Regen en onweersbuien met vooral in noorden gevoelige afkoeling
De zaterdag stond net als ook de vrijdag in het teken van warme maar ook vochtige luchtmassa’s waarbij de bereidheid van de atmosfeer tot het ontwikkelen van regen en onweersbuien opnieuw behoorlijk groot was. Typisch zomerweer dat door de dagelijkse gang bepaald wordt. Zo scheen op uitgebreide schaal in de ochtend de zon en met het opwarmen van de lucht ontwikkelden zich met voorkeur voor de bergen weer flinke stapelwolken gevolgd door lokale onweersbuien.De maxima stegen gisteren weer naar hoog zomerse waardes met lokaal tropische 30 tot 33 graden. Ook in de bergen was het nog steeds zeer zacht met een vorstgrens die boven de 4000 meter lag.
Hieronder een fraaie timelapse met schitterende zonsondergang boven de zuidelijke Wallisser Alpen (Zermatt, Matterhorn)
I didn‘t expect this end of my timelapse!!! @michelphotoCH @zermatt_tourism @1000Switzerland #InLoveWithSwitzerland #timelapse #sunset
Opkomend koufront
De komende 48 uur gaat het zomerse en convectieve weerbeeld echter op de schop en gaan we uit een heel ander vaatje tappen. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we tussen het Atlantische hoog – Elektra – en een depressie – Egbert – met kern boven de Noorse Zee een hoogtetrog via de Britse Eilanden tot over west Europa afzakken.
Samenhangend daarmee gaat een koufront vanuit het noordwesten tot dinsdag over de Alpen trekken. Voor het front uit kan het kwik zondag met name in de oostelijke Alpen nog even flink oplopen met in de oostelijke regionen met veel zon nogmaals 30 tot 33 graden.
Elders, en dat geldt speciaal voor de westelijke Alpen ontwikkelen zich in de toenemend vochtige lucht regen en onweersbuien. De maxima stijgen hier al naar gelang de zon naar 23 tot 25 graden, aan de zuidkant tot circa 28 graden.
Tijdens passage van het front neemt aan de noordkant de neerslag verder toe en kan het aanhoudend en ook intensief regen met soms ook nog doorspekt met onweer. Met het instromen van de koelere Atlantische luchtmassa’s vanuit noordelijke breedtegraden gaat het kwik in alle hoogtes naar beneden. Het gevoeligst zal dit in in de bergen uitpakken met een vorstgrens die naar 3000 tot 2700 meter daalt.
Op 1500 meter daalt het kwik van 20 graden op de zondag voor het front uit naar circa 6 graden op dinsdag in de meeste koude lucht. De sneeuwvalgrens daalt in de loop van de maandag naar 3000 tot 2600 meter, de laagste waardes in het westen. Daarmee wordt het een stuk minder koud dan dat de weermodellen ons de afgelopen dagen nog voorschotelden.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
De meeste neerslag wordt in de oostelijke Alpen verwacht, hier kan tot dinsdag lokaal meer dan 50 mm samenkomen. Sneeuw zal zoals gezegd geen thema zijn en enkel voor het hooggebergte gelden waar boven de pak hem beet 2700 a 2800 meter 5 tot 20 cm sneeuw kan gaan vallen.
Maandag trekt het front verder weg tot over de oostelijke Alpen en zet in het westen met stijgende luchtdruk alweer een weersverbetering in. Dinsdag volgt van het westen uit dan ook in het oosten overgang naar droog en zonniger weer. De temperaturen gaan vanaf vanaf dinsdag van west naar oost weer in de lift.
De weersverbetering en weer stijgende temperaturen die woensdag verder doorzet hebben we te danken aan een apart filiaal van hogedruk welke ten noorden van de Alpen naar het noordoosten trekt.
Na passage van de hoogteas zoekt de stroming weer de zuid tot zuidwesthoek op en gaat het kwik dus weer in de lift. De maxima stijgen woensdag met veel zon weer naar 23 tot 26 graden en ook in de bergen warmt het weer flink op en zal ook de vorstgrens weer tot 4000 a 4200 meter stijgen.
Volgend koufront donderdag
De hoog zomerse temperaturen behoren echter tot het verleden en ook de thermische opleving richting en op de woensdag zal slechts van tijdelijke aard zijn. In de loop van de donderdag en vrijdag krijgen we met een volgende uitdiepende hoogtetrog te maken en gaat een koufront opnieuw voor een weersverslechtering als ook afkoeling zorgen.
In alle hoogtes gaan de temperaturen dan weer naar beneden en in de bergen daalt de vorstgrens naar 2400 tot 2200 meter en kan het tot rond de 2000 meter sneeuwen. In detail zijn deze ontwikkelingen echter nog onzeker en het zou me niet verbazen wanneer ook deze koudere variant weer wordt afgezakt naarmate de tijd tot dato vordert.
Kijken we nog even wat verder dan zou vrijdag een tussenhoog weer voor een weersverbetering moeten gaan zorgen, in het weekend krijgen we dan te maken met een volgende inschuivende hoogtetrog.
Een overgang naar stabiel hogedrukweer weer dan wel stabiel nazomer weer lijkt gezien onwaarschijnlijk. Gewoon al een vleugje herfst zullen we maar zeggen en daarmee heel mooi in lijn met de start van de meteorologische herfst!
Vanuit een geleidelijk toenemend bewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne zondag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
ALPENWEERMAN KALENDER 2020
De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER