Koufront luidt wisselvallige koelere weerfase in, verse sneeuw hooggebergte
De afgelopen dagen konden we geheel volgens verwachting nog genieten van zonnig en zeer zacht nazomerweer. Vooral de noordelijke Alpen profiteerden met een opstekende Südföhn van de zon. De zuidelijke en met name de zuidwestelijke Alpen kregen in de loop van zaterdag en op zondag in toenemende mate te maken met de invloed van een naderende frontale storing.Deze storing (koufront) zorgde ook voor de toenemende drukverschillen (drukgradiënt) tussen de zuid en noordkant ( 7 tot 8 hPa) en de in kracht toenemende Südföhn. Keerzijden van de medaille (föhn) is dan de inzettende Südstau en bewolking aan de Alpenzuidkant. Ook de temperaturen bleven hier duidelijk achter met die aan de noordkant. Hieronder een foto impressie van de afgelopen twee dagen
In de loop van de zondagmiddag nam vanuit het westen de bewolking in de westelijke Alpen opnieuw weer toe op nadering van het eigenlijke koufront en volgde er eerste neerslag / buien. Met het koufront stroomde van het westen uit ook weer koelere lucht binnen.
Vandaag maandag is het dan ook een stuk koeler dan de voorgaande dagen en de krachtige westenwind maakt het voor het gevoel nog een stuk frisser. In de ochtend valt in de westerse Alpen nog laatste neerslag en met stijgende luchtdruk wordt het weer droog en komt de zon er weer aan te pas.
Ook de westerse oostelijke Alpen krijgen te maken met de frontale neerslag en lokaal kan er ook nog een klap onweer voorkomen. De oostelijke regionen houden het meest droog en hier zullen ook de hoogste temperaturen gehaald gaan worden.
n de westelijke Alpen stijgt het kwik naar 17 tot 18 graden, inner alpin (Wallis) en de zuidkant wordt het een graad of 20. In de oostelijke Alpen is het algemeen nog wat zachter met in de oostelijke delen maxima tot 23 graden. De vorstgrens daalt naar 2800 tot 2600 meter, de sneeuwvalgrens naar 2600 tot 2400 meter, lokaal in de centrale noordelijke tot 2100 a 1900 meter.
Tot de avond kan er in de centrale Alpen in het hooggebergte, pak hem beet vanaf 2500 tot 3000 meter, 5 tot 15 cm verse sneeuw vallen. In de Mont Blanc regio en de Berner Alpen ook nog wat meer. Bij dit alles staat een matige tot harde west tot noordwestelijke wind.
De weersverbetering in de westelijke Alpen hebben we te danken aan een in de hoogtestroming opgenomen tussenhoog dat van het westen uit binnen schuift. Vooral dinsdag ochtend gaan ook de overige Alpen ervan profiteren.
Dinsdag mogen we vooral in de eerste helft van de dag dan ook de zon verwachten. In de loop van de middag neemt vanuit het westen de bewolking weer toe en er kan weer neerslag of een bui gaan vallen. De middagtemperaturen variëren al naar gelang zon, bewolking of neerslag tussen de 15 en 23 graden.
Woensdag krijgen we van west naar oost te maken met een volgend koufront. Het is overwegend bewolkt en er valt neerslag of buien. De oostelijke Alpen profiteren nog het langs van de invloed van het naar het oosten wegtrekkende tussenhoog. Qua temperaturen verandert er niet veel, het warmst wordt het met de zon in het oosten alwaar het kwik tot 22 a 23 graden kan oplopen.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Donderdag en vrijdag krijgen we aan de voorzijde van een depressie op weg via Schotland naar Scandinavie te maken met een meest zuidwestelijke hoogtestroming. Daarbij overweegt in eerste instantie de invloed van zuidelijke hogeduk. Het is meest droog en de temperaturen kunnen weer wat winst gaan pakken. In het weekend, waarschijnlijk al op de zaterdag volgt dan weer een volgende storing met neerslag (buien) en gaan de temperaturen weer wat naar beneden.
In het weekend gaan we vooral op de zaterdag weer profiteren van de invloed van hogedruk, lang zal dit echter niet duren want een volgende storing met neerslag staat voor de zondag(middag op het weer menu. Begin volgende week onder invloed van een tussenhoog van west naar oost weer betere condities.
Samengevat kunnen we opmaken dat we de komende dagen te maken gaan krijgen met een meer zonaal (westelijk) stromingspatroon waarmee dan weer wat zachtere en dan weer wat koudere luchtmassa’s worden aangevoerd. Onder invloed van de mobiele wiggen (tussenhogen) kunnen we profiteren van betere condities met ook de zon. De hoge temperaturen dan wel het warme nazomer weer lijkt niet meer terug te keren.
Tot zover voor deze maandagochtend vanuit een grijs en nat Termen in Oberwallis. Fijne dag, blijf volgen en graag weer tot een volgende Alpenweerpraatje. Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
ALPENWEERMAN KALENDER 2020
De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER