Thermische hoogstandjes
Ook gisteren stond weer in het teken van de zeer hete subtropen lucht en de thermische hoogstandjes. Hotspot zoals verwacht het zuiden van Frankrijk alwaar het kwik tot record hoge 45+ graden opliep. Het weerstation in Gallargues-le-Montueux registreerde 45.8 graden en Villevieille 45.1° graden en dit zijn voor Frankrijk nieuwe warmte records.Ook in de Alpenland was het weer extreem warm waarbij de zon weer overuren maakte en de wolken of buien in de droge lucht geen schijn van kans. In Zwitserland steeg het kwik lokaal weer tot 38+ graden en in het aangrenzen noord Italië kwam Aosta vandaag in tegenstelling tot gisteren net niet aan de 40 graden en ook in Süd Tirol werd de 40 graden grenzen net niet geknakt.
Afkoeling vind je deze dagen in en aan het water.
It’s hot in #Bern! That means it’s time to swim in the Aare again. Every year it’s always wonderful. Just remember to take care. @MySwitzerland_e @BernWelcome
Of natuurlijk wat hogerop in de in de bergen
Back in Paradise - Alp Äsch with the beautiful Stäublifall
doonias
In Oostenrijk waar gisteren achter een koufront wat minder warme lucht is binnen gestroomd was het ook vandaag met “slechts” 33 graden als maximum duidelijk minder warm dan in de westelijke en zuidelijke Alpen.
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat hoog – Vera – het zwaartepunt vanaf de Noordzee naar oost Europa heeft verplaatst. Aan de westflank van het systeem kan de zeer warme lucht vanuit de subtropen opnieuw naar het noorden en oosten toe uitstromen.
Tevens zien we zeer warme hoogte rug (uitloper subtropen hoog) naar het oosten toe doorschuiven. Door deze ontwikkelingen bereikt de hittegolf dit weekend een tweede hoogtepunt en worden nogmaals extreme temperaturen verwacht met wellicht nieuwe warmte records. met volop zon stijgen de middagtemperaturen weer naar 36 tot 38 graden en lokaal zijn 39 en 40 graden haalbaar.
Omdat de aangevoerde lucht relatie droog is blijft de kans op onweersbuien vooralsnog klein. Een lokaal warmte onweder met voorkeur voor de berggebieden is echter niet geheel uit te sluiten.
Ook in de bergen is en blijft het extreem warm met zelfs op 1600 meter (850 hPa) temperaturen van die tot 30 graden kunnen oplopen. De vorstgrens vinden we terug rond de 4800 meter.
In de zuidelijke (Ligurische) Alpen zit momenteel wat vochtigere lucht en onder invloed van een bodemlaag(je) hebben zich daar in de loop van de nacht onweersbuien gevormd en ook op dit moment is het in die contreien niet geheel “pluis”.
Enige afkoeling en stijgende onweerskansen
Met de start van de nieuwe week zien we het hoog wat verder naar het zuid oosten doorschuiven en het de warme hoogterug geleidelijk kantelen. Gelijktijdig nadert vanuit het noordwesten een koufront de Alpen en met het instromen van minder warme maar ook vochtigere luchtmassa’s wordt de atmosfeer geleidelijk onstabiel van opbouw.
Dit wederom gaat ervoor zorgen dat de onweerskansen in de loop van de maandag duidelijk gaan toenemen. Voor het front uit belooft het maandag nog een keer extreem warm te gaan worden met maxima van 35 tot 40 graden.
In de loop van de dag dan toenemend stapelwolken die later in de middag en avond het buien stadium zullen bereiken Deze buien kunnen lokaal in korte tijd veel neerslag produceren met kans op hagel en zware windstoten. In het oosten blijft het maandag waarschijnlijk nog langere tijd droog en zeer warm (pre frontaal)
Dinsdag wordt de hitte verder naar het zuiden toe verdreven en met 25 tot 32 graden (noord / zuid) is het met de hitte gedaan. De atmosfeer is dinsdag onstabiel van opbouw en steeds weer kunnen er regen of onweersbuien tot ontwikkeling komen. In de westelijk Alpen zal dit vooral in de middag en avond het geval zijn, in de oostelijke Alpen kan het in de nacht en ochtend al onweren.
Qua middag temperaturen verandert er niet veel, tropische temperaturen worden enkel nog in het zuiden en zuidelijk de inner alpine dalen gehaald. Op 1600 meter (850 hPA) komt het kwik rond de 15 graden te liggen en de vorstgrens vinden we terug rond de 3700 meter. Algemeen hogere temperaturen vinden we aan de Alpenzuidkant.
Woensdag verandert er niet veel aan het dit weerbeeld, vanaf donderdag neemt op het inschuiven van een uitloper van het Atlantische hoog de instabiliteit geleidelijk weer af. De zon zal weer het weerbeeld bepalen en de buienkansen zijn duidelijk minder groot.
Ondersteund door de dagelijkse gang en orografie kunnen stapelwolken lokaal tot een regen of onweersbui uitgroeien. De temperaturen gaan geleidelijk weer wat omhoog en op meer plaatsen komt de tropische 30 graden grens weer in bereik. De extreme hitte en thermische hoogstandjes zijn we echter niet meer aan de orde.
Hieronder nog de 7 daagse multi-model prognoses voor de noordelijke en de zuidelijk Alpen (prikpunten Mittelberg Kleinwalsertal en Bolzano (Süd Tirol)
In het verdere verloop verblijven de Alpen in het grensgebied van de (zeer) warme luchtmassa’s in het zuiden en minder warme luchtmassa’s in het noorden warbij het subtopenhoog tegen het einde van de volgende week weer probeert naar het noorden toe uit te breiden. Algemeen geldt; hoe meer naar het westen en zuiden hoe hoger de temperaturen. De kans op een lokale regen of onweersbui is met name in de berggebieden dagelijks aanwezig.
Europa – Vakantieweer
Dit weekend en ook begin houdt de extreme hitte in met name zuidwest Europa nog aan. In de loop van de volgende week gaan dan ook hier de scherpe kantjes er wat van af wanneer koelere Oceaanlucht vanuit het noorden naar het zuiden toe probeert terrein te winnen.
De scheidingslijn tussen de warmere en duidelijk koelere luchtmassa’s verloopt (zwabbert) grosso modo via het midden van Frankrijk, midden Duitsland tot over de Tsjechië en Hongarij. Tijdelijk krijgen ook de oostelijke Alpen met de koelere luchtmassa’s te maken.
Verder naar het zuiden, pak hem beet ten zuiden van Pyreneeën en Alpen kan zich de warmere (hete) lucht vastzetten en datzelfde geldt voor de landen en regionen aan en rond de Middellandse Zee. Onder de vleugels van het subtropenhoog is het er gedurende de gehele periode ( 7 tot 10 dagen) warm tot zeer warm (heet). Een lokale bui met voorkeur voor de bergen in het binnenland blijft aanwezig, dat geld met name ook voor de Balkan landen.
Tot zover voor deze zaterdagochtend. Vanuit een weer onbewolkt en inmiddels weer zonnig en snel opwarmend Oberwallis een heel fijne dag gewenst. Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER