https://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/live-blog/code-oranje:-plaatselijk-forse-regenval,-onweer-en-zware-windstoten/5325/Grote #funnel mogelijke #tornado aan het strand van #Vlissingen een paar minuten geleden op roterende #onweersbui. Video: Ben Bousché pic.twitter.com/6Ay6dRk2pa
— weer & radar (@weerenradar) 4 juni 2019
| Gewijzigd: 4 juni 2019, 23:28 uur, door Thijs.
Maar dit zal de laatste zowat zijn:
Onweerszone trekt actueel naar het nooroosten, zit een hele mooie lijn in. En volgens de meldingen een heel dikke arcus
Voor de mensen in het noordoosten: geniet er nog van! Voor de rest: morgen nieuwe kansen. Daarover later meer
Momenteel zien we de organisatie nog verbeteren waardoor de intensiteit van de ontladingen de afgelopen uren zich geconcentreerd heeft in één systeem en tevens is de intensiteit ook nog iets toegenomen. De komende uren trekt het systeem via Groningen de Noordzee op.
Daarmee heeft een groot deel van Nederland en Vlaanderen in ieder geval bliksem gezien en een flinke slok water gehad, enkel het zuidoosten, Twenthe en de Achterhoek waren wat minderbedeeld.
Tot morgen! | Gewijzigd: 5 juni 2019, 00:08 uur, door Thijs.
Snel even 2 kaartjes, morgen zullen we er zeker uitgebreider op terugkomen:
KMI plaatst alvast een code geel hiervoor:
Ontopic.. Wageningen voelt klam aan.
Ja..inloggen en naar kletscorner etc switchen ging moeilijk.en duurde het te lang dan kreeg je een 504 bad gateway errror.
de boel duidelijk overbelast.
Wij waren rond 18.30 uur bij Ens. Het duurde en het duurde. Uiteindelijk mooie foto's geschoten van afstand.. en toen zagen we het complex wat meer richting het oosten trekken.
We besloten om ri. Zwolle te rijden, volgens de radar hadden we dat makkelijk gered om er voor te blijven. Nou, het was gewoon NIET te doen.
Daarna besloten om ri. Zuidbroek te rijden (Groningen), ik heb wat sneller gereden dan normaal Maar we kwamen maar NIET uit de bui.
Eenmaal in Zuidbroek.... gewoon vrijwel helemaal uitgedoofd... wat een fout, wat een fout om te vertrekken van de andere locatie. Grote gemiste kans.
Maar goed! Iemand een idee hoeveel km p/u dit complex ongeveer ging? Ik ben HEEL benieuwd!
Link naar kaarten van gisteren om 23:00 (Groot archief qua radar beelden en andere informatie)
Als je op de circels klikt krijg je (Duitse) informatie over de trekrichting, snelheid etc.
Op dat moment trok het (deel) van het complex met de rode circel met bijna 100 km per uur naar het Noorden.
Dus dat verklaart je ervaring.
Onweer 2015: 14x
Onweer 2016: 10x
Onweer 2017: 12x
Onweer 2018: 14x
Onweer 2019: 15x
Onweer 2020: 8x
Onweer 2021: 11x
Onweer 2022: Niet bijgehouden
Onweer 2023: 20x
Onweer 2024: 10x 31-3 een paar flinke flitsen en donders, 15-4 3 donders, 30-4 donders en bliksems in de verte. 2-5 flinke donders en bliksem 19-5 uren lang gerommel, uiteindelijk een paar flinke donders. 21-5 Een aantal lekkere donders. 26-5 donders 9-7: matig, zware donders 23-7 vele zware diepe ' bass' donders 7-8 Een diepe donder
Link naar kaarten van gisteren om 23:00 (Groot archief qua radar beelden en andere informatie)
Als je op de circels klikt krijg je (Duitse) informatie over de trekrichting, snelheid etc.
Op dat moment trok het (deel) van het complex met de rode circel met bijna 100 km per uur naar het Noorden.
Dus dat verklaart je ervaring.
Handige informatie! Super bedankt! Dat is een beste snelheid.
Mijn ervaring was dat een gemiddelde onweersbui zo'n 60 a 70 km/u gaat gemiddeld.
Er was ergens een bericht, van een actieve onweerscel die 85 km/u haalde en dat was nogal bijzonder.
Dus dit gewoon echt onfatsoenlijk hard! Dit verklaard een hoop ja haha
Link naar kaarten van gisteren om 23:00 (Groot archief qua radar beelden en andere informatie)
Als je op de circels klikt krijg je (Duitse) informatie over de trekrichting, snelheid etc.
Op dat moment trok het (deel) van het complex met de rode circel met bijna 100 km per uur naar het Noorden.
Dus dat verklaart je ervaring.
Handige informatie! Super bedankt! Dat is een beste snelheid.
Mijn ervaring was dat een gemiddelde onweersbui zo'n 60 a 70 km/u gaat gemiddeld.
Er was ergens een bericht, van een actieve onweerscel die 85 km/u haalde en dat was nogal bijzonder.
Dus dit gewoon echt onfatsoenlijk hard! Dit verklaard een hoop ja haha
Het was niet alleen de treksnelheid, maar ook zag je op de radar rond half elf dat er voor het front uit wat buien ontstonden. Die ontwikkelden heel snel en namen uiteindelijk de voeding van de grote bui weg. Daardoor ging de ontwikkeling van Harderwijk naar Meppel onverwacht nog sneller.
Nee precies. Om 23.05 was de bui bij Kampen. Om 23.25 was de bui al in Meppel. Daar met de auto heen kost al 35 minuten, normale snelheid. Dus je loopt dan al 10 minuten achter. Om 23.45 uur was de bui al in Assen. Dat is 20 minuten later. Dat is 40 minuten met de auto. Dan loop je dus al 30 minuten achter in totaal. Het was gewoon niet meer te doen als je al vrijwel in de bui zat.
SITUATIE IN DETAIL
In het oosten van het land, langs de grens, de hoogste temperaturen. Daar nog altijd warme, vochtige, en instabiele lucht, onder sterke (Low Level) windschering - tot zo'n 40 knopen. Buien die vanavond vanaf de grond weten te ontstaan in dit gebied kunnen direct rotatie oppakken, modus is dan Supercell en de windprofielen zijn daar ook nog steeds gunstig voor eventuele tornadogenesis. Bij Supercell buien ook kans op grote, tot zeer grote hagelstenen doordat de buien goed kunnen profiteren van het voorhanden zijnde vocht en de hoge windschering. Dan ook kans op zware windstoten, mogelijk lokaal zelfs boven de 100km/u. Meest recente Harmonie modelruns lijken een enkele Supercell inderdaad te laten zien.
** De vraag is echter wel OF het überhaupt tot deze buien kan komen. Er wordt op kleinere schaal ook wat drogere lucht aangevoerd en e.e.a maakt het onzeker of er buien vanaf de grond kunnen ontstaan. **
Vannacht volgt dan voor een groter deel van het land een gebied met onweersbuien. Dit zal dan niet meer gaan om buien vanaf de grond, maar onweer hoger in de atmosfeer (elevated) in de vorm van een squall-line of MCS. Modus Supercell mogelijk nog ingebed in het oosten, kans daarop uiterst klein. Dit buiensysteem trekt vanuit het zuidwesten naar het noord(oosten) van het land, waarbij we verwachten dat het meeste van ons land er mee te maken krijgt. De bliksemactiviteit is hoog en er kan in korte tijd veel neerslag vallen, lokaal zo'n 30mm/u. Ook kunnen bij deze buien stevige windstoten tot zo'n 80km/u voorkomen.
Voor nu hebben we voor het gehele land een reële kans op gevaarlijke omstandigheden staan, ondanks de onzekerheid met betrekking tot de buien in het oosten. Mochten deze ontstaan dan kunnen deze meteen gevaarlijk worden. Het risico van wateroverlast en windstoten met bomen volledig in blad, bij het later volgende buienfront schatten we nu ook voldoende reëel voor dit waarschuwingsniveau in.
We volgen de situatie wederom op de voet.
Onweersbuien met zware windstoten en lokaal veel neerslag en kans op hagel.
De eerste uren zijn er geen waarschuwingen van kracht.
Vanaf het einde van de avond trekt er een gebied met onweersbuien van zuid naar noord over het land. Hierbij komen zware windstoten van 60-75 km/uur voor. Tevens valt er lokaal veel neerslag en kan er hagel voorkomen.Uitgifte: 05/06/2019 11:56 uur LT
Bron: knmi.nl
Onweerskans 5 juni
Vanmiddag en vanavond staat er weer een onweerskans op het programma. Momenteel bevinden we ons ten westen van het koufront dat gisteren met veel geweld is doorgetrokken.
Dit front bevind zich langs de oostgrens en zal door warmte advectie aan de noordzijde van een thermisch laag dat boven Oost Frankrijk zal ontstaan weer als warmtefront terug lopen. Dit laag ontstaat door divergentie op hoogte ten gevolge van de rechteringang van de jet.
Let wel op, het warmtefront op onderstaande kaart is het grondfront, met andere woorden ten oosten van dit front zit de warme lucht op 2m niveau. De warme lucht op hoogte zit echter al veel verder westelijk, namelijk ten oosten van het front dat momenteel boven het midden van de benelux hangt.
Dit front zal later vanmiddag en vanavond boven de noordzee terecht komen waardoor de hele benelux op hoogte in de warme lucht terecht zal komen.
Enkel in het oosten en noordoosten zal de warme lucht ook aan de grond doorkomen, en hier is dan ook een kans op surface based convectie die zeer fors kan uitpakken. Dit lijkt voorlopig echter voornamelijk voor Duitsland weggelegd, maar het is een aandachtspunt gezien deze buien supercellulair kunnen worden. In een regime van 1500-2500 joule sb cape en 40-50 knopen schering is hier uiteraard grote hagel op mogelijk (6-7cm max).
De 2de kans voor later vanavond en vannacht zal zich in het noordoosten van Frankrijk (omgeving Vogezen) moeten ontwikkelen. Hier bevindt zich een goede overlap van cape, shear en dynamische forcering door de rechteringang van de jet en de inlopende hoogtetrog.
De verwachting is dat hier supercellen zullen ontstaan die vervolgens snel zullen clusteren tot vorming van een mcs, mogelijk lineair opgelijnd.
Dit mcs zal richting de benelux trekken, waarschijnlijk zal de hele benelux er mee te maken krijgen. In de westelijke regio's zal het voornamelijk gaan om een hoge bliksemactiviteit en veel regen, de hevigste cellen met bijbehorende randverschijnselen bevinden zich zoals klassiek aan de warme, oostelijke kant van het complex.
Hier zijn dan ook zware windstoten en hagel tot 4cm mogelijk. Mocht een enkele cel toch nog in de grenslaag kunnen nestelen dan is ook nog wel grotere hagel mogelijk, de kans dat dit gebeurt is echter klein.
| Gewijzigd: 5 juni 2019, 13:07 uur, door Jenss
Edit: En ik zie trouwens dat Joyce maar de helft van de waarschuwingen van het KNMI heeft geplaatst, want andere provincies gaan namelijk pas in na middernacht Bij deze:
| Gewijzigd: 5 juni 2019, 17:55 uur, door Sven
Opallend het lage aantal ontladingen aan de oostgrens waar het toch warm bleef, en bij gebrek aan afkoeleing vandaag ook nog het warmste was. De bui die op Limburg af ging zelfs opgehouden te bestaan zo lijkt het
Nou de hele onweerszone die zeg maar van ZW naar NO trok, werd niet vanaf de grond gevoed maar vanop enige hoogte, dus de temperaturen deden er niet toe.
In het ZO en O kon er eventueel een bui gaan vanaf de grond (kwam wel in de modellen terug, maar niet geheel overtuigend), het lijkt wel dat er nog een paar gegaan zijn, maar dan vlak voor de zone uit. Harmonie had de setting, zoals hier ook uitvoerig gepost, goed te pakken.
Ondertussen heeft Estofex een MD uitgegeven voor de buien die zich aan het ontwikkelen zijn in het oosten van Frankrijk:
Mesoscale Discussion
Valid: Wed 05 Jun 2019 17:00 to Wed 05 Jun 2019 20:00 UTC
Issued: Wed 05 Jun 2019 16:42
Forecaster: GROENEMEIJER
Strong frontogenetical forcing for upward motion is commencing over the MD area as a sharp cold front over eastern France reorients itself in association with pressure falls over the Saone Valley region. In response, coverage of convective clouds, both elevated and surface-based is increasing.
Until 20 UTC, a number of storms are expected to develop, which given the low relative humidity will likely be of an elevated or high-based nature. Despite marginal CAPE, some cells may develop rotating updrafts courtesy of the strong wind shear aided by a 25 m/s mid-level jet at 700 mb. A few hail and severe wind events may result.
As the convection evolves, a strong cold pools are forecast due to the extensive evaporation of hydrometeors below cloud base. In the 19-20 UTC time frame, interaction with the shear may ultimately lead to linear or bow-echo type structures to move into Luxembourg, Luxembourg and Liege provinces and the Rhineland-Palatine per model guidance, with an attendant increasing severe wind risk.