Storm- & onweerskansen 9 en 10 augustus 2019
Bron afbeelding: OnweerOnline
Vrijdag en zaterdag krijgen we te maken met een actieve depressie die vanaf de Atlantische oceaan richting de Britse eilanden koerst. Dit resulteert morgen in mogelijk zware regen- en onweersbuien en op zaterdag in een stormachtige wind met mogelijk zware windstoten.
Vanavond en vannacht neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en in de (vroege) ochtend vallen in het westen van België en zuidwesten van Nederland mogelijk al de eerste buien. In de loop van de ochtend en middag breidt de buiigheid zich dan steeds verder uit over de Benelux. Dit kunnen stevige buien zijn met onweer, windstoten en veel regen in korte tijd. In de namiddag en avond klaart het vanuit het zuidwesten langzaam op en wordt het droger.
Morgen verspreid over de Benelux stevige buien. Bij deze buien kans op onweer en windstoten. Bron afbeelding: WXCharts
Overigens wordt het morgen niet koud met een temperatuur die tijdens de buien rond de 23'C ligt. Voor de buien of in langere droge perioden met enkele opklaringen kan de temperatuur morgen snel oplopen naar waardes rond de 28'C.
Zaterdag
Zaterdag verloopt met een mix van zon, wolkenvelden en vooral in de ochtend nog enkele buien, mogelijk met onweer en windstoten. In de middag is het dan op een enkele bui na droog. Koud wordt het zaterdag niet met temperaturen tussen de 20'C en 25'C.
Maar deze buien zijn het niet het belangrijkste op zaterdag. Er staat dan namelijk veel wind met aan de kust een harde tot stormachtige wind, 7-8 bft en windstoten tot rond de 100 km/uur. Verder landinwaarts staat de minder wind met in het (zuid)oosten een 5-6 bft maar ook daar nog steeds kans op windstoten tussen de 75 en 80 km/uur. In de avond neemt de wind af maar in het noordwesten en op de Wadden blijft het ook in de avond nog lang doorwaaien.
Houdt zaterdag dus rekening met deze wind tijdens eventuele buitenactiviteiten of als je aan het kamperen bent op een camping in open gebied, vlak aan zee of bij de grotere meren.
Zaterdag(middag) staat er veel wind met zware windstoten die aan de (noord)westkust en op de Wadden op kunnen lopen tot rond de 100 km/uur.
Zal de westkant richting noordoost niet uitvlakken,op grondwindfront kan wel eens de schone kant worden. Ook op plekken waar de zon goed er door komt kunnen forse cellen ontstaan. Zijn allemaal dingen die op actualiteit en nowcasten zal moeten plaatsvinden. Dan zitten die namelijk ook gewoon weer met goeie overlap. Die schering is sowieso fors aanwezig vandaag.
Inderdaad, knmi geeft ook al de kans op forse cellen vanavond in (vanuit) het westen, ik hoop erop!
Wel is er nu al behoorlijk wat neerslag te zien op de radars, dat had ik nog niet zo verwacht.
Op Harmonie is de kans van vanavond ook mooi terug te zien op dat grondwindfront.
| Gewijzigd: 9 augustus 2019, 09:38 uur, door Jo Capelle
Storm Forecast
Valid: Fri 09 Aug 2019 07:00 to Sat 10 Aug 2019 06:00 UTC
Issued: Fri 09 Aug 2019 07:03
Forecaster: GROENEMEIJER
A level 2 was issued across southeast Belgium, Luxembourg, West-central Germany and Northeast France for wind gusts, large hail, extreme rainfall and tornadoes.
A level 1 was issued across a large part of France, Switzerland, the Benelux, Germany, West Czechia and extreme W Poland for wind gusts, extreme rainfall and large hail.
A level 1 was issued across parts of England and Wales for heavy rainfall, large hail and tornadoes.
A level 1 was issue over southern Belarus, large parts of the Ukrain, Moldova and East Romania, mainly for large hail and to a lesser extent for severe wind gusts.
SYNOPSIS
A strong southwesterly mid- and upper-level flow across the Bay of Biscay and Northwest Iberia slowly translates into Western Europe, providing strong vertical wind shear. In vicinity of a low-level trough that translates northeast across France, the Benelux and Germany, well-organized storms are forecast to cause severe weather.
DISCUSSION
France, Benelux and Germany...
Along a cold front that extends from near London to Nantes, a low-level trough is developing across the Pays-de-la-Loire, that will likely become the focus of storm activity to develop during the day. Ahead of the trough and the front, abundant low-level humidity is analyzed with dew point temperatures of up to 20 C at 06 UTC. As a result, some 500 - 1200 J/kg MLCAPE is expected to develop as the boundary layer warm during the day, albeit with relatively modest lapse rates. In addition to elevated convection, surface-based initiation is expected during the early afternoon, or elevated convection may gradually become surface-based Deep-layer shear should increase as the mid/upper-level jet translates eastward, yielding 20-30 m/s of DLS across the level 2 area. As a result, a few supercells may develop, as supported by several convection-allowing models. They will be capable of producing all hazards. Fairly strong low-level bulk shear around 10 m/s and low LCL heights suggest that some risk for tornadoes will exist as well. The strong winds in the lowest kilometres suggest that swaths of damaging winds may occur with the best organized storms.
Waarschuwingen KNMI:
Waarschuwingen KMI:
Vandaag dus kans op stevige regen- en onweersbuien maar ook morgen wordt interessante een dag om te volgen want morgen staat er namelijk veel wind met kans op zware windstoten tot 80 km/uur boven land. Aan de noodwestkust en op Wadden is er zelfs kans op windstoten tot rond de 100 km/uur met mogelijk zelfs kortstondig een 9 bft. Voor de rest vallen er verspreid over de Benelux enkele buien, mogelijk met een klap onweer. Bij deze buien kunnen de windstoten nog net wat hoger uitpakken.
Zeker in deze tijd van het jaar (bomen in blad, caravans, tenten, evenementen) is dat een ding om rekening mee te houden. Voor deze windstoten heeft het KNMI code geel uitgeven voor de westelijke helft van Nederland.
Zaterdag overdag komen er in de kustprovincies zware windstoten voor van 75-90 km/u, in het noordwestelijk kustgebied enige tijd 90-100 km/u. Zaterdagavond neemt de wind langzaam af. - KNMI
We zien momenteel een vrij goede overlap tussen de verwachting van bijvoorbeeld Harmonie en de werkelijkheid:
In Frankrijk is het vlak voor de buien uit met dank aan de opklaringen en de warme sector nog ruim 30°C geworden. Daarom zal het systeem ten zuiden van Parijs als eerste activeren.
Enkel is het neerslaggebied boven West-Frankrijk iets noordelijker dan verwacht. Dit neerslaggebied is met name van belang voor het zuidoosten van de Benelux. Dit neerslaggebied komt in een gebied met temperaturen van momenteel tussen de 26 en 32°C (ten zuiden en oosten van Parijs). Hierdoor zullen de buien in dit gebied het meest actief worden, en wat noordelijker waar het koeler is, minder actief.
Mits het in de Ardennen in de tussentijd voldoende is opgeklaard en de temperatuur ook daar snel omhoog gaat, kan Belgisch en Nederlands Limburg daar nog wat van meekrijgen (in Zuid-Limburg is het momenteel al dik 24°C en vochtig).
En de rechthoek de positie van de buien, gearceerd is het gebied met de meeste aanwezige energie.
De opklaringen in Noord-Frankrijk zorgen ervoor dat de temperatuur in de warme sector goed omhoog kan gaan.
Buien in het westen
Dan kwam Harmonie ook nog regelmatig met buien in West-Nederland, deze buien zouden dan ontstaan door aangevoerde warme lucht (van ongeveer 24°C). De huidige temperatuur is dankzij de ochtendbuien wat achter aan het lopen (ongeveer 20-21°C), de opklaringen komen momenteel net de Frans-Belgische grens over, dus de temperatuur zal nu langzaam vanuit het zuidwesten gaan oplopen, maar of het voldoende zal zijn wordt nowcasten. Daarom ben ik ook zeer benieuwd of die buien, als ze ontstaan, daadwerkelijk de intensiteit krijgen die in Harmonie terugkomt.
Deze buien zouden dan ontstaan aan in West-Vlaanderen en dan naar het noordoosten trekken. De temperatuur loopt echter minder snel op dan voorspeld (door een omvangrijker gebied met regen deze ochtend), wat een vermindering in broodnodige energie zou betekenen. | Gewijzigd: 9 augustus 2019, 13:25 uur, door Thijs.
Storm verwachting voor morgen, 10-08-2019
Zoals jullie waarschijnlijk al gelezen hebben, gaat het morgen flink waaien in Nederland.
Morgen zijn er in het hele noordwestelijke deel van het land zware windstoten mogelijk.
Op de wadden kan zelfs heel even stormkracht worden bereikt (9 beaufort) en de stevigste windstoten kunnen daar boven de 100 km/u uit gaan komen.
Veel neerslag zal er niet gaan vallen, er zijn slechts lichte buien en deze trekken in een rap tempo over het land.
Hieronder staat mijn verwachting van de maximale windsnelheid, de maximale windstoot en de totale neerslaghoeveelheid op bepaalde plekken in het land. De provincies die geel, oranje en rood gekleurd zijn, hebben van mij een waarschuwing voor zware windstoten:
- Geel: lichte waarschuwing (zware windstoten van 75 tot 90 km/u)
- Oranje: middelmatige waarschuwing (zware windstoten van 90 tot 100 km/u)
- Rood: hoge waarschuwing (zeer zware windstoten van 100 tot 120 km/u)
- Paars: zeer hoge waarschuwing (zeer zware windstoten van boven de 120 km/u)
| Gewijzigd: 10 augustus 2019, 22:13 uur, door Tieske
Op dit moment is het vooral in het westen en noorden behoorlijk onstuimig met op veel plaatsen een 6 tot 8 bft en windstoten tussen de 70 n 90 km/uur. In IJmuiden werd eerder vandaag tijdelijk een windkracht 9 gemeten. Ook is daar de hoogste windstoot tot nu toe gemeten: 95 km/uur.
De wind blijft de gehele middag en aan de kust ook in de avond nog aanwezig en dus blijft de kans op zware windstoten dat ook. In de loop van de avond neemt de wind vooral boven land langzaam af maar in het noordwesten blijft het nog lang onstuimig met kans op zware windstoten. Voor de rest valt er vanmiddag nog een enkele bui en bij een bui kan de wind nog net wat feller uitpakken. Voor deze windstoten heeft het KNMI code geel uitgegeven.