Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 oktober 2019, 14:52 uur | Bericht #492120

Komende week stabieler weer



De vakantie in regio zuid is op zijn eind en is uitermate wisselvallig verlopen. Komende week heeft regio midden en noord herfstvakantie, maar wat gaat het weer de komende week doen?

Zondag en maandag lijken voorlopig de laatste wisselvallige dagen te worden. Vooral zondag kan het in het zuidoosten nog erg nat worden met ruim 10 mm water op diverse plaatsen. In de loop van maandag wordt het droog en klaart het vanuit het zuiden op, dit is de opmaat naar stabieler weer. Het wordt op beide dagen 14 graden en de wind stelt niet veel voor.

Hogedruk neemt regie over
Een hogedrukgebied bepaalt komende week ons weerbeeld en dat vertaalt zich in rustig en droog weer. Dinsdag  start de dag met nevel of mist, wanneer deze is opgetrokken volgt er een mix van zon en wolken. In de middag kan er een lokale bui vallen en wordt het een graad of 15. De wind is zwak of hooguit matig en komt uit zuidelijke richting. 

Woensdag en donderdag gaat de temperatuur verder omhoog en komen de maxima uit tussen 15 en lokaal 20 graden. Het weerbeeld wordt gekenmerkt door een afwisseling van zon en wolken, wind staat er nauwelijks. In de nacht en ochtend kan er op uitgebreide schaal nevel of mist ontstaan die soms moeilijk oplost. Vanaf vrijdag wordt het opnieuw koeler maar blijft het droog. In de middag wordt het een graad of 15.




Wisselvallig in het zuidwesten van Europa
Wordt het bij ons komende week rustig en droog, hoe anders is dit in het zuidwesten van Europa. Een lagedrukgebied boven het westen van de Middellandse Zee gaat in deze regio voor veel neerslag zorgen. Mocht je vakantieplannen hebben en die kant op gaan dan is een paraplu of regenkleding zeker geen overbodige luxe. Doordat het lagedrukgebied nauwelijks van plaats verandert kunnen er grote neerslag hoeveelheden vallen in deze regio. In Griekenland en Turkije is het de komende week wel zonnig en warm weer.

Südtstau zorgt voor problemen in de Alpen
In het zuidwestelijke deel van de Alpen zorgt hetzelfde lagedrukgebied ook voor extreem veel neerslag. Dit komt door de zogenoemde Südstau-situatie, waarin warme vochtige lucht tegen de alpenkam wordt geduwd. Het vertaalt zich in enorm grote hoeveelheden neerslag. Vooral in het Zwitserse Tessin en ook Piemont in Italië zijn er extreem grote neerslaghoeveelheden mogelijk tot lokaal 300mm. Bij dergelijke hoeveelheden kan er makkelijk wateroverlast ontstaan met alle gevolgen van dien.

 

Bron: Weerplaza.nl
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 oktober 2019, 12:33 uur | Bericht #492135

Oude Wijven Zomer komt eraan


Bron afbeelding: Willy Bonnink/MeteoGroup

Na een lange periode met iedere dag regen, komt het oktoberweer in zijn ruststand. Het wordt rustiger, droger en heel aangenaam!

Er is geen herfst in Nederland, of er zit wel een langer durende periode met rustig en opvallend hoge temperaturen in. Iedereen kent dat wel, met van die ochtenden waarin het regionaal grijs en mistig is. En dan later op de dag de zon erbij en heerlijke temperaturen.

De officiële naam voor zo’n periode is de Oude Wijven Zomer, maar omdat bij bijna alles en dus ook hier wel een term van de andere kant van de Oceaan komt overwaaien, wordt zo’n periode tegenwoordig ook steeds vaker een ‘Indian Summer’ genoemd.

Kenmerkenede weertypes
De overgangsseizoenen in Nederland, zowel de lente als de herfst, hebben elk hun kenmerkende weertypes. Gaat het hierbij in de late lente en aan het begin van de zomer om een geregeld terugkerende noordwestelijke wind (de  zee is nog koud, terwijl het vasteland opwarmt), in de herfst is precies het omgekeerde aan de hand. Dan ligt de nadruk op zuidelijke tot zuidwestelijke winden (de zee is nog warm, het vasteland koelt af).

Hoge temperaturen
Valt alles goed in zo’n periode en is er ook een hogedrukgebied in de buurt (en vooral in de oktobermaand lukt dat vaak), dan is het ineens heerlijk weer met hoge temperaturen. Zo’n periode lijkt deze week aan te breken. En dat mag voor veel mensen ook best wel. We hebben een tijdvak van ruim 4 weken achter de rug waarin het vrijwel iedere dag wel even regende. En natuurlijk, de tekorten aan regenwater die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd, zijn nog lang niet weggewerkt. Maar een periode met wat rustiger weer is toch ook niet te versmaden.

Hogedrukgebied
Brenger van de weersverandering is een hogedrukgebied. Het centrum ervan ligt bij de Azoren, maar de bijbehorende rug breidt zich vanuit het noordwesten tot over Nederland uit. In die rug bouwt zich de komende dagen een apart hogedrukgebied op, dat vervolgens langzaam verder het midden van Europa intrekt. Erachter kan veel zachtere lucht onze omgeving bereiken en dat merken we vooral op donderdag, als de temperaturen in delen van Nederland tot 20 graden of misschien nog wel iets hoger kunnen oplopen. Dan is het echt genieten buiten de deur.

Vandaag regionaal regen
Vandaag is het nog niet zover. Vandaag trekt een klein lagedrukgebied vanuit het zuiden over Nederland. De bijbehorende regen valt in de ochtend vooral in de westelijke helft van het land, vanmiddag voornamelijk in het noordwesten en noorden. In het oosten is het meteen al droog en later vandaag breidt dat droge gebied zich ook tot over de zuidelijke helft van Nederland uit. Het zuidoosten en oosten van het land zijn dan de plekken waar ook de zon zich nog even kan laten zien. En lukt dat inderdaad, dan kan het daar tussen 15 en lokaal 17 graden worden. De matige wind, die eerst oost tot noordoost is, draait daarbij op steeds meer plaatsen naar zuidelijke richtingen.

Ochtendgrijs
Vanavond en de komende nacht wordt het vrijwel overal droog, alleen in het zuidwestelijke kustgebied kan nog een bui van zee binnendrijven. Tijdens opklaringen wordt het nevelig en kan lokaal mist ontstaan. Daarbij koelt het af tot ongeveer 9 graden. Morgen overdag komt, na het optrekken van het eerst regionaal nog aanwezige ochtendgrijs, de zon er steeds beter door, al wordt het ook weer niet voluit zonnig. De zwakke tot matige wind waait dan uit zuidwestelijke richtingen en de temperaturen  lopen op tot rond 14 of 15 graden.


Bron afbeelding: Ben Saanen/MeteoGroup

Lokaal 20 graden
In de nacht naar woensdag valt de wind vrijwel weg, waardoor de kansen op nevel, mist en laaghangende bewolking nog wat groter worden. Woensdag overdag ligt het hogedrukgebied boven onze omgeving. Er waait een zwakke, hooguit matige oostelijke wind en bij flink wat zonneschijn (na wederom het wegbranden van het ochtendgrijs) kan het al een zeer aangename 15 tot 19 graden worden. In het zuiden is op een enkele plek al 20 graden mogelijk.

Op meer plekken 20 graden
Donderdag lijken de temperaturen nog wat hoger uit te pakken. Aan de achterzijde van het hogedrukgebied, dat inmiddels boven het midden van Europa ligt, waait bij ons dan een zuidelijke tot zuidwestelijke wind die steeds zachtere lucht aanvoert. Daarin drijven wolkenvelden mee, maar vooral in het oosten komt ook de zon er geregeld door. De temperaturen gaan nog een stapje verder omhoog en op veel plaatsen in het zuiden en oosten van het land lijkt de grens van 20 graden te worden geslecht en misschien zelfs wel iets te worden overschreden..

Ook rustig weekend
Ook na donderdag lijkt het hogedrukgebied nog een aantal dagen in onze buurt te blijven, met in het weekend vooralsnog rustige omstandigheden en temperaturen die ook dan hoog voor de tijd van het jaar lijken te zijn. Met al die warmte lijkt ook de oktobermaand als geheel weer duidelijk warmer dan normaal uit te pakken. Als de temperaturen de komende dagen voldoende hoog zijn, zit een plek bij de tien warmste oktobermaanden uit de geschiedenis er nog steeds goed in.

weer.nl
Lees ook:

#KeepOnSmiling
Waarom deze advertentie?
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 oktober 2019, 13:22 uur | Bericht #492145

Zacht en zonnig weer gevolgd door mogelijk onstuimig weekend en afkoeling


Bron afbeelding: OnweerOnline

De komende dagen wordt het vrij zacht weer met op veel plaatsen ook regelmatig de zon erbij. Het weekend daarintegen lijkt onstuimig te gaan verlopen en dit is mogelijk ook het startschot voor koeler weer volgende week.

Maar voor het zover is hebben we eerst de vandaag en de komende dagen nog. Vandaag is regionaal nog behoorlijk grijs met in het westen en midden ook enkele (lichte)regenbuien. Wel komt er steeds meer ruimte voor de zon wat op dit moment al het geval is in met name het noorden van Nederland maar ook in delen van België en het zuiden van Nederland.


Sat. beeld van 12:55 uur. Op veel plaatsen nog bewolkt met in het westen midden ook enkele (lichte) buien. Regionaal is de zon erbij. Bron: Weerplaza

Dit nog grijze en lokaal ook regenachtige weer hebben we te danken aan een zwakke occlusie die boven de Benelux ligt. Deze occlusie neemt wel steeds verder in betekenis af waardoor er morgen en overmogen steeds meer ruimte voor de zon zal zijn. In de regio's waar morgen en donderdag de zon er goed bij is kan het behoorlijk aangenaam weer worden met temperaturen van 15'C in het noorden en het westen tot 20'C in het zuidoosten. Het warmste wordt het waarschijnlijk donderdag. Overigens kan er donderdagmiddag lokaal wel een bui vallen.


De verwachte maximumtemperaturen voor donderdag volgens GFS. Bron afbeelding: wxcharts

Wel zit er een addertje onder het gras wat het zonnige en zachte weer betreft. Er zijn namelijk grote kansen op mist, nevel en/of lage bewolking in de nacht en ochtend. En gezien het feit dat het al bijna eind oktober is kan het regionaal behoorlijk lang duren voordat de zon erbij komt en lokaal blijft het mogelijk de hele dag grijs. Mocht dit gebeuren dan komt de temperatuur ook enkele graden lager uit.

Na donderdag wordt het heel ander weer. Dan nemen depressies (tijdelijk) het roer weer over en dat merken we vrijdag gelijk al met overdag vrij veel bewolking en een steeds verder toenemende wind. Wel lijkt het tot de avond droog te blijven. Vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag trekt er dan mogelijk een actieve depressie over de Noordzee met volgens het GFS model aan de kust kans op storm en zeer zware windstoten van boven de 100 km/uur. Ook vallen er in de avond en nacht enkele buien. Deze situatie is op dit moment nog vrij onzeker en verschilt per model maar is het zeker waard om de komende dagen te blijven volgen.


Vrijdagavond en in de nacht naar mogelijk veel wind. Bron afbeelding: wxcharts

Ook op zaterdag en zondag de wind met name in de noordelijke helft nog behoorlijk aanwezig met kans op enkele buien. De temperatuur ligt deze dagen tussen de 10'C en 15'C, in het zuiden enkele graden hoger.

Na het weekend neemt waarschijnlijk de invloed van hogedrukgebieden weer toe en dit resulteert in rustiger en zonniger weer. Wel doet de temperatuur een stap terug met overdag een graad of 10'C en in de nachten kans op vorst. 


De pluimen van zowel EC als GFS laten volgende week een afkoeling zien. Bron: Weerplaza

  | Gewijzigd: 22 oktober 2019, 13:25 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
22 oktober 2019, 23:25 uur | Bericht #492148

Twee extremen komen dichtbij: zeer warme & koude lucht


Er staan weer interessante dingen op de kaarten. We zien sterke noord-zuid stromingen opkomen. Eerst komt er momenteel een sterke zuidstroming op, daarna komt en vrijdag een sterke noordelijke stroming op gang.

De komende dagen: zeer zachte bovenluchten


Momenteel stroomt zeer warme lucht binnen op circa 1 km hoogte binnen. De temperatuur op die hoogte stijgt van 7°C naar 19°C binnen ruim 24 uur. Dat is een zeer snelle opwarming. Deze opwarming merken we amper, wat hoge bewolking duidt op dit warmtefront, regen valt er niet.

Ook aan de temperatuur merken we weinig van deze overgang. Dit komt doordat er sterke inversie is, de luchtlagen zijn 'gesorteerd' van lage temperatuur dichtbij de grond tot zeer warme lucht op 1000 meter hoogte. In de koele luchtlaag aan de grond ontstaat nu bovendien mist en nevel (zie afbeelding 1). Daar hebben we morgen nog mee te maken, de lage en middelhoge bewolking tempert de temperatuur en houdt de zon voor een groot deel buiten. Daardoor wordt het morgen slechts 13 graden onder de bewolking, vanuit het zuiden klaart het uiteindelijk wel op, daar stijgt de temperatuur dan naar 17°C.


Afbeelding 1: Momenteel koelt vochtige lucht af en ontstaat er mist, in het westen is momenteel al dichte mist.


Afbeelding 2: vanuit het zuiden stroomt zeer zachte lucht binnen, vanaf IJsland zakt een bel koude lucht af.

Donderdag zijn de warmste bovenluchten voorbij, maar doordat de zon beter doorbreekt wordt donderdag toch de warmste dag, met maxima van 17 tot 20°C.

Overgang naar koude lucht


Uiteindelijk komt het tot een onvermijdelijke botsing van luchtsoorten, deze botsing vindt grotendeels plaats boven Groot-Brittannië. Daar kunnen de tegenstellingen behoorlijk groot worden (binnen 100 km van 2°C naar 14°C). Maar daarover later meer.

Over de timing van de intrede van de koele lucht is nog veel onzekerheid, dit is ook goed te zien in de pluim:

Afbeelding 3: We zien zaterdag en zondag nog een cluster met temperaturen van 16 tot 18°C, maar de meerderheid gaat voor 9 tot 13°C. Er zijn amper leden die een middenweg tussen deze scenario's laten zien.
Daarna zien we een daling van de temperatuur naar temperaturen rond of net onder de 10°C, in de nachten is er kans op vorst.



Afbeelding 4: We zien in het weekend een signaal voor neerslag (koufront), maar de timing verschilt nog van zaterdagnacht tot zondagmorgen.

Afbeelding 5: Als we naar de kust gaan zien we ook een sterk toenemende spreiding in windsnelheden, als er een actief laag ontstaat kan het aan de kust even flink waaien.

Een schoolvoorbeeld neerslagafkoeling in Engeland


Zoals al eerder gezegd kan er een actief laag over Engeland trekken met grote temperatuurscontrasten (op grofweg 100 km van 15°C naar 2°C).

Afbeelding 6: een actief lagedrukgebied trekt net ten westen van de Benelux naar het noorden.

Dit laag trekt precies ten westen van ons, aan de kust kan het misschien nog net wat regenen. De kans dat de neerslag nog naar de Benelux verschuift is klein.
Dit laag kan worden opgedeeld in 2 onderdelen: wind & neerslag.

Wind: Het windveld bevindt zich ten oosten van het laag en de kustregio kan hiermee te maken krijgen van vrijdagmiddag tot zaterdagmorgen.

Afbeelding 7: de koers van de kern van het laag en het windveld ten oosten daarvan.

Er zijn aan de kust windstoten tot 100 km/u mogelijk, maar zoals eerder gezegd is, is de onzekerheid groot.

Neerslag: Omdat de meeste neerslag aan de noordwestzijde zit, krijgen we amper regen van dit laag, Engeland krijgt echter met intensieve regenval te maken. Aan de westzijde zien we de temperaturen dan flink zakken door neerslagafkoeling (tot zo'n 0 tot 5°C). GFS maakt het daarbij het meest bont met sneeuwval tot zeeniveau op 500 km van Nederland, zie afbeelding 6 (De kans op natte sneeuw in Nederland is echt verwaarloosbaar, dat is zeker).
Als we teruggaan naar Noord-Engeland is lokaal sneeuw in de heuvels en kletsnatte sneeuw in de lagere delen wel mogelijk.


Afbeelding 8: een scherpe overgang in temperatuur boven Engeland.

Koudere lucht naar de Benelux
Vervolgens komt de koude lucht naar de benelux, de tegenstellingen worden dan helaas niet meer zo groot als in Engeland. We komen op termijn onder hogedruk, en de wind draait even naar het oosten, daarmee wordt het aanzienlijk frisser. In de Alpen en de middelgebergtes komt de winter ook een stap dichterbij. Ook in de Benelux gaan we het merken, het zal even wennen worden aan de eerste 10°C na het zomerseizoen! | Gewijzigd: 22 oktober 2019, 23:55 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 oktober 2019, 12:27 uur | Bericht #492173

Zaterdag nog zacht, koude lucht nadert


Bron afbeelding: OnweerOnline

De afgelopen periode was het vaak ronduit zacht voor de tijd van het jaar. Vanaf zondag komt daar vrij abrupt verandering in. Na het weekend blijft het aan de koele kant, 's nachts neemt de kans op vorst toe

Zaterdag nog zacht, koude lucht nadert

Zaterdag is het nog zacht in ons land. De temperatuur loopt op naar waarden tussen 16 en plaatselijk zelfs nog 20 graden. Records levert dit overigens niet op, want op 26 oktober 2006 was het met regionaal ruim 23 graden nog een stuk warmer. De zon schijnt af en toe, maar een mooie lenteachtige dag wordt het zeker niet. Er waait een flinke zuidwestenwind, allemaal door nadering van een front met daarachter gevoelig koudere lucht.


Morgen kan de temperatuur in Limburg weer in de buurt van 20 graden uitkomen. Voorlopig de laatste (zeer) zachte dag. Bron afbeelding: Weerplaza

In de avond en nacht naar zondag valt op steeds meer plaatsen regen. De zachte lucht wordt verdreven en de temperatuur op zondag komt daardoor niet boven 10 tot 12 graden uit. 's Middags is het wel vrijwel droog met soms ook zon. De wind is ook beduidend minder sterk.


In de nacht naar zondag en zondagochtend op veel plaatsen regen. In de (korte) periode daarna vrijwel droog. Bron afbeelding: Weerplaza

Na het weekend meestal droog
De eerste helft van de komende werkweer verloopt zo goed als droog. Als er een bui valt, is dit hoofdzakelijk in de noordelijke en noordwestelijke kustprovincies en rond het IJsselmeer. De zon zal zich op veel plaatsen regelmatig laten zien en door een nabijgelegen hogedrukgebied is de wind meestal zwak tot matig uit noordelijke richtingen.

De maxima liggen op zowel maandag als dinsdag rond 12 graden, woensdag is het op veel plaatsen een graad of 2 kouder. In de zon is het alsnog prima buitenweer op deze dagen.

Koude nachten, eerste vorst lonkt
Wat volgende week vooral opvalt, zijn de koude nachten. In de nacht naar maandag liggen de minima in het oosten en zuidoosten van het land op 2 tot 4 graden. Op meerdere plaatsen kan het aan de grond vriezen en er kan een enkele mistbank ontstaan.

In de daaropvolgende nachten kan het nog wat kouder worden. In de nachten naar dinsdag, woensdag én donderdag zien we minima rond het vriespunt op veel plaatsen op de officiële waarneemhoogte van 1.5 meter, met name in het binnenland. Afhankelijk van de wind en de opklaringen kan het kwik op een enkele plaats tegen zonsopkomst enkele graden onder nul liggen. Sommige berekeningen komen zelfs in d buurt van -5 graden uit, dat is wel opvallend koud voor deze tijd van het jaar. Of het ook daadwerkelijk zo koud wordt, is afhankelijk van de wind en opklaringen. Dat is op deze termijn nog onzeker.


Na het weekend koude nachten. Sommige berekeningen zijn wel heel koud voor de tijd van het jaar. Bron afbeeldng: Weerplaza

Eerste vorst iets later dan normaal
Komt het tot vorst op officiële waarneemhoogte, dan is het voor het eerst dit winterseizoen. Normaal gesproken vriest het rond 23 oktober voor het eerst in ons land. Komt het begin komende week tot vorst, dan is dat ongeveer een week later dan gebruikelijk.

Bron: Weerplaza.nl
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 oktober 2019, 11:26 uur | Bericht #492200

Eerste vorst van deze herfst een feit, ook de komende dagen nog fris


Bron afbeelding: OnweerOnline

Afgelopen nacht heeft het voor het eerst deze herfst gevroren. In Eelde (Drenthe) werd het -0,4 graden en weerstation Twente (nabij Enschede) heeft -0,5 graden gemeten. Aan de grond werd het in Twente -3,1 graden. In september en oktober heeft het al een paar nachten gevroren aan de grond, maar op normale waarneemhoogte (1,5 m) lukte dit nog niet in ons land. De eerste vorst valt iets aan de late kant. Normaal vriest het in oktober 3 nachten in het oosten.

Normaalgesproken komt het in Nederland op basis van de klimatologie over de afgelopen 30 jaar op 23 oktober tot de eerste vorst van het jaar. Meestal gebeurt dit dus in de tweede helft van oktober, maar het kan ook veel vroeger vriezen. Vorig jaar nog kwam het op 29 september al tot lichte vorst op weerstation Twente, met toen -0,8 graden. Recordvroeg gebeurde dit in 1971, toen het in Deelen op 15 september al een beetje vroor. Het kan ook anders, want in het jaar 2000 moesten we wachten tot 16 december, voordat het ergens in Nederland op een officieel weerstation tot vorst kwam.

Het is alweer een tijd geleden dat het voor het laatst tot vorst kwam op 1,5 meter hoogte. Op 13 mei daalde de temperatuur op meerdere plaatsen onder nul met in de Achterhoek en Twente bijna -2 graden.

Bron afbeelding: MeteoGroup

In 1931 al volop winter
IJskoud  was het in 1931, met op grote schaal matige vorst in de nacht van 28 oktober. De temperatuur daalde in die nacht naar -8,2 graden in Warnsveld, -8,3 graden in Wijster en -8,4 graden in Gemert. Winterswijk en De Bilt noteerden de laagste temperaturen met -8,5 graden. Dit is, samen met 24 oktober 2003, nog steeds de laagst gemeten oktobertemperatuur ooit.

Komende nachten nog kouder
De eerste officiële vorst op ons hoofdstation in De Bilt laat waarschijnlijk niet lang op zich wachten. Komende nacht en in de nacht naar donderdag daalt de temperatuur op veel plaatsen rond of (iets) onder het vriespunt met +1 tot -3 graden. Alleen aan de kust blijft het kwik ruim boven nul. Overdag is het net als vandaag prachtig herfstweer met volop zon en een paar stapelwolken. Het wordt 8 of 9 graden in het noordoosten tot 10 à 11 graden in het zuidwesten. Normaal is het een graad of 12.

Vrijdag wordt het waterkoud door een aantrekkende zuidenwind. De bewolking neemt toe en in de loop van de dag kan in het zuidwesten al wat regen vallen. De temperatuur haalt overdag nauwelijks de 10 graden, maar in de avond en nacht naar zaterdag stroomt zachtere lucht het land binnen. Het weekend verloopt wisselvallig en zacht met maxima tussen 12 en 15 graden.

weer.nl
Lees ook:

#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
30 oktober 2019, 21:45 uur | Bericht #492212

Zachte lucht rukt op, maar vannacht nog vorst


Vannacht komt de atmosfeer nog één keer goed tot rust. Aan de grond is de eerste matige vorst mogelijk in het oosten. Op meethoogte (2m) is ook vorst mogelijk, zeker in het noorden en oosten. Elders zal het kwik vannacht net rond het vriespunt uitkomen.


Vervolgens is het morgen opnieuw een vrij zonnige dag, wanneer je morgen naar het zuiden kijkt bestaat de kans dat je de voorbode voor een weersverandering ziet. In zuidelijke richting zal morgen de eerste hoge bewolking (cirrus) te zien zijn. In het zuiden van Nederland en Vlaanderen kan het door de sluierbewolking ook langzaam bewolkt raken.
De bewolking hoort bij een warmtefront dat langzaam onze richting op beweegt.

Met name Noord-Nederland ligt nog onder de vleugels van een hogedrukgebied, in Vlaanderen en Zuid-Nederland bereikt de eerste bewolking momenteel de horizon.

Een sturend laag bij Groot-Brittannië, randstoringen er omheen
In de nacht naar vrijdag trekt de bewolking dan verder de Benelux binnen, vrijdag overdag trekt de neerslag vanuit het zuidwesten binnen en gaat het op steeds meer plaatsen regenen.
Zaterdag gaat er een lagedruk voor anker boven Groot-Brittannië. Dit is het sturend lagedrukgebied, alle fronten en randdepressies draaien tegen de klok in om deze lagedrukkern heen (op onderstaande kaart is het sturend lagedrukgebied zwart en dikgedrukt).
Dit sturend laag zorgt voor een wisselvallig weertype en een toenemende windkracht. (Het sturend laag zorgt voor een ''gewoon harde wind'', van storm is bij dit laag geen sprake!)



Dan komt er een verschil tussen EC en GFS. GFS heeft enkele venijnige randdepressies die zich dankzij gunstige overlap met de straalstroom snel ontwikkelen en uitdiepen. Vervolgens draaien deze randstoringen ook een stukje tegen de klok in rond het sturend laag. De randdepressies zijn grijs weergegeven op bovenstaande kaart.
De randstoringen kunnen wel een storm veroorzaken, omdat ze een klein maar krachtig windveld met zich meebrengen. Het moet echter maar precies goedvallen om tot storm te komen in de Benelux (windstoten rond de 110 km/u aan de kust). GFS laat de ene keer een randstoring aan land komen in Frankrijk, dan weer Nederland, dan is de randstoring weer zwak, een run later is de overlap weer beter en is de wind krachtiger. De onzekerheid binnen GFS is dus nog groot, maar er is potentie bij GFS.
EC is minder enthousiast en laat amper randstoringen ontstaan, bij EC hebben we dus enkel de achtergrondwind van het sturende laag (windstoten tot 80 km/u).

Verder krijgen we te maken met een aanvoer van vrij zachte lucht uit het zuiden. Daardoor is het een aantal dagen met name in de nacht erg zacht. (Minima rond of iets onder de 10°C).


In de nieuwe pluim zien we de binnenkomst van zachte lucht vrijdag, na zaterdag wordt het langzaam weer iets kouder. Ik moet erbij zeggen dat GFS het iets sneller laat afkoelen na zaterdag (6-8°C maximaal na donderdag 7 nov.).

Ook bij de neerslag zien we vanaf vrijdag het ene na het andere neerslaggebied overtrekken. Na maandag nemen de neerslagsignalen wat af.
 
Weerpodcast
Dan nog even een ander onderwerp, iedere week is er een nieuwe weerpodcast met vragen over het weer, uitgelegd door Peter Kuipers Munneke:
https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-weerman | Gewijzigd: 30 oktober 2019, 21:50 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 oktober 2019, 17:55 uur | Bericht #492215

Weersverandering in de maak


Bron afbeelding: OnweerOnline

Na een opnieuw vrij koude nacht en een zonnige dag gaat het weer vanaf morgen uit een heel ander vaatje tappen. Maar eerst nog even terug naar vannacht en vandaag. Vannacht koelde het onder een heldere hemel behoorlijk af. De koudste KNMI weerstations waren Lelystad met -2,6'C en Heino met -2,5'C. Aan de grond kwam het lokaal zelfs tot matige vorst. Ook in de Bilt daalde de temperatuur afgelopen nacht onder nul (-0,5'C) en daarmee hebben we gelijk ook de eerste landelijke vorstdag te pakken. Dit is overigens redelijk normaal voor de tijd van het jaar. 


Links de Tmin op 2 meter en rechts de Tmin op 10 cm

Nadat de zon was opgekomen steeg het kwik weer redelijk snel boven nul. De zon scheen volop en de temperaturen kwamen uit op 8'C tot 9'C in het noorden en 10'C tot 11'C in het zuiden. In het zuidwesten van Nederland en België nam de hoge bewolking in de loop van de dag wel toe. Deze bewolking neemt vanavond langzaam verder toe en is tevens een voorbode voor het veranderende weer. Vannacht neemt de bewolking verder toe maar in het oosten en noorden kan het nog afkoelen naar temperaturen rond het vriespunt. In het westen en zuiden blijf de temperatuur wat hoger.

Morgenochtend raakt het overal bewolkt en vanuit het zuidwesten gaat het op steeds meer plaatsen regenen. In de namiddag en avond krijgt de regen een wat buiig karakter. De maximumtemperaturen liggen overdag tussen de 5'C in het noordoosten van Nederland tot 12'C in België. In de avond en nacht loopt de temperatuur verder op en er is een reële kans dat de nacht van vrijdag op zaterdag warmer gaat verlopen dan vrijdag overdag.


Morgenochtend vanuit het zuidwesten regen. Bron afbeelding: WXCharts

Ook het weekend staat in het teken van regen en daarbij liggen de temperaturen een stuk hoger dan de afgelopen dagen met overdag gemiddeld een graad of 13'C en ook in de nachten blijft het ruim boven 0'C. Ook de wind is dit weekend zo nu en dan behoorlijk aanwezig. Kortom onstuimig en zacht herfstweer.


Op veel plaatsen valt dit weekend weer de nodige regen. ​Bron afbeelding: WXCharts
#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
5 november 2019, 18:54 uur | Bericht #492238

Ongebruikelijke weerkaarten voor volgende week


Op de kaarten zien we momenteel voor volgende week een stromingspatroon dat niet heel erg vaak voorkwam de afgelopen jaren. 

Momenteel zien we nog een duikende straalstroom. De straalstroom buigt namelijk voor West-Europa af naar het zuiden, waardoor laagjes eerder een zuidelijke koers volgen. Dit zien we wel vaker, in de winter kan het ons sneeuw brengen, maar het is nog maar de eerste helft van november, dus blijft het winterweer nog beperkt tot Scandinavië (daar al her en der -25°C in heldere nachten) en de Alpen (de afgelopen dagen viel er sneeuw tot ruim onder de 1500 meter). Het feit dat we nu dit patroon zien lijkt me niet echt een voorbode voor de winter (de straalstroom wint vaak sterk aan kracht richting eind december).
Aan de andere kant is de kou in Scandinavië wel gunstig om de Oostzee wat af te koelen, dit kan een klein gunstig effect hebben mits de lucht over deze zee naar de Benelux stroomt, dan warmt de lucht niet zo sterk op door het zeewater. Praten we op termijn van een maand of langer zal het effect steeds verder verwaarloosbaar zijn, want tegen die tijd is de situatie al lang veranderd.


De lagedrukgebieden trekken vlak langs de Benelux, wij kunnen dus regelmatig regengebieden verwachten. Qua wind en regen zal het zoals het er nu uitziet niet echt heftig worden, want de meeste lagedrukgebieden kunnen niet optimaal profiteren van de straalstroom (uitgediepte en actieve lagedrukgebieden zien we nog niet op de kaarten).


De route van de lagedrukgebieden (rode pijl) volgt min of meer de ligging van de straalstroom.

Lagedruk boven Centraal-Europa, hogedruk op noordelijke Atlantische oceaan
Vervolgens zien we de opbouw van een sterk hogedrukgebied boven de noordelijke Atlantische oceaan (1035 hPa), hierdoor raakt de lagedruk boven Europa afgesneden van de westelijke circulatie. Al een aantal runs steekt er vervolgens door het grote drukverschil (van 1035 naar 990 hPa) een krachtige oostenwind op.


Hogedruk rond IJsland doet de oceaan ''op slot'' voor lagedrukgebieden. Net ten noorden van Nederland zien we in deze run een sterke oostelijke stroming. Met deze oostelijke stroming komt uiteindelijk met een omweg wel wat zachte lucht mee (de temperatuur aan de grond blijft rond de 10°C).


Uiteindelijk komt EC net met een oostenstorm boven de Noordzee, en bij Groot-Brittannië en Denemarken.

Zo'n grote oostelijke stroming zien we niet vaak, samen zo'n een krachtige wind. Er is nog wel wat onzekerheid gezien de termijn en het feit dat GFS min of meer dezelfde situatie schets, maar een stuk minder drukverschil en dus minder wind heeft.

Pluim
In de pluim zien we aardig wat lijntjes tot lichte vorst komen, de kans op vorst is dus aanwezig de komende week. Aan de andere kant zijn er weinig leden die meer dan 10°C laten zien, dus de temperatuur blijft redelijk constant.


We zien ook enkele dagen met duidelijke neerslagsignalen, terwijl er ook droge momenten zullen zijn.
| Gewijzigd: 5 november 2019, 18:54 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
12 november 2019, 23:40 uur | Bericht #492262

Wisselvallig en vrij koude start november

Langzaam begint het toch wel duidelijk te worden dat de herfst langzaam in de winter overgaat. De temperatuur ligt nu al even onder de 10°C, de eerste nachtvorst ligt ook al achter ons (tijdstip eerste vorst was ongeveer normaal). De afgelopen dagen kwam er op hoogte (circa 5 km) een bel koude lucht binnen, door het toegenomen verschil in temperatuur (zeewater 10 - 14°C, lucht erboven -30°C) ontstonden er typische kustbuien waar ook hagel en wat onweer bij zat.


Boven de Benelux is het op 5 km hoogte -30°C de komende dagen.

Het goede nieuws is dat de koude lucht op hoogte nog wel een aantal dagen bij ons blijft. Er snijdt zich een bel koude lucht af (dat wil zeggen: een bel koude lucht trekt te ver zuidelijk en komt los te staan van de kou bij de Noordpool). In de luchtlagen onder koude bel daalt de luchtdruk (doordat het temperatuursverschil voor veel stijgende lucht zorgt).


Tegen de Zuidalpen en in Italië veel neerslag door een vochtige zuidstroming, de eerste sneeuwdump voor het zuiden is mogelijk. Een hoog boven Rusland zorgt voor een toevoer van warme lucht richting het noorden, dit wordt later van belang.

Vrijdag: Klein lagedrukgebied op bezoek
Vrijdag komt er zo'n laagje langs, het brengt ons een beetje neerslag. In de Ardennen kan wederom wat sneeuw vallen (de Ardennen zagen vandaag overigens ook het eerste sneeuwdekje), in oostelijk Vlaanderen en het zuidoosten van Nederkand kan er vrijdag misschien ook een vlokje natte sneeuw vallen (preciese grens regen/natte sneeuw/sneeuw erg onzeker).


EC, ICON en GFS geven allen een zeer bescheiden signaal.

Tot dusver de goede ontwikkelingen op de korte termijn, op de lange termijn is de ligging van hogedrukgebieden iets ongunstiger geworden.

Oost-Europa stroomt vol met warme lucht
De afgelopen week was het behoorlijk koud in Lapland, er waren enkele sneeuwrecords en de nachttemperatuur zakte lokaal dankzij weinig stroming beneden de -30°C. De vorstgrens lag over Midden-Zweden, de Noorse bergen zaten ook even diep in de winter. Helaas kunnen wij hier niet van profiteren (was midden-november ook niet erg realistisch), want een diepe zuidelijke stroming zorgt voor hogere temperaturen in heel Oost-Europa.


Wij blijven naar verwachting aan de vrij koele zijde met temperaturen rond de 8 tot 10°C, maar het neemt een flinke hap uit de sneeuwbedekking. De Oorzaken zijn lagedruk boven Italië, in combinatie met hogedruk boven Rusland.

De pluim
In de pluim zien we duidelijk de koelere vrijdag met maxima rond de 5°C, verder ligt de max. temperatuur rond de 7°C. Daarmee ligt de temperatuur net iets onder de normaal (9 - 11°C).

De neerslaghoeveelheden zijn niet erg groot, maar het regent de komende week wel regelmatig. Zondag springt eruit met een flinke neerslagspiek. Dan trekt er mogelijk een actief lagedrukgebied van zuidoost naar west (!) over de Benelux.


Ten slotte wil ik nog zeggen, het is pas midden-november, iedere vorstnacht, vlokje natte sneeuw is mooi meegenomen. November blijft echter wel gewoon een herfstmaand, winterweer in november is zeldzaam! | Gewijzigd: 12 november 2019, 23:41 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
14 november 2019, 21:26 uur | Bericht #492273
Tweemaal kleine kans op natte sneeuw
Vrijdag trekt een neerslaggebied over Noord-Frankrijk, hierbij kunnen de regio van de Vlaamse Ardennen en de omgeving Brussel-Kortrijk nog wat vlokken natte sneeuw zien. Dit gaat om de rand van het neerslaggebied, dus er is ook een kansje dat het droog blijft.

Zaterdag komt een neerslaggebied uit Duitsland het land binnen, met name in het oosten en noordoosten is er in de ochtend kans op een vlok natte sneeuw. De huidige Harmonie-run laat verreweg de meeste neerslag zien, bij andere modellen trekt de neerslag vooral richting de regio Hamburg-Bremen en blijft het bij ons wederom droog.


EC gaat verder op ingeslagen pad op LT
Ik schreef eerder al dat EC een flinke zuidstroming liet zien, vandaag zien we die verder uitgebouwd worden over een groot gebied. Verder zien we geen westcirculatie of langdurige zuidstroming, het algemene patroon blijft meanderend en soms lijkt het naar geblokkeerd te neigen (als een bel koude lucht/hoogtelaag afzakt)


Hierbij laat EC temperaturen zien van 8 tot 15 graden, GFS is wat minder warm met 8 tot 13 graden. Ik houdt de marges ruim, want het is met 200h (1 week) nog vrij lange-termijn-kijken.

De pluim
We zien dat de temperatuur de komende dagen rond de 6°C overdag ligt. Dinsdag lijkt de oper een koude uitbijter met slechts 3°C overdag. Over heel Nederland gezien hebben we volgende week (rond de 22ste) veel spreiding, het variëert van maximaal 16°C (regio zuidoost) tot 7°C (regio oost).



Bij de neerslag zien we zaterdag en zondag en maanden een neerslagsignaal, maar lang niet alle leden gaan hierin mee, dit heeft te maken met de onzekere koers van kleine lagedrukgebiedjes. Verder zijn er genoeg kleine neerslagsignalen, na dinsdag lijkt met een continentale zuidelijke stroming en hogere druk wat droger te worden.
| Gewijzigd: 14 november 2019, 21:33 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 november 2019, 12:27 uur | Bericht #492278

Regenachtige maandag en dinsdag, eind volgende week zachter

De afgelopen dagen verliepen fris en er was niet veel ruimte voor de zon. De bewolking had vaak de overhand en uit deze bewolking viel zo nu en dan wat (lichte)regen. De kille wind uit oostelijke richtingen zorgde ervoor dat het allemaal nog net wat frisser aanvoelde. De bewolking zorgde er ook voor dat het in de nachten op veel plaatsen boven nul bleef. Maar in (lokale) opklaringen kon het wel gelijk aardig afkoelen. Dit was afgelopen nacht bijvoorbeeld het geval in het zuiden. Zo koelde het in Woensdrecht af naar -1,8'C.

Ook vandaag overheerst de bewolking weer in het midden en noorden van Nederland en in het noordoosten valt er zelfs wat lichte regen. In het zuiden van Nederland en België is er juist wat meer ruimte voor de zon. De temperatuur ligt vandaag rond de 7'C. In de avond en nacht wordt het vrijwel overal droog en vanuit het oosten gaat het opklaren. Wel kan er in het noordwesten nog een enkele bui vallen. Hoe ver de opklaringen in de nacht komen is nog even afwachten. In de opklaringen koelt het af naar -1'C tot -3'C met kans op nevel en mist. Onder de bewolking blijft het boven nul.


Bewolking in het noorden en midden van Nederland, in het zuiden van Nederland en België meer ruimte voor de zon. Ook valt er (lichte)regen in het noordoosten van Nederland. Bron: Weerplaza.nl

Zondagochtend trekt de bewolking verder weg naar het westen en lossen de eventuele mistbanken op. In de loop van de middag neemt de bewolking vanuit het oosten dan weer toe in de avond gaat het regenen. In de hogere delen van de Ardennen gaat deze neerslag vallen in de vorm van sneeuw en ook in Zuid-Limbug kan er mogelijk wat natte sneeuw vallen. De temperatuur ligt morgen overdag rond de 7'C.


Morgenavond vanuit het oosten regen met in de hogere delen van de Ardennen ook kans op sneeuw. Bron afbeelding: WXCharts.eu

Maandag hebben we dankzij het overtrekken en uitdiepen van een lagedrukgebied te maken met periodes met regen. In de hogere delen van de Ardennen valt deze neerslag mogelijk ook als sneeuw. Dinsdagochtend valt er met name in noordelijke helft nog wat regen. Elders is het meest droog met enkele opklaringen. Regionaal kan er aardig wat regen vallen, 10-20 mm.

De rest van volgende week lijkt op dit moment meest droog te gaan verlopen. Wel wordt het dankzij een wind uit meer zuidelijke richtingen langzaam zachter met temperaturen van rond de 10'C. Ook de kansen op nachtvorst nemen af.


Pluimen van EC en GFS. In de loop van volgende week ietwat hogere temperaturen. Bron afbeelding: Weerplaza.nl | Gewijzigd: 16 november 2019, 12:28 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 november 2019, 12:18 uur | Bericht #492284

Week start ronduit nat, vanaf woensdag droger


Bron afbeelding: OnweerOnline

Er staat weer een nieuwe week voor de deur, dus een nieuw moment om vooruit te blikken. Maandag belooft op veel plaatsen een natte dag te worden, ook dinsdag valt regen. Vanaf woensdag is het een aantal dagen wel droog...

Nieuwe week start nat

De nieuwe week start op veel plaatsen ronduit nat. Een lagedrukgebied ten noordoosten van ons land zorgt voor veel bewolking en op de meeste plaatsen in ons land valt maandag langdurig regen. In een brede strook van zuid naar noord is veel neerslag mogelijk, regionaal meer dan 20 millimeter is maandag geen uitzondering. Waar de meeste neerslag valt, is afhankelijk van de precieze strook waar de regenzone blijft "slepen". Dit is nu nog onzeker, maar de meeste berekeningen laten dit zien voor het binnenland.

In de ochtend is in Zuid-Limburg naast regen ook kans op natte sneeuw. Nog wat hoger, in de Belgische Ardennen, valt droge sneeuw en wordt het ook flink wit. De temperatuur loopt op naar 5 tot plaatselijk 9 graden. De hoogste temperaturen worden waarschijnlijk in het zuidwesten gehaald. 


Bron afbeelding: Weerplaza.nl

Dinsdag vanuit het zuiden droog
Dinsdag zijn we nog niet van de regen af. Zeker het noorden van het land heeft dinsdagochtend nog met de nattigheid te maken. In de loop van de dag wordt het vanuit het zuiden op veel plaatsen droog, ook schijnt dan af en toe de zon. Helemaal droog wordt het niet, want verspreid blijft een enkele bui mogelijk.


Bron afbeelding: Weerplaza.nl

De temperatuur loopt op naar waarden tussen 6 en 9 graden. De wind waait uit het zuiden en is meest matig van kracht, 3 of 4 Bft. Pas dinsdagavond is het zo goed als overal droog, alleen in het noordwesten valt dan mogelijk nog een spat regen.

Na woensdag meest droog
Woensdag, maar ook in de dagen daarna, is het op de meeste plaatsen vrijwel droog. Een hogedrukgebied boven het oosten van Europa heeft dan invloed op ons weer. Zonnig weer hoeven we niet te verwachten, de bewolking heeft vaak de overhand. Vooral woensdag is het aan de koude kant met maxima rond 6 graden. De dag start ook koud met landinwaarts in opklaringen lichte vorst.

Donderdag en vrijdag gaat de temperatuur weer wat omhoog. Donderdag wordt het ongeveer 7 graden, vrijdag tikken we lokaal de dubbele cijfers alweer aan. Later op de vrijdag komt een lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan wel dichterbij, waardoor de kans op regen of enkele buien langzaam toeneemt.


Bron afbeelding: Weerplaza.nl

Weekend weer kans op neerslag
Na een aantal grotendeels droge dagen is er in het weekend weer kans op neerslag. Een compleet verregend weekend zit er volgens de berekeningen niet in, maar we moeten wel degelijk rekening houden met enkele buien. De temperatuur ligt overdag rond 9 graden, 's nachts wordt het niet heel veel kouder dan een graad of 4. De wind heeft een voorkeur voor zuidoost en is dan waarschijnlijk matig van kracht, 3 of 4 Bft.

Bron: Weerplaza.nl
#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
19 november 2019, 22:48 uur | Bericht #492297

Wederom te warme tweede helft


Na februari, april, mei, juni, juli, augustus en september lijkt ook november een te warme tweede helft te krijgen. Het is een opvallende reeks waar ik eerder al aandacht aan besteed heb (Klik hier voor die post). Aan deze reeks hebben we sindsdien september kunnen toevoegen, en waarschijnlijk dus ook november, de pluim laat namelijk duidelijk een zachte periode zien.

Frisse dagen - morgen & donderdag
Momenteel koelt het rap af, in het zuiden wordt de -2°C al aangetikt. De komende uren zal de temperatuur gestaag verder dalen en gaat het op grote schaal vriezen. Door de afkoeling gaat de lucht aan het aardoppervlak echter condenseren en zien we mist ontstaan. Momenteel zullen de mensen in het oosten al niet erg veel uit het raam zien, daar zien we namelijk de mist al dikker worden.



Morgen bevinden we ons in een gebied met weinig stroming en hierdoor kan de laag mist & lage bewolking goed overleven. Het zal moeite kosten om de mist & lage bewolking op te laten lossen. Daar waar dat niet lukt zou het kwik zomaar bij de 2 tot 4 °C kunnen blijven steken.


Warme zuidoostelijke lucht komt binnen - vrijdag t/m zondag


Allereerst bovenstaande kaart, we zien een uitgebreid hoog boven Rusland dat zich uitstrekt tot Lapland, aan de andere kant zien we enkele bescheiden lagedrukgebieden van de oceaan tot de Middellandse Zee. Hierdoor zien we boven grote delen van Europa een zuidooststroming met continentale lucht. Deze lucht is warm van oorsprong (Turkije, oostelijke Middellandse Zee). Dit zien we terug in de temperatuur, vanaf vrijdag wordt het warmer met temperaturen van 9°C, in de nacht kan het nog opklaren en een nachtvorst is dus nog mogelijk. Het blijft grotendeels droog in deze continentale lucht.

Op de oceaan zien we echter een weststroming klaarliggen, deze neemt het roer vanaf maandag over (zie pluim). Hiermee wordt zachte oceaanlucht aangevoerd.

Op 11 km ziet dat er als volgt uit:


We zien hier de straalstroom, welke bij Canada splitst in een zwakke noordelijke tak en een zuidelijke tak. De zuidelijke tak stuurt lagedrukgebieden naar West-Europa, terwijl de noordelijke tak er met lagedrukgebieden voor zorgt dat de kou niet af kan zakken naar het zuiden.
Ook zien we de uitgebreide gordels van hogedruk, dat zijn indrukwekkende systemen. We zien het Azorenhoog als onderdeel van de subtropische gordel van de Bahama's tot Egypte. Boven Azië zien we een stevig hogedrukgebied van Korea tot Rusland, en dan een aantal zwakke hogedrukgebieden tot Groenland.
Zo zie je ook dat de stroming niet eventjes op de schop gaat, alles is onderdeel van een groot systeem.

Oceaanlucht komt binnen - Vanaf maandag
Vanaf maandag komt de wind uit het (zuid)westen en zal de bewolking overheersen.


We zien de zeer zachte zuidwest-stroming aan de noordflank van het Azorenhoog. Deze bereikt ons gelukkig niet, wij zitten in een min of meer gesloten circulatie van de lagedrukgebieden, dus het blijft constant 11°C (zowel overdag als 's nachts). Door het wegtrekken van het hoog boven Rusland ontstaat boven Oost-Europa een zadelgebied (weinig stroming).

Hierdoor wordt het in vrijwel heel Europa vrij zacht, maar het wordt nergens echt heel zacht.


Pluim
Op de pluim zien we de trends ook mooi terug, eerst gaat de maxima omhoog na twee koude dagen. Vervolgens worden vanaf zondag ook de nachten warmer en zien we temperaturen rond de 10°C.


Op de komende dagen na zien de verwachtingen er dus niet erg gunstig uit voor winterliefhebbers (het is wel nog maar november). Toch kan ik wel een aantal positieve zaken noemen:

1) De stratosfeer is onrustig
We zien een forse opwarming in de stratosfeer, maar tot dusver ziet het er niet naar uit dat de vortex echt ontregeld raakt, toch is de eerste poging een teken dat het deze winter ook weer mogelijk is (SSW's). Lang niet elke SSW leidt tot een winterperiode, de afgelopen jaren waren er redelijk wat SSW's, maar heel veel winterweer hadden we de afgelopen jaren niet.

2) Het Azorenhoog blijft zuidelijk & geen strakke weststroming
We zien de NAO niet overtuigend positief worden, eerder een beetje negatief. Dit betekend dat er voorlopig geen krachtige weststromingen op de kaart staan (het blijft bij gesloten circulaties met temperaturen rond de 10°C).

Doe mee met de winterwedstrijd van OnweerOnline, maak een bericht met jouw gok/verwachting en wie weet kom je in de top 3!
Meedoen kan nog 11 dagen (30 november sluiten de inzendingen)!

 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
20 november 2019, 09:21 uur | Bericht #492298

 Lokaal gladheid door bevriezing, in het noorden en oosten plaatselijk dichte mist


Met uitzondering van het noordwestelijk kustgebied kan het vooral op lokale wegen plaatselijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. De gladheid zal in de loop van de ochtend verdwijnen.

In het noorden en oosten van het land komt bovendien dichte mist voor met een zicht van minder dan 200 meter. In de loop van de ochtend zal de dichte mist verdwijnen.Uitgifte: 20/11/2019 08:07 uur LT


Bron: knmi.nl
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
20 november 2019, 19:35 uur | Bericht #492307

Variant op de ''warming stripes''


Ik heb ieder jaar het verschil berekend tussen het koudegetal en het daaropvolgende warmtegetal. Wanneer je het andersom zou doen krijg je min of meer hetzelfde patroon, maar dan alles ongeveer een jaar verschoven. Het jaar het het grootste verschil was 2006 aan de warme kant en 1963 aan de koude kant. In witte jaren was het warmtegetal min of meer gelijk aan het koudegetal.

Eerder W. in t Erland (Winterland)
Kat Mandu
Lid
Woonplaats: Tilburg, Reeshof
Berichten: 117
Lid sinds: 12 feb. 2012
23 november 2019, 09:33 uur | Bericht #492320
Als ik zo naar de pluimen kijk, zou er volgende week in of net na het weekend wel eens een vlok sneeuw kunnen vallen...
Handtekening
Woonplaats: Enschede
Berichten: 381
Lid sinds: 19 aug. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 november 2019, 10:07 uur | Bericht #492321
Meer kou en moeder van alle polar lows in metofiction Amerikaanse model.



De herfst is de tijd van de mooie meteoficton. De stemming komt er langzaam in. Nog niemand heeft de hoop op een mooie winter opgegeven. En de modellen spugen toch minstens elke 3 dagen wel een fabuleuze run uit. Zo ook vanochtend. Als met deze berekening Schiphol niet helemaal lam gelegd wordt voor de 36 uur voor Sinterklaas dan weet ik het niet meer en die witte Sint heb je dan dus ook op zak. Alleen mist half Nederland pakjesavond omdat het leger niet snel genoeg mensen uit honderden kilometers file kan bevrijden. Omdat het KNMI ook pas een dag van te voren met code oranje kwam. Nou hier lees je het vast….



Twee vragen hierbij…. hoe lang hebben we dit al niet meer gehad? En hoe lang al niet meer op de kaarten. Misschien beide toch wel enkele jaren en de eerste vraag moet je misschien al naar 1979 gaan kijken. Wat een sneeuwstorm zeg!!



En de temperaturen gewoon echt op standje winter! Echt een briljante winterinval gestuurd vanuit het noorden en niet vanuit Moskou waar het nog niet koud genoeg is.



Het Europese model kijkt tot 1 december nu. En het Amerikaanse model zit op die datum praktisch gelijk. Een uitzakkende depressie. Die eerst de winter wegvreet in Polen en in de Alpen maar die meteen daarna iets naar het oosten verschoven kou begint aan te zuigen….


Hier de hele “film”. We pikken het op waar het Europese model ophoudt. Met de nog warme Noordzee krijg je in zo’n noordelijke stroming al gauw een polar low. En in dit geval groeit dat uit tot een complete stormdepressie. Aan het einde zien we dan hele mooie sneeuw naar de Alpen gaan en misschien de geboorte van een nieuw polar low. Nou allemaal meteofiction dus. Een hard bewijs dat het kan. Het is mogelijk om vanuit de huidige uitgangssituatie daar te komen over 10 dagen. De kans dat het exact zo gebeurt is nihil. We gaan het scenario weer kwijt raken op de kaarten en dan komt het weer terug. Loves me. Loves me not!

Bron: www.wintersportweerman.nl/
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
23 november 2019, 15:21 uur | Bericht #492322

Licht winters of langer fris & nat


Op de weerkaarten zagen we de afgelopen dagen op de lange termijn even de kans op wat bescheiden winterweer (temperatuur overdag tussen de 2 en 5°C). Dat waren de koudste leden van EC (waaronder regelmatig de control- en oper-run). Aan de andere kant hadden we de warmste leden (7 tot 11°C), al waren deze korte tijd even in de minderheid. Bij GFS was de spreiding of de lange termijn nog wat groter.
Voordat we ingaan op de details bij de tegenstellingen tussen EC en GFS, eerst nog een ''reflectie'' op een eerdere verwachting.

Wijzigingen op 4 dagen weerkaarten
Mijn doel bij weerkaarten is altijd om voldoende betrouwbaarheid te hebben. Dat wil zeggen dat de daadwerkelijke weerkaart enigszins vergelijkbaar is met die die ik in mijn post gebruik. Hierdoor ben ik toch altijd gebonden tot de 0 tot 200 uur vooruit kijken. Mocht er een bijzondere situatie op de weerkaarten komen maak ik natuurlijk een uitzondering.

Als ik de weerkaart van de vorige post vergelijk met de huidige, komt het grote verhaal nog mooi overeen.

De kaart die ik eerder deze week gebruikte, van 19 november (dinsdag).

De weerkaart is in de grote lijnen identiek. We zien wat lagere druk boven Groot-Brittannië. Verder is het grootste verschil dat het zadelgebied grotendeels verdwenen is, en de warme weststroming verder richting Rusland door kan stoten.

De meest actuele weerkaart van GFS.

Licht winters of zwakke frisse westcirculatie
We zien hier een kleine tegenstelling tussen GFS en EC. Het gaat allemaal op de rug op de oceaan waardoor koudere lucht vanuit het noorden over Europa uit zou kunnen stromen. De rug is echter ''mobiel'' en trekt verder/valt omver (het lukt dus niet om een blokkade te vormen). Hierin zit het verschil tussen EC en GFS.

GFS licht winters weertype
Als we hoog in de atmosfeer beginnen, zien we koude lucht afzakken. Hierdoor kunnen we november afsluiten met buien vanaf zee. Dit zouden dan waarschijnlijk buien zijn met korrelhagel of een vlokje natte sneeuw. De temperatuur aan de kust ligt dan tussen de 2 en 5°C.

Ruim -25°C op 5,5 km hoogte volgens GFS.

Nadat de koudste bovenluchten voorbij zijn komt de wegtrekkende rug over ons heen. Dit zorgt voor kort stabieler weer, dus enkele heldere nachten of dagen met regelmatig zon zouden mogelijk kunnen zijn. In de nachten zou het kunnen vriezen en overdag kan de temperatuur uitkomen op 4 tot 6°C. Doordat de rug omvalt is het van korte duur in GFS, uiteindelijk komt de wind weer vol vanaf zee en wordt de lucht langzaam zachter.


Doordat de rug omvalt stokt het winteroffensief in Scandinavië. We zien met het stippellijntje met de zwakke rug die voor kort rustig weer kan zorgen. In de Alpen wordt het voorlopig nog niet rustig, we zien opnieuw een laag in die regio. Op de oceaan zien we een zuidelijke stroming die langzaam zal kantelen naar een weststroming (doordat de rug omvalt), dit zou bij ons voor een tweede fase zacht weer kunnen zorgen, maar dit is nog koffiedik kijken.

EC frisse westcirculatie
In EC is de rug veel rommeliger doordat lagedrukgebieden eigenlijk meteen al de rugvorming verhinderen. Hierdoor blijft kou al bij IJsland/Groenland hangen. We zien wel lagedrukgebieden boven Europa die gevuld zijn met relatief frisse lucht. Hierdoor is de kans op een nacht vorst veel kleiner, overdag ligt de temperatuur rond de 5 - 8°C.

In EC zien we wel kort een hogedrukgebied boven Scandinavië, maar dit lijkt niets uit te kunnen halen (het vormt geen blokkade en verdwijnt naar Rusland). We zijn bij EC helaas wederom een zuidstroming die mogelijk Europa kan bereiken.



Pluim
Op de pluim zien we goed het 5-daagse zachte weer. Daarna neemt de spreiding toe, maar in EC zijn de koudste leden stukje bij beetje uitgedund, dus er is een trend naar normale temperaturen.



Dan wil ik ook nog even reageren op het weerpraatje van wintersportweerman (niet te verwarren met onze alpenweerman, die van betere kwaliteit is).
Ik vind het goed passen onder de categorie ''sensatie'', dat is naar mijn mening het beste te zien als we onderstaande kans-pluim vergelijken met de inhoud van het bericht van wintersportweerman.
Het woordje ''nihil'' of ''fiction'' in de laatste alinea had wel dikgedrukt en met lettergrootte 10x zo groot gemogen :p


Fijn weekend allemaal! | Gewijzigd: 23 november 2019, 15:24 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 november 2019, 08:56 uur | Bericht #492323
Gfs komt met leuke sneeuwkaarten zo rond begin december. Ook Ecwmf komt er mee in minder mate die laat de sneeuw net over de grens wat meer vallen.




Heeft in Gfs ook al een aantal runs terug in gestaan, en komt weer terug met deze opties dus. Toen rond sinterklaas, ook samen met veel wind. Dat zit er in deze runs dan weer niet bij.

Iets om in de gaten te houden dus want het begint nou wat vaker weer terug te komen. Het is helaas wel een dooifront die sneeuw brengt in de huidige runs. Maar om begin december zo vroeg met wat actie te beginnen is altijd leuk. Als deze kaarten even vol weten te houden tot (donderdag/vrijdag) dan komen er ook wat meer modellen bij. En mocht dat er goed uitzien zal ik wel met een nieuwe post komen.

Met vriendelijke groet

Tatanka
there can be only one
Terug naar boven
1 2 3 4 5
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 333 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 333, lezen 5 mensen het topic "Het grote winter kletstopic 2016-2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden