Ik zie - los van wat druppels - dezelfde trend als vorig jaar, op de lange termijn wel neerslag en/of hogere temperaturen, maar eenmaal dichterbij blijven de temperaturen vlak net op of net onder de 20 graden gemiddeld. Ik kijk zelf vaak naar de kaartjes, maar zijn er experts hier die denken dat het op de korte termijn om zal slaan? Het lijkt alweer een jaar geleden dat we tropische temperaturen, en onweer hebben gehad haha
De gemiddelde weerliefhebber is vaak vooral bezig met de verwachting, en kijkt vooral vooruit. Als we naar achteren kijken vind ik dat juni echt een prima weermaand is geweest, met in de eerste helft veel dynamiek en onweerskansen. De tweede helft bracht meerdere dagen tropische hitte en wat stabieler weer. Natuurlijk zijn er regionale verschillen, maar over het algemeen was het dus dik prima.
Juli tapt inderdaad uit een ander, en voor de meeste liefhebbers wat saaier vaatje. Het lijkt voorlopig ook niet veel te gaan veranderen, dus het is roeien met de riemen die je hebt. Neem nou de wat hogere temperaturen morgen of de buien van vrijdag, laten we daar dan maar van genieten. We zijn al zo verwend met bovennormale warmte, dat het flink gaat wennen.
Op de korte termijn gaat er niet heel veel veranderen, op de zuidelijke wind van vandaag en morgen na.
De volgende week is droog door hogedrukinvloed, koel vanwege noordenwind en met name aan de kust tamelijk bewolkt door aanvoer over de Noordzee.
Hitte (+30°C) vinden we komende week terug rond de Middellandse Zee, Spanje is veruit het heetst. In Centraal-Europa is het gewoon zomers met 22 tot 25°C, in de kustgebieden van West-Europa zal het koeler zijn.
Er bevindt zich ditmaal dus een blokkade op de ''verkeerde'' plek voor bovennormaal warm zomerweer. Hierdoor is het wat koeler dan normaal in onze omgeving. De blokkade boven Groot-Brittannië zorgt in de Benelux voor een noordenwind. Lagedruk vinden we met name terug boven Italië en de Balkan, ook de regio die al een aantal lvl3 estofex waarschuwingen heeft gekregen.
Onderliggende reden is de zeer zwakke straalstroom. Een mogelijke reden daarvan kan zijn het afgenomen temperatuursverschil tussen de pool (90° NB) en de zuidelijkere regio's (30° NB). Door de zwakke straalstroom onstaan makkelijk blokkades die het weerbeeld voor meerdere weken kunnen vastleggen. Vorig jaar was dat vaak warm zomerweer, afgelopen mei was dat vaak een noordelijke stroming. Ook de eerste helft van juli zien we vooral noordenwind.
1ste afbeelding: Erg weinig wind op ongeveer 9 km hoogte.
2de afbeelding: Zeer warm op 30° NB, soms wel 50°C. Op de pool is het op Groenland na overal boven nul. | Gewijzigd: 10 juli 2019, 14:34 uur, door Thijs.
Hollands zomerweer
Bron afbeelding: OnweerOnline
Nadat het gisteren een wat warmere zomerdag was met ook enkele stevige regen- en onweersbuien is het vandaag dankzij de naar noord gedraaide wind een stuk koeler. Ook worden er met de noordstromingen vele wolkenvelden aangevoerd waaruit zo nu en dan wat lichte regen of een bui valt. Deze noordstromingen hebben we te danken aan een hogedrukgebied boven Ierland en meer lagedruk boven noord en oost Europa.
Dankzij een hogedrukgebied boven Ierland en meer lagedruk boven noord en oost Europa hebben wij vandaag te maken met een noordelijke wind. Bron afbeelding: KNMI
Ook de rest van het weekend en begin volgende week hebben we dit weerbeeld waarbij de temperatuur zelfs nog een stapje verder terug doet met 15'C op de Wadden tot net 20'C in het zuidoosten. Dit is enkele graden kouder ten opzichte van normaal. Vanaf dinsdag neemt de invloed van het hogedrukgebied steeds verder af en draait de wind naar het zuidwesten tot zuiden. Met deze naar zuidwest tot zuid draaiende wind wordt zachtere lucht aangevoerd maar neemt ook de kans op een bui steeds verder. Ook blijven er wolkenvelden aanwezig dankzij de passage van (zwakke) fronten.
In de loop van volgende week draait de wind van N tot NW naar Z tot ZW. Bron afbeelding: WXCharts.eu
Deze trend is ook mooi terug te zien in de onderstaande temperatuurpluimen van zowel EC als GFS. Wat de neerslag betreft is GFS duidelijk enthousiaster vergeleken met EC. Kortom het Hollandse zomerweer houdt aan de komende tijd.
| Gewijzigd: 13 juli 2019, 12:49 uur, door Lako
Warmer zomerweer maar wel toenemende kans op een bui
De afgelopen dagen hadden we te maken met dikke, laaghangende bewolking vanaf de Noordzee. Slechts sporadisch kwam de zon er door en regelmatig bleek de bewolking zelfs dik genoeg te zijn om wat (mot)regen te produceren. Deze bewolking hadden we te danken aan een langgerekte noordstroming die ontstond door lagedruk boven Scandinavië en hogedruk boven de Britse Eilanden. Dit beeld is ook mooi terug te zien op het onderstaande satellietbeeld van gisteren:Een langgerekte band met bewolking op het satellietbeeld van gisteren. Bron afbeelding: NASA
Ook vandaag staat nog in het teken van veel bewolking en uit deze bewolking kan opnieuw ook wat regen vallen. Maar in de loop van de middag en vanavond klaart het vanuit het westen langzaam op. Dit gebeurt als laatst in het (uiterste) oosten en noorden. Langs de noordkust en op de Wadden blijft het mogelijk de hele dag grijs. De temperatuur ligt vandaag tussen de 17'C/18'C onder de bewolking en 21'C/22'C op de plekken waar de zon er door komt.
Verwachting van de bewolking volgens harmonie voor het einde van middag met opklaringen in het westen. Overigens loopt harmonie iets achter met de opklaringen t.o.v.. het actuele satellietbeeld
De nacht naar woensdag verloopt mogelijk bewolkt in de noordoostelijke helft van Nederland met misschien nog wat motregen. Ook in het zuidoosten is er nog kans op lage bewolking. Elders zijn er veel opklaringen en in deze opklaringen kan wat nevel of mist ontstaan. Het koelt af naar een graad of 11'C.
Morgenochtend komt er in het noordoosten en zuidoosten van de Benelux nog vrij veel bewolking voor.
Woensdagochtend lost de mist en de laatste bewolking boven het noordoosten op. Dit kan in het noordoosten nog duren tot na het middaguur. Wat volgt zijn zon en stapelwolken en lokaal kan een stapelwolk uitgroeien tot een bui. De temperatuur ligt morgen tussen de 21'C in het noorden tot 25'C in het zuidoosten.
Morgenmiddag kan er lokaal een bui ontstaan. De ontwikkeling van deze buien wordt mede mogelijk gemaakt door zeewind
Donderdag tot en met zondag blijft het licht wisselvallig zomerweer met bijna elke dag kans op een (lokale) regen- of onweersbui. De temperatuur ligt deze dagen tussen de 20'C en 27'C waarbij de hoogste temperaturen natuurlijk voor het zuidoosten zijn. Na het weekend neemt de onzekerheid in de verwachting maar de gemiddelde maximum temperatuur blijft in de pluim rond tot iets boven de 25'C hangen.
| Gewijzigd: 16 juli 2019, 11:43 uur, door Lako
De control (CNTL: Control forecast) is een lid van het ensemble en rekent met een een lagere ruimtelijke resolutie dan de OPER, maar maakt gebruik van de meest nauwkeurige schatting van de huidige omstandigheden en de voor het moment beste beschrijving van de modelfysica. De verstoorde leden (50 leden) zijn vergelijkbaar met de CNTL, maar hun beginsituaties en modelfysica zijn "verstoord".
Volgende week een landelijke hittegolf?
Bron afbeelding: OnweerOnline
Al een aantal dagen spelen de modellen met opstoot van zeer warme lucht richting de Benelux voor volgende week. De piek van de hitte wordt midden volgende week verwacht maar voordat het zover is hebben we eerst nog een wisselvallig weekend voor de boeg. Vooral op zaterdag vallen er stevige buien met mogelijk onweer, hagel en windstoten. De temperatuur is overigens prima met waardes tussen de 21'C en 27'C, waarbij de hoogste temperaturen voor het zuidoosten zijn.
Dankzij lagedruk boven Atlantische Oceaan en hogedruk boven Oost Europa ontstaat er een zuidelijke stroming volgende week. Bron afbeelding: WXCharts.eu
Na het weekend komt de temperatuur elke dag enkele graden hoger uit en op dinsdag, woensdag en donderdag kunnen de temperaturen boven de 30'C, misschien zelfs wel 35'C uitkomen. Er zijn dus kansen op regionale en misschien zelfs wel een landelijke hittegolf. Deze opstoot van warme lucht hebben we te danken een zuidelijke stroming die ontstaat tussen een lagedruk boven de Atlantische Oceaan en hogedruk boven Oost Europa.
Volgende week temperaturen die 10'C tot 15'C hoger dan normaal uitkomen. Bron afbeelding: WXCharts.eu
Vrijdag of zaterdag zet dan de verkoeling weer in door een naar west tot zuidwest draaiende wind. De temperatuur bereikt dan niet meer de tropische 30'C of hoger maar komt uit op een voor veel mensen aangename 25'C. Ook neemt de kans op enkele buien weer toe. Deze trend is ook mooi terug te zien in zowel de pluimen van zowel EC als GFS.
Op naar een nieuw temperatuurrecord?
Het zou zomaar kunnen! Vanaf deze week gaan de temperaturen in sneltempo omhoog. Op maandag halen we lokaal misschien al de tropische grens van 30 graden, maar zeker vanaf dinsdag wordt er nog een tandje bijgestoken. Het hoogtepunt zal op donderdag vallen met maxima, hou je vast, tot lokaal 39 graden! Heeeel misschien zit er zelfs een 40 graden in als alles goed valt.
Opbouwende warmte:
Maxima volgens GFS en ECMWF komende donderdag. De hoogste maxima zijn weggelegd voor zuidelijk Nederland en Vlaanderen, maar ook in de rest van de Benelux zullen hoge maxima worden genoteerd.
Hoe de overgang naar een koeler weertype zal verlopen is nog even koffiedikkijken, daarover later meer. Wat er wel zit aan te komen is een 'raad de hoogste temperatuurwedstrijd', net zoals vorig jaar
Hindernissen op weg naar een hitterecord
De huidige records zijn 38,6°C van 1944 in Warnsveld en het record van België (38,8°C) gemeten te Luik-Monsin in 1947 en gemeten 27 juli 2018 te Echtel-Eksel. Om deze records te breken moeten alle puzzelstukjes op de juiste plaats vallen, het heet niet voor niets een record.
We bekijken de hindernissen waardoor we het record mogelijk kunnen mislopen.
Hitte in aanvoergebieden
Ten eerste moet het in de aanvoergebieden ook warm zijn. Eerst kijken we naar de relevante aanvoergebieden:
We zien dat de lucht aan de grond uit Duitsland komt, waar het lange tijd blijft en zodoende de gelegenheid heeft om flink op te warmen (als we verder terugkijken, zien we dat het met het Azorenhoog mee is gekomen). Op hoogte zien we duidelijk de oorsprong van de extreem warme bovenluchten. Deze komen uit het westelijke Middellandse Zeegebied en Marokko/Algerije.
Onze belangrijkste aanvoer ligt dus over Zuidwest-Europa en Marokko-Algerije (de lucht verblijft lange tijd op geringe hoogte boven Duitsland en verliest daardoor zijn eigenschappen als ''oceaanlucht''). Als we naar deze regio kijken, zien we dat het er al lange tijd warm is.
Momenteel al 40°C in Spanje op meethoogte (1.5 m)
We bekijken ook op 1,5 km hoogte om een idee te krijgen over de gehele luchtlaag, ook op deze hoogte is er zeer warm met 25 tot 30°C op 1,5 km hoogte. Deze lucht gaat al dalend en (en wat opwarmend) naar de Benelux toe komen.
Al met al is het in Zuidwest-Europa dus al erg heet deze zomer, met in dezer dagen soms temperaturen van iets boven de 40°C in het binnenland. Er zit dus genoeg warmte in de aanvoergebieden.
Traject hete lucht precies over de Benelux
Ten tweede moet de hete lucht dan wel over de Benelux gaan, dit ging precies één maand geleden mis, toen liepen we de extreme hitte mis doordat de heetste lucht de Benelux niet kon bereiken. Maar door het veranderende klimaat stijgt de frequentie van de recordpogingen. Eerst juli 2015 met 38,2°C, toen vorig jaar weer een kans om het record te verbreken (uiteindelijk 38,2°C), en meer recent vorige maand (door noordenwind een sisser met slechts 36,5°C). Nu is er deze week dus een volgende kans.
In de huidige verwachtingen ligt het pad van de meest hete lucht van Spanje, door Frankrijk en vervolgens over het westen van de Benelux (en dan naar Noorwegen). De lucht is dan in de Benelux op 1,5 km hoogte zo'n 22 tot 24°C.
Gezien het feit dat je er in de zomer op een onbewolkte dag grofweg (!) 16 graden bij op kunt tellen om van de temperatuur op 850 hPa naar de temperatuur aan de grond te komen, kan je theoretisch(!) gezien op 38 tot 40°C terechtkomen.
Hogedruk en subsidentie
Subsidentie is ook een belangrijke bron van opwarming. Hieronder even een korte uitleg van wat subsidentie ook alweer was.
We krijgen te maken met zeer sterke subsidentie, dit is ook goed te zien als we een pakketje lucht langere tijd volgen. Het luchtdeeltje dat zaterdag nog op 3 km hoogte was, is donderdag de lucht die we op 5 meter terugvinden. In die tijd is het luchtdeeltje flink opgewarmt.Wanneer een pakketje lucht daalt naar een laag met een hogere druk, warmt het deeltje op. Wanneer het pakketje lucht stijgt naar een laag met een lagere druk, koelt het deeltje af.
Dit is bijvoorbeeld merkbaar doordat deodorantdruppels sterk afkoelen wanneer het van de hogedruk in de fles naar buiten (lagere druk) komt.
De lucht daalt in één week van ruim 8 km hoogte naar slechts 800 meter hoogte komende donderdag. Gedurende dit proces komt er door subsidentie veel extra warmte vrij.
Droogte
Ook droogte werkt opwarming in de hand, dit komt doordat er twee soorten van warmte zijn. Namelijk latente warmte en voelbare (sensibele) warmte. Alleen de voelbare warmte laat de temperatuur stijgen, latente warmte is een energie die nodig is voor de faseovergang tussen waterdamp en waterdruppels. Dus stel dat er door instraling van de zon 100% energie binnenkomt, en het is 's ochtends en de dauwdruppels liggen op het gras, dan gaat een aanzienlijk deel van de energie op aan het verdampen van water (want dat kost energie!) en blijft er een kleiner deel van de energie over voor de stijging van de temperatuur. Ik heb hieronder twee extremen langs elkaar gezet:
Onder dezelfde hoeveelheid zon (energie) stijgt de temperatuur in een droge omstandigheid bijvoorbeeld 9°C, terwijl de temperatuur in zeer natte omstandigheden slechts 1°C zou kunnen stijgen.
Om dus tot een recordtemperatuur te komen, zou het enorm helpen om een droge voorgeschiedenis te hebben, en ook geen recente regen gehad te hebben. Aangezien het neerslagtekort momenteel hoog is en de laatste echte regen van zaterdag al lang en breed is verdampt voordat het donderdag wordt, zal deze factor in ons voordeel werken boven de droge zandgronden.
Zeewind
Dan is er de zeewind, door de een aanbeden, door de ander verfoeid. Om tot een recordtemperatuur te komen, moeten we een sterke zeewind zien te voorkomen. Een zeewind kan voorkomen worden door een matige continentale wind (4 bft of meer). Zonder een krachtige continentale wind kunnen de luchtdrukverschillen tussen land en zee zich opbouwen en kan er een zeewind opkomen. Als de continentale wind echt zwak is kan deze zeewind ver in het binnenland doordringen.
Dinsdag en woensdag is de (zuid)oostelijke wind vrij zwak, en kan er aan de kust een zeewind opsteken. Dit zien we ook terugkomen in de verwachtingen.
Morgen kan de wind via het noorden naar het noordoosten draaien, waardoor een kleine kuststrook in de namiddag kan afkoelen, elders blijft de continentale ''hoofdwind'' blijven waaien uit de zuidoosthoek.
Dan de dag waarop de kans op een record het grootste is, de donderdag, op de donderdag trekt de zuidoostelijke wind nog iets naar naar 3 à 4 bft, hierdoor is er in de berekeningen nog amper een zeewind te zien. Zeewind blijft een lastig voorspelbaar verschijnsel, dus zeewind blijft een serieus risico bij onze ''recordpoging''.
Stofdeeltjes en cirrus
Door bijvoorbeeld saharastof of asdeeltjes kunnen er in hogere luchtlagen net nog wolken ontstaan. Een wolk heeft namelijk een stofdeeltje nodig om te kunnen onstaan, wanneer er meer stofdeeltjes zijn kunnen er soms boven de Benelux spontaan enkele cirruswolken onstaan. Deze kunnen de temperatuur iets temperen, maar hebben niet zo'n grote invloed vergeleken met een zeewind.
De kans op wat saharastof in de hogere luchtlagen is aanwezig, want de stroming is afkomstig van Algerije en Marokko.
Warmteonweer
De vorming van cumulusbewolking voorkomt soms ook hoge maxima. Dan veroorzaakt de hitte thermiek welke cumuluswolken kunnen veroorzaken. Is de thermiek nog sterker, kan er ook warmteonweer ontstaan. De kans op zulke buien is donderdag erg klein aangezien er dankzij de sterke subsidentie (dalende luchtstroom) lastig buien kunnen onstaan. Ook is de lucht droog, wat buienvorming verder tegenwerkt. Richting vrijdagavond is er wel kans op onweer (maar dat zit de recordpoging niet in de weg).
Dus, gaan we het halen?
Al met al dus veel wat mis kan gaan. De modellen geven echter stug temperaturen van 39°C weer voor het zuiden van Nederland en in Midden-Vlaanderen. Dus voorlopig is de kans vrij groot dat we erg dichtbij recordwaardes komen. Het grootste gevaar zit hem momenteel in een onvoldoende hete lucht of in een zeewind.
| Gewijzigd: 22 juli 2019, 22:05 uur, door Thijs.
Code oranje voor hitte, maar advies om onderkoeling tegen te gaan. Het KNMI is geloof ik ook niet helemaal lekker door de hitte.
Verwachte temperaturen volgens het GFS-Model.
Edit W. in 't Erland: afbeeldingen ingevoegd | Gewijzigd: 23 juli 2019, 12:29 uur, door Thijs.
Temperatuur, windkracht en -richting
Vannacht waren er een aantal temperatuursprongen, op sommige stations ging de temperatuur midden in de nacht enkele graden omhoog.
1: Warme zuidoostenwind, de windkracht en -richting variëert sterk in vergelijking met de nachtelijke wind. Dit komt doordat er bij de verhitting van de bodem thermiek en bijbehorende turbulentie onstaat. Dit doordat tussen thermiekbellen (boven een asfalt parkeerplaats bijvoorbeeld) en delen het dalende lucht (boven een bos of een wateroppervlak) microstromingen ontstaan die gehinderd worden door obstakels.
2: Op de wisselingtussen landwind en zeewind valt de wind even weg, hierdoor kan het even optimaal afkoelen, wat herkenbaar is in een sterke daling van de temperatuur.
3. Dan arriveert de zeewind vanaf het IJsselmeer op het station (elders in het land kwam die vanaf zee). Doordat de windsnelheid dat snel toeneemt mengt de koude lucht die aan de grond ''plakt'' met de warmere lucht erboven. Dit heeft als resultaat dat de temperatuur stokt op 25°C en dan slechts langzaam afneemt.
4. Als de motor achter de zeewind wegvalt (temperatuursverschil tussen zee en land) valt ook de zeewind weg, wat resteerd is een periode met weinig wind waarin de temperatuur weer verder zakt.
5. Dan is de energie van de zeewind helemaal weg en wordt de warme zuidoostenwind weer hervat, daarmee stijgt de temperatuur eerst weer even rond 3:30 UTC. Als de zon even later opkomt stijgt de temperatuur weer gewoon met de dagelijkse gang.
Actuele temperatuur: record bijna verbroken!
Het is momenteel realistisch dat Gilze-Rijen (of Eindhoven) het alltime-hitterecord van Warnsveld gaat verbreken! De temperatuur heeft al 37,7°C bereikt, en we hebben nog ruim 4 uur (tot 17:30 ongeveer) waarin de temperatuur kan stijgen, dus de kans op verbreken is zeker aanwezig (en als het vandaag niet lukt, grote kans dat het morgen wel lukt). Morgen zouden we misschien het vandaag gevestigde record zelfs weer kunnen verbreken!
Wie breekt het record het eerst? Welk station zal na vrijdag het nieuwe record vertegenwoordigen?
De grootste kanshebbers zijn Woensdrecht, Gilze-Rijen, Eindhoven, Volkel en Arcen.
| Gewijzigd: 24 juli 2019, 13:54 uur, door Thijs.
| Gewijzigd: 24 juli 2019, 14:39 uur, door Sven38,9 graden in Kleine Brogel tot nu toe. Hoogste Belgische temperatuur ooit is een feit. Later meer
— David Dehenauw (@DDehenauw) 24 juli 2019
Zeewind gestart vanaf Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust
Aan de kust bij Voorschoten ging er in 10 minuten zelfs even 4°C af (van 33,4 naar 29,4°C). Rotterdam ging in 20 minuten van 35,8°C naar 31,6°C. | Gewijzigd: 24 juli 2019, 14:55 uur, door Thijs.
Warnsveld definitief verleden tijd: Gilze-Rijen breekt warmterecord!
Ook in Nederland ligt het record aan diggelen. (39,1°C momenteel.) Benieuwd wat de eindstand wordt na morgen, en hoeveel stations allemaal over de 38,6°C van Warnsveld heen gaan.
Nog nooit eerder heeft het KNMI zo'n hoge temperatuur in Nederland gemeten. Om 14.57 werd het in #GilzeRijen al 38.8°C. #Warnsveld is hiermee na bijna 75 jaar het #hitterecord kwijt. #hitte #codeoranje pic.twitter.com/aLugGabHOr
— KNMI (@KNMI) 24 juli 2019
| Gewijzigd: 24 juli 2019, 15:14 uur, door Thijs.
Op naar de 40 graden!
in België werd het record nog wat scherper gesteld en werd net geen 40 graden gehaald.
39,9 nu in Kleine Brogel en temperatuur aan het zakken. Nieuw nationaal record.
— David Dehenauw (@DDehenauw) July 24, 2019
In Nederland noteerden we deze maxima:
Morgen wordt het nog wat warmer en lijkt het er op dat de kaap van 40 graden zal gerond worden. Lokaal in België zou het zelfs tot 41 graden kunnen gaan. Uit de guidance:
Vandaag zat H40 vrij goed op de behaalde maxima en kan het beste gevolgd worden voor morgen en dat wil zeggen ruim een graad meer dan vandaag. Dat wil zeggen dat in het zuiden en zuidoosten lokaal 40 graden gehaald moet kunnen worden. Vannacht minima in het oosten boven de 20 graden, elders rond of daar net onder.
| Gewijzigd: 24 juli 2019, 19:24 uur, door Sven
De stand van de records vóór vandaag
Als je dit vergelijkt met de maxima kaart zie je dat veel stations hun eigen record hebben verbroken. Enkel in de Randstad, Zeeland, de Waddenregio en de IJsselvallei zijn records nog blijven staan, of dat na morgen nog steeds zo is, zullen we morgen zien!
Hoge minima
Als je het de afgelopen nachten al te warm had, wacht dan maar de komende nacht af Minima zullen op grote schaal niet onder de 20 graden komen en in steden misschien zelfs niet onder de 25 graden. Afgelopen nacht viel het in grote delen van Nederland nog redelijk mee wat betreft de minima, deze kwamen grofweg uit op gemiddeld een graadje of 17. In grotere steden liggen minima natuurlijk steeds wat hoger.
In grote delen van België lagen de minima net wat hoger, in Ukkel (het Belgische De Bilt voor de mensen die het niet kennen) kwamen de minima niet lager dan 23,7 graden. Hieronder een overzicht welke records er nog aan moeten vandaag en vannacht in België:
Te breken records vandaag : in Ukkel : 36,6 graden (27/6/1947), te lande : (tot nu toe bekend) 39,9 graden. Voor volgende nacht (warmste nacht) : in Ukkel : 24,4 graden (4/7/2015), te lande : 24,7 gemeten in Bierset (2/7/2015).
— David Dehenauw (@DDehenauw) 25 juli 2019