Zomers weekend
Wordt het de laatste keer dit jaar dat de bbq-toestellen uit het tuinhok worden gehaald? (niet voor de winter bbq liefhebbers natuurlijk ) Het zou zomaar kunnen. De stroming is stilaan aan het kantelen waar de luchtsoort meer en meer uit het zuiden zal komen. Bijgevolg moeten de resterende wolken plaatsmaken voor veel zon én ook hogere maxima.Mooi ook te zien in de 0Z pluim van ECMWF. Niet alleen de maxima gaan de hoogte in, maar ook de vrij frisse minima gaan in stijgende lijn.
Volgende week schakelen we dan over naar een meer wisselvallig weerpatroon met toenemende neerslagkansen bij temperaturen rond de normalen. Hoe dit een en ander exact gaat verlopen, is weer voor later. Laar ons nu maar eerst genieten van het misschien wel laatste nazomertje
Toenemende neerslagkansen richting volgende week:
Het lijkt erop dat de lagedrukgebieden na zondag ook de regenmeters weer wat gaan opvullen, er nog wat broodnodige millimeters vallen voor het zuiden (momenteel 10-15 mm als maandtotaal), in het noorden zou september nog net als iets te natte maand kunnen eindigen (55 tot 70 mm). Er kan tussen zondag en volgende week vrijdag (komende 200h) zo'n 30 tot 50 mm bijvallen. EC is iets terughoudender met 15 tot 40 mm.
| Gewijzigd: 19 september 2019, 22:15 uur, door Thijs.
Opvallend patroon, warmte in 3de decade
Het viel mij al sinds juni dit jaar op dat de 3de decade telkens weer zonniger en droger verliep dan de 1ste en 2de decade ervoor. Dat de 3de decade warmer is, is vrij logisch voor de lente (gedurende de maand stijgt de normaal). Dit zal voor een aanzienlijk deel toeval zijn, en voor een deel zou het ook een terugkerend patroon kunnen zijn in de blokkades en straalstroom.
De gemiddelde maximumtemperatuur per decade van februari t/m augustus.
Totale neerslagsom van alle decades tussen februari en augustus. Dit geeft een zeer duidelijk beeld voor de 3de decade.
Ook het gemiddelde percentage van de totale hoeveelheid zonneschijn mogelijk steeg.
Ook de luchtdruk lag in de 3de decade vaak hoger. Vooral het begin van iedere maand was wisselvalliger.
Herfstachtige week
Bron afbeelding: OnweerOnline
Deze (werk)week staat in het teken van regelmatig regen en zo nu en dan ook veel wind met kans op zware windstoten. Dit hebben we te danken aan het feit dat het ene na het andere lagedrukgebied over het Noordzeegebied trekt. Hierbij zitten zo nu en dan ook restanten van tropische stormen. Iets wat elk jaar wel een paar keer voorkomt in de maanden september en oktober. De meeste regen valt in de kustgebieden dankzij kustconvergentie en het nog warme zeewater. Meer informarue over kustbuien/kustconvergentie vindt je >>> HIER <<<.
Dankzij de meest zuidwestelijke wind blijft het vrij zacht met temperaturen rond de 17'C. Tijdens langere droge perioden kan, met behulp van wat zon, de 20'C nog gehaald worden. In de neerslag ligt temperatuur wat lager.
De meeste regen valt duidelijk in de kustgebieden de komende dagen.
Vandaag en morgen
Gisteren hadden we al te maken met de eerste regenzone die vooral in het noordoosten overdag nog wat regen opleverde. Uiteindelijk klaarde het overal op en was het op een enkele bui na droog. Vandaag begon op veel plaatsen met opklaringen maar op dit moment neemt in de gehele Benelux de bewolking toe en in het zuidwesten valt al de eerste regen. Deze regen breidt zich vanmiddag en vanavond steeds verder uit naar het noordoosten.
Vanmiddag en vanavond vanuit het zuidwesten periodes met regen.
Achter deze regenzone krijgt met name de westelijke helft van de Benelux te maken met enkele stevige buien. Bij deze buien is er kans op onweer. Ook morgen vallen er nog enkele stevige buien maar het gaat geen verregende dag worden met vooral landinwaarts ook lange droge periodes.
Morgen hebben we te maken met stevige maar tussen de buien door is er ook ruimte voor de zon.
Langere termijn
Het wisselvallige weer is ook mooi terug te zien in de onderstaande temperatuur- en neerslagpluimen van EC en GFS. Na het weekend lijkt het wat minder wisselvallig te worden maar nazomer zit er voorlopig nog niet in.
| Gewijzigd: 24 september 2019, 12:08 uur, door Lako
Al een aantal dagen staat het weer in het teken van herfst. Veel bewolking, regen en aan zee soms een stevige wind. Zondag passeert een lagedrukgebied, mogelijk levert dat storm op aan de kust en in het noorden van het land.
Kans op eerste herfststorm.
Zondag kans op storm, al is de onzekerheid nog groot. Vooral de koers bepaalt of het tot storm komt of niet.
Zondag kan het voor het eerst deze herfst tot officiële storm komen. Een lagedrukgebied koerst vanaf de Atlantische Oceaan over de Britse Eilanden en de Noordzee naar Denemarken. Onderweg ontwikkelt dit lagedrukgebied zich mogelijk tot stormdepressie, waardoor vooral het noorden met storm te maken kan krijgen. Daarbij zijn dan ook windstoten mogelijk van soms meer dan 100 km/uur.
Er is officieel sprake van storm wanneer op ten minste één KNMI-station gemiddeld over een heel uur windkracht 9 wordt gemeten. De kans op het behalen van storm is het grootst aan de noordwestkust, rond het IJsselmeer, op de Wadden en langs de noordkust.
Koers lagedrukgebied bepalend.
Het lagedrukgebied waar we zondag mee te maken krijgen, 'ligt' nog niet vast in de modellen. In elke berekening heeft het lagedrukgebied een andere koers, waardoor ook de wind in de berekening anders is. Bij kleine lagedrukgebieden als deze, komt het altijd op details aan. Naast de precieze koers is er ook nog altijd een koppeling met de stroming op grotere hoogte wat maakt of een lagedrukgebied zich kan ontwikkelen tot stormdepressie of niet.
Omdat het op details aan zal komen, is er uiteraard nog behoorlijke onzekerheid in de weersverwachting voor komende zondag. Het lagedrukgebiedje dat zich mogelijk bij ons tot storm ontwikkelt, bevindt zich nu tussen Nova Scotia en New Foundland, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de komende dagen tijdens de oversteek naar Europa nog van alles kan gebeuren met dit lagedrukgebiedje.
Dat het lagedrukgebiedje de Atlantische Oceaan oversteekt, lijkt zeker. De koers is wel onzeker in de huidige berekeningen.
Vorige herfst was stormloos.
Vorig jaar verliep de herfst rustig, het kwam zelfs niet één keer tot storm. Een herfst zonder storm is overigens niet uniek. Komt het zondag daadwerkelijk tot storm, dan is dat de eerste herfststorm sinds 29 oktober 2017. De laatste keer dat we met storm te maken hebben gehad, is overigens niet eens lang geleden. Afgelopen 10 augustus stormde het een uur lang in IJmuiden, een officiële zomerstorm dus.
Bron: Weerplaza.nl
Edit lako: afbeeldingen + titel toegevoegd | Gewijzigd: 26 september 2019, 14:47 uur, door Lako
Onstuimig weekend met regionaal veel regen
Bron afbeelding: OnweerOnline
Het weer dit weekend is compleet herfst met elke dag regen en ook veel wind. Met name in de noordwestelijke helft van Nederland kan regionaal veel regen vallen.
Dit onstuimige weer begint vanmiddag/vanavond al met aan de kust een toenemende wind (ZW 6-7 bft). Ook vallen er met name in de westelijke helft enkele buien met toenemende kans op onweer, windstoten. Tussen de buien door is er vanmiddag een mix van zon en wolken. De temperatuur ligt vanmiddag rond de 18'C.
Vanavond neemt de buiigheid onder invloed van een occlusie + hoogtetrog verder toe met dan ook een reële kans op onweer, hagel en windstoten tot lokaal 90 km/uur. Aan de (west)kust staat er dan mogelijk tijdelijk een 8 bft. De meeste en zwaarste buien vallen in de westelijke helft dankzij het nog warme zeewater. In de nacht neemt de buiigheid en wind langzaam weer wat af.
Vanavond met name in de westelijke helft stevige buien.
Zaterdag overdag vallen er opnieuw enkele buien met ook weer kans op een klap onweer en windstoten. Tussen de buien door is er ook ruimte voor de zon. In de namiddag en avond neemt de bewolking vanuit het westen weer toe. De temperatuur ligt morgen rond de 17'C. Aan de kust staat er dan nog steeds een 5-6 bft.
Zondag trekt er een lagedrukgebied van zuidwest naar noordoost over de Noordzee en mogelijk ook net over het noordwesten van Nederland. In de loop van de nacht (van zaterdag op zondag) gaat het dankzij dit laag vanuit het westen op steeds meer plaatsen regenen. Regionaal kan het zo nu en dan behoorlijk doorregenen. Ook zondag overdag valt er geregeld regen in de vorm van regenzones en buien. Ook de wind neemt toe naar aan een 5-6 bft bovenland en 7-8 bft in de kustgebieden. Ook is er dan kans op zware windstoten tot mogelijk 95 km/uur in de kustgebieden en landinwaarts rond de 75 km/uur.
Ook begin volgende week blijft het compleet herfst met mogelijk veel regen en ook weer veel wind.
Zondag valt er geregeld regen.
Ook staat er zondag veel wind met kans op zware windstoten.
Neerslag:
Actueel met name langs de westkust enkele buien, getriggerd door het relatief warme zeewater. Vanmiddag geleidelijk ook verder landinwaarts buien. Vanavond zien we een clustering van buien op nadering en passage van de trog/occlusie. Vandaag neemt de onstabiliteit langzaam toe naar CAPE-waardes van 400-700 J/kg in de kustgebieden, op de Noordzee 700-1000 J/kg, lokaal 1000-1500 J/Kg. Met name boven zee en langs de kust is er dan een gerede kans op onweer en korrelhagel. De schering is hoog genoeg (circa 30 kn in de onderste 6 km) voor organisatie, muticell modus. Morgen overdag Cape minder dan 200 J/kg, bij de passage van de occlusie wat meer (200-400 J/kg), single cell.
Wordt het een waterballet?
Bron afbeelding: OnweerOnline
Aan de lopende band komen storingen onze kant op de laatste dagen. En hoewel de neerslaghoeveelheden nogal verschillen per provincie, is een droge dag ver te zoeken. Morgen – zondag – gaat de herfst overal volop toeslaan met een flinke bak regen en harde wind.
Terwijl velen van ons nog steeds hopen op een nazomertje, lijken die kansen alsmaar kleiner te worden. Inmiddels zijn de nachten langer dan de dagen, de zon verliest terrein. Vorig jaar was dat geen belemmering voor een fikse nazomer, met zelfs halverwege oktober nog temperaturen dik boven de 25 graden. Dat, of iets wat erop lijkt, is dit keer bepaald niet in zicht, ook niet op de langere termijn.
De zuidweststroming is de hele week al goed op stoom, storing na storing komt onze kant op. Buien schurken vooral tegen onze kustlijn aan en komen daar nog extra tot ontwikkeling. Vooral de kustprovincies en het noordwesten van het land krijgen dus de volle laag. Het zuidoosten van het land ontspringt de dans daarmee regelmatig. Al is het ook daar zeker niet droog gebleven, de hoeveelheden zijn daar beduidend lager.
Kletsnatte zondag
Ook zondag gaan we die verdeling weer zien, maar dan gaan we er allemaal aan geloven. Deze hele zaterdag, en ook vanavond en vannacht blijven er her en der een paar buien vallen. Maar het echte vuurwerk komt zondag. Het wordt een onstuimige herfstdag, met kans op een heleboel water. Met name in de noordelijke helft van het land: daar staat op grote schaal zo’n 20 millimeter regen in de verwachting. In Limburg beperkt het zich tot een millimeter of 5.
Nu blijft het altijd afwachten of een verwachting uitkomt. Bijvoorbeeld een kleine verandering van de richting van zo'n regenzone kan al een heleboel verschil maken in onze regenmeters. Maar wat wel duidelijk is, is dat we met twee fronten te maken krijgen morgen. Eerst volgt een warmtefront, dat ons al in de loop van de nacht c.q. vroege ochtend bereikt. Daarop gaat in de ochtend een flinke zone met gestage regen over het land trekken.
Daar achter, aan het eind van de ochtend, begin van de middag, lijkt het even wat droger te worden, al kunnen we het woord ‘droog’ voor morgen eigenlijk niet echt gebruiken. Er blijven ook in de vroege middag enkele buien vallen, maar niet overal.
Ondertussen ligt de volgende dot regen dan alweer klaar voor de kust. In de loop van de middag trekt een koufront over, dat ook weer voor flink wat neerslag gaat zorgen. Hierin lijken de hevigste buien te zitten, vooral aan het eind van de middag, begin van de avond, zal er lokaal een fikse plensbui vallen. Ook onweer is daarbij goed mogelijk.
Bron afbeelding: Meteogroup
Windpieken
En dan hebben we het nog niet eens over de wind gehad. Want net als de afgelopen dagen waait het stevig bij dit alles. In het binnenland komt het regelmatig tot kracht 5, aan de kust makkelijk tot kracht 7. Ook lijken er twee piekmomenten in te zitten. De eerste in de (late) ochtend, de tweede in de (late) avond. Langs de kust zou het tot windstoten rond 90 km per uur kunnen komen, zeker rondom zo'n plensbui.
Daarna
En de zon? Die zien we waarschijnlijk maandag pas weer. Niet al te veel, en ook maandag vallen er nog een paar buien, maar in elk geval is de relatieve rust dan weer wat teruggekeerd. Dat is overigens van korte duur, want dinsdag belooft het opnieuw flink nat te worden. Daarna is het even gedaan met de zuidweststroming, en gaat ons weer vanuit het noordwesten komen. Dat betekent minder regen, vaker zon, maar ook flink lagere temperaturen. | Gewijzigd: 28 september 2019, 16:00 uur, door Lako
De restanten van de dan ex orkaan Lorenzo kunnen inderdaad ons weer gaan beïnvloeden eind volgende week maar dat is nog wel onzeker. Meer informatie over orkaan Lorenzo vindt je >>>hier<<<
Scenario's Lorenzo
Voordat ik over de mogelijke koers begin, is het zeer waarschijnlijk dat Lorenzo in de buurt van de Europese kust zijn orkaanstatus al verloren heeft en uiteindelijk zullen ook de tropische kenmerken verdwijnen door koeler zeewater. Potentie voor (zware) storm is over het algemeen vrij klein, ook zal er van de neerslag niet heel veel meer over zijn. (Neerslag krijgen we zondag en dinsdag toch al heel veel).
De weermodellen hebben de afgelopen dagen flink gewisselt tussen onderstaande scenario's. Deze scenario's zijn allen nog niet uit te sluiten.
Scenario 1: koers IJsland (Icon 00z 12z)
In dit scenario houdt Lorenzo een iets westelijkere koers aan waarbij het vrij snel in de straalstroom opgenomen wordt. Lorenzo zal dan in een draai samengaan met de sturende depressie ten zuiden van Groenland op bovenstaande kaart. In dit scenario verliest Lorenzo zijn tropische kenmerken eerder door toedoen van de straalstroom, maar blijft de windkracht boven de oceaan nog hoog. Lorenzo mist hier de Europese kust, dus voor ons doet het er niet heel erg toe. Wél helpt Lorenzo een hoog boven Scandinavië in het zadel waardoor wij drogere lucht vanuit het noordoosten kunnen krijgen.
Waarschijnlijkheid: vrij laag
Dit scenario is voor de Benelux, Ierland en Groot-Brittannië het meest interessant. Lorenzo wordt hier uiteindelijk niet opgenomen in de straalstroom, en buigt dan uiteindelijk af naar het oosten, naar ons. Lorenzo komt vóór Ierland in relatief koud water, te koud voor een orkaan. Lorenzo kan nog een zware storm opleveren voor Ierland en Groot-Brittannië (windstoten 130 tot 160 km/u). Na de oversteek naar de Noordzee neemt het systeem waarschijnlijk sterk in kracht af. GFS en EC persten er voor de Nederlandse kust nog 110 km/u windstoten uit. In meegenomen vochtige lucht kan het kort nog flink regenen, de regensommen van Lorenzo vallen echter in het niet bij komende zondag en dinsdag.
Waarschijnlijkheid: middelmatig
Scenario 3: Koers Frankrijk (ECMWF 12z GFS 12z)
De meest recente modeluitvoer laat Lorenzo meer oostelijk trekken, waardoor het richting Frankrijk koerst. Het komt hier vrij vroeg aan land, maar neemt ook voor de kust van Frankrijk zeer snel in kracht af. Het levert aan de Spaanse noordkust en de Franse westkust windstoten op van 100 tot 120 km/u.
Waarschijnlijkheid: middelmatig
Het is nu nog niet te zeggen welk scenario het gaat worden, maar het is wel interessant om zo'n krachtig systeem in de buurt van Europa te zien, op de positie waar ik in bovenstaande kaarten Lorenzo heb staan, kan de orkaan nog windsnelheden van boven de 160 km/u halen (een enkele run maakt het bont met 180 km/u). Het zou dan misschien nog een orkaan van categorie 1 kunnen zijn.
Vanaf de tweede helft van de middag kans op zware windstoten
Links de waarschuwingen voor zondag en rechts voor maandag.
Vanaf de tweede helft van de middag kunnen er in Zeeland, Zuid-Holland en in de Limburgse heuvels zware windstoten van ca. 75 km/uur uit een zuidwestelijke richting voorkomen. Tevens komen er dan buien voor waarbij onweer mogelijk is.
In de nacht naar maandag wordt de wind noordwestelijk en kunnen er langs de gehele kust en in het IJsselmeergebied zware windstoten voorkomen van 75-85 km/uur.
Vanaf het einde van de nacht neemt de wind van het zuidwesten uit weer af en verdwijnen de zware windstoten.
Bron: KNMI
(heb even een nieuw account aangemaakt Rene Berden die mag je verwijderen)