Maandag en dinsdag (stevige) onweersbuien, aanhoudend warm
Het begint een beetje een eentonig verhaaltje te worden met het subtropen zomertje en hitte. Ook gisteren was het weer extreem warm met op uitgebreide schaal middagtemperaturen die tot 35 a 38 graden opliepen. Nog warmer werd het in delen van Duitsland, in Bad Kreuznach in Rheinland-Pfalz steeg het kwik naar 39.2 graden en dit is tegelijkertijd een nieuw Duits juni record!Verkoelende berglucht en gletsjers. Zelfs op de Gornergrat in Zermatt op
3100 meter hoogte wees de thermometer 15° in de plus aan
Omdat de luchtvochtigheid in de loop van de dag wat toe nam werd het ook wat broeierig en was het voor het gevoel zelfs nog warmer dan de voorgaande dagen. Ook de atmosfeer reageerde op de toename van de luchtvochtigheid. In de middag begon zich boven de bergen stapelwolken te vormen die in de westelijke Alpen later in de middag het buien stadium bereikten. Lokaal waren dit pittige buien met lokaal in korte tijd veel neerslag en ook hagel en zware windstoten.
De buien zijn een voorbode voor meer buien voor vandaag en deels ook nog voor de dinsdag. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we hoog Vera in afgezwakte vorm nog terug boven oost Europa (Balkan). Een ander hoog – Winnie – bevindt zich boven de Atlantische Oceaan.
Samengaand met een depressie luisterend naar de naam – Nasir – met kern boven noord Scandinavië heeft zich een koufront tussen de hogedruk systemen gewurmd welke langzaam verder naar het zuidoosten trekt. Het koufront vormt de scheidingslijn tussen veel koelere van origine maritiem polaire luchtmassa’s en de veel warmere (hete) subtropische luchtmassa’s in het zuiden.
In het overgangsgebied tussen deze verschillende luchtmassa’s en samenhangend met het koufront zien we een zone met onstabiele(re) luchtmassa’s waarin zich gaarne onweersbuien ontwikkelen.
De regen en onweersbuien losten door gebrek aan “voeding” in de nacht weer op en na een zwoele (tropen)nacht stijgt het kwik vandaag met veel zon weer snel naar tropische hoogtes. Pre frontaal en met nog langere tijd zon kan het vooral in de oostelijke Alpen zeer warm (heet) gaan worden met lokaal 38 tot 39 graden.
Sneller dan gisteren vormen zich in de onstabiele luchtmassa’s overdag stapelwolken die uiteindelijk het buienstadium zullen bereiken. Dit kunnen pittig onweersbuien zijn met lokaal in korte tijd veel neerslag, hagel en (zware) windstoten. (Estofex level 1 tot 2)
De onweersbuien zullen in eerste instantie in de berggebieden tot ontwikkeling komen, later smeren deze zich dan ook uit tot in het Alpen voor -laagland. Mocht je vandaag een barbecue op het programma hebben staan of een uitstapje in de bergen houdt dan in ieder geval goed de lucht en radar in de gaten.
Dinsdag is het met de hitte voorbij en hebben we te maken met meer bewolking en buien. In de oostelijke Alpen kunnen er in de ochtend al buien vallen, in de westelijke Alpen wordt het overdag droog en krijgt ook de zon nog flink wat speelruimte. Later op de dag dan ook hier weer lokale regen en -of onweersbuien. Het mag dan een stuk zijn afgekoeld, met 25 tot 30 graden is het nog steeds hoogzomers warm. In de bergen pendelt de vorstgrens rond de 4000 meter.
De rest van de week liggen de Alpen aan de zuidrand van hogedruk welke zich uitstrekt vana de Azoren tot over de Britse Eilanden, west Duitsland en dan verder oostwaarts richting oost Europa.
Grosso modo verandert er maar weinig aan het weerbeeld en temperaturen. De maxima liggen meeest tussen de 25 en 32 graden en dagelijks blijft de kans op een lokale regen of onweersbui op de loer liggen. In de bergen pendelt de vorstgrens meest zo rond de 4000 meter. In het zuidwesten en zuiden algemeen wat hogere temperaturen en ook vorstgrens dan in het noorden.
Weekend verdere afkoeling
In het weekend trekt het zwaartepunt van de hogedruk zich terug op de Atlantische Oceaan waarbij de hoogteas weer wat in N – Z richting gaat kantelen. Ook het subtropen hoog (warme hoogterug) moet wat terrein prijsgeven.
In samenspel met een depressie boven Scandinavië kunnen de koelere luchtmassa’s weer wat verder in zuidelijke richting uitstromen. De temperaturen gaan vanaf vrijdag op het 850 hPa vlak dagelijks weer wat dalen. Begin volgende week zal het dan een graad of 5 tot 8 minder warm zijn. Vooral tijdens het weekend nemen de buien kansen dan weer toe (koufront)
Hoe dit allemaal in detail zal gaan evolueren gaan we tegen die tijd verder in kaart brengen. Tot zover voor voor deze maandag de 1 juli vanuit een weer opgeklaard Termen in Oberwallis. Een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER