Onweerskansen 2 t/m 6 juni 2019
Bron afbeelding: Onweeronline
Zoals beschreven in het Zomerdiscussietopic begint de zomer in stijl met vandaag landinwaarts zelfs tropische temperaturen. Na vandaag wordt het koeler maar de scheiding tussen de warme en koelere lucht blijft in de buurt van de Benelux liggen. Dit bekent natuurlijk, in combinatie met vochtige lucht, onweerskansen.
De eerste onweerskansen zijn voor vanavond en vannacht. Vanuit het (zuid)westen nadert dan een frontaal systeem bestaand uit een convergentielijn + koufront. De grootste onweerskansen liggen op en in een zone achter de convergentielijn. De buien die dan ontstaan zullen gevoed worden vanaf enige hoogte (elevated) en met capewaardes van ca. 1000 j/kg en een shear rond de 20 knots is de organisatiegraad single- tot multicells. Het belangrijkste aandachtspunt bij de buien is de kans op zware windstoten van rond de 75 km/uur.
Het zwaartepunt van de buien ligt waarschijnlijk in de (noord)oostelijke helft van Nederland. Maar ook elders in de Benelux kan er een stevige regen- of onweersbui voorkomen. Het koufront zelf trekt maandag van west naar oost over de Benelux. Op het koufront kan er wat regen vallen.
KNMI:
Neerslag:
Beide Harmonies laten in de avond afwisselend een enkele bui op de convergentielijn zien, maar neerslagintensiteiten zijn beperkt en ook weer snel uitdovend. Later in de avond en vooral in de nacht naar maandag meer signaal, dit is dan convectie vanaf middelbaar niveau. Aandachtspunt bij eventuele buien zijn onweer en windstoten. Capewaarden liggen rond 1000 J/kg (maar met entrainment fors minder), schering is een 15-20 kt bij de convergentielijn, daarachter vanaf middelbaar niveau ook zo'n 20 kt. Multicell mogelijk. Indecs kansen zijn sterk toegenomen en liggen nu rond 60-70%, met conditionele kansen van 40% op meer dan 200 ontladingen/5 min. Een ander aandachtspunt zijn eventuele windstoten. Door de droge laag onder de buien, kan NAPE (versnelling door verdamping) een belangrijke rol spelen. De Harmonies geven indicatie voor 35-40 kt, zeer lokaal nog iets meer. De vraag is wel of deze goed door de stabiele onderste laag komen achter de convergentielijn. Bij het koufront wat buiige regen.
Verwachting voor vannacht van Hirlam en Harmonie. Bron afbeelding: WxCharts.eu
De volgende onweerskansen staan in de kaarten voor dinsdag. Zoals het nu lijkt kan het dan tot stevig onweer komen en ook op uitgebreidere schaal t.o.v. vandaag. Het zwaartepunt lijkt op dit moment in de oostelijke helft van de Benelux te liggen maar het is afwachten hoe deze kans zich verder gaat ontwikkelen de komende dagen. Estofex heeft wel alvast een extended forecast uitgegeven voor dinsdag:
| Gewijzigd: 4 juni 2019, 12:43 uur, door Joyce.sA level 1 was issued across parts of North France, Luxembourg, East Belgium, East Netherlands and Northwest Germany primarily for hail and tornadoes. - Estofex
Regelmatig kans op onweer
Dinsdag volgt ook een kans, deze keer benader ik de kans op een andere manier. Eerst kijk ik naar de grootschalige situatie op grote hoogte, vervolgens pellen de atmosfeer laagje voor laagje af.Situatie op 7 tot 10 km hoogte
We beginnen aan de bovenkant van de troposfeer (de troposfeer is de luchtlaag waarin ons dagelijk weer plaatsvind, de stratosfeer daarboven laat ik buiten beschouwing, onze buien kunnen nooit de stratosfeer bereiken). De bovenkant van de troposfeer zou je ook wel de sturende laag kunnen noemen. Dat wat hier gebeurt is bepalend voor de kilometers daaronder.
Op grote hoogte zien we zoals al eerder gezegd een trog boven de oceaan, een hoogtelaag (HL) boven de Balkan en een blokkade boven Oost-Europa. De straalstroom waait over de grens tussen trog een blokkade, en gaat daarmee net over westelijk Benelux. De straalstroom komt vanuit het zuiden.
Doordat de blokkade boven Oost-Europa standhoud, blijft ook de straalstroom de komende week min of meer op dezelfde plek liggen (boven ons) en blijft ook de grens tussen koude (westelijke) en warme (oostelijke) bovenluchten boven ons.
Cijfers geven in decameter aan op welke hoogte de druk 300 hPa is. (1 decameter = 10 meter)
2 tot 7 km hoogte
In deze luchtlagen is de komende dagen weinig variatie, in deze luchtlaag neemt de kracht van de wind langzaam af naarmate we dichter bij het oppervlak komen, de situatie qua trog en blokkade is redelijk uniform.
Onderste laag
De onderste laag verandert er weer heel veel. Als eerste krijgen we vannacht een koufront over ons waarbij we de instabiele lucht kwijtraken. Gelukkig betreft het een golvend koufront door de tegenwerking van de blokkade boven Oost-Europa (zonder die blokkade was het koufront gewoon Europa door gedenderd en waren we de onstabiele lucht kwijt).
Het fijne van een golvend koufront is, dat we meerdere dagen achter elkaar min of meer dezelfde situatie kunnen krijgen, bovendien kan er bij een golvend koufront regionaal veel windschering zijn (daar kom ik zo op terug). Het nadeel is wel dat er veel restbewolking over kan trekken door eerdere cellen, wat opwarming verminderd.
Op de weerkaart van morgen kunnen we al 3 golven in het koufront herkennen:
De eerste golf gaat direct Duitsland in en is bovendien amper ontwikkeld, dus daar zullen wij niks van merken. De tweede golf komt naar verwachting wel over de Benelux heen, en is dan ook goed ontwikkeld (de amplitude wordt groter en de warmte-advectie groter).
Maandag zitten we in de koude lucht en wordt het 18 tot 24°C en kan alleen het uiterste oosten nog een enkele Duitse bui meepakken, het mag geen naam hebben. Dan komt in de nacht naar dinsdag het warmtefront (waar we niet heel veel van merken) over ons heen. Achter dit warmtefront komt echter een krachtige warmte-advectie tot stand (warme en vochtige lucht wordt aangezogen vanuit het oosten). We komen dus weer aan de warme zijde van het verhaal terecht.
Dinsdag loopt de Benelux weer vol met warme lucht.
De wind is in deze warme sector ook gedraait van het zuidwesten naar het zuidoosten (of zelfs iets oost, zie onderstaande afbeelding), daarmee wordt de windschering vergroot aangezien op hoogte de straalstroom vol uit het zuidwesten waait. Er staat dan ook zo'n 50 knopen schering op de planning dinsdag in de onderste 6 km. Waarschijnlijk wordt slechts 35 knopen benut in de verwachtte buien.
We kijken eens naar de windveren van de progtemps (ARPEGE). We zien dat de golf in het koufront zich alleen afspeeld in de onderste 2 km. Boven de 2 km komt de wind uit het zuidwesten, onder de 2 km is de wind naar het zuidoosten gedraaid.
Vervolgens komt het koufront weer over de Benelux heen om en is de golf compleet.
Op dit koufront kunnen fraaie complexen zitten die goed georganiseerd zijn (MCS, squall line, bow echo). Ik heb het kaartje van WRF gepakt omdat die mooi de warmte-advectie aan de voorzijde weergeeft, hier wordt de warme lucht in de bui omhoog gezogen. Achter het front zien we ook gelijk de outflow die van achter de bui naar voren komt.
Er zou ook nog een 3de golf kunnen komen, misschien op woensdag of donderdag. Gezien de termijn is dit nog wel veel onzekerder. Ik beschrijf die daarom hier nog niet. | Gewijzigd: 2 juni 2019, 16:22 uur, door Thijs.
Ook in Nederland zijn er onweersbuien actief en hiervoor werd code geel reeds uitgebreid. Vermoedelijk volgen straks ook nog de andere provincies.
Voorlopig zijn deze minder georganiseerd dan in België (waardoor deze ook wat minder actief zijn), maar normaal zal er de komende uren ook hier meer organisatie komen.
| Gewijzigd: 2 juni 2019, 20:54 uur, door Sven
Volgens het KNMI ook morgen kans op stevig onweer, mogelijk een enkele supercell. Al met al "Thundercasting"
Een stukje uit de guidance van het KNMI:
Actueel enige overschatting van de neerslag. Waarschijnlijk wel wat opleving van het front boven de oostelijke helft vanmiddag. Dinsdagmiddag geven Hirlam en EC al enige neerslag. Stelt nog niet veel voor. Warmteadvectie en middelbare onstabiliteit. Eind van de middag en in de avond toenemende buienkans. In het zuidoosten en oosten mogelijk convectie vanaf de grond. Elders lijkt er vooral sprake te zijn van convectie vanaf middelbaar niveau met convergentie en PVH op hoogte als forcering. CAPE waardes worden hoog, tot wel boven de 2000 J/kg in het oosten en zuidoosten. Daarbij ook toenemende schering. Waardes van 40-50 kn zijn mogelijk. Organisatiegraad: Mutlicells mogelijk ook supercell. Hagel is zeer waarschijnlijk, en frequent onweer. Kans op meer dan 50 ontladingen/5 min is 60-70% in het oosten, kans op meer dan 100 ontladingen in 5 min is ca. 50%.
https://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/dinsdag:-zwaar-onweer-mogelijk/5321/
https://www.akkerbouwactueel.nl/nieuwsartikel/2019/nederland-maakt-kans-op-een-supercell/b24g18c36o3428/
gisteren niets gehad zelfs niet een spat regen dus eerst zien dan rapporteren
gr Lightningman
Buienradar 24 uur gebruikt de data van het Harmonie model alleen met andere kleuren en in een loop. Het harmonie model is van het KNMI voor de korte termijn met een hoge resolutie. Ideaal voor situaties zoals deze dus.
Edit Sven: ja hoor, schreef recent nog een stukje in het algemene kansentopic en is vaak ook te vinden in de chat | Gewijzigd: 3 juni 2019, 18:07 uur, door Sven
PS: wel niet alle uren genomen, is vooral ter indicatie.
Mogelijks ontstaan er ook (zware) onweersbuien vanaf de grond in de ZO-Oostelijk helften.
Even nog de meest recente guidance:
Dinsdagmiddag geven Hirlam en EC al enige neerslag. Stelt nog niet veel voor. Warmteadvectie en middelbare onstabiliteit. Eind van de middag en in de avond toenemende buienkans. In het zuidoosten en oosten mogelijk convectie vanaf de grond. Elders lijkt er vooral sprake te zijn van convectie vanaf middelbaar niveau met convergentie en PVA op 850 en 700 hPa hoogte als forcering. CAPE waardes worden hoog, tot wel boven de 2000 J/kg in het oosten en zuidoosten. Daarbij ook toenemende schering. Waardes van 40-50 kn zijn mogelijk. Organisatiegraad: Multicells, mogelijk ook Supercell. Hagel is zeer waarschijnlijk en frequent onweer. Kans op meer dan 50 ontladingen/5 min is 30-35% in het oosten, kans op meer dan 100 ontladingen in 5 min is ca. 15% | Gewijzigd: 3 juni 2019, 21:17 uur, door Sven
Vanavond en vannacht zal het opklaren, wat ervoor zal zorgen dat de zon morgenochtend snel zijn werk zou kunnen doen, mits de hoge bewolking dat niet teveel belemmerd. De 20 graden zal daardoor snel gehaald worden over het hele land. Het kwik zal dan nog aan de kust verder stijgen tot 20 tot 23 graden en landinwaarts 24 tot misschien wel 29 graden in Limburg. Het zal eveneens vrij vochtig zijn en dat zal er voor zorgen dat het buiten klam aan zal voelen.
De lucht zal hierdoor vochtig en onstabiel zijn, in het westen is er echter wel een trigger nodig om de buien te doen laten ontstaan. Dit zal gevonden worden door middel van de opstuwende werking van het lagedrukgebied(zie afbeelding). Pijlen wijzen trekrichting van dat deel van het lagedrukgebied aan. In het oosten zal dit niet nodig zijn en kunnen de buien door convectie vanaf de grond ontstaan.
Foto boven: In Duitsland zit de warme lucht, de pijlen geven de windrichting aan. De warme lucht wordt dus vanuit Duitsland ons land weer in geblazen.
Het helpt hierbij dat in het oosten ook genoeg energie aanwezig is. De CAPE zal in het oosten en zuidoosten oplopen tot wel 2000 J/kg. Verder is er met 40-50 kn voldoende 0-6 km shear aanwezig wat de buien extra helpt met het ontwikkelen. Dit zal het ontstaan van multicells (westen van het land) en een enkele supercell (oosten van het land) mogelijk maken. Een bow echo is echter ook niet uitgesloten.
Foto boven: Kleuren zijn CAPE-waardes, vectoren: blauw=300 hPa, groen=500 hPa, rood=850 hPa, zwart=10 m.Bij de vectoren is duidelijk de hoge shear herkenbaar door richting van de pijlen.
Het westen van het land maakt het meeste kans op multicellen. Windstoten zouden hier van ongeveer 60 tot 80 km/h kunnen voorkomen. Verder is er kans op hagel, een flinke plens regen en een hoge bliksemintesiteit.
Het oosten integendeel ligt in het warmere deel, de CAPE-waardes en de 0-6 km shear zijn hier waarschijnlijk hoog genoeg om een enkele supercell te kunnen laten ontstaan. De windstoten zouden hier dan ook tot en met de 110 km/h uit kunnen pakken. Verder zal er kans zijn op hagel, wees niet geschrokken als ze groot zullen uitpakken. De bliksemintensiteit zal bij de buien hoog uit kunnen pakken. De 0-1 km shear en STP-parameter wijzen erop dat de kans aanwezig is op een tornado. Dit zal eventueel weggelegd zijn voor Noord-Brabant, Limburg en het zuiden/oosten van Gelderland.
En nog twee fotos van arome run deze avond:
Nog even de bijhorende uitleg voor de liefhebbers:
A level 2 was issued for NE France, Belgium and the Netherlands mainly for large hail, severe convective wind gusts and tornadoes.
The approaching trough from the west will be associated with the south-southeasterly flow near the surface, and the veering wind profiles that all available NWP models forecast, will create a dangerous environment for any thunderstorm that will develop. Convective initiation is expected first in Central - NE France after 15z where the PBL mixing ratio is expected to reach values up to 11 g/kg and steep mid-level lapse rates will build large values of CAPE. MLCAPE is forecast to exceed 1.5 kJ/kg inside the level-2 area where more than 15 m/s of 0-3km bulk shear will be available. Storms will be able to quickly form supercells, travelling long distances and producing large hail, severe wind gusts and tornadoes.
The latest outputs of regional models provide different solutions for the convective mode that should be anticipated. If discrete supercells form in NE France and Belgium then the main threat will be large (or very large) hail and tornadoes. If supercells form bow echoes then widespread severe wind gusts will be the main threat.
Given the low predictability of the storm-mode of the storms translating towards Belgium and the Netherlands, it is difficult to exclude any threat. Nevertheless, the high low-level shear of veering winds which create more than 100-150 m2/s2 SREH0-1km and low LCLs, even below 1000 m, mostly inside the level-2 area will increase the probability of tornadogenesis. Convection will become elevated during the night and storms should start weakening before midnight while entering the North Sea.
KNMI komt ondertussen met een mooie code groen (moet dus geel zijn, passen ze wel aan):
Edit: ondertussen hebben ze het aangepast | Gewijzigd: 3 juni 2019, 23:29 uur, door Sven
| Gewijzigd: 4 juni 2019, 01:44 uur, door Viktor Peters
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
De kansen voor vanavond zijn onveranderd gunstig.
Was al bang voor een werderom erg rustig jaar, maar deze week heeft de potentie een uitzonderlijke goede te worden.
Ik plaats alvast even ter info ook het kaartje voor woensdag avond en de nacht erop.
Dan lijken de kansen wederom behoorlijk te zijn.
Maar voor nu maar even eerst genieten van vandaag, fijne dag allemaal!.
| Gewijzigd: 4 juni 2019, 07:35 uur, door Jo Capelle
Hopelijk valt alles goed samen, en kan ik schadeloos genieten als het raak word.
Mocht de kans zich vanavond voor doen, dan deel ik het beeld materiaal morgen met jullie.
Onweer 2015: 14x
Onweer 2016: 10x
Onweer 2017: 12x
Onweer 2018: 14x
Onweer 2019: 15x
Onweer 2020: 8x
Onweer 2021: 11x
Onweer 2022: Niet bijgehouden
Onweer 2023: 20x
Onweer 2024: 10x 31-3 een paar flinke flitsen en donders, 15-4 3 donders, 30-4 donders en bliksems in de verte. 2-5 flinke donders en bliksem 19-5 uren lang gerommel, uiteindelijk een paar flinke donders. 21-5 Een aantal lekkere donders. 26-5 donders 9-7: matig, zware donders 23-7 vele zware diepe ' bass' donders 7-8 Een diepe donder