VB Laag
Een gebied met lagedruk (hoogte laag N- Italie / bodemlaag Tsjechië) trekt vandaag langzaam verder naar het noordoosten weg. Depressies die deze koers volgen worden ook wel aangeduid als Vb depressie (volgens de Duitse meteoroloog Wilhelm Jacob van Bebber 1890 / indeling depressie banen).
Tijdens hun zuidelijk koers via de centrale Middellandse Zee nemen ze enorm veel vocht op welke vervolgens in de oostelijke Alpen en oost Europa tijden het vervolg traject richting Polen voor extreme neerslag zorgen met wateroverlast
Samenhangend met een indraaiend occlusiefront viel er gisteren in de noordelijke Alpen en in zuid Duitsland aanhoudend en intensief neerslag. Door inzettende Stau werd tot vanmorgen de meeste neerslag in de noordelijke Alpen geregistreerd.
Hier viel 50 tot 100 mm en lokaal 100 tot 150mm! In de bergen viel boven de 2000 a 2300 meter een groot deel van de neerslag in vaste vorm en met temperaturen onder het vriespunt was het er compleet winters.
Elders in de Alpen viel het met de neerslag mee maar en viel er beduidend minder. In het inner Alpien Wallis bleef het overdag zelfs droog. De bewolking overheerste echter en met een stevige westelijke wind en zeer gematigde temperaturen deed het weerbeeld meer aan de herfst dan aan de lente denken!
Ofschoon de laag zijn Vb koers vandaag en morgen in NO richting voortzet is het in de noordoostelijke Alpen met de neerslag nog niet gedaan. Vooral in de Vorarlberg en de Algaeu regent het ook vandaag onophoudelijk en intensief verder en gaat er tot morgenochtend nogmaals 50 tot 100 mm neerslag bijvallen en lokaal met gunstige Stau ook nog meer. In deze gebieden moet rekening worden gehouden met wateroverlast, kleinschalige overstromingen en ook modderstromen (Muren)
Boven de 2000 a 2200 meter valt de neerslag vooral in de vorm van deels zware vochtige sneeuw. Tot en met woensdag kan er 30 tot 60 cm gaan bijvallen en op de hoogste toppen is ook nog meer mogelijke (droge sneeuw, meer accumulatie)
Elders in de Alpen gaat het weerbeeld met stijgende luchtdruk langzaam verbeteren en komt ook de zon weer tevoorschijn. De middagtemperaturen stijgen naar 10 tot 18 graden en lokaal tot 20 graden in de oostelijke delen van Oostenrijk en 22 graden in de zuidelijke Zwitserse Alpen.
In de bergen pendelt de sneeuwvalgrens tussen de 2000 en 2200 meter en de vorstgrens rond de 2450 meter. De wind is matig tot hard uit overwegend westelijke richtingen. In het Zwitserse noordelijke laagland “Bise” tendens.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Droger / meer zon
Morgen woensdag neemt ook de neerslag in het noordoosten geleidelijk verder af en vooral in de middag kan het er gaan opklaren. Elders is het met toenemende tussenhoog invloed (Ophelia) een stuk vriendelijker. De zon is weer ruimschoots vertegenwoordigd en neerslag wordt niet meer verwacht.
Donderdag zet de weersverbetering zich ook in het oosten verder door en met de zon, afgewisseld door (stapel)wolken stijgt het kwik naar 18 tot 22 graden. Vrijdag kan het kwik nog wat hoger gaan uitkomen en in de bergen stijgt de vorstgrens verder tot circa 3000 meter. Wel neemt, mede door de dagelijkse gang en op nadering van een occlusie storing boven Frankrijk, de buienkans weer toe. In eerste instantie zal de zuidkant betroffen zijn, later op de dag dan ook de overige Alpen. Tijdens de buien kan ook onweer voorkomen.
Buienkans weekend
Ook in het weekend is een paraplu geen overbodige luxe. Vooral later op de dag en op de zaterdag moet er rekening worden gehouden met neerslag (buien) inclusief onweer. de temperaturen moeten weer eens stapje terugdoen maar met 18 tot 23 graden blijft het toch vrij zacht
De eerste dagen van de nieuwe week verandert er niet veel aan dit weerbeeld. Enerzijds houden we de invloed van het Azorenhoog (uitloper), anderzijds blijven we ook gevoelig voor de lagedruk en vlakke drukverdeling. Ondertussen zien we aan de oostflank van een opwellend Atlantisch hoog opnieuw koude lucht advectie naar het zuiden toe opgang komen.
Deze koudere lucht zou in de tweede helft van de week ook de Alpen kunnen gaan bereiken en daarmee neemt ook de onbestendigheid weer toe (koufront). Hoe dat tegen die tijd allemaal in zijn werk zal gaan is aandacht voor de komende dagen.
Vanuit een overwegend bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER