Na winterse dip overgang na rustiger en steeds warmer zonnig hogedrukweer
Na alle thermische excessen met veel zon en tropische temperaturen is het deze dagen afzien voor de warmte en zon aanbidders. Nadat een eerste hoogtelaag donderdag – vrijdag een veel koelere weerfase inluidde volgde dit weekend een tweede. Gisteren strekte het zich uit via de Benelux tot over de Alpen en noord Italië. Daarbij werd nogmaals een portie koudere lucht richting en over de Alpen op transport gezet. Met een Südstau component viel er vooral in de centrale zuidelijke Alpen weer veel neerslag. De sneeuwvalgrens lag meest zo tussen de 2000 en 1700 meter maar daalde bij aanhoudende en intensieve neerslag lokaal tot in de hogere dalen (1400 a 1500 meter).Hieronder nog een mooie winterse impressie vanuit Mittelberg Kleinwalsertal alwaar het op wat grotere hoogte ook compleet winters was en nog is. Met dank aan Hans en Odette ter Braak / Haus Walser Berge / @HausWalserBerge
In het hooggebergte en lokaal ook tot in de lagere delen was het gisteren in de centrale Alpen dan ook weer compleet winters met in het hooggebergte temperaturen van 5 tot 8 graden onder het vriespunt. Ter vergelijking, een aantal dagen in de nog warmere lucht werden ook op deze hoogtes 5 tot 8 graden in de plus geregistreerd.
Hogedruk in opbouw
Vandaag maandag zijn we nog niet af van de invloed van de lagedruk (hoogtelaag). Na een frisse start met lokale Hochnebel, rest bewolking is het aan de koele kant en er kan met name in de oostelijke en zuidoostelijke Alpen kan aanvankelijk nog wat neerslag of een buitje vallen. Geleidelijk komt er van west naar oost een einde aan de aanvoer van de koude lucht respectievelijk kan de atmosfeer weer wat gaan opwarmen. Ook de zon komt er weer aan te pas en zal het voor het gevoel nog een stukje aangenamer gaan maken.
Dinsdag zien we de gebieden van lagedruk (op hoogte) splitsen waarbij één deel naar het noordoosten richting de Oostzee trekt en een ander deel naar het zuidwesten richting de westelijke Middellandse Zee. De westelijke en zuidwestelijke Alpen krijgen dinsdag met de invloed van het hoogte laag dat via Frankrijk naar het zuidwesten afdruipt. Er zal meer bewolking zijn en er kan buiige neerslag gaan vallen. Elders verandert er niet veel aan het hierboven beschreven weerbeeld.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Vanaf woensdag is het dan gedaan met de lagedruk, hoogtelaagjes en onderkoelde herfstweer. Onder invloed van hogedruk kunnen we ons dan gaan opmaken voor rustig, zonnig en weer warmer herfstweer. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we ook nu weer een uitloper (brug) van hogedruk ten noorden van de Alpen naar oost Europa opbouwen en vervolgens een verbinding maken met een Russisch hoog.
Vanaf vrijdag gaat het Azorenhoog aan de wandel en in het weekend komt het met zijn kern (1035 hPa) boven de zuidelijke Noordzee te liggen. Begin volgende week trekt het dan verder naar het noorden en noordoosten en met een van oost naar naar zuidoost draaiende hoogtestroming wordt geleidelijk steeds warmere continentale lucht aangevoerd.
Subsidentie inversie
Tegelijkertijd zijn we dan ook een warme hoogterug vanuit de westelijke Middellandse Zee via Frankrijk, de Alpen tot over Duitsland en de Benelux opbouwen. Dit heeft tot gevolg dat het ook op grotere hoge door de subsidentie, de dalende luchtbewegingen binnen het hoog, de atmosfeer ook op grotere hoogte weer flink gaat opwarmen. Zo zien we het 500 hPa niveau (geopotentiale drukvlak) op circa 5800 a 5900 komt te liggen en de temperatuur daar stijgt tot -12 a -8 graden.
Ook op het 850 hPA vlak dat tot boven de 1600 meter stijgt wordt het met 16 tot 19 graden dan zeer warm en hebben we te maken met temperaturen die ook in de (hoog)zomer niet zouden misstaan. De middagtemperaturen stijgen algemeen naar 25 tot 28 graden en lokaal zal ook de 30 graden grens weer gehaald kunnen worden!
Wel zullen de nachten door de toenemende uitstraling al behoorlijk gaan afkoelen en door de inversie (onderste koude en vochtige plaklaag) met daarbij de vorming van Hochnebel en mist. Hoe dat allemaal zal gaan uitpakken in detail als ook de langere termijn gaan we de volgende keer verder in kaart brengen.
Tot zover voor deze maandag ochtend. Een ieder een heel fijne start in de nieuwe week . Blijf volgen, geeft het door en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit Termen in Oberwallis
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
ALPENWEERMAN KALENDER 2020
De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER