Donderdag hoogtepunt hittegolf, lokaal 38 tot 39 graden
Een zwakke storing (koufront) trok zondag van west naar oost over de Alpen. In de westelijke Alpen viel daarop vooral in de nacht van zaterdag op zondag en deels nog op zondag ochtend neerslag.De oostelijke Alpen hadden juist overdag te maken met regen en onweersbuien, in de westelijke Alpen werd het daarentegen droog en zonnig onder invloed van luchtdrukstijgingen.De temperaturen stegen al gelang zon of bewolking naar 23 tot 28 graden en in het inner Alpine Wallis en het zuidelijke Tessin naar 30 tot 33 graden. De vorstgrens varieerde tussen de 4100 meter in het westen en zuiden en 3700 meter in het noorden en oosten.
Afgelopen nacht koelde het al duidelijk minder af en lokaal kon men aan de zuidkant alweer een tropennacht noteren. Vandaag neemt de invloed van hoog Yvonne met kern boven centraal Europa verder toe en kan het kwik met veel zon oplopen naar 23 tot 31 graden en lokaal zijn 33 tot 34 graden mogelijk (Wallis).
Knalblauw zal het echter vandaag nog niet overal worden door overtrekkende (hogere) wolkenvelden en meest vlakke stapelwolken in de bergen. In oostelijke zuidelijke Alpen zouden deze heel lokaal nog tot een buitje kunnen uitgroeien.
Vanaf dinsdag schuift het hoog met zijn as nog iets verder op naar het oosten en daarmee kan vanuit het zuiden nog warmere (hetere) lucht vanuit het zuiden naar het noorden en noordoosten gaan uitstromen.
De temperaturen gaan met volop zon verder in de lift, dinsdag en woensdag wordt het op uitgebreide schaal 32 tot 34 graden en lokaal ook nog meer (Wallis). Donderdag lijkt het hoogtepunt van de hittegolf te worden bereikt en wordt het met 35 tot 38 graden bloedje heet.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Ook voor de Alpengletsjers breken weer barre tijden aan. Onder invloed van een warme hoogterug stijgt het 500 hPa vlak naar bijna 6000 meter en met een temperatuur van slechts – 6 tot -8 graden is het ook voor die hoogtes bijzonder warm. De vorstgrens stijgt naar maar liefst 4800 a 4900 meter en mogelijk zelfs naar 5000 meter.
De aangevoerde lucht is niet alleen zeer warm maar ook droog waardoor de onweerskansen klein zijn. Een lokaal warmte onweder in de loop van de middag en met voorkeur voor de bergen rond de Alpenhoofdkam blijft echter op de loer liggen.
Tegen het einde van de week en in het weekend verplaatst het zwaartepunt van het zomerhoog – Yvonne – zich verder richting Scandinavie liggen en het Azorenhoog boven de vertrouwde plek. Tegelijkertijd probeert en hoogtetrog (lagedruk) zich tussen beide systemen richting west Europa door te wurmen. Het is nog niet geheel duidelijk of, dan wel in welke mate dit zal gaan plaatsvinden.
Hoe dan ook gaat er van het noordwesten en westen vochtigere lucht binnen stromen waardoor de atmosfeer toenemend onstabiel van opbouw wordt. Dit zal zich gaan vertalen in meer wolken en stijgende onweerskansen en gaan ook de scherpe kantjes van de hittegolf er af, dit geldt speciaal voor de westelijke Alpen. De oostelijke en deels ook zuidelijk Alpen zullen in mindere mate met de afkoeling te maken krijgen.
Hoe (en of) dit allemaal in zijn werk zal gaan en of het met de hittegolf dan weer gedaan is zullen de komende dagen duidelijk moeten maken. Daarover dan later meer! Fijne dag en graag weer tot een volgende keer. Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.