Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

19 Dec 2024 23:13:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Leon, FL.

19 Dec 2024 02:23:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colquitt, GA; Mitchell, GA; Worth, GA.

19 Dec 2024 00:16:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Schley, GA; Sumter, GA.

18 Dec 2024 23:49:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Newberry, SC; Saluda, SC.

18 Dec 2024 23:12:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chattahoochee, GA; Marion, GA; Stewart, GA; Webster, GA.

18 Dec 2024 22:18:10
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
24 mei 2019, 09:23 uur | Bericht #490606

SpaceX lanceert eerste satellieten voor aanbod breedbandinternet

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft in de nacht van donderdag op vrijdag zijn eerste satellieten voor het aanbieden van breedbandinternet gelanceerd.

De Falcon 9-raket werd rond 4.30 uur Nederlandse tijd vanuit de Amerikaanse staat Florida gelanceerd met de eerste zestig satellieten, van elk 227 kilo, aan boord.

De kunstmanen worden onderdeel van het Starlink-netwerk. Daarmee wil SpaceX internetverbindingen aanbieden aan betalende klanten wereldwijd. Ondernemer Elon Musk, de directeur van het ruimtevaartbedrijf, zegt Starlink als een belangrijke nieuwe inkomstenbron te zien.

De inkomsten uit het internetaanbod moeten bijdragen aan de ontwikkelingen van een nieuw ruimtevoertuig dat bedoeld wordt om betalende klanten naar de maan, en later naar Mars, te laten vliegen.

Het Starlink-netwerk heeft tot nu toe alleen in de Verenigde Staten een vergunning om te opereren. SpaceX is van plan om later dit jaar of volgend jaar zijn eerste klanten te benaderen.

Naast SpaceX werken onder meer de satellietbedrijven OneWeb, dat in februari zijn eigen netwerk van satellieten heeft gelanceerd, LeoSat Enterprises en Telesat aan vergelijkbare plannen.

Bron: nu.nl
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
24 mei 2019, 09:26 uur | Bericht #490607
Waarom deze advertentie?
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
25 mei 2019, 10:30 uur | Bericht #490609
Deze satelieten waren zichtbaar boven de Benelux afgelopen nacht, toch prachtige beelden!

 
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 mei 2019, 19:55 uur | Bericht #490631
Passage 60 satellieten
Ik was zaterdagnacht toevallig buiten en had het nieuws qua satellietlanceringen niet gevolgd. Ergens rond 1u 's nachts zag ik plots veel beweging aan de horizon, dacht eerst aan wegbrandende resten van een meteoor. De lichten gingen echter op zo'n constante snelheid, in een perfecte lijn en waren gedurende de gehele passage van west naar oost zichtbaar. Hierdoor konden het onmogelijk de resten van een meteoor zijn.

De volgende dag kwam ik erachter dat het deze satellieten geweest waren die ik gezien had. Het was echt een prachtig verschijnsel!
Het is misschien wel een preview van de toekomst, want naast SpaceX zijn nog meerdere bedrijven en landen bezig met het voorbereiden van een eigen satellietnetwerk. Wellicht zien we dit in de toekomst veel vaker.

Mocht je nog wakker zijn net na middernacht, houdt dan een oogje op de westelijke horizon en wie weet zie je ook de satellieten die langzaam in de correctie positie komen voor ons internetnetwerk.

Interessante link naar actuele satellietposities & ruimtepuin: http://stuffin.space/
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 mei 2019, 10:18 uur | Bericht #490644

Snel internet via satellieten: een 'space race' met twijfels en zorgen



Er zijn duizenden satellieten voor nodig, het is duur en over de haalbaarheid is twijfel. Toch storten steeds meer techbedrijven zich op het bouwen van internetsatellieten, die als een zwerm bijen theoretisch 95 procent van de wereld moeten voorzien van snel internet. Het is met name bedoeld voor gebieden waar dit er nu niet is.

Vorige week lanceerde SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, het eerste deel van zijn eigen netwerk Starlink. Het gaat om zestig satellieten, een eerste kleine stap naar het uiteindelijke doel van 12.000. Ze kregen dit weekend meteen aandacht, omdat ze boven Nederland als een reeks treinwagonnetjes te zien waren.

Zo'n enorm netwerk gaat naar verwachting miljarden kosten. Maar tegelijkertijd moet het SpaceX ook een hoop gaan opleveren. Het bedrijf mikt op een omzet van 30 miljard dollar in 2025, door middel van de verkoop van abonnementen aan mensen die nu geen toegang hebben tot snel en goedkoper internet.

56 graden noorder- en zuiderbreedte
De satellieten zullen een klein stukje van de aarde niet gaan voorzien van internet. De dekking is - theoretisch - 95 procent van het oppervlak. Het gaat daarbij om het gebied tussen 56 graden noorderbreedte en 56 graden zuiderbreedte.

In het noorden ligt dat op de lijn tussen het Deense Kopenhagen en het Zweedse Göteborg. In het zuiden ligt deze lijn onder Zuid-Amerika, Afrika en Australië en boven Antarctica.

De interesse in de markt van snelle internet-satellieten groeit snel. Satellietbedrijf OneWeb lanceerde in februari de eerste zes satellieten van een constellatie die uiteindelijk moet gaan bestaan uit 640 stuks. En daarmee zijn we er nog niet. Amazon is ook van plan een eigen netwerk op te zetten van meer dan 3000 satellieten. En een andere bekende naam uit de techwereld, Facebook, heeft ook ambities. Het bedrijf probeerde eerder via drones internet naar afgelegen gebieden te brengen, maar dat project mislukte.

Toen begin april duidelijk werd dat Amazon een netwerk van duizenden satellieten wil lanceren, kon Elon Musk het niet laten een sneer uit te delen. Op Twitter noemde hij Amazon-eigenaar Jeff Bezos een copycat.

Al deze bedrijven zetten in op internetsatellieten, omdat ze het zien als de nieuwe space race. In landen als Nederland wordt veel geld geïnvesteerd in de aanleg van glasvezel, waar vervolgens mensen via hun thuisnetwerk gebruik van kunnen maken. Daarnaast wordt het belangrijk bij de uitrol van 5G.

Er zijn ook veel gebieden waar het commercieel niet interessant is om glasvezel aan te leggen. De kosten wegen niet op tegen de opbrengsten. Denk aan het Amerikaanse platteland, gebieden in Afrika of ergens midden op zee. Daar zouden internetsatellieten van de techbedrijven een interessant alternatief kunnen zijn.

Maar bij de ambities zijn vraagtekens te plaatsen. "Ik lees al jaren over dit soort ideeën. Er zijn twee grote obstakels: dit proces gaat heel lang duren en het kost heel veel geld", zegt Rob van den Berg, directeur van Space Expo. "Ik heb mijn twijfels over de haalbaarheid", zegt Bart Root, onderzoeker ruimtevaarttechnologie aan de TU Delft. "Midden op zee of in de woestijn kan het handig zijn. Maar de vraag is: moet dat met zo'n duur systeem?"

Op 30.000 kilometer hoogte
Al sinds eind jaren 90 zijn satellietbedrijven bezig met het aanbieden van internet via de ruimte. Het verschil tussen de bestaande satellieten en de constellaties waar door onder meer SpaceX en Amazon aan wordt gewerkt, is dat die eerste op veel grote hoogte hangen: zo'n 36.000 kilometer van de aarde. Het voordeel is dat daardoor één satelliet heel de VS van internet kan voorzien. De snelheid ligt wel lager - tussen de 1 en pakweg 25 Megabit per seconde (download) - en het is duur.

Dus door de satellieten dichter bij de aarde te laten rondcirkelen - tussen 500 en 1200 kilometer - kun je een hogere snelheid aanbieden met minder vertraging (wat fijn is voor bijvoorbeeld gamers). Maar is het oppervlak dat één satelliet kan bedienen beperkt, waardoor er dus honderden of zelfs duizenden satellieten nodig zijn om wereldwijde dekking te garanderen.

Het werkt als volgt, vertelt hoogleraar Bart Smolders van de TU Eindhoven. "Vanaf de aarde wordt het internet naar de satellieten gestuurd. Die sturen het signaal vervolgens door naar grondstations op strategische plekken, die het signaal vervolgens omzetten in 4G, 5G of Wifi. Het is dus niet zo dat je rechtstreeks vanaf je mobiel een verbinding met de satellieten hebt." Dit zou in theorie snelheden van 1 Gigabit per seconde kunnen opleveren.

ViaSat 1
Het bedrijf ViaSat heeft sinds 2011 een satelliet in de lucht met naar eigen zeggen de grootste capaciteit in de wereld: ViaSat1. Deze satelliet hangt op zo'n 36.000 kilometer hoogte en biedt dekking voor de VS, met inbegrip van Hawaï.

Voor het gebruik moet er wel diep in de buidel worden getast. Een klant in bijvoorbeeld Idaho of Nebraska die video wil streamen op 720p (1080p is full-HD) moet 150 dollar per maand betalen en krijgt dan 12 megabit per seconde geleverd.

De hoogleraar tempert de verwachtingen over die snelheid. "Die hoge snelheid geldt onder ideale omstandigheden. Ik denk dat je moet rekenen op datasnelheden tot 100 Megabit per seconde, die moet worden verdeeld onder gebruikers in een gebied met een diameter van maximaal een paar honderd meter."

Deze vorm van internet is daarmee vooral interessant voor specifieke plekken, zegt de hoogleraar. Denk aan cruiseschepen op zee, of afgelegen gebieden die anders zonder zitten. "Je hebt wereldwijd best wat interessante business cases." De internet-satellieten zijn niet interessant voor de Nederlandse markt.

Botsingen in de ruimte
Op aarde brengt het mensen dus sneller internet, maar in de ruimte kan het voor grote problemen zorgen, waarschuwen deskundigen. Er zwevenmomenteel zo'n 5000 satellieten in verschillende banen rond de aarde, waarvan er 1950 nog actief zijn. De vrees is dat als er duizenden satellieten bijkomen, dit kan gaan leiden tot botsingen.

"Critici vragen zich af of je voor zo'n netwerk wel zoveel satellieten nodig hebt", zegt Root van de TU Delft. "Want die blijven 25 tot 30 jaar hangen. Gaat dat al die tijd goed? Het is belangrijk dat daar duidelijke regels over komen." "Het gebied waar de duizenden satellieten van techbedrijven komen, is al heel erg vol", voegt Van de Berg van Space Expo daaraan toe. "Daarnaast stoppen de satellieten een keer met functioneren. Er kan een lawine aan botsingen ontstaan."

Tien jaar geleden ging het al eens mis. Op 10 februari 2009 botste een Amerikaanse satelliet op een Russische. Zo'n botsing leidt tot ruimte-afval, maar dat is niet alles. Er zweeft ook ongelooflijk veel in de ruimte wat niet meer wordt gebruikt. Dit probleem heeft in de wetenschap een naam gekregen: het Kessler Syndroom, vernoemd naar NASA-wetenschapper Donald J. Kessler die hier al in 1978 voor waarschuwde. Volgens de ESA worden er momenteel ruim 22.000 stukken ruimte-afval gevolgd.

Toestemming krijgen

Om mensen wereldwijd van internet te kunnen voorzien, moeten de techbedrijven wel een grote hobbel over. Ze moeten toezichthouders in individuele landen ervan zien te overtuigen dat ze een plekje op de markt verdienen en dat ze daar de frequenties mogen gebruiken. Pas na die toestemming kunnen ze internet gaan aanbieden in die landen. De focus ligt vooralsnog met name op de VS.

"Bepaalde spelers hebben meteen al hun huiswerk gedaan en zijn bezig coalities gaan smeden in diverse landen", zegt Frank Zeppenfeldt van de Europese ruimtevaartorganisaties ESA. "Amazon is daar een beetje laat mee en heeft daardoor op wetgevingsgebied meer werk te doen."

Bron: NOS.nl

| Gewijzigd: 30 mei 2019, 12:16 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 februari 2021, 12:05 uur | Bericht #496155

Satellietinternet van SpaceX in tweede helft van 2021 beschikbaar in Nederland

Het satellietinternet van ruimtevaartbedrijf SpaceX wordt in de tweede helft van 2021 beschikbaar in grote delen van Nederland, blijkt donderdag uit een rondgang van NU.nl op de site van Starlink, zoals de dienst heet.

Verder lezen: NU.nl

  | Gewijzigd: 25 februari 2021, 12:07 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 371 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 371, lezen 4 mensen het topic "Onweerskansen van 6 augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden