Trump oppert om orkanen te bestrijden met kernbommen
This view of Hurricane #Erick southeast of Hawaii, seen by #GOESWest, shows some meso-vortices swirling in the low clouds within the storm's eye. Maximum sustained wind speed is 125 mph.
— NOAA Satellites (@NOAASatellites) 31 juli 2019
View our #hurricane tracker: https://t.co/zfWRITawDU pic.twitter.com/7HeyKu1dQX
De Amerikaanse president Donald Trump heeft meerdere keren voorgesteld kernbommen in te zetten tegen de orkanen die de VS met regelmaat treffen, meldt de nieuwssite Axios maandag op basis van bronnen.
De president zou dit hebben geopperd in gesprekken met zijn veiligheidsadviseurs. De bronnen baseren zich op registraties van gesprekken daarover die binnen de veiligheidsraad NSC zijn gevoerd.
"Ik heb de oplossing!" zou Trump hebben gezegd tijdens een overleg over de toenemende problemen met orkanen. "Waarom gooien we er geen kernbom op? Orkanen ontstaan voor de kust van Afrika. Als we nou een kernbom gooien in het oog van de orkaan als deze over de Atlantische Oceaan trekt, dan verstoren we het pad van de orkaan."
De aanwezigen wisten niet goed hoe zij moesten reageren op de opmerkingen van Trump. "Je kon de scheet van een mug horen, zo stil was het tijdens de rest van de bijeenkomst", omschrijft een van de bronnen.
Trump stelde dergelijk plan al eerder voor
Het was niet de enige keer dat de Amerikaanse president een dergelijk plan opperde. In een gesprek met de NSC in 2017 kwam Trump ook al met het idee om bommen op orkanen te gooien. Hij sprak toen alleen niet over kernbommen.
Een woordvoerder van het Witte Huis laat in een korte reactie aan Axios weten "nooit in te gaan op de persoonlijke gesprekken tussen de president en zijn adviseurs die tijdens dit soort veiligheidsbijeenkomsten plaatsvinden".
'Je vult de orkaan met radioactieve deeltjes'
Trump is overigens niet de eerste persoon die suggereert een bom in een orkaan te gooien. Een adviseur in de regering van president Dwight D. Eisenhower stelde in de jaren vijftig van de vorige eeuw ook al een soortgelijk plan voor.
Maar wetenschappers wezen het idee direct af. De kans is aanwezig dat een kernbom inderdaad het pad van een orkaan beïnvloedt. Maar het leidt er ook toe dat de orkaan gevuld wordt met radioactieve deeltjes. Elk gebied dat de orkaan vervolgens passeert, wordt vervolgens hiermee bedekt.
Het aantal orkanen is de afgelopen jaren toegenomen door klimaatverandering. De schade als gevolg van dit soort natuurrampen loopt jaarlijks in de vele miljarden.
Trump reageerde zelf maandag via zijn favoriete medium Twitter op het bericht. Hij stelde dat het 'fake nieuws' is.
Bron: Axios & Nu.nl
Los van de betrouwbaarheid van dit bericht vond ik het wel een erg geestig nieuwsbericht. Zoiets had perfect satire kunnen zijn | Gewijzigd: 26 augustus 2019, 16:48 uur, door Thijs.
Er gebeurt namelijk niks. Je moet een hoop kernbommen gaan in zetten om een beetje resultaat te krijgen, maar daar over kan ik zelf niks zeggen of het wel of niet klopt. Het klimaat handmatig bewerken is vragen om problemen.
22 juli 2009
10 t/m 14 juli 2010
19 juni 2013, 27 juli 2013, 19 augustus 2013
Trump toont kaart met aangepast pad van orkaan Dorian
Een opmerkelijk tafereel gisteren in het Witte Huis waar president Trump weer eens voor een opvallend moment zorgde. Hij liet een met de hand aangepaste verwachting zien van de orkaan Dorian.
Om dit verhaal goed te begrijpen moeten we terug naar vorige week. De eerste verwachtingen van Dorian lieten een pad zien dat recht over Florida zou trekken. Een van deze verwachtingen werd door Trump gebruikt in een persconferentie vorige week. Het was de verwachting van 29 augustus.
1 september tweette de president dat de staat Alabama in het pad van Dorian lag en dat men daar serieus rekening moest houden met extreem weer. Op het moment van tweeten was de verwachting van het National Hurricane Center echter al gewijzigd. Het orkaancentrum liet inmiddels een koers zien langs de oostkust van Florida, het pad dat de orkaan nu ook daadwerkelijk aflegt.
In addition to Florida - South Carolina, North Carolina, Georgia, and Alabama, will most likely be hit (much) harder than anticipated. Looking like one of the largest hurricanes ever. Already category 5. BE CAREFUL! GOD BLESS EVERYONE!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 1 september 2019
De opmerking van de president op 1 september zorgde ervoor dat meteorologen, ook van de National Weather Services, moesten recht zetten dat er geen dreiging was voor Alabama.
Alabama will NOT see any impacts from #Dorian. We repeat, no impacts from Hurricane #Dorian will be felt across Alabama. The system will remain too far east. #alwx
— NWS Birmingham (@NWSBirmingham) 1 september 2019
Gisteren kwam Trump met de opmerkelijke persconferentie waarbij het leek dat hij zijn gelijk wilde halen met betrekking tot Alabama. Hij liet dezelfde weerkaart zien die hij bij zijn eerste persconferentie liet zien. Een van de eerste verwachtingen die het NHC uitgaf waarbij Florida de volle laag zou krijgen.
President @realDonaldTrump gives an update on Hurricane #Dorian: pic.twitter.com/CmxAXHY5AO
— The White House (@WhiteHouse) 4 september 2019
Het was niet moeilijk te zien dat er op deze kaart met een zwarte viltstift, een sharpie, een extra lijn aan de cone was getekend die ook deels over Alabama lag.
Na deze persconferentie ging twitter los. Onder andere journalisten en meteorologen vroegen zich af wie deze lijn had getekend in het Witte Huis. Toen Trump er naar gevraagd werd zei hij: "I don’t know, I don’t know."
Iemand merkte op dat het volgens de wet strafbaar is om een officiële NHC verwachting publiekelijk aangepast te laten zien.
Enkele uren later kwam Trump op Twitter terug op de zwarte lijn. Hij refereerde naar een kaart met diverse modellen die hij had op het moment dat hij de persconferentie gaf. Hij sprak over 95% kans dat Alabama geraakt zou kunnen worden. Een veel te hoog percentage en bovenal, door het NHC is Alabama nooit genoemd als risicogebied.
De grote vraag blijft natuurlijk waarom Trump niet gewoon een actuele verwachting pakte bij de persconferentie gisteren. Waarom moest hij terugkomen op iets van een week geleden. Het was helemaal niet relevant meer. Daarnaast is het gewoon niet handig om in een officieel persmoment een kaart te laten zien waarop met de hand iets gekrabbeld is.
Ik kan mij voorstellen dat tijdens een overleg iemand met weinig verstand van meteorologie en coneverwachtingen met de hand dit lijntje er bij heeft gezet met het idee van wat zal er hierna gaan gebeuren, maar het blijft dan wel oliedom om vervolgens deze kaart te gebruiken tijdens een persconferentie.
Bron: www.weerplaza.nl - Sharpiegate