Lagedruk, onstabiele(re) opbouw atmosfeer, dinsdag woensdag nogmaals afkoeling!
Onder invloed van hoog Ophelia op weg naar ZO Europa konden we gisteren genieten van zeer aangenaam “zomers” lenteweer. Met de aanvoer van zachte lucht vanuit zuidelijke breedtegraden en volop zonneschijn steeg het kwik tot 20 a 25 graden en lokaal werd het zomers warm.In de loop van de dag stroomde er vanuit het zuidwesten in de zuidelijke en later in de middag ook in de westelijke Alpen geleidelijk vochtigere lucht binnen.
Met dalende luchtdruk zorgde dit ervoor dat de atmosfeer onstabiel van opbouw werd met als resultaat het ontstaan van steeds grotere stapelwolken die uiteindelijk tot een regen of onweersbui uitgroeiden. De meeste uren zon hadden gisteren de oostelijke Alpen alwaar nog drogere lucht aanwezig was.
Dalende luchtdruk, toenemende instabiliteit
De toenemend onstabiliteit hebben we te danken aan een zone met lagedruk welke zicht uitstrekt vanaf de Noordzee tot over Scandinavië. Deze zone verplaatst in het weekend nog wat verder oostwaarts en komt dan precies over de Alpen te liggen. Met de aanvoer van warme maar ook vochtige lucht en ondersteund door de lage druk werkt dit het ontstaan van regen en onweersbuien in de hand.
Deze krijgt nog extra ondersteuning door de dagelijkse gaan en orografische triggering. De grootste kans op lokale regen en -of onweersbuien zijn dan ook in de tweede helft van de dag en voor de berggebieden weggelegd. Aan de zuidkant als ook in het zuidwesten waar de luchtmassa’s algemeen nog onstabieler van opbouw zijn kan het in de ochtend al regenen of onweren.
De middagtemperaturen stijgen al naar gelang zon, bewolking of neerslag naar 18 tot 24 graden, in het oosten zijn zomerse 25 tot 26 graden mogelijk. Sneeuw valt er vanaf een hoogte van 2200 tot 2700 meter en de vorstgrens ligt ergens tussen de 2800 en 3000 meter.
Koufront / afkoeling, sneeuw tot 1500 meter noordkant
Maandag verandert er per saldo niet veel aan het vrij warme maar ook onbestendige voorjaarsweer, in de loop van de middag nemen de buienkansen echter verder toe en vooral de dinsdag en ook woensdag gaan onbestendig en een stuk kouder verlopen.
Opnieuw zijn er dan in de noordelijke oostelijke Alpen grotere neerslaghoeveelheden te verwachten en ook de temperaturen gaan weer een graad of 5 tot 10 onderuit. Dinsdag kan het aan de noordkant tot 1800 a 1600 meter sneeuwen en woensdag tot een hoogte van 1500 a 1400 meter.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
De weersverslechtering hangt samen met een depressie boven de noordelijke Noordzee en een afzakkende hoogtetrog aan de oostflank van een hoog boven de oostelijke Atlantische Oceaan.
Tussen beide sturende druksystemen wordt dan met een west en later noordwestelijke hoogtestroming een portie koudere maritiem polaire lucht over west Europa en tot over de Alpen aangevoerd. Tegelijkertijd ontwikkelt zich boven de Golf van Genua een apart (hoogte)laag en de daarmee samenhangende opglijdingsprocessen (Gegenstromlage) staan dan mogelijk weer garant voor veel neerslag!
Ofschoon nog wat vroeg voor de precieze uitwerkingen (constellatie) en details kunnen we in het worst case scenario tot en met woensdag neerslag hoeveelheden verwachten van die kunnen oplopen tot 80 a 120 mm en lokaal ook nog veel meer! (GFS hoofdrun)
Opmaak voor zomerse start juni
In de tweede helft van de week verplaatst de lagedruk zich onder opvulling naar het oosten. Vanuit het westen slaat dan het Azorenhoog zijn vleugels over west Europa en de Alpen uit. In het weekend verplaats een apart filiaal van hogedruk zich over de Alpen naar het oosten en na passage van de hoogte-as kan vanuit het zuiden en zuidwesten dan steeds warmere subtropische lucht naar het noorden en noordoosten gaan uitstromen.
Ondersteund door een meelopende en inschuivende warme hoogte-rug (uitloper sub-tropenhoog) gaat dan de temperaturen met volop zon geleidelijk oplopen naar zomerse waardes. Op het 850 hPA vlak (1500 meter) stijgt het kwik naar 16 tot 18 graden en dat is voldoende voor zomerse 26 tot 28 graden met lokaal ook de eerste tropische dagen.
Hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan gaan we natuurlijk de komende dagen vervolgen en voor de zomer zijn intrede doet moeten we eerst nog met een koelere, onbestendige en ook turbulentere weerfase afreken. Fijn weekend!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER