Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
9 augustus 2019, 22:20 uur | Bericht #491578

Windhoos over Amsterdam


In de avond ontstonden er boven Noord-Holland een serie actieve buien, boven Amsterdam trok waarschijnlijk een low-topped supercel (met dank aan de windschering in de onderste luchtlaag). Deze windhoos ontstond boven land en trok korte tijd ook over het water vlakbij het IJ.
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
10 augustus 2019, 11:37 uur | Bericht #491580
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 augustus 2019, 12:51 uur | Bericht #491582

Schade door verschillende windhozen Noord-Holland

Niet alleen Amsterdam is vrijdagavond getroffen door een windhoos. Op meerdere plekken in de provincie Noord-Holland hebben windhozen schade veroorzaakt. Onder meer vanuit Bovenkarspel, Enkhuizen en Hem kwamen er meldingen van omgewaaide bomen en schuttingen. Ook zijn her en der pannen van de daken gevallen. De filmpjes van de indrukwekkende windhoos in Amsterdam zijn trending op de sociale media.

Windhozen kunnen ontstaan als er een groot verschil is tussen de windsnelheid aan de grond en op een paar kilometer hoogte. Windhozen of tornado’s komen vaker voor in Nederland, gemiddeld één tot drie keer per jaar. De windhoos die Amsterdam trof is waarschijnlijk een van de best vastgelegde ooit in Nederland.

Ergste windhozen uit de Nederlandse geschiedenis
De ergste windhozen met dodelijke slachtoffers van de laatste decennia in Nederland deden zich voor bij Chaam en Tricht (1967), Ameland (1972), Moerdijk (1981) en Ameland (1992). De windhozen die vrijdag schade veroorzaakten komen bij lange na niet in de buurt van de hevigste tornado’s van de afgelopen decennia.

Bron: Weeronline

  | Gewijzigd: 10 augustus 2019, 13:10 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 augustus 2019, 15:15 uur | Bericht #491588

Meerdere tornado’s in de Benelux gisteren



Gisteren trokken felle buien over de Benelux en dat resulteerde in enkele tornado’s. Zo liet een krachtige windhoos een spoor van vernieling achter in het Luxemburgse Pétange, vlakbij de Belgische grens. In Amsterdam kwam het tot een lichtere tornado die her en der wat schade aanrichtte. Maar het was misschien wel de meest gefilmde hoos ooit in Nederland! Vervolgens trok de onweersbui over het Markermeer en werd in West-Friesland opnieuw schade aangericht door een windhoos.

Het was gisteren een bijzondere weersituatie. Boven Ierland lag een depressie en daaromheen draaiden fronten. Het warmtefront kwam vrijdagochtend ons land al binnen en trok in de loop van de middag naar het noordoosten weg. Het was bewolkt en regenachtig. Soms plensde het even flink door en viel meer dan 10 mm in korte tijd. Zo viel in het Achterhoekse Hengelo 13 mm en in het rivierengebied viel plaatselijk 15 tot 20 mm. 

Daarachter brak af en toe de zon door en werd het broeierig warm. Vooral in het zuiden kon het kwik achter het warmtefront flink oplopen. In Zeeland werd het in Wilhelminadorp en Westdorpe respectievelijk 26,5 en 26,4 graden. Het Limburgse Ell kwam zelfs op 26,6 graden uit. In het noorden kwam de warme lucht te laat voor zomerse hoge maxima. Daar kon het kwik tegen de avond oplopen naar een graad of 21. Maar broeierig was het overal. 

Koufront niet zonder slag of stoot
In de loop van de middag en in de avond volgde vanuit Frankrijk het koufront. Deze kwam op hoogte snel door, maar aan de grond ging dit een stuk trager en bleven we nog lang in de warme lucht zitten. Ten zuiden van ons land werd het nog wat warmer met 27 graden in Luxemburg en 30-35 graden in het noordoosten van Frankrijk en in het zuiden van Duitsland. Terwijl aan de grond weinig wind stond uit een zuidelijke richting, stond op hoogte (bijna 5 km) een windkracht 12 met windsnelheden van 120-130 km/u. Dit noemen we windschering. Dat is een verandering in windkracht en/of -richting met het toenemen van de hoogte. Hierdoor kan een onweersbui gaan roteren en is sprake van een zogenaamde supercel. Dit is het zwaarst type onweersbui dat in de wereld bestaat.



Dit gebeurde ook in Noord-Frankrijk. Toen de zware, roterende onweersbui iets voor het avonduur de grens met Luxemburg bereikte, kwam een tornado naar beneden en deze richtte nogal wat schade aan in dorpje Pétange. Het dorpje heeft twee weerstations en daarin zien we enorme verschillen. Het ene weerstation mat een windstoot van maar liefst 128 km/u! Het zou kunnen dat de tornado (deels) over het weerstation is geraasd, maar het kunnen ook zeer zware windstoten zijn die ook bij de supercel voorkwamen nabij de tornado. Het andere weerstation rapporteerde slechts een windstoot van 39 km/u.



Ook elders in Luxemburg werd stormschade gerapporteerd, maar werden geen zware windstoten gemeten. Dit was wel het geval in Noord-Frankrijk, waar weerstation Volmunster een windstoot van 154 km/u mat!

Windhoos Amsterdam



Aan het begin van de avond ontstonden op het koufront ook in de omgeving van Amsterdam een paar stevige onweersbuien. Hier kwam een kleine supercel tot ontwikkeling en deze produceerde boven Amsterdam korte tijd een lichte tornado. De windhoos kan als een EF0 worden gekwalificeerd met windsnelheden van 105-137 km/u. De tornado was al langer actief, zelfs ten westen van het centrum, omdat daar ook schade aan daken is gemeld. Pas toen de hoos over het water (Oosterdok) trok, werd veel water opgezogen en werd de tornado eventjes goed zichtbaar. Tientallen inwoners en toeristen werden op dat moment verrast en begonnen te filmen.


De bui trok vervolgens het Markermeer op en kwam iets voor 10 uur vrijdagavond weer aan land in West-Friesland. Daar veroorzaakte een windhoos opnieuw schade in Hem, Venhuizen en Bovenkarspel. Bomen waaiden om, voertuigen raakten beschadigd en er was veel schade aan kassen. Week geleden ook al een tornadoVorige week kwam het ook al tot een EF0 tornado in Gelderland. Een buiengebied veroorzaakte overvloedige neerslag in de oostelijke Veluwe, de zuidelijke Achterhoek en de Liemers. Zo viel in Doetinchem 82 mm. In ’s Heerenberg werd een tornado gezien boven het Montferland, een heuvelachtig bosgebied. In dat bos werden een aantal bomen ontworteld. Iets daarvoor werd een bedrijf in Velp getroffen door waarschijnlijk dezelfde windhoos. Het dak waaide eraf. 

Tornado’s komen elk jaar voor in Nederland 
Jaarlijks komen 1 tot 3 lichte tornado’s voor in Nederland, ook wel windhozen genoemd. Een wat sterkere tornado, zoals afgelopen 4 juni in onder andere Rheden, komt eens in de twee à drie jaar voor. Het onderzoek naar deze ‘tornado outbreak’ loopt nog steeds en is naar verwachting dit najaar afgerond. Het ging deze avond om meerdere tornado’s, waarvan de langste een spoor had dat begon in Nijmegen en met enkele korte onderbrekingen door liep tot in Hulsen (Overijssel). Zware alles verwoestende tornado’s, zoals we die uit Amerika, maar ook Bangladesh kennen, zijn erg zeldzaam en kwamen in de vorige eeuw vier keer voor in ons land.

weer.nl
Lees ook:

#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 augustus 2019, 15:25 uur | Bericht #491599

Schademeldingen en traject windhoos Noord-Holland



Na de windhoos van afgelopen vrijdag in West-Friesland, Noord-Holland, ben ik opzoek gegaan naar informatie over de schade om zo een beeld te krijgen over de omvang van de schade en de locaties daarvan. Na wat speurwerk en rondvragen ben ik op dit moment tot de volgende kaart gekomen met schademeldingen en het traject. Volgens Wesley Boots, van 112WestFriesland, is schade het zwaarst in Hem, Venhuizen en Bovenkarspel. De breedte van het schadespoor wordt ingeschat op 60 m en de breedte van de gele polygon is circa 200 ivm onzekerheden.

De eerste schademelding komt uit Hem, aan de Elbaweg. Vervolgens komen de schademeldingen uit Venhuizen, Bovenkarspel en Enkhuizen. In Enkhuizen was de schade niet erg groot volgens Wesley Boots. De windhoos legt een duidelijk traject af van zuidwest naar noordoost. 

Metingen weerstation dijk Markermeer
Ook opvallend is dat een windmeter op de dijk, ten oosten van Wijdenes, een windstoot van 89 km uur heeft gemeten terwijl er geen schade gemeld is aan de Molenweg en Lekerweg ten noorden van dit weerstation. Dit kan er op duiden dat de windhoos tijdelijk een stuk minder kracht had of dat deze windstoot op een andere manier veroorzaakt is. 

Het traject ingezoomd en verdeelt in twee delen:


  | Gewijzigd: 11 augustus 2019, 15:32 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 494 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 494, lezen 3 mensen het topic "Onweerskansen 10 en 11 september".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden