Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Butler, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:13:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 23:01:36
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 september 2019, 10:41 uur | Bericht #491961

Hoe hard het ook regent, het blijven druppels... Maar waardoor?

Water komt soms met bakken uit de lucht vallen. Toch blijven het altijd druppels, hoe hard het ook regent. Maar waardoor?


Bron afbeelding: OnweerOnline

Vragen klinken soms heel logisch of makkelijk. Tot je ze moet beantwoorden. Dan lijkt iets heel gewoons toch wat complexer in elkaar te steken dan je in eerste instantie denkt. Neem nou bijvoorbeeld de vraag "waarom valt regen altijd als druppels?" Wolken bevatten immers veel water. Toch komt het nooit in één keer als een massieve en aaneengesloten massa naar beneden. Maar altijd in de vorm van druppels, hoe intensief de regenval ook mag zijn. Voor de beantwoording van de vraag moeten we bij de basis beginnen. Dus eerst de vorming van wolken en vervolgens het ontstaan van regen.

Wolken
Wolken ontstaan doordat pakketjes met vochtige lucht worden gedwongen op te stijgen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld reliëf. Hoger in de atmosfeer wordt de temperatuur lager. Naarmate de luchtpakketjes op grotere hoogte komen, daalt de temperatuur ervan. Hierdoor loopt de luchtvochtigheid op; koude lucht kan immers minder vocht bevatten.

Op een gegeven moment wordt de luchtvochtigheid 100 procent. De waterdamp in de luchtpakketjes gaat dan over in waterdruppels of ijskristallen (afhankelijk van de temperatuur). Daarmee is een wolk geboren. De wolk die uit ijskristallen bestaat, is te herkennen aan de vage, vezelige structuur. Het deel met de waterdruppels ziet er veel scherper uit.

Neerslag
Wolken bestaan in vele soorten en maten. Soms ligt de onderkant van een wolk op het aardoppervlak (mist) en andere keren zit bewolking op maar liefst tien tot vijftien kilometer hoogte in de atmosfeer. Daarnaast is de ene wolk veel dikker dan de andere. Je hebt wolken van 100 meter dikte en van wel 12 kilometer dikte. Het mag voor zich spreken dat die laatste wolk veel meer vocht bevat.

In een wolk liggen de verschillende waterdruppels en ijskristallen niet stil. Ze zijn door de aanwezige op- en neerwaartse luchtstromen in de wolk continu in beweging en komen hierdoor met elkaar in botsing. Als gevolg hiervan groeien ijskristallen en waterdruppels uit tot grotere druppels, sneeuwvlokken of hagelstenen. Op een gegeven moment worden die zo zwaar dat ze niet meer opgepakt kunnen worden door een opwaartse luchtstroom. Dan vallen ze naar beneden en is neerslag een feit.

Het zit hem dus al in de wolk
Het beantwoorden van de vraag uit de inleiding zit hem dus in de structuur van de wolk. Hoeveel vocht die ook bevat, het is nooit een aaneengesloten massa. Maar wat als dat wel zo zou zijn? Zou het water dan wel als een aaneengesloten massa naar beneden komen? Het antwoord is nee.

Hiervoor kunnen we het beste de vergelijking met een hoge waterval maken. Zodra het water daar naar beneden valt, is het inderdaad nog een aaneengesloten massa. Onderweg naar beneden valt die massa steeds verder uit elkaar. Aan de voet van de waterval blijven uiteindelijk verschillende druppels en waterstralen over.

weer.nl
Lees ook:

#KeepOnSmiling
Woonplaats: Gouda
Berichten: 976
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 september 2019, 11:01 uur | Bericht #491964
We hebben nu antwoord op waarom het niet in 1x na beneden valt.

Maar waarom vormt het zich precies in een druppel? Dus niet een gekke vorm, maar altijd dezelfde vorm die zelfs getekend kan worden? Of althans, waarom zien onze ogen het als 1 specifieke vorm als het heel dichtbij komt? En van ver altijd een soort van streep?

Wat is tevens de snelheid die het water heeft als het na beneden valt? En maakt daarbij het gewicht van de druppel ook uit? Betekend een grotere wolk ook daadwerkelijk grotere druppels altijd? En waarom is het de laatste tijd continu alleen maar hoosbuien en nauwelijks nog simpel gemiezer?

Oh en waarom klinkt het bijna altijd hetzelfde?

EDIT W. in 't Erland: Leuke vragen! Ik kom hier ergens komende maand op terug! | Gewijzigd: 26 september 2019, 22:50 uur, door Thijs.
Mijn website: http://www.rfgfotografie.nl. Hier vind u alle foto's die ik maakt omtrent incidenten. Maar ook soms omtrent slecht weer of vliegtuigen terug.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 642 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 642, lezen 4 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden