Lukt het India om vanavond op de maan te landen? 'Er kan van alles misgaan'
India wil vanavond geschiedenis schrijven. Het land probeert een zogeheten onbemande maanlander veilig op de maan te laten landen. Als het lukt, is India het vierde land dat daarin slaagt. "Het wordt heel spannend, er kan van alles misgaan. En een crash telt niet, het moet een zachte landing worden."Dat zegt Rob van den Berg, ruimtevaartdeskundige van Space Expo tegen RTL Nieuws. "De ogen van de internationale ruimtevaartorganisaties zijn vanavond gericht op de maan. De grote vraag: gaat het India lukken om daar veilig te landen? Daarmee zouden zij een nieuwe speler worden op de markt van de ruimtevaart."
India zou zich dan in hetzelfde rijtje plaatsen als de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China. Israël deed in april ook een poging om daar bij te horen, maar hun maanlandingspoging mislukte.
De hele constellatie van India (een satelliet, maanlander en maankarretje) is al op 22 juli gelanceerd. Het hele gevaarte hangt nu dus al in een baan rond de maan en heeft zelfs een naam gekregen: Vikram, wat Moed betekent.
De maanlander wordt vanavond afgestoten om op de maan te gaan landen. En in dat laadruim van de lander zit nog een karretje met een klein laboratorium. Ook die heeft een naam gekregen: Pragyan (Wijsheid).
Mogelijk ijs
Dat karretje moet een paar uur na de landing naar buiten komen om over de maan te gaan rijden. "Als het goed is blijft 'ie daar twee weken rondrijden", zegt Van den Berg. "Hij is ontwikkeld om de bodem bij de zuidpool van de maan te gaan onderzoeken. Daar is misschien waterijs te vinden."
Ook gaat het karretje speuren naar de stof helium-3. Dat is misschien een schone en veilige bron van kernenergie.
Rond 22.00 uur wordt het spannend
Op dit moment vliegt de Indiase satelliet met maanlander dus nog in een lus rond de maan. "Als de satelliet op zo'n 35 kilometer afstand van de maan is, wordt de maanlander afgestoten." En dan wordt het pas echt spannend, zegt Van den Berg. "In dat laatste kwartiertje kan er van alles misgaan. Het is hopen dat hij een zachte landing maakt."
De verwachting is dat de maanlander rond 22.00 uur zal landen op de zuidpool van de maan. De landing is vanavond ook op onze site live te volgen.
Bron: rtlnieuws.nl
Wachten op contact met Vikram: Indiase maanlanding lijkt mislukt
Er is geen contact meer met de onbemande maanlander die de zuidpool van de maan zou gaan onderzoeken. Op een hoogte van 2,1 kilometer boven de grond werd het contact verbroken, meldt het Indiase ruimtevaartinstituut ISRO.Wat er met de lander, die deel uitmaakt van de missie Chandrayaan-2 (Maanvaartuig-2), is gebeurd, is niet bekend. "Gegevens worden geanalyseerd", zei ISRO-directeur Kailasavadivoo Sivan.
De teleurstelling is groot na de mislukte maanlanding
Zoeken naar waterijs
De lander (Vikram), met aan boord een karretje (Pragyan), was op 22 juli gelanceerd. Het is de bedoeling dat Vikram en Pragyan de komende weken samen de bodem bij de zuidpool van de maan gaan onderzoeken.
Daar is misschien waterijs te vinden. Ook moeten ze speuren naar de stof helium-3. Dat is misschien een schone en veilige bron van kernenergie.
Uniek rijtje
Mocht de maanlanding alsnog succesvol zijn, dan plaatst India zich in hetzelfde rijtje als de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China.
Israël deed in april ook een poging om daar bij te horen, maar hun maanlandingspoging mislukte.
Toch tevreden
De Indiase minister-president Narendra Modi is toch tevreden met de uitkomst van de missie. "Wat jullie hebben bereikt is geen kleinigheid", zei Modi in de zaal tegen de wetenschappers. Daarna was te zien dat Modi Sivan troostte. "We zijn vol vertrouwen dat het beste van ons ruimtevaartprogramma nog moet komen."
Bron: rtlnieuws.nl
Verloren Indiase maanlander gevonden op maanoppervlakte
Illustratie van de Indiase maanlander
De maanlander van het Indiase ruimtevaartinstituut ISRO, waarmee eergisteren het contact was verbroken, is gevonden op de maanoppervlakte. Er wordt geprobeerd om contact te leggen met het onbemande vaartuig, zei ISRO-directeur Kailasavadivoo Sivan.
De camera's van de Indiase satelliet die de maanlander eerder afstootte hadden de maanlander gevonden. De satelliet vliegt in een lus rond de maan. "Het moet een harde landing zijn geweest", zei Sivan volgens de Press Trust of India.
De missie was succesvol totdat op een hoogte van 2,1 kilometer boven de grond het contact werd verbroken.
Zoeken naar waterijs
De lander (Vikram), met aan boord een karretje (Pragyan), was op 22 juli gelanceerd. Het is de bedoeling dat Vikram en Pragyan de komende weken samen de bodem bij de zuidpool van de maan gaan onderzoeken.
Daar is misschien waterijs te vinden. Ook moeten ze speuren naar de stof helium-3. Dat is misschien een schone en veilige bron van kernenergie.
Bron: rtlnieuws.nl
Candrayaan ligt op zijn kant, maar lijkt nog wel intact te zijn.
PTI: #Chandrayaan2 's lander #Vikram not broken into pieces; Vikram had hard landing but it remains in single piece#Chandrayaan2Landing pic.twitter.com/lW1bY9GK1p
— Doordarshan News (@DDNewsLive) September 9, 2019
#Chandrayaan2 lander 'Vikram' not broken, lying in a tilted position https://t.co/IyARoxzomL pic.twitter.com/kauEN8mkyO
— Economic Times (@EconomicTimes) September 9, 2019
#Breaking
— India Today (@IndiaToday) September 9, 2019
"The lander is there as a single piece, not broken into pieces. It's in a tilted position," an #ISRO official associated with the mission claimed #Chandrayaan2 #VikramLander #ISROweareproudofyou #ISROSpotsVikram #IndiaWithISRO https://t.co/nRO1JWynLh
#Chandrayaan2 So what's next? Orbiter's OHRC cam is (optical) imaging the site, but there's less than 2 weeks of sunlight. It's likely they might lower the orbiter to 50km for better imagery as there's enough fuel. No official word yet, should come soon. https://t.co/Xk6yvKPu9S
— Sandhya Ramesh (@sandygrains) September 9, 2019
| Gewijzigd: 9 september 2019, 16:20 uur, door Joyce.sIndian space agency says its moon lander is lying tilted but in one piece#Chandrayan2 #VikramLander @isro
— NEWS TIME BARAK (@newstimebarak) September 9, 2019
Indian Space Research Organisation lost contact with the Vikram lander as it approached the moon's surface on Saturday. pic.twitter.com/LtdpTJQw0p