Voorlopig nog warm nazomerweer met enkele onweersbuien
Gisteren hadden de oostelijk Alpen nog te maken met lokale onweersbuien. Net als echter in de westelijke Alpen bleef het op de meeste plekken gewoon droog en met de zon en de aanvoer van warme lucht vanuit zuidelijke breedtegraden werd het met lokale 30 tot 32 graden opnieuw weer zeer warm voor de tijd. In de middag en avond stroomde er in de oostelijke Alpen wat drogere lucht binnen en zakten de buien en stapelwolken weer snel in elkaar.In de westelijke Alpen was met een meer zuidwestelijke stroming vochtigere lucht geleidelijk vochtigere lucht binnen gestroomd. Na aanvankelijke (hogere) wolken ontstonden er hier steeds meer stapelwolken en vanuit de Franse en westelijke Italiaanse Alpen breiden onweersbuien zich tot over het zuidwesten van Zwitserland en het aangrenzend Italiaanse Piemont uit.
Onweersstoring
De weersverslechtering in de westelijke Alpen hangt samen met een grondlaag boven Frankrijk luisterend naar de naam – Carlo – en een hoogtetrog die via Duitsland en de westelijke Alpen tot over Italië verloopt. Samenhangend hiermee krijgen we vandaag in het westen en ook morgen in het oosten te maken met een onstabiele atmosfeer waarbij de bereidheid tot het vormen van onweersbuien groot is.
Vandaag woensdag hebben vooral de westelijke Alpen te maken met de onweersbuien. De oostelijke Alpen houden het met drogere en stabielere luchtmassa’s voorlopig nog droog en zonnig. Met de aanvoer van de warme en vochtige lucht stijgt het kwik naar 24 tot 27 graden. In het oosten met veel zon naar 26 tot 33 graden. Op 2000 meter wordt het een graad of 12 tot 17 en de vorstgrens varieert van 3700 meter in het westen tot 4100 meter in het oosten.
Donderdag verplaatst het zwaartepunt van de (onweers)buien samenhangend met een zwak koufront zich tot over de noordelijke Alpen en ook de oostelijke Alpen ontkomen er ditmaal niet aan. Lokaal kunnen dit pittige buien zijn met veel neerslag in korte tijd als ook hagel en zware windstoten. Ook elders zal kunnen er weer lokale regen of onweersbuien vallen maar tussendoor zal ook de zon te zien zijn.
Algemeen geldt hoe verder naar het oosten hoe langer zonnig en droog en hoe hoger de temperaturen. Lokaal kan het kwik in het oosten met veel zon stijgen naar 32 graden. Elders is het met 23 tot 27 graden en in het zuiden lokaal 29 graden niet meer zo warm als voorheen.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Weekend nogmaals tropisch
In de loop van de vrijdag breidt een uitloper van het Atlantische hoog zich naar het oosten toe uit. De hoogte-as komt net ten noorden van de Alpen te liggen. Met de aanvoer van weer warmere lucht vanuit het zuidwesten gaat het kwik in het weekend dan nog een keertje pieken. Lokaal wordt het weer tropische en in de oostelijke Alpen kan het kwik tot 34 a 35 graden oplopen.
Ondanks de hogedruk invloed is de atmosfeer niet geheel stabiel van opbouw waardoor door de dagelijkse gang in de middag en avond ook dan stapelwolken boven de bergen het buien stadium kunnen bereiken. In de loop van de zondag gaan op nadering van een volgende hoogtetrog en koufront in de westelijke Alpen de onweerskansen verder toenemen.
Kouder en onbestendig
Met de start van de nieuwe week wordt het van het noordwesten uit overal onbestendig met neerslag (buien) en een inzettende afkoeling. Ook in de bergen gaat het dan markant afkoelen, op het 850 hPa vlak daalt het kwik aan de noordkant van 18 graden op zondagmiddag naar circa 5 graden in de loop van de maandagmiddag -avond. De vorstgrens daalt naar circa 2200 meter en de sneeuwvalgrens nog een paar honderd meter lager.
In het verdere verloop gaan de weermodellen wat uit elkaar lopen. Het GFS model liet bijvoorbeeld laat de hoogtetrog naar het oosten doorschuiven met daarachter weer stijgende luchtdruk door uitbreiding van het Atlantische hoog richting west Europa. Het ECMWF model liet voor dinsdag -woensdag vanuit de hoogtetrog een apart (hoogte)laag richting noord Italië afsnoeren (cut off) en dat zou de neerslagkansen behoorlijk kunnen doen toenemen.
Vandaag komen beide modellen met de hoogtetrog en afsnoering van een hoogtelaag op de proppen waarbij de positie en koers nog wel verschillen. Beide modellen zijn het er echter over eens dat de temperaturen markant onderuit gaan en onder het langjarig klimatologisch gemiddelde zullen gaan uitkomen. Ook in het verder verloop van de week blijft het koel. Voor wat betreft de neerslagkansen (ontwikkelingen hoogtelaag) moeten we nog even pas op de plaats maken. Daarover dan later meer.
Daarmee sluiten we voor wat betreft dit weerbericht. Actueel in Termen Oberwallis is het overwegend bewolkt na wat gespetter met een temperatuur van 17.2 graden. Fijne dag, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer. Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
ALPENWEERMAN KALENDER 2020
De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER