Vooral in noorden eerst nog onbestendig
De westelijke Alpen profiteerden geheel volgens verwachting gisteren al van een inschuivend tussenhoog.Na een frisse start met lokaal zelfs lichte vorst steeg het kwik overdag met veel zon naar 23 tot 28 graden. De hoogste waardes werden in het inner-alpine Wallis gehaald en in het zuid Zwitserse Tessin.
De oostelijke Alpen en met name de noordelijke delen hadden te maken met meer bewolking die lokaal hardnekkig was. In de loop van de middag kreeg van west naar oost de zon echter ook hier steeds meer speelruimte. De temperaturen bleven hier dan ook een stuk achter en met 18 tot 23 graden en in het oosten lokaal 25 graden was bleef het hier een stuk koeler dan in de westelijke Alpen.
Dat we met duidelijk minder warme luchtmassa’s te maken hadden was niet alleen te merken aan de lage minima maar ook aan de temperaturen in het hooggebergte, hier vroor het licht en met een laag verse sneeuw van 10 tot 30 cm was het er even weer winters.
Doortrekkende storing
Vandaag donderdag is het dan ook in de westelijke Alpen weer even gedaan met het mooie weer en de zon. Uitgaande van depressie – Andreas – vandaag met kern op de Noordzee krijgen we van west naar oost te maken met een storing (occlusiefront).
De dag start nog met veel zon maar geleidelijk neemt de bewolking verder toe en vooral aan de noordkant van de Alpen gaan er buien vallen. Inner alpin (Wallis) en het zuiden houden het waarschijnlijk droog. Overdag trekt het front verder naar het oosten en zal ook in de westelijke Oostenrijkse Alpen enkele regen of onweersbuien bezorgen, de centrale en oostelijke delen houden het tot de avond droog en hier zal de zon nog langere tijd schijnen.
Achter het front stroomt met een noordwestelijke stroming weer wat koelere lucht binnen. De middagtemperaturen variëren al naar zon, bewolking en neerslag tussen de 18 en 26 graden (hoogste waardes voor het zuiden en oosten). Op 2000 meter wordt het een graad of 9 a 12 en op 3000 meter een graad of 2 tot 4. De vorstgrens pendelt tussen de 3300 (westen) en 3500 (oosten) meter. De wind is meest zwak tot matig uit overwegend west tot zuidwestelijke richtingen.
Vrijdag neemt van het westen uit de invloed van een volgende uitloper van hogedruk weer toe. De oostelijke Alpen hebben vrijdag eerst nog te maken met de naweeën van het wegtrekkende front. De zon heeft het nog zwaar met de bewolking en er vallen nog enkele regen en onweersbuien. De westelijke Alpen mogen zich verheugen op droge condities en meer zon. Enkele wolkenvelden trekken met name over de noordelijke Alpen. In de middag en avond föhn tendens. De maxima komen met 23 tot 27 graden weer hoger te liggen, in het oosten met 18 tot 24 graden minder warm.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
(Zeer) warm en zonnig weekend
Het tussenhoog trekt in het weekend verder naar oost Europa en in samenspel met een Atlantische depressie met kern in het zeegebied tussen Schotland en IJsland zoekt de hoogtestroming weer de zuidwesthoek op. Samen met een uitloper van het subtropen hoog gaat dit weer voor een flinke thermische opleving zorgen en stijgen de middag temperaturen weer naar hoog zomerse 25 tot 30 graden.
Zondag belooft het in de oostelijke Alpen en speciaal in de oostelijke regionen nog een stuk warmer te gaan worden. Lokaal kan het kwik hier met volop zon en een zwakke Südföhn tendens stijgen naar 34 tot 35 graden.
De westelijke Alpen krijgen in de loop van de dag met steeds meer stapelwolken gevolgd door regen en onweersbuien. In de middag en avond breiden de buien zich tot over de noordelijke oostelijke Alpen uit. Het oosten en zuidoosten verblijven dan nog in de warmere (hete) en drogere luchtmassa’s en houden het nog droog.
Onbestendig start nieuwe week
Maandag gaat het onbestendig verder met regen en onweersbuien, de oostelijke delen van de oostelijke Alpen houden het ook dan meest nog droog en zonnig. Met 23 tot 25 graden, in het zuiden tot 27 graden is het weer wat minder warm, uitgezonderd ook nu het oosten alwaar het kwik maandag in de daar nog aanwezige warmere en drogere luchtmassa’s weer tot 30 a 33 graden kan oplopen.
Dinsdag dan ook in het oosten toenemende onweerskansen en minder warm /heet. Elders (licht) onbestendig met nog enkel buien en nog ietwat lagere temperaturen.
Vanaf dinsdag gaat het Atlantische hoog zich naar het oosten tot uitbreiden. We moeten echter nog even afwachten in hoeverre we ook te maken gaan krijgen met een inzettende weersverbetering. Een aan de oostflank van het hoog meelopende hoogtetrog zou dan namelijk nog wat “roet in het eten” kunnen gaan gooien. Daarover dan later meer.
Tot zover vanuit een licht onbewolkt Termen in Oberwallis, een heel fijne dag gewenst en tot een volgende keer maar weer. Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER