Ook eerste mei weekend in teken van vorst en sneeuw
Winters op overtrekkend hoogtelaagjeEen afsnoerend hoogtelaag vooral op grotere hoogte gevuld met koude lucht koerst momenteel via de Alpen naar de Adriatische Zee en noordelijke Balkan alwaar het dinsdag wordt verwacht.
De koude boven luchten, -30 graden op 5 km en -12 op 3000 meter, zorgden gisteren voor een onstabiele atmosfeer waarbij vooral de Alpennoordkant te maken had met talrijke winterse buien en veel wind. In de oostelijke Alpen en met name de zuidelijke delen stuwde de neerslag en regende en sneeuwde het ook aanhoudend.
De sneeuwvalgrens lag meest tussen de 1200 en 1000 meter en de vorstgrens tussen de 1300 tot 1500 meter. De zuidwestelijke Alpen en westelijke zuidkant profiteerden van betere condities. In de zuidelijke Zwitserse Alpen stond een onaangename sterke Nordföhn.
Vandaag en ook morgen hebben met name de noordelijke en oostelijke Alpen nog te maken met de invloed van het (hoogte)laag dat inmiddels via de Alpen is doorgeschoven tot over het noorden van Italië en de noordelijke Adria.
De westelijke en zuidelijke Alpen hebben met een stijgende luchtdruk al te maken met wat betere condities. Hier blijft het meest droog en ook de zon zal weer aan het zwerk te bewonderen zin. Dat geldt speciaal voor de zuidkant waar een krachtige Nordföhn de lucht nog eens extra afdroogt en opwarmt. Met de Föhn kan het kwik oplopen naar een graad of 18, elders is het met 12 tot 17 graden meest wel gedaan.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Vooral op de donderdag gaat de neerslag van het westen uit weer opleven door toedoen van een kleinschalig hoogtelaagje / trog boven noord Frankrijk (T500 hPa -24°C) . Dit hoogtelaagje gaat tevens de inleiding vormen voor een volgende portie koudere lucht die vanuit het noorden naar het zuiden toe gaat uitstromen.
Weekend weer markant kouder (winters)
Vrijdag gaat het met verdere daling van de luchtdruk en de aanvoer van geleidelijk minder zachte lucht onbestendig verder waarbij met een noordwestelijke hoogtestroming vooral aan de noordkant van de Alpen en in de Alpen neerslag (buien) zullen gaan vallen. De temperaturen komen vrijdag al wat lager te liggen.
In de loop van de nacht van vrijdag op zaterdag trekt dan het koufront de Alpen binnen en in alle hoogtes gaan de temperaturen weer flink onderuit. Met de -5 graden isotherm op 1500 meter op zaterdag tot over de noordelijke Alpen valt de neerslag dan tot in de lagere delen en dalen gewoon weer als sneeuw en zal het voor velen weer een winters ontwaken worden. In de bergen daalt de vorstgrens daalt geleidelijk tot 1000 a 750 meter!!
De zuidelijke en ook westelijke Alpen profiteren van drogere luchtmassa’s en algemeen wat hogere temperaturen dankzij de zon die de atmosfeer nog ietwat kan opwarmen. In de nacht en vroege ochtend gaat het waar het langer gaat opklaren en de wind wat gaat wegvallen flink afkoelen en onder een heldere hemel kan het tot in de lagere delen en dalen licht tot matig gaan vriezen!
Met de start van de nieuwe week en met weer stijgende luchtdruk komt er dan geleidelijk weer een einde aan de koude noordoostelijke stroming en kan de atmosfeer weer langzaam gaan opwarmen en stabiliseren.
Een overgang naar stabiel lente (hogedruk) weer lijkt echter ook dan nog niet aan de orde en vooral later in de week neemt vanuit het westen de onbestendigheid weer wat toe. De Een volgende kou uitbraak vanuit het noorden lijkt echter ook op de wat langere termijn niet meer aan de orde te zijn!
Lawine gevaar
De afgelopen week is de sneeuw tussen 2200 en 2600 meter dit voorjaar voor het eerst ook “nat” geworden waardoor de kans op Nassschnee lawine’s verder was toegenomen. Door de sterke afkoeling is het oude sneeuwdek dit weekend weer wat stabieler van opbouw.
Door de sneeuwval in de bergen, vanaf dinsdag is er lokaal 100 tot 200 cm sneeuw bijgevallen, is het lawinegevaar (droge lawines’) echter weer gestegen. Gisteren hadden we te maken met code rood (groot) en oranje (aanzienlijk) en vandaag meest met code oranje.
Deels hebben we mede ook door de sterk wisselende condities en harde wind met precaire situaties te doen! Dat de situatie precair is ondervond afgelopen vrijdag een groep van 4 zeer ervaren Duitse Alpinisten in het Fieschertal in de omgeving van de Grünhornlücke hier in Oberwallis.
Onder zeer slechte condities (inkomend koufront) werden zij op weg vanaf het Finsteraarhornhütte naar de Konkaordiahütte op een hoogte van 3100 meter door een lawine gegrepen. De reddingsoperatie verliep zeer moeizaam door het slechte weer en een 4 meter dikke sneeuwlaag waaronder de Alpinisten begraven werden!
LAWINENUNGLÜCK FIESCHERTAL | Rettungschef Reinhard Bittel spricht von schwieriger Bergungsaktion:
«Lawinenopfer lagen vier Meter tief im Schnee.»https://www.1815.ch/news/wallis/aktuell/lawinenopfer/ …
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl