Edit Sven: Dat wordt wel dichtgefietst Je moet niet helemaal vergelijken met gisteren want de verwachtiging is gewoon dat de temperaturen 1-2 graden hoger gaan uitkomen dan gisteren | Gewijzigd: 25 juli 2019, 10:08 uur, door Sven
Edit Sven: Dat wordt wel dichtgefietst Je moet niet helemaal vergelijken met gisteren want de verwachtiging is gewoon dat de temperaturen 1-2 graden hoger gaan uitkomen dan gisteren
Invloed hogere luchtlagen op temperatuur 1,5 m
Zoals Sven al zei, halen we, ondanks dat de afgelopen nacht soms zelfs koeler was dan die ervoor, de dag van gisteren wel in qua temperatuur.
Dit komt doordat de temperatuur op circa 700 meter gisteren 26°C was en nu 29 of 30°C. In de nacht maakt een hogere temperatuur in de restlaag niet zoveel uit, want in de nacht worden de luchtlaag van 1,5 m ''losgekoppeld'' van alle lagen erboven (door de nachtelijke inversie, veroorzaakt door koude ''plaklucht'' aan de grond en de warmere ''restlaag'' erboven). Hierdoor kon de temperatuur vannacht met iets minder wind regionaal zelfs verder dalen dan die van gisternacht. Het werd vannacht namelijk op de meeste plaatsen minimaal 16 tot 18°C. Gisteren was dat 17 tot 20°C.
Overdag begint de lucht direct aan het oppervlak te stijgen doordat de zon het oppervlak beschijnt (in de luchtlagen erboven is er wel nog steeds dalende lucht). Hierdoor gaat de lucht in de onderste 100 meter mengen, later op de dag is het warmer en stijgt de lucht nog iets verder en wordt de onderste 500 meter gemengd, en dan zouden we tot de 700 meter kunnen komen, waar de temperatuur vandaag hoger is dan gisteren. Hierdoor mengen we steeds warmere lucht mee, en stijgt de temperatuur vandaag sneller dan gisteren.
(Het effect van bewolking op de temperatuur is even buiten beschouwing gelaten.)
Bron afbeelding: Weerplaza live-blog | Gewijzigd: 25 juli 2019, 12:45 uur, door Thijs.
40 graden grens doorbroken
En al lang! Namelijk gisteren al. Na verdere analyse blijkt gisteren in de provincie Luik de eerste keer ooit 40 graden genoteerd te zijn in de Benelux, namelijk 40,2° C.
Na validatie van de waarnemingen van de klimatologische stations van het KMI van gisteren: hoogste temperatuur van 24/7 en nieuw nationaal record : Angleur (Luik) 40,2 graden.
— David Dehenauw (@DDehenauw) 25 juli 2019
Alvast sorry: maar in Nederland komen jullie toch altijd een beetje achter hé
Welke records gaan er vandaag weer sneuvelen?
Hieronder de bijgewerkte kaart met stationsrecords.
Gezien het feit dat we alweer zéér dicht in de buurt van het verbreken van records van gisteren of andere jaren zitten en de temperatuur nog even stijgt (mits buien nog niet ontstaan), zijn nieuwe records haast onvermijdelijk. Wanneer je bovenstaande en onderstaande afbeelding vergelijkt, kan je de records zien sneuvelen.
Afbeelding ververst automatisch!
Deelen bereikt zinderende 41,7°C, twijfels over meting
Voor het eerst is er in Nederland op een officieel KNMI-meetstation 40°C gemeten. Om 13.55 werd het in #Deelen 40.0°C. Inmiddels is het 41.7°C. #hitte #hitterecord #40graden #codeoranje
— KNMI (@KNMI) 25 juli 2019
Edit Sven: zoals hieronder ook al aangegeven, even afwachten want de temperatuurstijging ging er belachelijk snel en de vraag is of het geen meetfout betreft (35,8 om 13u40, om 14u al 40,8)
| Gewijzigd: 25 juli 2019, 14:51 uur, door Thijs.
Edit W. in t Erland: En enkele tientallen minuten eerder was het er nog 35,8°C. Wellicht wil iemand het record in de buurt van Warnsveld houden? | Gewijzigd: 25 juli 2019, 14:18 uur, door Thijs.
Meting Deelen voorlopig ongeldig, Gilze-Rijen breekt warmterecord wél
En de reden:Het nationaal #hitterecord is na 1 dag al verbroken: 39.4℃ in #GilzeRijen, om 14.40. De temperatuur blijft stijgen. De eerder gemelde temperatuur in #Deelen is geen geldige meting.
— KNMI (@KNMI) 25 juli 2019
Één van de twee sensoren die elk weerstation heeft, ging in Deelen NIET mee met de stijging. Dus het was een sensorfout. Ook de wiskundige waarschijnlijkheid was nihil
— Weerplaza.nl (@Weerplaza) 25 juli 2019
| Gewijzigd: 25 juli 2019, 15:34 uur, door Thijs.
40 graden nu wel een feit!
De historische 40℃ is om 14.54 uur in #GilzeRijen gepasseerd: 40.4. #hitterecord
— KNMI (@KNMI) 25 juli 2019
En bij uitbreiding scherper Belgisch record:
| Gewijzigd: 25 juli 2019, 15:07 uur, door SvenNieuw nationaal record : nu 40,6 graden in Kleine Brogel ! Is this for real ! Eindresultaat later bekend
— David Dehenauw (@DDehenauw) 25 juli 2019
- Beitem (West--Vlaanderen): 40,3 graden. Record voor West-Vlaanderen
- Diepenbeek (Limburg): 40,2 graden
- Ukkel: 39,5 graden (dat is bijna drie graden meer dan het record van 1947)
- Melle (Oost-Vlaanderen): 39,1 graden
- Retie (Antwerpen): 38,8 graden
- Semmerzake 40,2 graden. Record voor Oost-Vlaanderen
Historische dag
Dat het lokaal 40 graden zou worden vandaag voor de eerste keer in Nederland en de 2e keer in België (werd reeds op woensdag genoteerd) stond redelijk vast. Alleen is het toch op vrij grote schaal voorgekomen. Hieronder even de conclusie van de dag. De 40ers werden genoteerd langs de oostelijke grens, het zuiden maar ook het zuidwesten!Ook in België werden er op grote schaal 40ers genoteerd, dit was in 8 van de 10 provincies het geval. Hoogste temperatuur werd in Beitem (West-Vlaanderen) opgemeten.
Voorlopig, want het KMI werkt ook met klimatologische weerstations waarvan de gegevens niet automatisch binnenkomen. Pas morgen krijgen we een volledig zicht op de behaalde waardes, het is niet uitgesloten dat er nog een 41 graden uit de bus komt. (temperatuurrecord van woensdag werd ook pas donderdagochtend bekend)
De maxima van uurlijkse stations :
— David Dehenauw (@DDehenauw) July 25, 2019
Beitem: 40,7
Kleine Brogel : 40,6
Diepenbeek: 40,4
In alle provincies is ergens 40 graden gemeten, behalve in Namen en Luxemburg. Morgen ook de resultaten van de klimatologische stations.
Record België: 41,8°C!
Zoals gisteren aangegeven was het nog even afwachten op alle cijfers voor België en deze ochtend bleek dat het officiële record nog wat scherper is gesteld en werd er net geen 42 graden genoteerd! In Wallonië werd het 41,6 graden, maar vanaf nu mag Begijnendijk (Vlaams-Brabant) zich de warmste plek ooit van België noemen.Nieuw nationaal record : 41,8 graden in Begijnendijk
— David Dehenauw (@DDehenauw) July 26, 2019
Afkoeling, maar ook terug 40 graden?
Actueel zien we in het zuidwesten de temperaturen stilaan teruglopen door het binnenlopen van de vore.
De vore zal heel gestaag NO trekken om dan te stagneren. Aan de voorkant van de vore stijgen de temperaturen nog heel vlot en lokaal is een 40 graden niet helemaal uit te sluiten!
KNMI guidance hierover:
Noordoost van de vore opnieuw zeer hoge temperaturen. Actueel is Arcen het heetst met 37,6°C en volgt daarmee keurig de Harmonie40-curve. Deze curve komt tot ruim 39, alvorens de vore doorkomt en afkoeling brengt tussen 15 en 16 uur lokale tijd. Komt de vore later door dan is een 40'er niet uit te sluiten. Het record van Gilze-Rijen, de geboorteplaats van misschien wel de bekendste KNMI'er ooit, lijkt langer dan een dag te blijven bestaan. Komende nacht opnieuw zeer warm, maar in het zuidwesten en noorden net onder de 20°C.
Opwarming tijdens de nacht
Het werd al aangekaart in het kletstopic, maar misschien even interessant om mee te geven. Op sommige meetstations steeg de temperatuur afgelopen nacht vrij spectaculair. Zie afbeelding hieronder:Dit wordt veroorzaakt door de outflow van onweersbuien waarbij warme lucht wat hogerop weer tot op leefniveau kwam. Ook komende nacht kan dit fenomeen zich voordoen. KNMI hierover:
Afgelopen nacht is de grenslaag opgeschud door outflow van onweerscomplexen boven het westen van ons luchtruim. Uit de metingen van Cabauw bleek dat dit tot minimaal 200 meter effect had op de temperatuur. Door het binnenrollen van die outflow werd warme lucht van boven de inversie naar beneden gebracht, waardoor de temperatuur (en ook het dauwpunt) afgelopen nacht in sommige plaatsen binnen korte tijd enkele graden steeg, soms weer tot ruim boven de 30°C. Dit zeldzame verschijnsel noemen we een 'heat burst'.
Gaan er nog nieuwe records gevestigd worden?
Momenteel is het met name in het zuidoosten nog erg warm, hier is men momenteel al erg dicht in de buurt van records. In het zuidwesten is de temperatuur momenteel al onder de 30°C gezakt.
Afbeelding ververst automatisch!
De huidige stand der records:
| Gewijzigd: 26 juli 2019, 16:01 uur, door Thijs.Zojuist is opnieuw 40 graden gehaald in Nederland! Het werd op vliegbasis Volkel, zuidwest van Nijmegen, zojuist 40,1 graden. Gisteren haalde het maximum daar nét niet 40 graden (39,9), maar vandaag dus wel. #hitte
— Weerplaza.nl (@Weerplaza) 26 juli 2019
Op grote schaal wordt het in Nederland tussen de 26 en 29 graden. Lokaal is 31 mogelijk.
Maximum temperatuur om 14:20: http://prntscr.com/olzgpn
Na deze tropische dag dalen de temperaturen weer tot rond normaal voor de tijd van het jaar.
15 daagse temperatuurskansen: http://prntscr.com/olzjds
Temperaturen boven de 40°C werden tijdens de lange #hittegolf in juli vorig jaar niet gehaald. Wat maakt de afgelopen hittegolf dan zo bijzonder? https://t.co/jPyKJ2yPWP Animaties: hittegolf 2019 (boven) en 2018 (onder). Pijl geeft zuidelijke, warme stroming aan. #klimaatbericht pic.twitter.com/SwV7pQn2mE
— KNMI (@KNMI) 2 augustus 2019
„Zelfs in een opwarmend klimaat is deze hitte uitzonderlijk.” Onderstaande kaart van #KNMI-wetenschapper @gjvoldenborgh laat zien op welke plekken de hoogst gemeten temperatuur van 2019 de hoogste was sinds 1950 (diepste rode kleur). https://t.co/9iOH3p2Kpj pic.twitter.com/gO6cqxxqU4
— KNMI (@KNMI) 31 juli 2019
Een eigen overzicht
Ik heb ook een overzicht gemaakt van de duur van de hittegolven. De hittegolven zijn met zwart omlijnd. Oranje = 25+, rood = 30+, donkerrood = 35+, paars = 40+.
| Gewijzigd: 6 augustus 2019, 18:12 uur, door Thijs.
Leg uit ???
Edit W. in t Erland: Heb je daar dan meerdere bronnen van? Verder noem je als voorbeeld (22°C) een weersituatie, wat verder niet hetzelfde is als klimaat (het gemiddelde over 30 jaar). Dus één meting op één tijdstip op één enkele plek (Casablanca) is niet representatief voor de globale trend.
Voor een goed beeld van de globale trend heb je meerdere onderzoeken van een lange meetreeks op zoveel mogelijk plekken op de aarde nodig. | Gewijzigd: 5 augustus 2019, 14:42 uur, door Thijs.
Red Sky @ Night show us the lightRed Sky in the morning Sailors take warning.
Lagedrukgebieden krijgen invloed op ons weer
Kans op harde wind zaterdagZaterdagmiddag bereikt de wind in de Benelux zijn hoogtepunt. Afbeelding is zaterdag om 17:00.
Momenteel ontwikkelt er zich een lagedrukgebied op de Atlantische oceaan, iets ten noorden van de Azoren. Met dank aan een juiste overlap met de straalstroom kan dit laag zich snel uit gaan diepen de komende 24 uur. Binnen deze 24 uur gaat het laag van 991 hPa naar 977 hPa. Op dat moment neemt de windsnelheid ook sterk toe, het laag is dan nog echter ver van het vasteland. Pas vrijdag bereikt de neerslag de Benelux, en vormt zo een onweerskans (zie De post van Tatanka). Één dag later, zaterdag, bereikt ook het windveld de Benelux. Het laag heeft zich in de tussentijd echter al weer opgevuld (kerndruk nog maar circa 990 hPa). Omdat de rug met hogedruk niet ver weg is (Zuid-Frankrijk), is het drukverschil wel groot genoeg om in de huidige berekeningen zaterdag een forse wind te laten waaien.
De meeste modellen laten windstoten zien tot maximaal 85 tot 100 km/u in de kustgebieden. Voor augustus is dat fors, ook omdat de bomen nog in het blad staan.
De oorzaak van het wisselvallige weer
Tot nu toe lagen wij vaak onder een rug van hogedruk, afkomstig van een blokkade iets ten noorden van ons. Daardoor was de stroming overwegend oostelijk met gewoon warme lucht (25°C), niet zo heet dus als die week daarvoor, toen lag hogedruk ten oosten en was er bij ons een diepe zuidstroming.
Nu komen we echter aan de noordzijde van de straalstroom. Als we naar de kaart met de straalstroom kijken (deze wind ligt vaak ongeveer op het 300 hPa drukvlak, ongeveer 9 km hoogte), zien we dat de straalstroom ver uitzakt richting de Azoren en ook zien we een uitstulping richting het noorden boven Oost-Europa. De uitzakking naar het zuiden duidt vaak op een trog met lagedruk, en de uitstulping naar het noorden vaak op een rug met hogedruk.
Als we kijken naar de afwijking van het 500 hPa vlak (ongeveer 5,5 km hoogte), zien we inderdaad op de verwachte plaatsen de rug van hogedruk en de trog met lagedruk. De rug die eerst over ons heen lag verplaatst zich momenteel dus naar het oosten, wat ruimte geeft voor de trog om dichterbij te komen. Dit luidt dus een nieuwe fase aan met meer lagedrukgebieden in onze omgeving. Ook op de lange termijn zien we (naast zaterdag) al meerdere lagedrukgebieden en storingen die ook onze kant op komen. Dit is met name in het oosten zeer welkom aangezien de droogte daar vorig jaar al lang overtroffen heeft.
Neerslag komende week
Ook de neerslagsignalen nemen toe, echter gaat het voor het grootste deel van de Benelux vaak om kleine hoeveelheden. Ook droge dagen zullen er soms wel zijn:
Regio's die wel veel neerslag te verwerken zullen gaan krijgen zijn Zuid-Duitsland en de Alpen. Het gevaar voor overstromingen is daar voorlopig nog niet weg (zie Dit topic). De reden hierachter is dat de Alpen voorlopig op de grens blijven van warmte in Zuid- en Zuidoost-Europa, en de opdringende koele lucht vanuit het noordwesten.
Dichter bij huis zullen ook de kustgebieden aanzienlijke hoeveelheden neerslag gaan krijgen (tot ruim 100 mm in 10 dagen volgens de huidige GFS). Dit hebben de kustgebieden grotendeels te danken aan de huidige aanlandige stroming en het opgewarmde kustwater (o.a. dankzij de felle hittegolf).
Temperatuur komende week
Tot vrijdag zal de temperatuur nog boven normaal zijn, en dan sluiten we een lange periode van bovennormale temperaturen af. Vanaf het weekend komt de temperatuur uit rond de 20°C, wat aan de koele kant is voor augustus.
Warmte concentreert zich de komende 10 dagen vooral in Zuidoost-Europa. Normale tot iets te koele temperaturen nemen grote delen van Noordwest- en Noord-Europa in.
Ook in Rabat 22 graden (nogsteeds)
Dit is nu al weken zo.
Dat merk ik tevens ook aan het werk er gaat veel export naar Marocco en ook naar Turkeije ivm de koelere temperaturen. (Istanbul 26 graden)
Red Sky @ Night show us the lightRed Sky in the morning Sailors take warning.