Regen en onweersbuien brengen afkoeling
Uitgaande van een hoogtetrog die zich uitstrekt vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan over de Britse Eilanden tot over de Pyreneeën was het ook gisteren in de Alpen weer onbestendig. In de ochtend konden we nog van de zon genieten maar al vrij snel ontstonden er weer stapelwolken gevolgd door regen en onweersbuien. Deels waren dit pittige buien met plensregen, hagel en ook zware windstoten.Zoals we dat zo vaak zien bij dit soort convectief doorspekt weerbeeld zagen we net als ook de voorgaande dagen lokaal grote neerslag verschillen. Ofschoon we nog steeds aan de warme kant van de jetstream liggen kwamen de temperaturen opnieuw wat lager uit dan de voorgaande dagen. Het warmst werd het in de oostelijke delen met hier en daar nog 31 tot 33 graden als maximum, in het westen werd de 30 graden grens nauwelijks nog overschreden.
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we de Atlantische langgolvige hoogtetrog nog wat verder naar het oosten toe doorschuiven. Ook de lagedruk aan de grond met kernen boven Duitsland en de noordelijke Adria trekt langzaam verder naar het oosten.
Samenhangend daarmee trekt een (afzwakkend) koufront de Alpen binnen en gaat van west naar oost nogmaals de neerslag en buienactiviteit triggeren. Vandaag is het een overwegend grijs grauwe regenachtige dag met vooral naar het oosten toe vanmiddag ook weer kans op (pittige) onweersbuien. De oostelijke regionen van Oostenrijk houden het nog het meest lang droog en zonnig.
De (noord) westelijke Alpen komen morgen achter het koufront in markant koelere lucht terecht. De zuidkant en oostelijke Oostenrijkse regionen verblijven nog in de duidelijke warmere en vochtigere luchtmassa’s. Op 850 hPa (1500m) varieert het kwik tussen de 9 a 11 graden in het noordwesten en tot 18 a 19 graden in het zuiden en uiterste oosten.
De middagtemperaturen stijgen naar 21 graden in het westen en tot lokaal 31 graden in het oosten en zuiden. Ook in de bergen gaat het van het westen uit afkoelen waarbij de vorstgrens daalt naar 3200 meter in het westen. In het oosten ligt deze nog meest rond de 4200 meter.
Maandag krijgen de westelijke Alpen te maken met een inschuivend tussenhoog en een tijdelijk ook weer het inschuiven van de warmer hoogterug en gaan de temperaturen ook hier weer in de lift. Met veel zon kan het kwik dan weer stijgen naar 25 tot 32 graden. Dinsdag dan ook in de oostelijke Alpen onder hogedrukinvloed algemeen verbeterende condities en afnemende buienkansen. Qua temperaturen weinig verandering.
Vanaf woensdag verblijven de Alpen in het overgangsgebied van een meanderende polaire jetstream en met een overwegende westelijke hoogtestroming. In het grensgebied van de warmere luchtmassa’s in het zuiden (zuidkant) en de wat koelere (opgewarmde) maritiem polaire luchtmassa’s in het noorden kunnen zich, mede gesteund door de dagelijkse gang of getriggerd door (zwakke) storingen steeds weer regen en onweersbuien ontwikkelingen. De temperaturen handhaven zich meest op een vrij normaal zomers niveau tussen de 25 en 30 graden, in het zuiden ook warmer, in het noorden ook wat koeler.
Hoe het één en ander dan precies zal gaan verlopen gaan we de komende dagen proberen in kaart te brengen. Tot zover voor deze zondag. Blijf volgen, vertel het verder en dan graag weer tot morgen, ciao.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats