee overweg. Hierdoor kunnen de dagelijkse berekeningen nogal gaan ‘klapperen’. Dit zien we ook nu al gebeuren. De meest recente berekening laat iets heel anders zien dan de voorgaande.
Bron afbeelding: MeteoGroup
Onzekerheid troef
Op basis van de berekening van donderdag van het ECMWF zouden de restanten van Lorenzo een noordwaartse koers houden en ten westen van de Britse Eilanden blijven. De eilanden zouden zich dan alsnog moeten opmaken voor veel regen en wind. Bij ons zou het ook aanhoudend herfstachtig zijn, met een straffe zuidwestelijke wind en een aantal buien. De berekening van vandaag – vrijdag – laat het geheel nu ineens ten zuiden van ons langs trekken, over Frankrijk, met vooral daar veel regen en wind. Bij ons zou daardoor een oostelijke wind kunnen opsteken, met de aanvoer van drogere, maar inmiddels ook koudere lucht vanuit oostelijk Europa en Scandinavië. De berekening van morgen – zaterdag – kan echter weer geheel anders uitpakken.
Lees ook:
Hurricane Lorenzo onderweg naar de Azoren en mogelijk West-Europa
Bron afbeelding: NOAA
Orkaan Lorenzo bevindt zich op dit moment nog steeds boven de Atlantische oceaan ver weg van land. De komende dagen trekt Lorenzo verder noord en later noordoostwaarts richting de Azoren. Komede woensdag bereikt de orkaan vervolgens dan de de Azoren en gaat daar voor veel regen en wind zorgen. De storm is op dit moment een storm van de 3 de categorie met windsnelheden van rond de 185 km/uur. De komende dagen zwakt de storm langzaam af.
Bron afbeelding: NOAA/NHC
Europa
Nadat de storm woensdag over of net langs de Azoren is getrokken trekt de storm veder noordoostwaarts richting West-Europa. De storm transformeert dan wel naar een extratropical storm maar blijft waarschijnlijk nog lang orkaankracht houden. Donderdagavond lijkt Ierland als eerste met de storm te maken.
De ondertussen naar extratropical storm getransformeerde orkaan Lorenzo ten oosten van Ierland komende donderdag volgens GFS.
Dat (west) Europa te maken krijgt met de restanten van een tropische storm in deze vorm is niet uniek. Denk bijvoorbeeld maar eens aan orkaan Ophelia in 2017 en orkaan Leslie in 2018.
Vervolgens buigt de storm naar het oosten af en komt vrijdag via de UK aan boven het Noordzeegebied en beïnvloedt dan ook in het weer in de Benelux. De koers en invloed van Lorenzo op het Europese weer is nog onzeker maar is wel iets wat de komende dagen zeker aandacht verdient.
Ex-orkaan Lorenzo net ten noorden van de Wadden komende vrijdag in GFS.
| Gewijzigd: 28 september 2019, 16:52 uur, door Lako
Hurricane Lorenzo tijdelijk een orkaan van de 5de categorie, koers nog steeds richting de Azoren
Bron afbeelding: NASA
Orkaan Lorenzo was gisteravond en vannacht/vanochtend tijdelijk, en onverwachts, een orkaan van de 5de categorie met windsnelheden van boven de 250 km/uur. Dit was onverwachts omdat de weermodellen en de verwachting van het NHC de storm juist in kracht lieten afnemen ipv toenemen. Lorenzo is de tweede categorie 5 orkaan in de Atlantische Oceaan van dit seizoen.
Bron afbeelding: NHC
Azoren
De verwachting is nog steeds dat de orkaan richting de Azoren trekt om daar komende woensdag voor behoorlijk slecht weer te gaan zorgen. Met name de westelijke helft van de Azoren krijgt te maken met de storm. Na de Azoren trekt de storm verder richting onder andere de UK en Ierland en transformeert tijdens z'n tocht naar deze regio tot een extratropical storm. Hoe de storm uiteindelijk het weer in West-Europa en de Benelux gaat beïnvloeden verschilt per model en run en is daardoor nog erg onzeker
Heftig. Schip Bourbon Rhode gezonken door Hurricane #Lorenzo. ????
— Helga van Leur ☀ (@helgavanleur) September 30, 2019
3 opvarenden zijn gered, nog 11 vermist. ????https://t.co/fq3l7ePHVZ
#Lorenzo has reportedly made history by becoming the strongest hurricane on record this far north and east in the Atlantic basin, according to the National Hurricane Center. Bad news for Ireland & UK into Thursday this week #vmweather pic.twitter.com/2VmkmOrR8O
— Deric Ó hArtagáinTV (@deric_tv) September 29, 2019
As forecast, #Hurricane #LORENZO is weakening—now down to Cat 3. It’ll continue weakening & should be Cat 1 when it brushes W-most #Azores early Wed. Impacts in #Ireland & #UnitedKingdom are hard to know at this point, because computer models are all over the place with this. pic.twitter.com/twsM5GhmQs
— Josh Morgerman (@iCyclone) September 29, 2019
#Lorenzo zwakt af. Het “oog” verdwijnt. Blijft toch een beauty. En dat zo dichtbij. #Azoren #MetOffice pic.twitter.com/xAvXibIikU
— Michael vd Poel☀️❄️ (@WeermanMichael) September 29, 2019
#Lorenzo is now a Category 2 #hurricane with max winds of 110 mph. It was a major (Cat. 3+) hurricane for 3.5 days. All of its time as a major hurricane was spent at or east of 45°W. This shatters old Atlantic record of 1.75 days as a major hurricane <=45°W set by Carrie in 1957 pic.twitter.com/r6TiPCiMHI
— Philip Klotzbach (@philklotzbach) September 30, 2019
Bijzonder beeld vanuit de ruimte! Categorie 5 orkaan #Lorenzo ligt opvallend dichtbij Europa met windsnelheden tot >300 km/uur: de afstand tot Portugal bedraagt 'slechts' 3000 km. Dat is zelden vertoond voor zo'n krachtig systeem. #HurricaneLorenzo pic.twitter.com/wBx8GNBMgh
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) September 29, 2019
Natuurlijk moet wel gezegd worden dat dit op volle zee is, richting de kust zullen de golven in omvang wat afnemen door wrijving, maar dan zijn ze nog steeds enorm.
#Lorenzo is forecast to send enormous waves toward the Azores and Western Europe- with a peak significant wave height of ~50 ft (15m), some individual waves will likely be near 100 feet! ???? pic.twitter.com/n8s8cjypa0
— Eric Blake ???? (@EricBlake12) 30 september 2019
Orkaan Lorenzo zorgt voor overlast op de Azoren
Orkaan Lorenzo is vannacht over de Azoren getrokken als een storm van de eerste categorie met windstoten tussen de 140 en 150 km/uur. Ook waren er verspreid over de eilandgroep overstromingen door zware regenval en stormvloed. Voor zover bekend zijn er 15 mensen lichtgewond geraakt en moesten meer dan honderd mensen geëvacueerd worden. Ook zorgt de storm nog voor een onrustige zee met hoge golven in grote delen van de noordelijke Atlantische Oceaan. Ondertussen is de storm aan het transformeren naar een extratropical storm.
Vídeo de Les Açores a #Faial del pas de #Lorenzo
— Comando Tibidabo (@comandotibidabo) October 2, 2019
Via: Mascara Verde pic.twitter.com/DzmNX6vhA6
ℹ️????Carlos Ramalho (@ipma_pt)
— VOST Portugal ???????? (@VOSTPT) October 2, 2019
O #FMA_Lorenzo já passou pelo arquipélago dos #Açores, mas esperam-se ventos muito fortes ainda nas próximas horas
Rajadas máximas registadas nas estações do IPMA:
145km/h na Horta
142km/h Flores - Aeroporto ????ℹ️
???? Atlantique | Mer déchaînée et submersions côtières au passage de l'#ouragan #Lorenzo sur l'île de Faial aux #Açores ce mercredi.
— Météo-Contact (@MeteoContact) October 2, 2019
???? Luís Ricardo pic.twitter.com/Du5f1J8IFC
Europa
De koers van Lorenzo de komende dagen. Opvallend is dat de cone over delen van de Benelux reikt. Bron afbeelding: NHC
Ook Ierland, UK en de Benelux krijgen te maken met (de restanten van) Lorenzo. Vooral Ierland en Noord-Ierland krijgen te maken met mogelijk nog zwaar weer in de vorm van zware regenval en zware windstoten tot 120 km/uur. Hiervoor zijn ook al waarschuwingen uitgegeven. Ook het zuidoosten van Engeland en Wales krijgt waarschijnlijk te maken met veel wind en regen. In de Benelux en de rest van Engeland en Schotland gaat de storm vooral regenachtig weer brengen.
In de loop van donderdag en vrijdag wordt het slecht weer in delen van de Britse Eilanden. | Gewijzigd: 2 oktober 2019, 14:04 uur, door Lako
D-day today for Ireland. The power of #Lorenzo through the Azores.#StormLorenzo | #VMWeather | #Ireland | #breakingweather | #Lorenzo pic.twitter.com/33DIKXeSU6
— Deric Ó hArtagáinTV (@deric_tv) October 3, 2019
Storm Lorenzo Brings ⚠️ Weather Warning ⚠️ with strong winds expected across Northern Ireland by this afternoon until 10pm #Lorenzo pic.twitter.com/oZckTbw0Wa
— Vibe Radio News (@VibeRadioNews) October 3, 2019
#Lorenzo currently off the South West coast of Ireland. Image: @windyforecast pic.twitter.com/zNp1x7DuaG
— Cork Safety Alerts (@CorkSafetyAlert) October 3, 2019
The wind warning for Cork during #stormlorenzo has been downgraded to status Yellow.
— Cork City Fire Brigade (@CorkCityFire) October 3, 2019
Please continue to exercise caution and follow all advice. ⚠️
See @MetEireann and @corkcitycouncil for further updates#Lorenzo pic.twitter.com/ZclQke7Q9Q
Red sky in the morning... #Lorenzo is on the way alright! pic.twitter.com/An8VTrIriJ
— Laura Jayne Halton (@LauraJHalton) October 3, 2019
Corfu is being battered by a tropical storm. It really started showing its teeth overnight and into this morning with heavy rain, thunder and lightening and gale force winds. The sun was lovely while it lasted! ⛈#Lorenzo pic.twitter.com/4Z7C5zXNYV
— Ben Philip (@BenPhilip_STV) October 3, 2019
Enormous waves from the #Azores islands, Portugal this morning 2nd of October due to the passing of #HurricaneLorenzo overnight. Report Meteorolojik IG #severeweather #Lorenzo pic.twitter.com/fJcmP7kazR
— WEATHER/ METEO WORLD (@StormchaserUKEU) October 2, 2019
Op de maritieme radar kun je goed zien waar orkaan #Lorenzo uithangt. Ook wie nog snel weg moeten varen ???????? pic.twitter.com/06C4NBF6Se
— Hélène de Bruine (@helenedebruine) October 2, 2019
Storm #Lorenzo as evidenced by ships in the Atlantic. Almost 1000 X 500 nautical miles of empty sea. Mad stuff.
— Cormac Healy (@beefhealy) October 1, 2019
Map from https://t.co/PexjKKDRZS pic.twitter.com/p6mdqSdwEN
The Coast Guard strongly advises the public to stay away from exposed beaches, cliffs and piers, harbour walls and promenades along the coast during storm conditions.
— Irish Coast Guard (@IrishCoastGuard) October 2, 2019
Remember to Stay Back, Stay High and Stay Dry! #Lorenzo pic.twitter.com/74dMKAjCOP
WATCH: Azores residents survey the damage from Hurricane #Lorenzo hitting Tuesday night pic.twitter.com/CzQKW6Y8aQ
— Bloomberg TicToc (@tictoc) October 2, 2019
Paraplu mee: komende dagen veel regen verwacht door orkaan Lorenzo
Slechts nieuws voor iedereen die terugverlangt naar de zomer: ook de komende dagen valt de regen met bakken uit de lucht. De nattigheid hebben we voor een groot deel te danken aan orkaan Lorenzo.Lorenzo was eerder deze week nog een orkaan van categorie 5 (de zwaarste categorie). Nooit eerder werd er zo'n sterke orkaan geregistreerd in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan.
Gisteren trok de storm al over de Portugese eilandengroep Azoren. En hoewel de kracht van Lorenzo inmiddels flink afgenomen, moet ook Nederland er deze week nog wel aan geloven.
Volgens Buienradar-meteoroloog Magdel Erasmus komt Lorenzo naar verwachting morgenavond aan in Ierland. "Daar kan het flink gaan regenen en waaien, vooral aan de kust. Daarna trekt de storm door over Engeland naar West-Europa. Als Lorenzo vrijdag in Nederland aankomt, is het al geen storm meer, maar het gaat nog wel veel regenen."
'Koud voor deze tijd van het jaar'
De komende dagen blijft het wisselvallig weer, zegt Erasmus. "De zon laat zich alleen morgen en zaterdag zien, op de andere dagen gaat het vooral regenen." Ook de temperaturen zijn volgens haar lager dan normaal. "Het wordt de komende dagen zo'n 13 tot 14 graden. Dat is koud voor deze tijd van het jaar. Normaal is het zo'n 16 tot 17 graden."
Bron:rtlnieuws