De 9de plaats is binnen, dankzij de hittegolf van eind augustus is misschien ook de 7de en 8ste plaats binnen bereik. Hiervoor hebben we nog wel een septemberzomer nodig. De kans daarop is niet heel groot, maar we hebben nog maar 4 warmtegetallen nodig.
Met het langer worden van de nachten wordt het in september steeds lastiger warmtegetallen te krijgen. Voorwaarde voor warmtegetallen in september is een sterke zuidstroming. Het liefst koelt het 's nachts dan ook niet te ver af, dan trekt de nacht het gemiddelde niet zo omlaag. In september heeft de kust een (klein) voordeel op het binnenland door het warme zeewater.
We zagen 3 september in Wijk aan zee net 0,1 warmtegetal (de rest van de kuststreek greep net naast warmtegetallen).
12 september hadden we op grote schaal warmtegetallen (enkel het noorden bleef achter). We hadden de warmtegetallen vooral te danken aan een warme nacht, overdag ging het kwik naar 24,0°C in Ell.
Westdorpe, Gilze-Rijen en Eindhoven deelden allen in de hoogste dagscore.
22 september ging het kwik nogmaals in de lift. Dankzij een stevige zuidelijke stroming en maximale zonneschijn steeg het kwik in de laatste decade van september op maarliefst 5 stations tot 28°C of hoger. Maastricht kreeg de hoogste dagscore.
Zouden er nog warmtegetallen komen in oktober? Het zou zomaar kunnen, voor 1979 was het nog nooit voorgekomen. Ook komen er van de 8 jaar waarin het ooit is voorgekomen maarliefst 4 uit de afgelopen 10 jaar.
| Gewijzigd: 28 september 2019, 21:34 uur, door Thijs.
Warmtegetallen sprokkelen in september
Er waren slechts enkele dagen waarop er warmtegetallen te behalen waren in september. Ik ga ze even langs.
Ukkel & De Bilt
Op 12 en 22 september kwamen er warmgetallen binnen. 12 september was er een erg milde nacht die voor een hoog gemiddelde zorgde. Rond de 21ste en 22ste was het volledig zonnig en kon de temperatuur overdag flink stijgen, overdag werd het de 22ste 26,5°C in de Bilt en 28,4°C in Maastricht. In Ukkel was het telkens warmer, en dus een hoger warmtegetal (klimatologisch gezien logisch).
We kunnen al met zekerheid stellen dat 2019 eindigd als 9de in de ranglijst van hoogste scores. We hebben niet zo hoog gescoord als 2018, maar een top-10 positie is zeker bijzonder!
Overzicht september
Maastricht behaalde de meeste warmtegetallen, terwijl Westdorpe en Eindhoven de meeste zomerse dagen behaalden (25,0°C). In het noorden waren er diverse stations die de afgelopen maand zowel geen zomerse dagen als warmtegetallen behaalden. Dat is volkomen normaal gezien het einde van de zomer.
Wederom warmtegetallen in oktober
Net zoals vorig jaar, toen er tussen 10 en 15 oktober erg veel warmtegetallen binnenkwamen, zijn er dit jaar ook oktober-warmtegetallen behaald. Dit is bijzonder, in Maastricht is dit nog maar in 20 van de 114 jaar gebeurd. In Den Helder is dit nog maar in 3 jaar van de 113 jaar gebeurd. Vorig jaar verbrak alle records, dit jaar is het 'gewoon' bijzonder.
Aan de andere kant zijn er in Eelde in 5 van de 114 jaar al koudegetallen gescoord in oktober!
Er kwamen afgelopen zondag enkel warmtegetallen binnen in het zuidoosten, Maastricht kreeg er de meeste.
De zomer van 2019: bij vlagen bijzonder heet
De zomer van 2018 was er al eentje om niet te vergeten, maar de combinatie 2018-2019 is ook erg bijzonder. Waar 2018 vooral zeer langdurig zomers tot tropische temperaturen gaf, kende 2019 juist langere periodes met normale tot iets koelere temperaturen. Er waren echter twee pieken met extreme temperaturen, tijdens één piek kwam het zelfs op 3 dagen tot boven het ''onaantastbare Warnsveld''.
Vergeet Warnsveld, Gilze-Rijen is de nieuwe recordhouder. De vraag is: voor hoe lang? Zal het de komende decennia weer verbroken worden? Zien we dan 41°C?
Wederom een plaats in de top 10
Dankzij de hete periodes deze zomer is de totaalscore tot uitgekomen op 130,9. Dit is goed voor de 9de plaats in de top-10.
Als we kijken naar de top 20 sluit 2019 aan bij 2001, 2003, 2006, 2013, 2016 en 2018 uit de 21ste eeuw.
Wanneer we de 21ste eeuw vergelijken met de 20ste eeuw, zien we een duidelijke toename. Ik heb het gemiddelde warmtegetal genomen van de 20ste eeuw en deze vergeleken met het warmtegetallen van deze eeuw. Bijna alle jaren zaten boven dit gemiddelde, enkel 2011 lag er net onder.
Alle bovengemiddelde jaren zijn rood gekleurd, alle jaren onder gemiddelde zijn blauw.
De zomer van 2019: De Bilt
De zomer had even nodig om op gang te komen, de eerste warmtegetallen kwamen in de Benelux al in april binnen, De Bilt moest echter nog tot juni wachten, want een koele mei volgde na april.
De zomer kenmerkte zich door het patroon van een koele eerste helft van de maand, en een zeer warm tweede deel van de maand. Zo was de tweede helft van juni erg warm. Er stond enige tijd een hittegolf met net 40°C op de kaarten, maar door een inkomende noordenwind werd de hete periode in tweeën gesplitst en kwam er voor een groot deel van het land net geen hittegolf (Vlaanderen en het zuiden hadden er wel één). Juni was verder best rijk in onweer. Met name rond 5 juni kwamen er meerdere dagen flinke buien over de Benelux.
In de tweede helft van juli stond er opnieuw een hittegolf op het programma, en naarmate we dichterbij kwamen werd er ook meer duidelijk over extreme hitte die mogelijk was. Deze keer vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats en op donderdag 25 juli 2019 schoot het kwik omhoog naar 40,7°C in Gilze-Rijen. Ook was er nog nooit eerder zo'n hoog warmtegetal genoteerd, Eindhoven noteerde een gemiddelde dagtemperatuur van 31,2°C (goed voor 13,2 warmtegetallen). De hittegolf duurde in De Bilt van 22 tot 27 juli.
In de tweede helft van augustus volgde opnieuw een landelijke hittegolf (23 tot 28 juli).
In september kwamen er nog enkele warmtegetallen voor, en ook oktober bracht warmtegetallen voor delen van de Benelux (niet voor De Bilt).
De zomer van 2019 in het hele land
Allereerst stond Ukkel (BE) eerste, maar in juni nam Maastricht de eerste plaats over. Echter was de opkomst van Arcen in juli niet te stuiten en vanaf 28 juli stond Arcen op de eerste plaats (met dank van de komst van de verkoeling uit het zuidwesten).
Dat maakt de uiteindelijke top 3:
1. ARCEN 198,2
2. MAASTRICHT 196,2
3. HUPSEL 187,1
Aan de linkerzijde zie je de rang t.o.v. van vorig jaar. Wanneer enkel het rangnummer gekleurd is, heeft het station slechts 1 of 2 plaatsen verschil met vorig jaar. Wanneer de stationsnaam ook rood/groen is, dan heeft het station 3 of meer plaatsen gewonnen/verloren t.o.v. vorig jaar.
We zien dat Twenthe en Hupsel een erg goed seizoen gehad hebben (wellicht met dank aan de droge omstandigheden daar). Ook Drenthe en Groningen scoorden relatief beter dan vorig jaar. Het zuidwesten scoorde juist relatief slechter dan vorig jaar. (Absoluut was de score vorig jaar hoger, enkel de Wadden scoorden dit jaar beter).
Op de kaart zag dat er zo uit:
Hellmannen
Dan is het nu eindelijk tijd voor koudegetallen, hopelijk duurt het wachten op de eerste koudegetallen niet te lang en wordt het een mooie winter.
Op welke winter hoop jij? Stuur nu je inzending in in het topic de grote onweeronline winterwedstrijd 2019! Je maakt kans op interessante magazines over de Alpen of over de meteorologie! Daarnaast is het leuk iedere maand te kijken hoe je ervoor staat!
Je hebt nog tot zaterdag 30 november, dan gaat de wedstrijd van start.
| Gewijzigd: 18 november 2019, 23:15 uur, door Thijs.