Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
9 september 2019, 15:38 uur | Bericht #491891

Lukt het India om vanavond op de maan te landen? 'Er kan van alles misgaan'

India wil vanavond geschiedenis schrijven. Het land probeert een zogeheten onbemande maanlander veilig op de maan te laten landen. Als het lukt, is India het vierde land dat daarin slaagt. "Het wordt heel spannend, er kan van alles misgaan. En een crash telt niet, het moet een zachte landing worden."

Dat zegt Rob van den Berg, ruimtevaartdeskundige van Space Expo tegen RTL Nieuws. "De ogen van de internationale ruimtevaartorganisaties zijn vanavond gericht op de maan. De grote vraag: gaat het India lukken om daar veilig te landen? Daarmee zouden zij een nieuwe speler worden op de markt van de ruimtevaart." 

India zou zich dan in hetzelfde rijtje plaatsen als de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China. Israël deed in april ook een poging om daar bij te horen, maar hun maanlandingspoging mislukte.

De hele constellatie van India (een satelliet, maanlander en maankarretje) is al op 22 juli gelanceerd. Het hele gevaarte hangt nu dus al in een baan rond de maan en heeft zelfs een naam gekregen: Vikram, wat Moed betekent.

De maanlander wordt vanavond afgestoten om op de maan te gaan landen. En in dat laadruim van de lander zit nog een karretje met een klein laboratorium. Ook die heeft een naam gekregen: Pragyan (Wijsheid).

Mogelijk ijs

Dat karretje moet een paar uur na de landing naar buiten komen om over de maan te gaan rijden. "Als het goed is blijft 'ie daar twee weken rondrijden", zegt Van den Berg. "Hij is ontwikkeld om de bodem bij de zuidpool van de maan te gaan onderzoeken. Daar is misschien waterijs te vinden."

Ook gaat het karretje speuren naar de stof helium-3. Dat is misschien een schone en veilige bron van kernenergie.

Rond 22.00 uur wordt het spannend

Op dit moment vliegt de Indiase satelliet met maanlander dus nog in een lus rond de maan. "Als de satelliet op zo'n 35 kilometer afstand van de maan is, wordt de maanlander afgestoten." En dan wordt het pas echt spannend, zegt Van den Berg. "In dat laatste kwartiertje kan er van alles misgaan. Het is hopen dat hij een zachte landing maakt."

De verwachting is dat de maanlander rond 22.00 uur zal landen op de zuidpool van de maan. De landing is vanavond ook op onze site live te volgen. 
Bron: rtlnieuws.nl 


 

Wachten op contact met Vikram: Indiase maanlanding lijkt mislukt

Er is geen contact meer met de onbemande maanlander die de zuidpool van de maan zou gaan onderzoeken. Op een hoogte van 2,1 kilometer boven de grond werd het contact verbroken, meldt het Indiase ruimtevaartinstituut ISRO.

Wat er met de lander, die deel uitmaakt van de missie Chandrayaan-2 (Maanvaartuig-2), is gebeurd, is niet bekend. "Gegevens worden geanalyseerd", zei ISRO-directeur Kailasavadivoo Sivan.

De teleurstelling is groot na de mislukte maanlanding
Zoeken naar waterijs

De lander (Vikram), met aan boord een karretje (Pragyan), was op 22 juli gelanceerd. Het is de bedoeling dat Vikram en Pragyan de komende weken samen de bodem bij de zuidpool van de maan gaan onderzoeken. 

Daar is misschien waterijs te vinden. Ook moeten ze speuren naar de stof helium-3. Dat is misschien een schone en veilige bron van kernenergie.
Uniek rijtje

Mocht de maanlanding alsnog succesvol zijn, dan plaatst India zich in hetzelfde rijtje als de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China.

Israël deed in april ook een poging om daar bij te horen, maar hun maanlandingspoging mislukte.

Toch tevreden

De Indiase minister-president Narendra Modi is toch tevreden met de uitkomst van de missie. "Wat jullie hebben bereikt is geen kleinigheid", zei Modi in de zaal tegen de wetenschappers. Daarna was te zien dat Modi Sivan troostte. "We zijn vol vertrouwen dat het beste van ons ruimtevaartprogramma nog moet komen."
Bron: rtlnieuws.nl 
 

Verloren Indiase maanlander gevonden op maanoppervlakte


Illustratie van de Indiase maanlander

De maanlander van het Indiase ruimtevaartinstituut ISRO, waarmee eergisteren het contact was verbroken, is gevonden op de maanoppervlakte. Er wordt geprobeerd om contact te leggen met het onbemande vaartuig, zei ISRO-directeur Kailasavadivoo Sivan.

De camera's van de Indiase satelliet die de maanlander eerder afstootte hadden de maanlander gevonden.  De satelliet vliegt in een lus rond de maan. "Het moet een harde landing zijn geweest", zei Sivan volgens de Press Trust of India.

De missie was succesvol totdat op een hoogte van 2,1 kilometer boven de grond het contact werd verbroken.
Zoeken naar waterijs

De lander (Vikram), met aan boord een karretje (Pragyan), was op 22 juli gelanceerd. Het is de bedoeling dat Vikram en Pragyan de komende weken samen de bodem bij de zuidpool van de maan gaan onderzoeken. 

Daar is misschien waterijs te vinden. Ook moeten ze speuren naar de stof helium-3. Dat is misschien een schone en veilige bron van kernenergie.
Bron: rtlnieuws.nl 


Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
9 september 2019, 16:20 uur | Bericht #491894

Candrayaan ligt op zijn kant, maar lijkt nog wel intact te zijn.

| Gewijzigd: 9 september 2019, 16:20 uur, door Joyce.s
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1075 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1075, lezen 5 mensen het topic "Lente discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden