Warm, zaterdag en maandag onweersbuien. Dinsdag vooral in noorden afkoeling, afnemende onweerskansen
Na de regen en onweersbuien van de afgelopen dagen met lokaal noodweer kon de atmosfeer gisteren onder invloed van een inschuivend tussenhoog weer tot rust komen en werd het na nog wat rest bewolking en Hochnebel in de ochtend gisteren een heel fraaie zomerdag. Met de aanvoer van weer warmere lucht en ondersteund door de nog krachtige zon steeg het kwik weer rap naar de 24 tot 30 graden.De oostelijke centrale en zuidelijk Alpen hadden nog te maken met wat onstabielere luchtmassa’ en daar viel lokaal nog een (onweers-)buitje. In de late avond en nacht doofden de buien door gebrek aan voeding weer uit en werd het ook hier droog en klaarde het steeds verder op.
Vandaag belooft het onder invloed van een zwak tussenhoog – Andrea – overal een op en top zomerdag te gaan worden. Met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt er droge en nog warmere subtropische lucht aangevoerd en stijgt het kwik naar 28 tot 34 graden.
Ook in de bergen is het door een inschuivende warme hoogte-rug zeer zacht. Zo wordt het op 500 hPa vlak, vandaag op circa 5800 meter hoogte, slechts -8 graden en vinden we de vorstgrens terug op 4500 tot 4800 meter. Op het 850 hPa vlak (circa 1510 meter) komt het kwik op 21 tot 24 graden te liggen.
Omdat de lucht droog is en we te maken hebben met (zwakke) hogedruk invloed en een inversie zullen de stapelwolken niet tot het buien stadium kunnen uitgroeien. Mocht er toch een regen of onweersbui ontstaan dan is de kans het grootst langs de westelijke Alpenzuidkant en later op de dag in het noordwesten van Zwitserland en de Jura!
Zaterdag neemt op nadering van een frontensysteem (koufront) behorende bij depressie Yap op web van de Britse Eilanden naar de Noorse Zee.
De kans op regen en onweersbuien weer toe. het langst zonnig en droog blijft het in de zuidoostelijke Alpen. Met het instromen van wat minder warme lucht wordt het niet meer zo warm en is het met 23 tot 28 graden meest wel gedaan. Uitzondering daarop voor het oosten en zuidoosten, hier kan het kwik in de nog drogere en warme lucht met veel zon nogmaals oplopen tot 33 a 36 graden.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Zondag stroomt er achter het koufront weer drogere lucht binnen. We hebben dan te maken met een mix van stapelwolken en zon en het kwik stijgt naar 23 tot 28 graden. De zuidkant heeft te maken met warmere maar ook vochtigere lucht en hier kan er lokaal een regen of onweersbui ontstaan. Later op de dag in de westelijke Alpen vanuit het noordwesten stijgende kans op een regen of onweersbui. De oostelijke Alpen houden het zondag waarschijnlijk droog en hier wordt het met 26 tot 33 graden ook een stuk warmer.
Ook maandag hebben we nog te maken met een tweedeling. Terwijl de westelijke Alpen en de westelijke delen van de oostelijke Alpen te maken gaan krijgen met een koufront met regen en onweersbuien. Prefrontaal met een een opkomende Föhn en met name in de oostelijke delen van de Alpen belooft het dan met veel zon nogmaals zeer warm (heet) te gaan worden. Lokaal kan het kwik stijgen naar 34 tot 37 graden (hoogste voor de oostelijke regionen)
Vanaf dinsdag komen we dan geleidelijke in weer wat rustiger vaarwater terecht. De weersverbetering hebben we te danken aan een uitloper van het Atlantische hoog. Ook de invloed van de hoogtetrog neemt verder af. De luchtmassa’s zijn niet alleen droger maar ook minder warm en dat resulteert in heel aangename zomerse 18 tot 22 graden, in het zuiden en de oostelijk regionen als ook inner-alpin (Wallis) een aantal graden hoger. De kans op een lokale bui blijft aanwezig, dat geldt met name voor de zuidkant in de warmere en vochtigere lucht.
Zonaal, verdere afkoeling
In het verdere verloop houden we een straffe westelijke hoogtestroming (zonaal) met een jet die zicht meest ten noordelijk van de Alpen ophoudt. De Alpen verblijven dan in het overgangsgebied tussen de koelere lucht in het noorden en warmere lucht in het zuiden van Europa.
In hoeverre Atlantische depressies met hun storingen ook de Alpen zullen gaan beïnvloeden of dat misschien toch de warmere lucht de Alpen weer wat terrein richting het noorden kan gaan pakken gaan we de volgende dagen in kaart brengen. Een nieuwe hittegolf is echter ook vandaag niet uit de kaarten op te maken, daarvoor met name naar het noorden toe al eerder een beetje herfstachtige trekjes!
Tot zover voor deze vrijdag, een heel fijne dag gewenst, blijf volgen, vertel het verder en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis, met een actuele temperatuur 16.9 graden.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER