Foto: Maurice Vroegrijk
De herfst is eigenlijk het seizoen waarin iedere liefhebber van een specifiek weertype aan bod kan komen! In september een mooie nazomer en zelfs een mooie onweerssetting, in oktober en november misschien een stevige storm en wie weet vallen de eerste vlokken sneeuw wel te noteren in november. Op de Hoge Venen viel bijvoorbeeld in 2015 zelfs de eerste sneeuw al op 13 oktober!
Hoe gaat de herfst van start?
Wel weinig noemenswaardig te melden. Temperaturen nestelen zich, na een tropische laatste zomerdag, terug rond de normalen voor de tijd van het jaar. Iets spectaculairs op thermisch gebied staat niet in de kaarten.Hieronder de meest recente ECMWF pluim:
In eerste instantie start de herfst droog, maar midden volgende week mogen we ons aan een portie water verwachten. Ook daarna zijn er wel dagelijkse neerslagkansen, maar hoe dat gaat verlopen is voor later.
Geniet van de herfst! Want ieder seizoen heeft zijn charmes
| Gewijzigd: 1 september 2019, 11:51 uur, door Sven
GFS model geeft windstoten aan tot 90, lokaal 100 kilometer per uur, echter is dit een lange termijn verwachting maar wel opmerkelijk dus even opnoemen in dit topic. De kans dat dit uitkomt vrij klein, want lange termijn verwachtingen zijn niet echt betrouwbaar.
De windsnelheden pieken volgens GFS naar een dikke beaufort 9. Storm! De piek van de storm ligt dan in Zeeland. Het noorden van het land ondervindt dan geen hinder van storm. We gaan nog niet uit van deze verwachting ivm de termijn maar toch opmerkelijk.
| Gewijzigd: 1 september 2019, 18:51 uur, door Thijs.
Windkracht 7 lokaal langs de kust en af en toe een buitje.
ECMWF 15 daagse:
GFS 15 daagse:
ECWMF gaat voor koele temperaturen maar, GFS berekent overduidelijk koudere temperaturen dan ECWMF.
Op de langere termijn gaan de temperaturen omhoog. In de nacht berekent GFS rond de 10 graden komende week en ECWMF tussen de 10-12 graden. Er is zelfs 10% kans op een zomerse dag wat een mooie nazomer betekent
Het WRF model verwacht vrijdag 6 september een temperatuur van 5 graden in het zuidoosten van Nederland en op grote schaal in Belgie.
Het model verwacht ook vorst op de Ardennen en in het noorden van Luxemburg. Er is geen sprake van lang-durende kou in September maar het model verwacht echter wel vorst in delen van de Ardennen en Luxemburg. De kou blijft niet lang want de dag erna worden er weer zachte temperaturen verwacht van 15 graden maar dit is slechts 1 model, andere modellen gaan uit van hogere temperaturen.
GFS gaat uit van temperaturen van ongeveer 3 graden in de Ardennen met maxima van ook 15 graden en in de loop van volgende week stijgt de temperatuur naar 20 graden daar. Van vorst dus geen sprake als het aan GFS ligt maar we gaan het zien.
Er werd gisteren langs de kust windstoten tussen de 50-65 kilometer per uur gemeten maar eentje springt er wel uit en dat is die van Lauwersoog. Er werd een windstoot van 99 kilometer per uur gemeten.
Windstotenkaartje:
| Gewijzigd: 5 september 2019, 12:30 uur, door Novi
Het is tot beaufort 8 gekomen dus stormachtig door invloed van een lagedrukgebied boven Scandinavie. We hebben daardoor met die windsnelheid te maken op deze herfstachtige dag.
Windsnelhedenkaartje:
Lagedrukgebied boven Scandinavie waarvan wij invloed krijgen met onstuimig weer tot gevolg:
We zitten op de rand van een hoge en lagedrukgebied.
Als we op de onbetrouwbare termijn kijken, laten we zeggen 21 september van het GFS model zien we een mooie kaart. Een nazomerse kaart. Temperaturen van op grote schaal boven de 22 en in De Bilt ook 22 graden. In de achterhoek wordt het 24 graden en in Limburg staat zelfs een 25er op de kaart. In Belgie wordt er op grote schaal 25 graden verwacht met zelfs een plek met 26 graden. Het is ook prima weer om naar West-duitsland te gaan want daar is het ook 25 graden als we het GFS model mogen geloven. D
Disclaimer: Dit is op onbetrouwbare termijn.
Kaartje van GFS:
| Gewijzigd: 6 september 2019, 12:17 uur, door Novi
Schaal gaat weer richting de -5 sinds lange tijd
Verder blijft het gewoon gematigd hefstweer met af en toe neerslag en temperaturen rond de normaal. Volgende week lijkt het wat stabieler te worden, maar dat blijft onzeker, zeker door de koers van (ex)-orkanen. Persoonlijk hoop ik niet meer op warm weer, want dat hebben we al genoeg gehad, vind ik...
Stabieler weer op komst
Momenteel hebben we te maken met buien door wat koelere bovenluchten (net boven 0°C op 1500 meter). Dat, gecombineerd met een warme Noordzee, zorgt ervoor dat de meeste buien in de kustregio vallen. De komende dagen hebben we nog lichte buien en soms een klein regengebied. Zoals ook de afgelopen dagen zal de meeste neerslag aan de kust vallen. Erg grote hoeveelheden zullen het echt niet worden (2 tot 15 mm ongeveer).
Een uitloper van het Azorenhoog krijgt verbinding met een hoog boven Rusland. In de Benelux blijft de wind westelijk. De restanten van Dorian (inmiddels opgenomen door de straalstroom) liggen bij IJsland, de depressie is invloedrijk, zijn invloed reikt nog tot de Benelux. Hierdoor zien we geregeld nog een (zwak) kou- en warmtefront. De meeste neerslag valt wederom aan de kust.
Stabieler weer?
Dan laten de modellen vanaf eind volgende week een hogedrukgebied boven Europa zien. Het geheel is nog vrij onzeker, maar als we onder het hogedrukgebied komen, wordt het zo goed als droog. Wanneer de wind na een paar dagen zuidelijk wordt, stijgt de temperatuur mogelijk naar ongeveer 22°C (en misschien hoger). De meest warme (hete) lucht bereikt ons niet, maar GFS geeft voor Spanje en Portugal wel 35 tot 40°C vanaf 140 uur. De 30°C grens komt weer even boven Zuid-Frankrijk te liggen.
Mogelijk komt er een hoog boven ons hoofd, met aan de ene zijde koele noordelijke stroming en aan de andere kant een warme zuidelijke stroming.
De pluim
We zien de komende dagen nog enigszins frisse nachten met overdag mooie buienluchten en maximaal 18°C. Vanaf nadert er zachte en vochtige lucht, er komt meer bewolking. Er trekken enkele fronten over.
Vanaf zaterdag 14 september zou de hogedruk het weerbeeld kunnen domineren met stijgende temperaturen (tot wellicht 23°C).
Op de neerslagpluim zien we kleine neerslagsignalen, dit zal zich vertalen in kleine buitjes, met name aan de kust. Woensdag t/m vrijdag zien we iets grotere signalen, dit zien we terug als zwakke fronten. Het weekend daarna verdwijnen de neerslagkansen vrijwel.
| Gewijzigd: 7 september 2019, 22:59 uur, door Thijs.
kaarten zien er wel mooi uit, hoop eigenlijk op spektakel. Wolkenluchten zijn super om te fotograveren
had begrepen van weerplaza dat sept en okt nogal nat en winderig gaan verlopen.
gr Lightningman
GFS komt op de proppen met enkele hete dagen. Disclaimer: Dit is een te lange termijn om te voorspellen.
Donderdag 19 september:
Vrijdag 20 september:
Zaterdag 21 september.
| Gewijzigd: 8 september 2019, 14:33 uur, door Novi
Er staan mooie temperaturen op het programma volgend weekend.. Enkele leden laten al 30+ zien op de pluim. De meeste houden vast aan 25-28 graden in het zuidoosten. GFS gaat nog niet overstag met de hoge temperaturen en laat temperaturen zien die de 25 graden net niet aantikken maar wel lekkere waardes.
ECMWF:
GFS:
Van nachtvorst naar zomer
Bron afbeelding: Jos Hebben/MeteoGroup
Een kraakheldere hemel en nauwelijks wind: het was het perfecte recept voor flink wat afkoeling, afgelopen nacht. Op vier weerstations kwam het kwik in de late nacht c.q. vroege ochtend onder het vriespunt. Aan de grond, wel te verstaan. In Twenthe bleef het bij -0,1, maar het Brabantse Gilze-Rijen had bijna een graad vorst op klomphoogte, het werd daar -0,9 graden.
Eindhoven en Beek kwamen allebei tot -0,4 graden. Op normale hoogte (1,5 meter) bleef het overal boven nul, maar fris was het wel. Ook de komende paar nachten kan het nog flink afkoelen. Verder naar het westen, langs de kustlijn, worden dit soort temperaturen bij lange na niet gehaald. Door de nabijheid van het nog relatief warme zeewater zijn de nachten daar een stuk minder koud.
Al is het redelijk vroeg in het jaar voor nachtvorst, uniek is het zeker niet. De records voor september liggen stukken lager. Zou het op ‘neushoogte’ in september al tot vorst komen, is het een ander verhaal. De keren dat dat al eerder voorkwam zijn op één hand te tellen.
Bron afbeelding: Meteogroup
Zomer / herfst
Wel is het voor het eerst dit seizoen dat het tot nachtvorst komt. Althans, voor het eerst deze meteorologische herfst. (Op 10 juli hadden we in Twente ook al vorst aan de grond). Die is op 1 september al begonnen. De niet-meteorologen onder ons leven nog tot aankomende maandag in de zomer. En dat zullen we weten ook, want de astronomische zomer lijkt te gaan eindigen met een klapper.
Hogedrukweer
We hebben dat te danken aan een hogedrukgebied dat al een paar dagen met de kern boven de Britse eilanden hangt, en zich steeds verder onze kant op uitbreidt. In Engeland, en ook in Frankrijk, was het daardoor de afgelopen dagen al volop stralend weer. Dat komt er voor ons ook aan, en het hoogtepunt van de zomerse opleving lijkt – wederom – precies in het weekend te vallen.
Eerst hebben we nog een paar dagen met redelijk wat bewolking, af en toe zon en wat lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Net als vandaag komen we morgen nauwelijks verder dan 17 graden. Maar vrijdag schuift de kern van het hogedrukgebied precies over ons hoofd, de windrichting draait dan naar (zuid)oostelijke richting en voila: zonnig, droog en geleidelijk warmer weer.
Weekend zonnig en warm
Vooral zaterdag verloopt zonovergoten. Er is dan nauwelijks een wolkje aan de lucht, en het kwik stijgt tot 20 graden op de Wadden tot 25 graden op de warmste plakken in het land. Zondag is er weliswaar iets meer bewolking, maar de temperatuur komt nog iets hoger uit dan op zaterdag: in het zuidoosten kan het 26, misschien 27 graden worden.
Daarna herfst?
Na het weekend zien we de temperaturen geleidelijk weer zakken en de buienkansen toenemen, al ziet maandag er ook nog behoorlijk zonnig en warm uit. De rest van de week komt de zuidweststroming weer op gang en wordt het licht wisselvallig. En al is het dan inmiddels voor iedereen herfst, het is nog te vroeg om het zomerse weer definitief vaarwel te zeggen. Vorig jaar zaten we halverwege oktober zelfs op een ruime 27 graden…
Lees ook:
| Gewijzigd: 19 september 2019, 10:23 uur, door Lako