Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

19 Dec 2024 23:13:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Leon, FL.

19 Dec 2024 02:23:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colquitt, GA; Mitchell, GA; Worth, GA.

19 Dec 2024 00:16:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Schley, GA; Sumter, GA.

18 Dec 2024 23:49:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Newberry, SC; Saluda, SC.

18 Dec 2024 23:12:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chattahoochee, GA; Marion, GA; Stewart, GA; Webster, GA.

18 Dec 2024 22:18:10
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
28 mei 2019, 11:55 uur | Bericht #490627

Onderzoekers beginnen steeds beter te begrijpen hoe dit mysterieuze plasma werkt.


Het heelal bestaat voor 99.99% uit plasma; een zeer onstabiel en elektrisch geladen vloeistof. Ook de zon bestaat uit dit plasma. Toch blijft de materie een mysterie; vooral omdat we dit plasma niet zo goed op aarde kunnen bestuderen. Wetenschappers hebben nu grote radiotelescopen en ultraviolette camera’s op de zon gericht, om deze ‘vierde aggregatietoestand’ van materie beter te begrijpen. Want dit zou weleens deuren kunnen openen naar nieuwe manieren om energie op te wekken.

Zon
Hoewel het grootste gedeelte van het universum bestaat uit plasma, kozen de onderzoekers ervoor om de zon onder de loep te nemen. “De atmosfeer van de zon is een broeinest van extreme activiteit,” verklaart onderzoeker Eoin Carley. “De temperatuur van het plasma kan wel oplopen tot 1 miljoen graden Celsius en deeltjes reizen er met bijna de snelheid van het licht.” Met behulp van grote radiotelescopen konden de onderzoekers daarom precies volgen hoe het plasma zich onder de extreme omstandigheden gedraagt.

Plasma
De onderzoekers kwamen erachter dat het plasma op de zon vaak licht uitzendt dat pulseert als een vuurtoren. “We weten hier al decennialang lang van af, maar nu is het voor het eerst gelukt om deze radiopulsen te visualiseren,” zegt Carley. “Hierdoor konden we precies zien hoe het plasma onstabiel wordt in de atmosfeer van de zon.”

Kernfusie
Het onderzoek kan de basis vormen voor fusie-energiecentrales; generatoren die energie opwekken die veel veiliger, schoner en efficiënter zijn dan kernenergiecentrales. In fusiereacties versmelten twee lichte atoomkernen, waardoor een zwaardere atoomkern ontstaat (dit in tegenstelling tot kernsplijting, waar atoomkernen zich splijten in lichtere kernen). “Fusie is stabieler en veiliger en het vereist geen hoogradioactieve brandstof,” zegt onderzoeker Peter Gallagher.Fusie-energie

Fusie-energie heeft veel voordelen. Zo zou het bijvoorbeeld veel meer energie per hoeveelheid brandstof leveren dan elke andere technologie op dit moment. Daarnaast stoot het geen broeikasgassen uit en levert het ononderbroken energie (in tegenstelling tot windenergie, of zonne-energie).Echter zijn er nog wel wat problemen te overbruggen. “Het probleem is dat het plasma heel onstabiel is,” zegt Gallagher. “Zodra het plasma energie begint op te wekken, schakelt een of ander natuurlijk proces de reactie uit. Door echter te leren hoe het plasma rond de zon onstabiel wordt, kunnen we erachter komen hoe we het op aarde kunnen beheersen.” Ondertussen bouwen de onderzoekers alweer aan een nieuwe radiotelescoop om het plasma in de atmosfeer van de zon in nog meer detail te bestuderen.

Bron: scientias.nl | Gewijzigd: 28 mei 2019, 11:56 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 668 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 668, lezen 4 mensen het topic "BjornOnweer's weerfoto's".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden