Hoogtetrog en koufront luiden minder warme maar ook stabielere weer episode in
Een koufront is in de loop van de vrijdag(nacht) en zaterdagochtend over de Alpen getrokken en dat ging vooral aan de noordkant met de nodige neerslag gepaard. Zo viel er lokaal 30 tot 40 mm neerslag op wat uitgebreidere schaal 10 tot 20 mm. Inner-alpin en in het zuiden viel minder neerslag en hier in Termen Oberwallis bleef het bij slechts 3.8 mm.Overdag stroomde er achter het koufront vanuit het zuidwesten weer wat drogere lucht binnen waardoor de atmosfeer weer wat stabiliseerde. Met de drogere lucht en zwakke tussenhoog invloed kwam ook de zon er weer aan te pas en steeg het kwik weer vlot naar 24 tot 27 graden. Nog warmer was het aan de zuidkant van de Alpen en zoals we dat zo vaak zien in het Zwitserse Tessin. In de aanwezige warmere luchtmassa’s steeg het kwik hier weer naar een graad of 28 tot 30.
Minder fraai was het aan de noordkant van de Alpen en in de centrale oostelijke Alpen alwaar ze overdag nog te maken hadden met de naweeën van het koufront dan wel frontensysteem. Met minder hogedruk invloed en veel vocht in de atmosfeer was de (lagere) bewolking hardnekkig en viel er lokaal ook nog wat neerslag of een buitje. Ook de temperaturen bleven hier een stuk achter en met 19 tot 23 graden was het er meest wel gedaan.
Hoog zomers daarentegen was het gisteren in de oostelijke regionen. In de drogere en warme pre-frontale lucht steeg het kwik hier met volop zon naar 34 tot bijna 35 graden. Topper was het weerstation in Andau (Burgenland) nabij de Hongaarse grens alwaar het kwik in de middag tot 35.6 graden piekte!
Nogmaals tropisch
Vandaag zondag profiteren vooral de westelijke Alpen we aanvankelijk nog van de zwakke tussenhoog invloed en met de zon en een zwakke Südföhn stijgt het kwik naar 23 tot 28 graden en lokaal kan het tot 30 a 31 graden warm worden. Met het vorderen van de dag neemt echter de invloed van de hogedruk steeds verder af en stroomt er vanuit het zuidwesten weer vochtigere lucht binnen.
Nogmaals tropisch
De oostelijke Alpen starten de dag opnieuw met vrij veel (lagere) bewolking waaruit lokaal ook nog wat regen of een buitje valt. In de loop van de dag gaat het echter ook hier steeds meer opklaren. Het langst bewolkt blijft het in de zuidelijke delen.
Met de toename van de luchtvochtigheid ontstaan er in de westelijke Alpen met het vorderen van de dag steeds meer stapelwolken die lokaal uiteindelijk tot een regen of onweersbuien uitgroeien. Aan de zuidkant van de centrale Alpenhoofdkam (Tessin) kunnen er in de ochtend al eerste buien vallen, in de middag en avond dan ook aan de noordkant op steeds meer plaatsen lokale regen en onweersbuien.
Tot de avond zullen de (onweers)buien zich tot over het noordwesten van de oostelijke Alpen hebben uitgebreid, pak hem beet over de Vorarlberg, Tirol en het westen van Salzburg,. Ten oosten daarvan blijft het waarschijnlijk droog en föhnig en kan de zon nog langere tijd schijnen.
Diegenen die vandaag in de bergen onderweg moeten in de loop van de dag rekening houden met opkomende regen en onweersbuien. In de nog warme luchtmassa’s wordt het op 2000 meter een graad 11 tot 18 en op 3000 meter een graad of 8 tot 11. De vorstgrens ligt vandaag tussen de 4300 en 4800 meter (west / oost). Hieronder een impressie van vanmorgen vanaf de Längfluh in Saas-Fee (2869m)
Hoogtetrog en koufront
De föhn en opkomende regen en onweersbuien zijn een voorbode op meer nattigheid op de maandag. We krijgen dan te maken met een van west naar oost overtrekkend koufront behorende bij een naderende Atlantische hoogtetrog. Maandag staat in het teken van het koufront en vooral in de centrale en oostelijke Zwitserse Alpen gaat neerslag van betekenis vallen. Zo berekent het fijnmazige Arpege model (meso model) neerslaghoeveelheden van meer dan 100 mm en lokaal zelfs meer dan 200 mm.
Ook elders gaat er neerslag van betekenis vallen maar nemen de neerslaghoeveelheden duidelijk af. Dat geldt speciaal voor de oostelijke en zuidoostelijke Alpen waar ook de föhn de neerslag zal gaan frustreren.
Meer zon, minder warm
Achter het koufront en de hoogtetrog gaat vanaf dinsdag met een westelijke hoogtestroming weer drogere maar ook minder warme lucht over de Alpen uitstromen welke geleidelijk ook weer onder hogedruk invloed geraakt. Dat betekent dat we evolueren naar minder warm zomerweer met een mix van zon en stapelwolken. Al met al gewoon prima berg en outdoor weer.
Vanaf donderdag stroomt weer wat vochtigere lucht binnen en nemen de buienkansen weer wat toe De middagtemperaturen komen tussen de 18 en 24 graden te liggen, op 1500 meter tussen de 8 en 12 graden en de vorstgrens tussen de 2500 en 3500 meter (noord / zuid). Vanaf donderdag / vrijdag in alle hoogtes geleidelijk weer oplopende temperaturen.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Uitgaande van de laatste modeluitdraai gaat in het weekend een volgend koufront weer voor wat meer dynamiek zorgen en gaan de temperaturen vervolgens weer wat omlaag. Hoe het één en ander in detail en qua timing zal gaan verlopen zal de komende dagen duidelijke moeten gaan worden. Daarover dan later meer.
Tot zover vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis, een fijne zondag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.