Tijdelijk kouder met deels intensieve neerslag
Gisteren hadden we te maken met zwakke hogedruk invloed waardoor de buiigheid weer onderdrukt werd. Terwijl er zaterdag nog talrijke regen en onweersbuien tot ontwikkeling kwamen met zwaartepunt Alpenzuidkant hielden we het gisteren overwegend droog. De zon werd echter gefrustreerd door overtrekkende wolkenvelden en stapelwolken. In de vochtige vrij warme luchtmassa’s steeg het kwik tot 20 a 25 graden.Vandaag verandert er in eerste instantie nog niet veel aan dit weerbeeld. Kijken we naar de weerkaarten voor vandaag dan zien we lagedruk welke zich uitstrekt vanaf de Noorse Zee en Scandinavie tot over de Tyrreense Zee.
De Alpen hebben voornamelijk te maken me de invloed van het Tyrreense laag. Vandaag verplaatst het met zijn kern wat noordwaarts (N-Italië) en daarmee neemt de onbestendigheid vanuit het zuiden en zuidoosten weer toe.
Ondersteund door de dagelijkse gang ontwikkelen zich vooral later op de dag weer diverse regen en onweersbuien. De lucht waarin we ons bevinden is vrij warm en de middagtemperaturen stijgen opnieuw naar 21 tot 24 graden en in het uiterste oosten ook nog wat warme. Op 2000 meter wordt het een graad of 4 tot 8 en op 3000 meter 2 tot -2 graden.
Koufront
In de nacht van maandag op dinsdag bereikt een koufront de Alpen en daarachter gaat vooral aan de noordkant weer gevoelig koudere lucht binnenstromen.
In de nacht intensiveert de neerslag verder en gaan de temperaturen omlaag. Dinsdag is het dan aan de noordkant een met het instromen van de koudere polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens van 2200 naar 1800 tot 1700 meter in de avond. Op 850 hPa (1400m) wordt het een graad of 2 tot 4 en de vorstgrens daalt naar 1800 a 1700 meter. Algemeen wat minder koud is het aan de zuidkant en in het zuidoosten en oosten, echter ook hier moet het kwik een graad of 5 prijs geven.
Met het uitstromen van de koudere lucht tot over de Middellandse Zee zien we tegelijkertijd boven de Golf van Genua een apart laag tot ontwikkeling komen. Aan de oostflank van dit systeem stroomt vochtigere warme lucht vanuit de Middellandse Zee naar het noorden welke wordt gedwongen om tegen de koudere luchtmassa’s vanuit het noorden op te glijden.
Dit gaat in het bijzonder aan de oostelijke noordelijke Alpen deels aanhoudende en intensieve neerslag opleveren. In de meest koude lucht dit woensdag over de (noordelijke) Alpen ligt kan het dan tot 1800 a 1500 meter sneeuwen!
Tot en met woensdag moet er aan de oostelijke Alpennoordkant weer met veel neerslag rekening worden gehouden met neerslaghoeveelheden die tot 40 tot 80 mm kunnen oplopen en lokaal (Tirol, Vorarlberg) ook nog meer (100 tot 120mm)!
Van westen uit weersverbetering
Woensdag verplaatst de lagedruk zich wat in oostelijke richting naar de Balkan en vult geleidelijk ook op. Vanuit het westen nadert een uitloper van het Azorenhoog en in de westelijke en zuidelijke Alpen gaat het weerbeeld dan verbeteren. In de ochtend valt er met voorkeur voor de Alpennoordkant nog (buiige) neerslag. In de loop van de middag wordt het van het westen uit overwegend droog en de zon krijgt steeds meer ruimte. De oostelijke Alpen hebben dan nog te maken met veel bewolking waaruit steeds weer wat neerslag of buien vallen.
Donderdag verder door zettende weersverbetering, in de noordelijke oostelijke Alpen echter ook dan nog meer (Stau) bewolking en neerslag. Vrijdag komt er dan ook in de noordelijke oostelijke Alpen een einde aan de neerslag en gaat net als elders de zon doorbreken en wordt het droog.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Meteorologische zomer
In het weekend en met een beetje geluk ook de volgende week gaat het onder de vleugels van hogedruk zomers verder. De maxima stijgen naar 25 tot 30 graden en lokaal wordt het ook tropisch. Ook in de bergen gaat het, mede door het inkomen van een uitloper van het subtropenhoog (warme hoogterug, 500 hPa drukvlak stijgend naar 5800 meter!) flink opwarmen. Met de start van juni ligt de vorstgrens rond de 3300 meter en tot 3 juni zal deze zijn gestegen tot 4000 meter! Zomerse temperaturen dus!
In hoeverre een volgende (zwakke) hoogtetrog (ECMWF model) vanaf de Atlantische Oceaan zich weer met het geheel gaat bemoeien en daarmee de buienkansen weer gaan toenemen is nog uiterst onzeker! Zeker lijkt wel dat we in de tweede helft van de week van west naar oost evolueren naar zomers weer en met de start van de meteorologische zomer wordt dat dan ook wel tijd.
Vanuit een nog meest bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer! Ciao
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER