400 extra doden tijdens hittegolf, veel tachtigplussers overleden
Tijdens de hittegolf eind juli, waarbij de hoogste temperaturen ooit werden gemeten in Nederland, stierven zo'n 400 mensen meer dan in een gemiddelde zomerweek. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de voorlopige sterftecijfers.In totaal overleden er in week 30 2964 mensen. In dezelfde week vorig jaar waren dat er zo'n 200 minder. Er zijn vooral meer mensen van 80 jaar en ouder overleden dan normaal, 1687 in 2019 om 1538 een jaar eerder. In de andere leeftijdsgroepen was het verschil kleiner.
Deze zomer was er van 22 tot en met 27 juli sprake van een landelijke hittegolf. Het CBS typeert die als kort, maar zeer hevig. In die periode waren er grote regionale verschillen in temperatuur. Met name in het oosten van het land was het langer warm. Daardoor overleden in die regio meer mensen dan in andere delen van het land.
Weinig veerkracht
Dat hoge temperaturen samenhangen met meer sterfte, bleek al uit eerder onderzoek. Hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert is dan ook niet verrast door de cijfers. "Het was wel te verwachten. De hitte was heel indrukwekkend. Ik had er zelf ook last van, dan kan je wel nagaan dat het voor ouderen met weinig veerkracht te veel wordt voor hun reserve."
Olde Rikkert legt uit waarom mensen van boven de tachtig snel in de problemen komen bij hoge temperaturen. "We zien het jaar op jaar dat na een paar dagen van hoge temperaturen het aantal spoedopnames in het ziekenhuis stijgt. Dat komt omdat ouderen vaak niet meer doorhebben dat ze dorst hebben, hun nieren slechter worden en ze relatief veel medicijnen slikken."
Dat laatste kan grote problemen veroorzaken. Veel bejaarden slikken bijvoorbeeld plaspillen, waardoor ze bij hitte het vocht in hun lichaam snel weer kwijtraken. De hoogleraar pleit ervoor om medicijngebruik van ouderen goed te controleren en zulke medicijnen bij extreme warmte even links te laten liggen. Hij ziet het jaarlijkse terugkerende dodental bij hittegolven als een "alarmsignaal" voor artsen en huisartsen.
Bron: NOS.nl | Gewijzigd: 9 augustus 2019, 12:41 uur, door Lako