Onbestendig onder de vleugels van lagedruk
Eindelijk is er dan een einde gekomen aan de extreme koude anomalie en konden we gisteren al van duidelijk hogere temperaturen profiteren. Mede door het veel te koude voorjaar en steeds weer verse sneeuwval treffen we in de Alpen vanaf 2000 meter hoogte voor de tijd van het jaar nog record sneeuwhoogtes aan. Topper is de Säntis (2502) in de noordoostelijke Zwitserse (Appenzeller) Alpen.Bijna 7 meter sneeuw Säntis
Gisteren werd hier op het sneeuw meetveld onder de Girenspitze een sneeuwhoogte van 695 cm gemeten. Dat is de hoogste waarde van dit winterhalfjaar en tevens een record voor midden mei. Ter vergelijking de sneewhoogtes van de afgelopen 10 jaar voor medio mei. 2018: 355 cm 2017: 265 cm 2016: 420 cm 2015: 355 cm 2014: 261 cm 2013: 400 cm 2012: 500 cm 2011: 205 cm 2010: 300 cm 2009: 305 cm.
Echter ook elders worden er in het hooggebergte voor de tijd van het jaar record sneeuwhoogtes gemeld. Hieronder een overzicht (bron Meteo-Centrale-Schweiz / Meteogroup Schweiz). Voor de gletsjers tot zover een zegen. Of het uiteindelijk een positieve massa balans gaat opleveren is nog speculeren en zal vooral gaan afhangen van wat de komende zomer en ook herfst gaat doen.
Gisteren
In de westelijke Alpen was de zon gisteren nog geruime tijd aan het zwerk te bewonderen. In de oostelijke Alpen was het vooral de bewolking die het weerbeeld bepaalde. Onder invloed van toenemende lagedruk (hoogtelaag) en door het instromen van wat vochtigere lucht werd de atmosfeer in de loop van de dag onstabiel van opbouw. Aan de noordkant werd de onstabiliteit door tegenwerking van een inversie onderdrukt en daarmee ook de buienvorming.
Aan de westelijke zuidkant lukte dit echter niet meer en hier ontstonden door convectiestapelwolken die tot het buienstadium uitgroeiden. Door de invloed van een Frans (hoogte)laag hield de aanvoer van vochtigere lucht in de westelijke Alpen als ook langs de westelijke zuidkant aan en ook gedurende de nacht viel er nog wat (buiige) neerslag. De noordelijke en oostelijke Alpen hielden het tot zover droog en aan de noordkant was het grotendeels helder.
Vandaag vrijdag en weekend
Vandaag en ook in het weekend hebben de westelijke en ook de zuidelijke Alpen te maken met de invloed van het Franse (hoogte)laag. Door inzettende Stau en de dagelijkse gang zal de (buiige) neerslag aan de zuidkant verder intensiveren, elders valt de neerslag vooral in de vorm van buien waarbij ook onweer kan voorkomen.
In de vrij zachte lucht pendelt de sneeuwvalgrens meest tussen de 1800 en 2100 meter. De Alpenoordkant en in de dalen is het föhnig (Südföhn) en is het altijd weer afwachten in hoeverre de föhn de neerslag (buien) zal weten te onderdrukken. Algemeen geldt, hoe verder naar het noordoosten en oosten hoe meer kans op zon en droge condities.
Uitgezonderd daarvan ook de zuidelijke oostelijke Alpen. Met de föhn kan het kwik lokaal oplopen tot 24 graden, elders wordt het, het afhankelijk van bewolking, zon of neerslag, tussen de 15 en 18 graden. Ook in de bergen is het een stuk zachter dan de afgelopen tijden. De vorstgrens ligt rond de 2500 meter en op 3000 meter wordt het een graad of -4.
Onder invloed van een hoogtelaag /trog is het weer in ZW Europa ook weer aan het verslechteren en met name in de noordelijke delen van het Iberische Schiereiland is het weer behoorlijk afgekoeld met in de Pyreneen boven de 1600 meter weer sneeuwval!
JE T’ATTENDRAI AU SOLEIL?
Ce matin, il neige pas de surprise dès 1600/1700m et beaucoup plus fortement à l’ouest. On relève déjà 5/10cm vers 2000m. De fortes pluies sont également en cours sur le piémont.... @piauengaly #pyrenees #neige #hautespyrenees
Volgende week zien we het zwaartepunt van de lagedruk geleidelijk in noordoostelijke richting wegtrekken en in de tweede helft van de week gaat een uitloper van het Azorenhoog van het zuidwesten uit zijn vleugels over west Europa uitslaan. In eerste instantie verandert er niet veel aan de hierboven genoemde constellatie.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Met de stijgende luchtdruk gaat vanaf donderdag de zon meer ruimte krijgen en wordt de onbestendigheid steeds verder onderdrukt. Met de aanvoer vanuit het zuidwesten gaat dan ook het kwik verder omhoog.
Mogelijk dat in het weekend de overgang plaatsvindt naar een zonaal stromingspatroon met een straalstroom die vanaf New-Foundland, over de Atlantische Oceaan, noord Engeland tot over Denemarken gaat verlopen.
Ten noorden daarvan dan de koelere lucht en nattigheid, ten zuiden daarvan mildere condities. Zomers warm wordt het dan in het zuiden van Europa en ook de Alpen mogen zicht dan gaan verheugen op bestendigere en ook warm(ere) condities.
Het GFS en de laatste ensembles laten echter voor die termijn (weekend 25 – 26 mei) een toch wat ander en opnieuw weer wat koeler NW stromingspatroon op gang komen met een uitzakkende hoogtetrog aan de oostflank van het Azorenhoog.
Ook ten aanzien van de posities van de sturende drukgebieden zien we de modellen tegen die tijd dan weer wat verder uit elkaar gaan lopen. Dit lijkt echter van tijdelijke aard en daarna lijkt het erop dat de modellen weer wat meer in de pas gaan lopen en het ECMWF model de koers bepaalt.
Afijn, hoe dat allemaal gaat verlopen is voor later zorg. Eerst maar eens de komende dagen afwachten. Vanuit een overwegend bewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer! Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER