Voorwoord:
De kansen van vandaag en morgen in 1 topic gedaan, tot hoever de fronten van het zuiden uit landinwaarts gaan de komende 24-48 uur is lastig aan te geven. Waarbij een enkele model nog tot over de grotere rivieren komt. Laten (tevens met ieder nog weer positionerings verschillen) enkele modellen het er onder houden.
Dit is voornamelijk voor morgen het geval,morgenvroeg kom ik voor zaterdag met een nieuwe update. Want er gaat genoeg in de atmosfeer gebeuren komende 24-48 uur. Dan kan er dus iets beter gekeken worden voor de kansen, het noorden en noordoosten zouden prima nog wat langer in de tropische lucht kunnen blijven zitten. Of die uiteindelijk zaterdag of zelfs pas zondag mee gaan doen met onweersbuien is dus nog afwachten. Ook dit zal in een latere update wel weer besproken worden, mits daar de aanleiding toe is. Voor vandaag lijken de modellen wel tamelijk eensgezind het accent ligt duidelijk op Belgie en Zuidelijk NL
Onder harmonie mooi het extra orografisch trigger effect te zien, teven ook de scheidingslijn tot hoever het front komt. Morgen trekt het front iets noordelijker maar blijft nog tamlijk over de zelfde regio's hangen (daarover morgen meer in een nieuwe bericht). We zijn dan ook weer 24 uur verder.
Situatie:
In de loop van de middag schuift een thermische vore binnen vanuit zeeland, en die komt uiteindelijk NW-ZO georienteerd over het midden van het land te liggen. De lucht wordt iets vochtiger en de convergentie nabij het laag kan als extra trigger dienen. In Belgie met name boven de Ardennen, zou orografisch gezien ook nog een extra forcering erbij kunnen komen. Ik verwacht vandaag de meest actieve buien dan ook boven de Belgische Kempen/Ardennen/ Kempen (inclusief) zuidelijke delen N-Brabant, en Belgisch en Nederlands Limburg. Vlaanderen en Zeeland mogelijk deels randstad zijn ook gevoelig voor buien.
Onstabiliteit:
Cape vandaag in de orde van 1500-2000 tot lokaal 2500 j/kg, laatste is mogelijk als de convectie nog wat langer op zich wacht.De schering bedraagt veelal rond de 25kts in belgie tot 10-20 kts in ZW-Z-ZO NL. Single cells met wat organisatie tot multicell clusters is mogelijk het laatste is allemaal zeer rommelig.
Randverschijnselen:
Vanwege het traag verplaatsen van zowel thermische vore/buien, kans op lokaal veel neerslag. Op zwaardere exemplaren of georganiseerde clusters veelal 30-40 mm lokaal in Limburg wellicht nog wat meer. Aangezien de lucht in de onderste lagen gortdroog is kunnen er tijdens buien flinke valwinden komen. Daarbij is kans op windstoten van 90-100 km/u. Hagel is mogelijk in de orde van 2-4 cm lokaal 5cm. Gisteren op mindere waardes waren er al meldingen van 2-3cm. Bliksemactiviteit is matig tot hoog.
Vanavond kunnen de buien nog zeker tot de late uurtjes aanhouden, maar doven geleidelijk aan uit. Morgenvroeg kan de convectie al weer snel opgang komen in dezelfde regio's en mogelijk ook al wat verder landinwaarts nederland. Zoals eerder aangeven zal vanaf morgen de situatie weer verder bekeken moeten worden.
Met vriendelijke groet,
Tatanka
| Gewijzigd: 26 juli 2019, 09:24 uur, door Tatanka
Komende uren moet Limburg rekening houden met onweersbuien die voor veel neerslag kunnen zorgen in korte tijd, en zeer lokaal windstoten van 90-100 km/u. Veelal 60-75 km/u in een downburst vanwege de gortdroge onderlaag onder de buien pakken juist de hogere windstoten uit. Tevens kan er hagel optreden van 3-4cm of lokaal 5cm.
https://www.lightningmaps.org/#m=oss;t=3;s=0;o=0;b=0.00;ts=0;y=50.639;x=5.4767;z=7;d=2;dl=2;dc=0; | Gewijzigd: 26 juli 2019, 14:29 uur, door Tatanka
KNMI heeft voorlopig enkel voor Limbug code geel uitgegeven
KMI heeft code geel staan voor heel het land (tot en met zondagochtend):
De eerste onweerscellen hebben zich acteel gevormd net buiten de Nederlandse landgrenzen. De komende uren zullen er nog meer cellen gaan ontstaan boven de Ardennen en mogelijks ook al Belgisch Limburg.
Edit: mooi plaatje van een KMI webcam uit de Ardennen:
| Gewijzigd: 26 juli 2019, 15:52 uur, door Sven
Buien onstaan in Brabant en Limburg
Op de radar is de vore goed zichtbaar, als een lijn met hogere reflectie:
Op de meeste plaatsen op de vore is te weinig energie beschikbaar, omdat de lucht zeer droog is. Op de plaatsen waar er een orografische trigger is (de Ardennen of Limburgse heuvels), of waar de convectietemperatuur bereikt is (Brabant) ontstaan buien.
Kans op hagel
Op de radar zien we ook intensiteiten van meer dan 100 mm/uur, soms wel meer dan 200 mm/uur. Dit is meest waarschijnlijk hagel, mogelijk grote hagel (meer dan 2 cm). Kans op hagel is op het moment van schrijven het grootste in Zuidoost-Brabant (Helmond-Weert-Someren-Deurne). Kleinere kans ook in Midden-Brabant (Boxtel-Den Bosch), en Belgisch-Limburg. Later kunnen er ook nog buien met hagel ontstaan in Midden-Limburg. | Gewijzigd: 26 juli 2019, 17:26 uur, door Thijs.
Voor morgen vrijwel een herhaling van zetten met nog een stukje noordelijker mogelijk.
... BENELUX
A level 1 was issued in a belt from NE Spain, through SE France, parts of BENELUX, S Germany, Czech Republic, Slovakia, Austria, Hungary and Slovenia mainly for excessive rainfall, large hail and severe wind gusts.
Widespread thunderstorms are forecast to initiate during the day in uncapped airmass with low LFCs. While weak vertical wind shear will preclude well organised storms, forecast profiles suggest high precipitation efficiency in the environment of high RH throught the deep layer of troposphere, low LCLs and significant warm cloud depth. Excessive precipitation will be primary concern and the threat seems to be elevated especially over Belgium / S Netherlands along the stalling boundary and over the Alps, where numerous rounds of storms will be possible.
| Gewijzigd: 26 juli 2019, 23:20 uur, door Tatanka
Actueel zien we op de thermische vore in het Zuiden van NL,en in België hoogtetrog/i.s.m vore (Vlaanderen), nog stevige cellen die eerder vannacht zijn onstaan wegtrekken richting de kust van oost naar west. De verwachting is dat de forceringen,tijdelijk afnemen. Om vanmiddag weer los te gaan, op vrijwel de zelfde lijn. De fronten liggen aardig stationair. In korte tijd kunnen er tientallen mm's water vallen. 30 tot 40 mm is niet uitgesloten en in geval van meerdere cellen over je heen kan en nog veel meer vallen. Dergelijke buien zullen dus ook vanmiddag weer voor overlast zorgen.
Later vanmiddag verplaatst de vore zich wat meer richting de lijn noord-holland gelderland, dan ook daar mogelijk cellen, Zondag verandert er in eerste instantie niet zo veel. Het zuiden blijft gevoelig voor de regen en onweersbuien terwijl in het noorden weer tropisch kan worden. Uiteindelijk nemen daar ook de kansen op onweer toe maar zo fors als vandaag in zuiden zal het niet worden.
Ik ga er geen al te lange stuk van maken, weinig slaap gehad.
Een fijn weekend iedereen!!
| Gewijzigd: 27 juli 2019, 06:51 uur, door Tatanka
Toch nog een mooie bliksem kunnen vangen!. Een minuut of 20 later kwam er een veel gekkere CC ontlading en ook een CG wat een inslag veroorzaakte in de wijk Waterland (Spijkenisse) Een boom werd hierbij geraakt.
Foto: Spieke.nl (facebook)
Gave fotos bassmachine... Hier bij de boom zie je overduidelijk dat deze is geexplodeerd. Het vocht in de boom warmt zo snel op dat het in stoom verandert wat nergens heen kan waardoor de druk te hoog wordt en de boom explodeert... En daarom lieve kindertjes schuil je dus NOOIT onder een boom.. Niet alleen is er kans op electrocutie.. de hele boom verandert in een fragmentatiebom.. In dit geval is het een wilg.. wilgen houden veel vocht vast wat je onderin de stam goed kan zien..
| Gewijzigd: 27 juli 2019, 13:08 uur, door Nelisz
Ook hier enorm stuk jaloezie.....
Laten we hopen dat we zondag of maandag, of in ieder geval woensdag nog enig onweer en regen krijgen bij en boven de stad Groningen.
Radar voor vandaag, hoop dat ie gewoon doorblijft verversen.
Voorwoord:
In het zuiden en zuidwesten valt actueel op veel plaatsen regen. In de rest van het land is het vanochtend droog met in het noorden en noordoosten veel zon. In de loop van de middag ontstaan in het noorden noordoosten en oosten lokale (maar stevige)onweersbuien. In de Achterhoek, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland kan de temperatuur nog oplopen naar 27-30 graden. In het zuiden en westen wordt het 20-24 graden, een twee-deling die we niet vaak zien. Normaal zijn de rollen omgekeerd, en is het zuidelijker warmer als hier in het noorden, en noordoosten.
Synoptische situatie:
Later vanmiddag schuift de thermische vore die over het zuiden ligt actueel weer verder noordwaarts richting de warme lucht, dit gaat allemaal sneller dan de afgelopen dagen. Sterker nog die kwam vaak niet verder dan net over de grotere rivieren, mogelijk nog met genoeg ruimte om het eerst flink op te laten warmen aan de noordelijke kant (zie boven bij voorwoord). Er is daarbij een kleine kans dat het onderweg richting het noorden/noordoosten toch nog weer energie pakt voor wat onweer over het midden van het land.
Tegelijkertijd scheert nog een een 500hpa laagje boven de wadden langs. Met oorsprong Polen wegtrekkend over Noord-Duitsland richting Schotland. Met daarbij nog een trog die voor extra forcering kan zorgen in het noorden/noordoosten en oosten. De buien zouden dus makkelijk moeten kunnen onstaan. Op hoeveel onstabiliteit dit gaat is afwachten, vroege bewolking of vroege convectie kan daar aardig wat vanaf snoepen. Dus de marge's liggen tussen de 800-1600 j/kg.
Onstabiliteit:
Zoals boven aangeven naar gelang van situatie in de orde van 800-1600 j/kg veelal rond de 1000 j/kg, kijken we naar de sat dan is noordoosten en nw-dld tamelijk schoon en lijkt de aanwezige bewolking eerst wegebrand worden. Schering is iets hoger dan afgelopen dagen in het zuiden, 20 knopen, daardoor zit het op de wip van pulse tot slecht georganiseerd multicellen. De buien trekken traag, of blijven lang rond de zelfde plek hangen, met wat meer organisatie is dus lokaal veel neerslag mogelijk 20-30mm. En kan het bij jou prima droog blijven en 10 km verder op stevig plensen en onweren.
SAT24 Bewolking
Randverschijnselen:
Veel neerslag in korte tijd, vanwege de organisatie graad vaak zeer lokaal tot lokaal, 20-30 mm is niet uitgesloten. Wellicht nog iets meer, verder vanwege de aanwezige droge onderlaag, en de hoge basis van de buien. Kunnen er dus downbursten opzitten, met daarop zeer lokaal windstoten van 75-90 km/u. En er is een kleine kans op hagel 1-2cm.
Lightningmaps
Tatanka