Voorwoord:
Een lagedrukgebied boven het midden van Engeland trekt de komende 24-72 uur langzaam oostwaarts. Er zijn tijdens nadering en passage meerdere dagen met kans op onweer, daarom besloten om 1 topic te maken.
Situatie voor vandaag:
In de nabijheid van het laag, toenemende koude bovenluchten -20, i.s.m, het warme zeewater wat rond de 20 graden in de plus zit. Het toenemen van de dagelijkse gang, en een bijbehorende trog vandaag vrij grote onweerskansen. Er is veel forcering aanwezig, dus er kunnen talrijke buien ontstaan.
Arome toont echt het kustconvergentie effect mooi!!
Onstabiliteit:
Cape veelal de komende uren in de orde van 700 j/kg, vanmiddag met het toenemen van de dagelijkse gang, rond de 1000 j/kg wellicht noordoostelijke helften nog iets hoger 1000-1500 j/kg (verder van de trog af). Schering tussen de 10-20 kts, organisatiegraad is dus single cellen, mogelijk wat lijnorganisatie rondom de trog.
Ook de warme waddenzee/ijsselmeer doen hun aandeel. De losse buien landinwaarts gaan op dagelijkse gang nabijheid trog.
Randverschijnselen:
Aandachtspunt is de neerslag in kustregio's met name langs de lijn Den-haag-Den Helder. Buien veelal in de orde van 10-20mm, blijft de trog daar een tijdje slepen met meer organisatie is zo 30 mm of meer lokaal niet uitgesloten. Hetzelfde geld rondom het Ijsselmeergebied, vanwege de geringe wind op verschillende niveau's zijn waterhozen rondom de wadden/meren ook niet uitgesloten. Tijdens een stevige plens bui, kans op lokale downbursten, door de sterke neerslag intensiteit, onder een gortdroge luchtlaag, zijn dan windstoten van 75-90 km/ niet uitgesloten.
De dagelijkse gang is hier inmiddels goed op stoom, en dan zijn overal talrijke buien mogelijk.
Goed komende dagen dus meer kansen, alleen voor vandaag de kans gezet. De rest volgt later in andere update's.
Met vriendelijke groet,
Tatanka
| Gewijzigd: 31 juli 2019, 06:20 uur, door Tatanka
Enkele onweersbuien
Vanaf de tweede helft van de ochtend trekken (onweers)buien noordoostwaarts over het land. Daarbij is vooral in het noordwesten en noorden kans op hagel en windstoten rond 60 km/uur.
De buien nemen vanaf het einde van de middag in intensiteit af.
Aandachtspunt ligt dan ook volledig op de bovengenoemde regio's precies waar de waarschuwingen staan, al kan er zo in limburg ook wel buien met onweer tussen zitten. De kans loopt vrijwel in de lijn der verwachtingen!!
| Gewijzigd: 1 augustus 2019, 06:33 uur, door Tatanka
Voorwoord:
In de nabijheid van een actief lagedrukgebiedje net ten noordwesten van de wadden. Komen vandaag (en morgen ook nog) regelmatig oplevende fronten langs met koude bovenluchten. Met het oplopen van de dagelijkse gang en doormiddel van kustconvergentie, en het warme water van de waddenzee/en ijsselmeer. Kunnen deze soms gepaard gaan met onweer, en lokaal veel neerslag. Het is niet het meest georganiseerd onweer, wat langs komt. Het blijft daarom ook lokaal in een grotere regio, waar ze dan gepaard kunnen gaan met het onweersverhaal/neerslag.
Onstabiliteit en randverschijnselen:
Cape vandaag weer in de orde van 700-1000 j/kg, schering blijft onverminderd laag 10-15 knopen. Rondom de meren blijft er toch wel te veel wind staan voor waterhozen 4/5 bft. Das teveel wind om een goed ontwikkelde waterhoos te geven, wel zou je vandaag wat funnels kunnen spotten. Organisatie graad is vandaag ook weer single cells verscholen, of los kortstondig geisoleerd. Er valt veelal 10-15 mm, op een wat actievere bui, of buien lokaal iets meer 20-25 mm.
Actualiteit radar ververst zich continue.
Vanavond of morgen vroeg meer over de kansen van morgen, die worden weer wat groter en ook actiever op grotere schaal.
Met vriendelijke groet,
Tatanka
| Gewijzigd: 1 augustus 2019, 10:57 uur, door Tatanka
Morgen kans op waterhozen en veel regen
Vrijdag zorgt een lagedrukgebied voor flink wat buien. Bij buien is er verspreid in het land ook kans op onweer. We verwachten op enkele plaatsen tientallen millimeters regen, mogelijk met wateroverlast tot gevolg. Naast regen en onweer kunnen vooral op de Waddenzee en de grote meren mogelijk waterhozen worden gespot!Plaatselijk kans op wateroverlast
Vrijdag vallen er verspreid over het land flink wat buien. In een brede strook over de grote meren naar het oostelijke Rivierengebied kan veel regen vallen, lokaal misschien wel meer dan 35 millimeter. Van die grote hoeveelheid regen kan een groot deel vallen in een korte tijd, wat op sommige plaatsen wateroverlast kan opleveren.
De meeste buien vallen overdag in het noordwesten, midden en oosten van het land. In het zuidoosten vallen later in de middag en 's avonds de eerste stevige buien. De minste neerslag wordt in het zuidwesten en delen van het noordoosten verwacht. Regionaal zullen de verschillen groot zijn vanwege het zeer lokale karakter van de buien. Naar verwachting wordt het in de loop van vrijdagavond en de nacht naar zaterdag op de meeste plaatsen droog.
Kans op waterhozen
Door de extreme hitte zijn de grote meren, de Waddenzee en de kustwateren flink opgewarmd. Het lagedrukgebied dat vrijdag over vooral de Waddenzee en de grote meren trekt, is gevuld met vrij koude lucht. Nabij de kern van het lagedrukgebied is er weinig wind en verandert de wind ook snel van richting op een korte afstand. Al met al een goed recept voor het voorkomen van waterhozen.
De grootste kans op het zien van waterhozen is in de vroege ochtend op de Waddenzee of in de late ochtend of begin middag op de grote meren. Waterhozen zullen vooral nabij buien te zien zijn of onder groeiende grote stapelwolken. In de loop van de middag neemt de wind van het noorden uit in kracht toe, waardoor de kans op waterhozen kleiner wordt.
Gevaar voor watersporters
Waterhozen blijven vrijwel altijd boven water, maar soms komen ze aan land. In bijna alle gevallen zijn ze zwakker dan tornado's die voor kunnen komen bij zware onweersbuien boven land. Het is niet uniek dat windsnelheden nabij een waterhoos ver boven 100 km/uur uitkomen, maar meestal is de windsnelheid wat lager. Toch is het vooral voor watersporters op de grote wateren zeker uitkijken, want waterhozen kunnen snel ontstaan. Gelukkig bewegen waterhozen zelden snel.
Watersporters moeten vooral uitkijken naar kleine slurfjes uit wolken of opspattend water als gevolg van hoge windsnelheden. Het is dan ook zaak om een waterhoos goed in de gaten te houden. Beweegt de waterhoos niet naar links of rechts terwijl deze groter wordt, dan komt de waterhoos recht op je af en moet je wegwezen. Open water vermijden is in verband met waterhozen niet nodig, het risico op gevaarlijke situaties door onweer is groter.
Bron: Weerplaza.nl
Op buienstraat boven Kop v. Noord Holland werd deze hoos gezien in Zwaagdijk! Kan een #windhoos zijn, als ie met z'n circulatie ook echt de grond bereikt en boven land zat. Waarschijnlijker: een #waterhoos, die boven open water (IJsselmeer) zat. Niet op te maken uit dit beeld. pic.twitter.com/hpCkyyDtaH
— Reinier van den Berg (@weermanreinier) July 12, 2019
... Netherlands, Germany, Czech Republic, N Austria ...
Some hundred J/kg CAPE form in response to daytime heating on the cool side of the frontal zone. Scattered storms may already be active in the morning over the Netherlands, where a mesoscale cyclone (possibly even with a shallow warm core) moves onshore. Isolated waterspouts are not ruled out near the center of this cyclone or in the German Bight, which may also see morning showers.
In the late morning to afternoon, scattered convection will initiate further inland.