In noorden tijdelijke tempering van de hitte
Ook gisteren was het in grote delen van Europa als ook in de Alpen weer extreem heet. Terwijl eergisteren de hoogste temperaturen in het (Ober)wallis werden gemeten met lokaal 38.2 graden (Steg) was het gisteren het warmst in het noorden van Zwitserland (Zürich / Basel). Topper was het weerstation in Wetzikon (517 m) alwaar het kwik tot 38.1 graden opliep.Nog heter werd het gisteren in de centrale delen van (zuid) Frankrijk alwaar het kwik lokaal tot boven de 40 graden opliep. Topper hier was het weerstation in Clermont-Ferrand (332 m) alwaar het kwik in de middag opliep tot 40.9 graden. Zelfs het meestal nog hetere Spanje kon daar gisteren niet aan tippen, het warmst in Spanje was het op Bilbao-Aeropuerto met een temperatuur van “slechts” 39.6°C
De extreme hitte in centraal en zuid Frankrijk als ook in delen van de Alpen (Wallis) wordt enerzijds veroorzaakt door de zeer hete en droge hete lucht vanuit het noorden van Afrika en anderzijds door een thermisch ruggensteuntje van de lij werking van de bergen. Voor Frankrijk zijn het de Pyreneeën (föhn) die dit soort extreme temperaturen mogelijk maken.Vooral op wat groter hoogte extreem warm
Opvallend ook de extreem hoge temperaturen op wat grotere hoogte. Kijken we bijvoorbeeld naar het 850 hPa vlak, pak hem beet op circa 1600 meter, dan zien we daar temperaturen van 26 tot 27 graden boven Frankrijk en tot 26 graden in delen van de westelijke Alpen.
Voor einde juni is dit extreem en wordt niet vaak gezien. Vergelijken we eerdere hittegolven in juli en augustus dan zien we dat op deze hoogte nooit eerder zulk hoge temperaturen werden gehaald. In het verleden werden enkel einde juli 1983 en 1984 op 850 hPa temperaturen van 25 graden geregistreerd en sindsdien is dat niet meer voorgekomen. Zelfs in de hittezomer van 2003 werd het op 1600 meter niet warmer dan 23 graden.
Voor de gletsjers is na de optimistische start met veel sneeuw dez hitte alles behalve positief. Momenteel zorgt de nog aanwezig sneeuw dat veel van de warmte wordt teruggestraald (albedo effect). Momenteel smelt de sneeuw zeer snel weg en zodra het gletsjerijs vrij komt en de beschermende sneeuwlaag weg is zal ook het gletsjerijs in een veel sneller tempo smelten. Hieronder een paar verfrissende berg panorama’s.
Ondanks de extreme record warmte op grotere hoogte hadden we in de lagere atmosfeer dus (nog) niet met record hoge temperaturen te maken. Dit wederom wordt veroorzaakt doordat de bodem nog relatief “vochtig” is. Vooral later in de (hitte)zomer(s) (juli / augustus) hebben we te maken met meer droge (uitgedroogte) bodem en in combinatie met de hogere temperaturen in de atmosfeer kunnen dan makkelijker records gebroken worden.
Op wat grotere hoogte, zo tussen de 1000 en 1600 meter lukte het echter wel met nieuwe warmte records. Veelal steeg ook hier het kwik tot boven de 30 graden. Ook op wat grotere hoogte was het gisteren extreem warm. Zo steeg bijvoorbeeld het kwik op de Sänits (2500m) naar 21 graden waarmee het oude record van 1901 is gesneuveld. Davos (1600m) kwam tot 29.8 graden en ook hier sneuvelde het record van juli 2015 (29.3 graden).
Aanhoudend warm / heet
Voorlopig komt er in de westelijke en zuidelijke Alpen als ook in grote delen van west en zuid Europa geen einde aan het extreem warme weer. De noordelijke en speciaal de noordoostelijke Alpen mogen zich verheugen op enige tempering van de hitte. Achter een weinig actief koufront gaat met noordwestelijke winden hier wat minder warme lucht binnen stromen.
Op 1600 meter hoogte daalt het kwik vandaag van 22 naar circa 12 graden en de maxima komen meest tussen de 25 en 30 graden te liggen. Omdat de lucht hier ook wat vochtiger en dus onstabieler van opbouw wordt kunnen er lokale onweersbuien tot ontwikkeling komen. De grootste kans daarop maken de noordelijke en oostelijke Oostenrijkse Alpen. In de bergen daalt de vorstgrens in de wat minder warme luchtmassa’s geleidelijk van 4600 naar circa 4200 meter.
Elders in de Alpen houdt het extreem warme weer aan en afgezien van een lokaal warmte onweder blijft het droog. De maxima stijgen met volop zon gewoon weer naar 35 tot 39 graden. De vorstgrens handhaaft zich hier op circa 4700 meter.
Tropische opleving weekend
Vrijdag en deels ook nog zaterdag is het aan de noordkant van de Alpenhoofdkam dan tijdelijk wat minder heet. Ook dan stijgt het kwik echter nog tot hoog zomerse waardes. Elders verandert er maar bar weinig aan het extreem warme zomerweer. De kans op een lokaal warmte onweder met voorkeur voor de berg regionen blijft op de loer liggen, meestal blijft het gewoon droog en zonnig.
In het weekend kan de hete droge lucht aan de westflank van het Europese hoogt weer wat terrein gaan winnen en wordt het overal weer tropisch warm. De zon schijnt volop en mogelijk dat heel lokaal stapelwolken boven de bergen tot een onweersbui kunnen uitgroeien. Vooralsnog blijft de buienkans nog vrij klein.
Maandag wordt het tweede hoogtepunt van de hittegolf verwacht. Lokaal kan het kwik dan tot 38 a 39 graden gaan oplopen. In de middag en avond krijgen we te maken met vochtigere luchtmassa’s op nadering van een storing.
Dinsdag op inkomend zwak koufront dan waarschijnlijk overal verhoogde kans op regen en onweersbuien en ook zal de hitte dan wat getemperd gaan worden maar blijft het (hoog) zomerse karakter behouden.
In het verdere verloop van de week liggen de Alpen aan de zuidflank van hogedruk boven Scandinavië en de Noordzee onder een vlakke drukverdeling en meest onder invloed van het sub tropenhoog. Algemeen geldt hoe zuidelijker hoe warmen. Een overgang naar koeler zomerweer lijkt ook op de langere termijn onwaarschijnlijk en zijn we voor wat betreft afkoeling aangewezen op verfrissende regen en onweersbuien.
Richting en in het weekend lijkt het kwik dan overal weer een wat stijgende lijn te gaan vervolgen en mogen we overal weer hoog zomerse tot tropische temperaturen verwachten. Of en hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan en de verdere details gaan we de komende dagen vervolgen.
Samengevat kunnen we stellen dat na een tijdelijke afzwakking van de hitte aan de Alpennoordkant het vanaf zaterdag weer zeer heet gaat worden. Dinsdag overal stijgende onweerskansen en geleidelijk ook minde warm /heet.
Europaweer
In de Alpen en zuid Europa draait de zomer op volle toeren en zal dit ook blijven doen. Begin volgende week moet de tropische hitte ietwat terrein prijsgeven tegen de oprukkende koelere luchtmassa’s vanuit het noordwesten en trekt de hitte zich terug tot de (zuidelijke) Alpen, zuid Frankrijk en de Pyreneeën.
Ten zuiden daarvan met volop zon heet, ten noorden daarvan enige afkoeling. Algemeen geldt hoe verder naar het noorden hoe sterker de afkoeling. Op het scheidingsvlak van de verschillende luchtmassa’s gaan regen en onweersbuien vallen. (kaart hieronder). Ook de noordelijke Balkan blijft dan gevoelig voor regen en onweersbuien (dagelijkse gang)
Voor de vakantiegangers richting het zuiden dus prima vooruitzichten, volop zon en dagelijks temperaturen tussen de 30 en 35 graden of nog hoger. Verkoeling vind je in de berggebieden of aan het strand en in het water. Watertemperatuur Middellandse Zee 22 tot 27 graden (zie ook kaart hieronder)
Tot zover voor nu en waar dan ook een fijne dag gewenst en genieten van het zomerweer in optima forma. Wel goed insmeren, UV straling in de bergen onveranderd hoog ( UV index 10 tot 12). Ciao vanuit een onbewolkt Oberwallis met nog aangename 18 graden.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER